Γιάν Ούλριχ: «Δεν είχα τα αρχ***α να πω την ιστορία μου, ναι έκανα χρήση ντόπινγκ»

Δημήτρης Ντζάνης
Ο Γιάν Ούλριχ

bet365

Ο Γιάν Ούλριχ, νικητής στον Γύρο της Γαλλίας το 1997, σχεδόν 30 χρόνια μετά μίλησε ανοιχτά για το ντόπινγκ, γνωρίζοντας την προσωπική λύτρωση από έναν εφιάλτη που τον έφερε στα πρόθυρα του θανάτου.

Οι ιστορίες χρήσης απαγορευμένων ουσιών στην επαγγελματική ποδηλασία με αποκορύφωμα το σκάνδαλο με τον Λανς Άρμστρονγκ, έρχονται ξανά στο φως της δημοσιότητας.

Πρωταγωνιστής αυτή τη φορά ο Γιάν Ούλριχ, με τον 50χρονο σήμερα Γερμανό να παραδέχεται δημόσια τη συμμετοχή του σε πρόγραμμα ντόπινγκ.

Ο Ούλριχ ήταν νικητής στον Γύρο της Γαλλίας το 1997, ο μοναδικός Γερμανός που το έχει καταφέρει και χρειάστηκαν σχεδόν 30 χρόνια για να ομολογήσει πως πήρε μέρος σε πρόγραμμα ντόπινγκ αίματος, υπό τις οδηγίες του Ισπανού γιατρού, Εουφεμιάνο Φουέντες.

«Ναι, έκανα χρήση ντόπινγκ», είπε ο Ούλριχ στο Stern και σε άλλα γερμανικά μέσα, λίγες ημέρες πριν από την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ «Der Gejagte» («The Hunted», «Ο Κυνηγημένος»), το οποίο θα κυκλοφορήσει στο Amazon Prime στη Γερμανία στις 28 Νοεμβρίου.

«Σχεδόν όλοι έπαιρναν ουσίες τότε»

Η παραδοχή του δείχνει πώς δούλευε το σύστημα στον χώρο της ποδηλασίας.

«Αν είχα πει την ιστορία μου, θα είχα περάσει πολλά υπέροχα χρόνια. Αλλά δεν είχα το αρχ...α. Τώρα νιώθω καλά να παραδεχτώ την ενοχή μου», δήλωσε ο Ούλριχ στο πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Και συνέχισε: «Σχεδόν όλοι έπαιρναν ουσίες που ενίσχυαν την απόδοση τότε. Δεν έπαιρνα τίποτα που δεν έπαιρναν οι άλλοι. Για εμένα η εξαπάτηση ξεκινά όταν αποκτάς πλεονέκτημα. Αυτό δεν ήταν έτσι. Απλά, ήθελα να εξασφαλίσω ίσες ευκαιρίες.

Ήμουν ένοχος και τώρα νιώθω ένοχος. Μπορώ να πω με όλη μου την καρδιά ότι δεν ήθελα να εξαπατήσω κανέναν. Ήταν απλώς μια διαφορετική εποχή τότε. Η ποδηλασία είχε ένα σύστημα και μπήκα σε αυτό. Για μένα ήταν σημαντικό να ξεκινήσω τους αγώνες με ίσες ευκαιρίες».


Η καριέρα του τελείωσε απότομα, όταν αποσύρθηκε από το Tour του 2006, έπειτα από σοβαρές κατηγορίες για ντόπινγκ αίματος, έχοντας συνεργαστεί με τον Φουέντες, όμως ποτέ δεν είχε μιλήσει ανοιχτά για το ντόπινγκ.

Μάλιστα το 2018 ο Ούλριχ έζησε μια ψυχική και σωματική κατάρρευση, φθάνοντας να κάνει χρήση κοκαΐνης και αλκοόλ, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.

Ο Ούλριχ αποκάλυψε ότι άρχισε το ντόπινγκ αμέσως μετά, όταν έγινε επαγγελματίας με την T-Mobile.

«Ήρθα σε επαφή μαζί τους το 1996, πριν από τον Γύρο της Γαλλίας . Τότε μου το εξήγησαν με εύλογο τρόπο, δεν φοβήθηκα. Ήταν τόσο προφανές για μένα εκείνη την εποχή. Ήμουν νέος και αφελής και μπήκα σε ένα υπάρχον σύστημα.

Και αυτό έγινε τόσο εύγευστο και απαραίτητο για μένα που αποφάσισα να το κάνω. Η καριέρα μου θα είχε τελειώσει αν δεν το είχα κάνει. Δεν ένιωσα ποτέ εγκληματίας» παραδέχεται σήμερα.

Υπήρξε ο μεγαλύτερος αντίπαλος για τον Λανς Άρμστρονγκ, από τη στιγμή που ο Τεξανός επέστρεψε στους αγώνες μετά τη θεραπεία για καρκίνο των όρχεων.

Όμως ο Ούλριχ ποτέ δεν κατάφερε να νικήσει τον Άρμστρονγκ ή το Tour de France τερματίζοντας δεύτερος το 1998, το 2000, το 2001 και το 2003.

Ο Άρμστρονγκ ταξίδεψε στη Γερμανία για να βοηθήσει τον Ούλριχ όταν η ζωή του κινδύνεψε το 2018 και από αντίπαλοι είναι πλέον καλοί φίλοι.

Η ομολογία του για το ντόπινγκ αποτελεί το τελευταίο του βήμα προς την απόλυτη λύτρωση και τα παιδιά του έχουν παίξει σημαντικό ρόλο να νιώθει καλά. «Είμαι υγιής, έχω και τα δύο πόδια πίσω στη ζωή και έχω βρει τον στόχο μου. Η ζωή έχει γίνει πιο εύκολη πλέον» κατέληξε ο Ούλριχ.


 

Τελευταία Νέα