Το Facebook θέλει να διαβάζει το μυαλό μας
Εχοντας σαν βάση τα like μας, αναγνωρίζει τις προσωπικές μας προτιμήσεις και τις δραστηριότητές μας, ακόμα ποιον ακολουθούμε κι επικοινωνούμε και τι αγοράζουμε. Το θέμα είναι ότι αυτές οι εφαρμογές μπορούν να ακούσουν τι λέμε στο τηλέφωνό μας. Ετσι οι εφαρμογές αυτές συγκεντρώνουν τα δεδομένα μας και τα πωλούν σε όποια εταιρεία πλειοδοτήσει.
Τώρα το Facebook έχει αρχίσει να χρηματοδοτεί έρευνες που αναπτύσσουν «αποκωδικοποιητές ομιλίας», ικανούς να εντοπίσουν τι θέλουν τα ανθρώπινα υποκείμενα μέσω των εγκεφαλικών τους μηνυμάτων, τονίζεται σε άρθρο που δημοσιεύεται σε μπλογκ του ίδιου του Facebook.Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, δημοσίευσαν έρευνα στο περιοδικό Nature Communications. Αυτή "στέκεται" στο πως μπορούμε να χρησιμοποιούμε μηχανές μόνο με τη σκέψη μας. Για τον σκοπό αυτόν, έχουν σχεδιασθεί μηχανισμοί που «διαβάζουν» τα εγκεφαλικά μηνύματα και προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τι είναι εκείνο που προτίθεται να πει το ανθρώπινο υποκείμενο.
Το ίδιο το Facebook διαβεβαιώνει πως εάν η μηχανή ήταν ικανή να αναγνωρίσει μόνον κάποιες νοητικές εντολές, όπως «έναρξη», «επιλογή» και «διαγραφή», ήδη αυτό θα αρκούσε για να εγκαταστήσει νέες μορφές διάδρασης των υποκειμένων με τις εφαρμογές.
Το Facebook υποστηρίζει ότι στόχος του είναι να δημιουργήσει μία νέα και μη επεμβατική διεπαφή (interface), που θα επιτρέπει στους χρήστες να γράφουν άμεσα χρησιμοποιώντας τη σκέψη τους, «φανταζόμενοι πως μιλούν οι ίδιοι».
«Είναι ένα από τα πρώτα τρανταχτά παραδείγματα του ότι ένας γίγαντας της τεχνολογίας επιδιώκει να αντλήσει δεδομένα άμεσα από το μυαλό των ανθρώπων», τονίζεται στο MIT Technology Review. Στο ίδιο δημοσίευμα, η καθηγήτρια και ειδική στη νευρο-ηθική του Πανεπιστημίου Ντιουκ Νίτα Φάραχανι, διαπιστώνει πως «βρισκόμαστε στο σημείο του να διαβούμε το έσχατο όριο της ιδιωτικής ζωής μας χωρίς να διαθέτουμε κανένα μέσο προστασίας».
Το ερώτημα είναι θα προχωρήσουν πράγματι τόσο πολύ στο κέρδος, έτσι ώστε να μας αναγκάσουν να το καταργήσουμε όλοι;