Τσίπρας: «Η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρξει»
Τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα έτη, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, σχολίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Λάρισα, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση αναμένει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2018.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας θα είμαστε μία από τις χώρες της Ευρωζώνης με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η επιτροπεία της χώρας τελειώνει. Η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης, και οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Θεσσαλία.
Τόνισε, ωστόσο, ότι «εμείς θέλουμε η ανάπτυξη να είναι δίκαιη. Η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρξει» και δήλωσε αισιόδοξος, αλλά και σίγουρος, ότι η χώρα βγαίνει από τα δύσκολα. «Θέλουμε η ανάπτυξη να δημιουργεί αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας, και όχι μόνο κέρδη για λίγους, να διαχέεται στην κοινωνία, και όχι να καταλήγει σε λίγες τσέπες. Θέλουμε η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον και να σέβεται τους φυσικούς πόρους και να βασίζεται στην διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας».
«Ακόμα και το ΔΝΤ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, που συστηματικά υποτιμούσε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα από το 2015 και μετά, προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2018 θα φτάσει το 2.65%. Η ανάπτυξη να μην είναι μόνο αριθμοί και στατιστικές αλλά να αφορά το σύνολο των πολιτών. Για μας αναπτυξιακή επιλογή δεν είναι, ούτε η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, ούτε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ούτε η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Αυτή θα είναι μια ανάπτυξη άνεργη και άδικη.
Η επόμενη ημέρα
«Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να σχεδιάσουμε, το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας. Είναι εθνική προσπάθεια, που πρέπει να αγκαλιάζει όλες τις παραγωγικές, ζωντανές, καινοτόμες δυνάμεις της χώρας», διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας.
«Η αισιοδοξία μετατρέπεται σε σιγουριά. Η χώρα βγαίνει από την μεγάλη περιπέτεια. Είμαστε έτοιμοι για μεγάλες τομές. Να σχεδιάσουμε το μέλλον όπου υπάρχουν. Η Θεσσαλία αποτελεί τον πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας και πρέπει από εκεί να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας», δήλωσε στο περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Θεσσαλία. «Πρέπει να αναζητήσουμε καινούργιες και ουσιαστικές λύσεις», είπε ο πρωθυπουργός γιατί «στο παρελθόν παλιές λύσεις δημιούργησαν καινούργια προβλήματα».
Όπως εξήγησε, αυτή η διαδικασία θα πετύχει αν δεν εξαντληθεί σε κάθε περιφέρεια κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αλλά να έχει και μια θεσμική συνέχεια. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που δίχως προσπάθεια σύνθεσης και δημιουργίας συναινέσεων τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια ύπήρχαν κάποιοι που είχαν έντονη προκατάληψη και προέτρεψαν περιφερειάρχες να μη συμμετέχουν. Τους ξεπέρασε η ίδια η ζωή. Αυτός ο διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ίσως είναι το επόμενο σημαντικό βήμα μετά τον διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
«Πρέπει να αναζητήσουμε καινούργιες και ουσιαστικές λύσεις, είπε ο πρωθυπουργός γιατί στο παρελθόν παλιές λύσεις δημιούργησαν καινούργια προβλήματα. Αυτή η διαδικασία θα πετύχει αν δεν εξαντληθεί σε κάθε περιφέρεια κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αλλά να έχει και μια θεσμική συνέχεια. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που δίχως προσπάθεια σύνθεσης και δημιουργίας συναινέσεων τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια ύπήρχαν κάποιοι που είχαν έντονη προκατάληψη και προέτρεψαν περιφερειάρχες να μη συμμετέχουν. Τους ξεπέρασε η ίδια η ζωή. Αυτός ο διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ίσως είναι το επόμενο σημαντικό βήμα μετά τον διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Στο επίκεντρο ο πρωτογενής τομέας
Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο τις διαρθρωτικές αδυναμίες του πρωτογενούς τομέα, που είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής του παρελθόντος, παρά τους σημαντικούς πόρους που κατευθύνθηκαν στον αγροτικό τομέα από τα ευρωπαϊκά ταμεία, μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα.
Τα μέτρα αυτά, αφορούν τις εξής κατευθύνσεις:
- Πρώτον, την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, μέσα από την υποστήριξη των νέων αγροτών,
- Δεύτερον, την επανεκκίνηση για τα συλλογικά συνεργατικά σχήματα των αγροτών, Οργανώσεις παραγωγών, ομάδες και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν, χωρίς, όμως τις παθογένειες του παρελθόντος.
