Τσιόδρας για Ρομά: «Δεν είναι απειλή, αλλά ευάλωτη ομάδα» (vid)

Gazzetta team
Τσιόδρας για Ρομά: «Δεν είναι απειλή, αλλά ευάλωτη ομάδα» (vid)
Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για τους Ρομά, μετά από ό,τι έγινε στη Λάρισα, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει χώρος για φόβο και μίσος», αλλά για «ενότητα κι αλληλεγγύη».

Ο γνωστός Λοιμωξιολόγος στην σημερινή του ενημέρωση στάθηκε στους Ρομά, μετά την ένταση που επικράτησε στην Λάρισα, και την οποία επισκέφθηκε μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά, για να δουν την κατάσταση.

Ο κος Τσιόδρας έδειξε για ακόμα μια φορά το ανθρώπινο πρόσωπό του, αναφέροντας πως:

«Θα σας μεταφέρω ένα απόσπασμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης που αφορά τους Ρομά σε όλη την Ευρώπη και δόθηκε σαν ανακοίνωση, επί ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας των Ρομά στις 8 Απριλίου.

Τέτοια ημέρα, λέει η ανακοίνωση, υπενθυμίζεται στις Κυβερνήσεις του κόσμου η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πολλών φτωχών και περιθωριοποιημένων Ρομά στην Ευρώπη, να ενισχυθούν τα μέτρα κατά των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν.

Φέτος, αυτή η έκκληση πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά, καθώς οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη συγκαταλέγονται στις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στην τρέχουσα πανδημία, γιατί ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες και σε διαχωρισμένους οικισμούς κάποιοι από αυτούς. Σε πολλά μέρη της Ευρώπης εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ή αποχέτευση, το οποίο καθιστά δύσκολη την εφαρμογή κρίσιμων μέτρων υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

Είναι επίσης δύσκολο, τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και απομόνωσης να μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά σε υπερπλήρεις κατοικίες.

Άλλα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί Ρομά στην Ευρώπη, στην παρούσα κρίση, είναι η απώλεια πηγών καθημερινών εισοδημάτων, όπως βέβαια και για τους περισσότερους από εμάς, η μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές, οι οποίες συχνά γίνονται και δυσκολότερες με τα μέτρα της απομόνωσης.

Φυσικά και οι Ρομά δεν μπορούν να είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι και στόχος μίσους στα πλαίσια αυτής της επιδημίας. Σε κάποιες χώρες δυστυχώς, τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε αυτούς ως απειλή. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Τα επιλεκτικά μέτρα δεν αφορούν αυτούς, αλλά την διασπορά του ιού, όταν εφαρμόζονται.

Όλοι μαζί, οι υγειονομικοί, οι επαγγελματίες υγείας, οι διαμεσολαβητές, η πολιτική ηγεσία, οι ηγέτες της κοινότητας των ίδιων των Ρομά και οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση, στον έλεγχο, όταν αυτό απαιτείται, στην παρακολούθηση της κατάστασης και την κάλυψη των αναγκών σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Οι συμπολίτες μας δεν θα μείνουν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Θα συνεχίσουν να έχουν, όπως έχουν, ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όπως και οι υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες αυτή τη στιγμή υποφέρουν από την επέλαση του ιού σε ολόκληρο τον κόσμο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, φόβο, μίσος, διχασμό και διαιρέσεις στην κοινωνία μας, ούτε στις υπόλοιπες κοινωνίες του κόσμου. Αυτό που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση είναι πάνω από όλα η αλληλεγγύη και η ενότητα μεταξύ μας.

Από αυτή τη θέση, χαιρετώ τους συμπολίτες μας στη Λάρισα που βρεθήκαμε αυτό το μεσημέρι για την υπεύθυνη στάση τους και θα τους παρακαλούσα να συνεχίσουν να έχουν αυτή τη στάση που θα βοηθήσει όλους μας να αποφύγουμε επιδημίες σε αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό, αλλά και περαιτέρω κύκλους των επιδημιών αυτών στη χώρα μας συνολικά.

Είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας. Τους ευχαριστούμε και σας ευχαριστώ».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Χαρδαλιάς πρόσθεσε για δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι Ρομά κινήθηκαν επιθετικά προς εκείνον και τον κο Τσιόδρα: «Είναι εντελώς αβάσιμα και παρά τις συστάσεις για απόσταση που δεν κρατούσαν μεταξύ τους, μας άκουσαν και κατάλαβαν όσα τους είπαμε. Είναι άνθρωποι που πραγματικά έχουν ανάγκη και θα είμαστε μαζί τους, για να μην λείψει τίποτα αυτές τις 14 ημέρες».

v