Τήλος: Ένα φιλόξενο νησί για τους πρόσφυγες που έχει βάλει ως στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Το νησί των Δωδεκανήσων, με τα εύφορα εδάφη και τα άφθονα νερά «ανέκαθεν βασιζόταν στον αγροτικό τομέα, καθώς λίγες ήταν οι οικογένειες που ασχολούνταν με τη θάλασσα» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Καμμά-Αλιφέρη.
Κυριακή με Super Derby προσφορές*! *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις
Όμως οι εποχές άλλαξαν, με τον τουρισμό να έχει μπει για τα καλά στη ζωή των κατοίκων του νησιού, καθώς οι περισσότεροι από τους περίπου 500 μόνιμους κατοίκους απασχολούνται με τον τουρισμό και λίγοι είναι αυτοί που εργάζονται στον πρωτογενή τομέα.
Όμως η σύμφωνα με την κ. Καμμά-Αλιφέρη μεγάλη βοήθεια στην ανασύσταση του πρωτογενή τομέα της Τήλου μπορούν να δώσουν οι νέοι που έχουν απομείνει στο νησί καθώς και οι πρόσφυγες. Μάλιστα, παλαιότερο ρεπορτάζ του BBC είχε χαρακτηρίσει την Τήλο ως «το πιο φιλόξενο μέρος της Ευρώπης για τους πρόσφυγες» καθώς από την πρώτη στιγμή της προσφυγικής κρίσης, το νησί αγκάλιασε τους ανθρώπους που έφταναν εκεί.
Όταν στις αρχές του 2015 ξεκίνησαν να αυξάνονται οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και όταν οι πρώτοι πρόσφυγες έφταναν στην Τήλο, οι εκεί κάτοικοι δημιούργησαν έναν οικισμό φιλοξενίας με κοντέινερ, στηρίζοντας όσους ζητούσαν άσυλο.
Η δημοτική αρχή του τόπου προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα, λαμβάνοντας την απόφαση να δημιουργήσει μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ), ενώ προχώρησε και στην αγορά ζώων (κατσικιών) με απώτερο στόχο τη δημιουργία κτηνοτροφικής μονάδας και τυροκομείου όπου και θα απασχολούνταν και πρόσφυγες.
Όμως, πριν από μόλις μερικούς μήνες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έλαβε την απόφαση οι πρόσφυγες να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, κάτι που σύμφωνα με τη δήμαρχο της Τήλου, προκαλεί πολλά ερωτήματα καθώς έτσι θα απαξιωθεί και θα κλείσει το κέντρο φιλοξενίας που δημιουργήθηκε στο νησί τα προηγούμενα έτη.
«Εμείς θέλουμε να κάνουμε ουσιαστική ένταξη των προσφύγων στο νησί μας. Μας τους πήραν τώρα αλλά εμείς θα καταφέρομε να τους γυρίσουμε πίσω» δηλώνει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καμμά-Αλιφέρη.
Υπογραμμίζει πως θέλει να τους δώσει κίνητρα και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα του νησιού αλλά «να μην τους κάνουμε εργάτες, να τους κάνουμε μετόχους, συνεταίρους στην ΚοινΣΕπ και να φέρουμε κόσμο να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα γιατί οι Έλληνες δεν έρχονται» σημειώνει και συμπληρώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σκοπός είναι «να αναβιώσουμε παραγωγικές δραστηριότητες σε αυτά τα νησιά που αργοπεθαίνουν και οι πρόσφυγες είναι διατεθειμένοι να το κάνουν».
Όπως σημειώνει η δήμαρχος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η ΚοινΣΕπ έχει ήδη δημιουργηθεί, αποτελείται από ντόπιους και οικονομικούς μετανάστες που βρίσκονται χρόνια στο νησί, ενώ δεν έχει κατατεθεί το καταστατικό, το οποίο είναι έτοιμο, λόγω του προβλήματος που προέκυψε με τους πρόσφυγες».
Το όλο έργο χρηματοδοτεί ένας δήμος από τη Γενεύη καθώς «θέλουν να βοηθήσουν το νησί λόγω της μεγάλης αλληλεγγύης που έδειξε στο προσφυγικό και κατά δεύτερον γιατί επικροτούν τη δράση μας να αναβιώσουμε τον πρωτογενή τομέα, βοηθώντας παράλληλα και πρόσφυγες» δηλώνει η κ. Καμμά-Αλιφέρη.
Μέχρι στιγμής έχουν αγοραστεί περί τα 50 ζώα (κατσίκια), στόχος είναι ο αριθμός τους να φτάσει τα 500 ενώ στα σχέδια βρίσκεται και η αγορά αγελάδων. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καμμά-Αλιφέρη «θέλουμε να φτιάξουμε τη δική μας ράτσα κατσικιών, τη βελτιωμένη ράτσα της Τήλου. Πρέπει να κάνουμε τη δική μας ράτσα που θα είναι προσαρμοσμένη στο περιβάλλον της Τήλου. Έχουμε βρει τους ανθρώπους που θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια που γίνεται».
Στα σχέδια βρίσκεται επίσης και η κατασκευή ενός τυροκομείου όπου θα παράγεται και το τυρί της Τήλου, το οποίο σύμφωνα με τη δήμαρχο «είναι εξαιρετικής ποιότητας και φτιάχνεται με μια τεχνική που γίνεται μόνο εδώ», καθώς και άλλα τυριά τα οποία θα είναι βιολογικά καθώς τα ζώα θα τρέφονται αποκλειστικά με βιολογικές τροφές. «Θέλω να πάμε προς τη βιολογική καλλιέργεια. Θέλω να καταφέρω να απαγορευτούν τα φυτοφάρμακα και να γίνει όλο το νησί βιολογικό» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Βέβαια τα σχέδια δεν σταματούν εκεί για την ΚοινΣΕπ, καθώς το επόμενο βήμα είναι η μεταποίηση των προϊόντων. «Δε μας ενδιαφέρει μόνο η παραγωγή, αλλά και η μεταποίηση» δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Καμμά-Αλιφέρη και συμπληρώνει ότι «δε μας ενδιαφέρει να παράγουμε τα προϊόντα και να τα εξάγουμε, θέλουμε και να τα μεταποιούμε. Να παρασκευάζουμε μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, πράγματα που φτιάχνουμε στο νησί και είναι εξαιρετικής γεύσης και ποιότητας».
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Εξιχνιάστηκαν ληστείες και κλοπές στη Θεσσαλονίκη: Οι απατεώνες είχαν «αρπάξει» μέχρι και... σκύλο από σπίτι!
- Άγριο ξύλο μεταξύ νεαρών σε υπαίθριο πάρτι της Θεσσαλονίκης: Οι αστυνομικοί βρήκαν άτομο αιμόφυρτο στον δρόμο και γυμνό από τη μέση και πάνω
- Καιρός: Πού θα χιονίσει στην Αττική - Τα προγνωστικά δεδομένα των επόμενων ημερών