- Τρίτον, η ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και η εθνική και τοπική πιστοποίηση της ποιότητας αυτής.
- Τέταρτον, ο έλεγχος και εξορθολογισμός λειτουργίας της αγοράς προϊόντων.
- Πέμπτον, μέτρα και δράσεις ενάντια στις παράνομες ελληνοποιήσεις, εισαγωγές κλπ.
- Έκτον, την βελτίωση της εμπορίας των γεωργικών προϊόντων και τη διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής.
- Έβδομον, η ανάπτυξη στοχευμένων κρατικών σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους όπως αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά
- Όγδοο, η ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας και η υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής από νέο επιστημονικό προσωπικό.
- Ένατον, η επέκταση και αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών. Επιτύχαμε συμφωνία με θεσμούς για 300 εκατ. ευρώ στην ύπαιθρο για αγροτικούς δρόμους, κανάλια, έργα κλπ.
Όλα τα παραπάνω θα κατατεθούν σε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο.
Πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι βασίζεται στο τρίπτυχο «Ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας, εξωστρέφεια και περιβαλλοντική δημοσιότητα».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2015 και αφορά κοινοτικούς και εθνικούς πόρους ύψους 6 δις ευρώ σε μόλις 18 μήνες πάνω από 3 δις ευρώ έχουν δεσμευτεί σε προκηρύξεις και έργα. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση παλαιών έργων από πόρους της νέας. Οι πληρωμές πραγματοποιούνται κανονικά, πληρωμές οι οποίες εκκρεμούσαν για πολλά χρόνια. Αποτελεί στρατηγική μας η συνεργασία μας με τις περιφέρειες της χώρας με πόρους που ξεπερνούν το 37% του συνολικού προγράμματος της αγροτικής ανάπτυξης.
Για την προώθηση ελληνικών προϊόντων σε διεθνείς αγορές διατίθενται 34,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τη διαμόρφωση ελληνικού σήματος στα προϊόντα αγροτοδιατροφής και για την ανάπτυξη ενιαίας ταυτότητας και την προώθηση της αναγνωρισιμότητας στις διεθνείς αγορές.
«Θα πρέπει να δούμε αυτό που ονομάζεται δημιουργία αλυσίδων αξίας και δημιουργία προϊόντων με υψηλότερη προστιθέμενη αξία για αυτό πρέπει να συνδέσουμε τους διάφορους κλάδους της παραγωγικής δραστηριότητας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή στην υλοποίηση του νέου Προγράμματος η συνεργασία μας με τις Περιφέρειες της χώρας. Εκχωρώντας σε αυτές σημαντικές αρμοδιότητες αλλά και πόρους που ξεπερνούν το 37% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να πριμοδοτεί «δήθεν παραγωγούς» , όπως έπραξαν με πολιτικές τους επιλογές κυβερνήσεις του παρελθόντος που έχουν ονοματεπώνυμο και πρόσημο. Μια πρακτική που λειτούργησε σε βάρος των πραγματικών και κυρίως των νέων παραγωγών».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το ζητούμενο δεν είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα ή οποιουδήποτε άλλου παραγωγικού κλάδου, ξέχωρα από τους υπόλοιπους, αλλά η δημιουργία αλυσίδων αξίας, και, κατά συνέπεια, η δημιουργία προϊόντων με υψηλότερη προστιθέμενη αξία. Σε αντίθεση με το παρελθόν αποτελεί στρατηγική μας επιλογή στην υλοποίηση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης η συνεργασία με τις Περιφέρειες. Η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να πριμοδοτεί «δήθεν παραγωγούς», όπως έπραξαν με πολιτικές τους επιλογές κυβερνήσεις του παρελθόντος, είπε χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ο πληροφοριοδότης «Χι» και ο ρόλος του στην εξάρθρωση της 17Ν, πώς έβαλε στο κάδρο τον Γιωτόπουλο
- Θεοδωρικάκος για ελέγχους ενόψει Black Friday: Ενδείξεις παραβίασης νομοθεσίας σε 2.000 κωδικούς και έναν influencer
- «Ενας άλλος άνθρωπος είχε σκοτωθεί στη θέση μου...»: Η συγκλονιστική αφήγηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη μάχη του με την τρομοκρατία