«Μάθε που ψηφίζεις»: Όσα πρέπει να γνωρίζεις (pics & vid)

Gazzetta team
«Μάθε που ψηφίζεις»: Όσα πρέπει να γνωρίζεις (pics & vid)
Οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019 αλλά κι οι Ευρωεκλογές 2019 είναι προ των πυλών. Ενημερωθείτε για όλες τις λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών άνοιξε την πλατφόρμα «Μάθε που ψηφίζεις 2019» ώστε να βοηθήσει τους εκλογείς να βρουν εύκολα κι απλά τα εκλογικά τμήματα που θα ασκήσουν το δικαίωμά τους, ενώ με δύο εγκυκλίους ενημερώνει τους πολίτες για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν ενόψει της τετραπλής εκλογικής διαδικασίας της 26ης Μαΐου.

«Μάθε που ψηφίζεις»

Στην σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, ο κάθε πολίτης μπορεί να ενημερωθεί επακριβώς για το ακριβές εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένος.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν γνωρίζει ή έχει ξεχάσει τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό, μπορεί να μάθει το εκλογικό του τμήμα, συμπληρώνοντας τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό).

Μάθε ΕΔΩ που ψηφίζεις

Εκτός από την παραπάνω πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών, οι εκλογείς μπορούν να ενημερωθούν για τα εκλογικά τους τμήματα, καλώντας στον τηλεφωνικό αριθμό (213 136 1500 - από Δευτέρα ως Κυριακή 9π.μ.- 5μ.μ.) της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως στις εκλογές του Μαΐου 2019 θα στηθούν τέσσερις ξεχωριστές κάλπες:

  • Δημοτικές Εκλογές
  • Περιφερειακές Εκλογές
  • Κοινοτικές Εκλογές
  • Ευρωεκλογές

Για την διευκόλυνση των πολιτών αλλά και για την επιτάχυνση της διαδικασίας και της καταμέτρησης των ψήφων, ο κάθε ψηφοφόρος θα είναι εγγεγραμμένος σε δύο διαφορετικά εκλογικά τμήματα (Α και Β), τα οποία θα βρίσκονται στο ίδιο σχολικό συγκρότημα και θα είναι το ένα δίπλα στο άλλο.

Στο εκλογικό τμήμα Α θα καταχωρούνται οι ψήφοι για τις Ευρωεκλογές και Περιφερειακές Εκλογές, ενώ στο εκλογικό τμήμα Β οι ψήφοι για τις Δημοτικές Εκλογές και τις Κοινοτικές.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου;

Στις επερχόμενες τετραπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2019 οι 17άρηδες θα έχουν για πρώτη φορά στην ιστορία δικαίωμα ψήφου.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι κατά το τρέχον έτος (2019) έχουν συμπληρώσει ή θα συμπληρώσουν το 17ο έτος της ηλικίας τους θα έχουν το δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Συνολικά, όσοι έχουν γεννηθεί από την 1.1.2012 μέχρι και τις 31.12.2012 θα βρουν τα ονόματά τους στις εκλογικές λίστες και θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Σημειώνεται ότι στις επερχόμενες εκλογές θα έχουν δικαίωμα ψήφου 536.920 νέοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 106.760 δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Ποια έγγραφα πρέπει να φέρουν μαζί τους οι εκλογείς;

Όσοι προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα ανά την επικράτεια για να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα θα πρέπει να προσκομίσουν στις εφορευτικές επιτροπές κάποιο δημόσιο έγγραφο που να πιστοποιεί τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.

Τα εκλογικά βιβλιάρια έχουν καταργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ εκτός από την αστυνομική ταυτότητα, θα γίνονται δεκτά τα διπλώματα οδήγησης και τα διαβατήρια. Επίσης, αποδεκτά γίνονται όλα τα βιβλιάρια υγείας που φέρουν την απαραίτητη πιστοποίηση από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που τα αναγραφόμενα προσωπικά στοιχεία στα έγγραφα που προσκομίζονται έχουν αλλάξει, τότε οι ψηφοφόροι θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά, ενώ οι στρατιώτες, οι στρατιωτικοί αλλά και τα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας μπορούν να ψηφίσουν προσκομίζοντας τις υπηρεσιακές τους ταυτότητες.