Τα… fake news έστειλαν τους πρόσφυγες στα Διαβατά

Gazzetta team
Τα… fake news έστειλαν τους πρόσφυγες στα Διαβατά
H δύναμη των fake news, της διασποράς δηλαδή ψευδών ειδήσεων μέσω των social media απεδείχθη περίτρανα στην περίπτωση των προσφύγων που έσπευσαν στα Διαβατά Θεσσαλονίκης πιστεύοντας ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.

Οι πρόσφυγες παραμένουν και σήμερα εκεί έχοντας κάνει έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό που θυμίζει… Ειδομένη.

Το μήνυμα με τίτλο «Το καραβάνι της ελπίδας» καλούσε τους πρόσφυγες να διαδώσουν ότι στις 5 Απριλίου η Ελλάδα θα άνοιγε τα σύνορά της.

«Δεν θα περιμένουμε κανέναν... επειδή κάποιοι μπορεί να μην έχετε τα πιστοποιητικά, να γνωρίζετε ότι κάποιοι ίσως προσπαθήσουν να σας εμποδίσουν... είμαστε σε επικοινωνία με ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες πρότειναν να μαζευτούμε στη Θεσσαλονίκη και οι οποίες θα μας βοηθήσουν... θα σας ενημερώσουμε για το σημείο συγκέντρωσης 24ώρες πριν από το ξεκίνημα...» αναφερόταν στο μήνυμα σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Οι ελληνικές Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τους αποστολείς του μηνύματος. Υπενθυμίζεται ότι από το βράδυ της Πέμπτης, πρόσφυγες από τις δομές φιλοξενίας κατασκήνωσαν έξω από το κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά, παρακινούμενοι από μια φήμη που διακινήθηκε στα social media και έλεγε ότι την Παρασκευή το πρωί θα άνοιγαν τα σύνορα.

Το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ δυνάμεων αστυνομίας και προσφύγων που επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φύγουν από το σημείο με κατεύθυνση την Ειδομένη. Μάλιστα, τον γύρο των ΜΜΕ έκανε η συγκλονιστική εικόνα ενός μικρού κοριτσιού το οποίο ρίχνουν επάνω στις ασπίδες των ΜΑΤ. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για περίπου 300 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων οικογένειες με μωρά παιδιά.

Πηγή: reader.gr