Aπό τότε έγινε Panathinaikos! (vids)

Aπό τότε έγινε Panathinaikos! (vids)

Δήμος Μπουλούκος
Aπό τότε έγινε Panathinaikos! (vids)

bet365

Ηταν πριν 41 χρόνια, αλλά για κάποιους ήταν σαν χθες. Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε τον Αγιαξ στον τελικό του Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ, στην πιο ένδοξη στιγμή ελληνικής ομάδας!

Ηταν 2 Ιουνίου του 1971 όταν ο Παναθηναϊκός πατούσε στο χορτάρι του Γουέμπλεϊ για τον τελικό του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών (σημερινό Champions League) κόντρα στον Αγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Η ομάδα που τότε ανακάλυψε και εφάρμοσε το Total Football νίκησε 2-0 με τα γκολ στο 5 του Φαν Ντάικ και στο 87 του Χάαν, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε ήδη γράψει ιστορία, πετυχαίνοντας αυτό που δεν έχει καταφέρει ως σήμερα, καμία άλλη ελληνική ομάδα. Εκτός από την πρόκριση στον τελικό, ο Παναθηναϊκός είχε να υπερηφανεύεται και για τον Αντώνη Αντωνιάδη, που ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ!

Κάνε εγγραφή στην bwin και πάρε μπόνους 150%

Αυτή την σπουδαία ομάδα, την δημιούργησε ο Λάκης Πετρόπουλος και την «απογείωσε» ο «καλπάζων συνταγματάρχης», ο θρυλικός Φέρεντς Πούσκας! Τερματοφύλακα είχε τον Τάκη Οικονομόπουλο, δεξί μπάκ τον Γιάννη Τομαράς, στα αριστέρα τον Γιώργο Βλάχο, κεντρικοί αμυντικοί ήταν ο Αριστείδης Καμάρας και ο Φραγκίσκος Σούρπης, στη μεσαία γραμμή ο Κώστας Ελευθεράκης, ο Μίμης Δομάζος κι ο Τότης Φυλακούρης και στην επίθεση στα δεξιά, ο Χάρης Γραμός, αριστερό ο Καλλιγέρης και σέντερ φορ ο Αντώνης Αντωνιάδης, σε ένα κλασσικό σύστημα 4-3-3.

Από τα δυο ματς με την αγγλική Εβερτον και μετά ο Φέρεντς Πούσκας αντικατέστησε στην ενδεκάδα τον Καλλιγέρη με τον Ανθιμο Καψή ως τρίτο σέντερ μπακ. Επίσης συμμετείχαν και οι Μητρόπουλος, Αθανασόπουλος, Γονιός, Δεληγιάννης και ο Βασίλης Κωνσταντίνου που ήταν ο ήρωας του επαναληπτικού αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα του Βελιγραδίου, όταν εξασφαλίστηκε η πρόκριση στον τελικό.

 

Η πορεία ως τον τελικό!

Α' Γύρος

16/09/1970: Ζενές Ες – Παναθηναϊκός 1-2

11' Ντιτζένοβα – 6' Αντωνιάδης, 35' Ελευθεράκης
Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς (Καψής 86΄), Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (80΄ Δεληγιάννης).


30/09/1970: Παναθηναϊκός – Ζενές Ες 5-0
17' Ελευθεράκης, 27' 30' 37' και 58' Αντωνιάδης
Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς (46' Μητρόπουλος), Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (46' Γονιός)


Β' Γύρος
21/10/1970: Παναθηναϊκός – Σλόβαν Μπρατισλάβας 3-0


3' Δομάζος, 55' Αντωνιάδης, 87' Δεληγγιάνης
Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (75' Δεληγιάννης).


04/11/1970: Σλόβαν Μπρατισλάβας – Παναθηναϊκός 2-1
33' Μόντερ, 57' Τσάπκοβιτς – 52' Αντωνιάδης
Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς , Σούρπης, Καμάρας (46' Μητρόπουλος), Βλάχος, Ελευθεράκης, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (75' Δεληγιάννης).


Προημιτελικός
09/03/1971: Έβερτον – Παναθηναϊκός 1-1

90' Τζόνσον – 82' Αντωνιάδης
Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.


23/03/1971: Παναθηναϊκός – Έβερτον 0-0
Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Αθανασόπουλος, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.


Ημιτελικός
14/04/1971: Ερυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός 4-1
14' Νόβκοβιτς, 39' Ατσίμοβιτς, 47' Γιάνκοβιτς, 68' Όστοϊτς – 55' Καμάρας
Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος (72' Κωνσταντίνου), Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.


28/04/1971: Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας 3-0
1' και 54' Αντωνιάδης, 68' Καμάρας
Παναθηναϊκός: Κωνσταντίνου, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης ( 90΄ Χατζηανδρέου), Γραμμός, Αντωνιάδης, Καλλιγέρης (54' Αθανασόπουλος).

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΓΟΥΕΜΠΛΕΪ

Ακούστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1971, μετά τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Καβάλας (2-0) και…έκανε θραύση! Ο Φραγκίσκος Σούρπης είχε την έμπνευση των στίχων, οι Μπιτλς έβαλαν τη σύνθεση (εν αγνοία τους είν΄ η αλήθεια…), συγκρότημα της εποχής ανέλαβε την ενορχήστρωση (τραγουδά ο Σάκης Παπανικολάου) και το τραγούδι του Γουέμπλεϊ (σε ρυθμούς του σουξέ της εποχής «Obladi Oblada») ήταν έτοιμο! Κυκλοφόρησε σε δίσκο 45 στροφών και έγινε ανάρπαστος, ενώ σήμερα θεωρείται σπάνιο συλλεκτικό απόκτημα.

Φεύγω από το σπίτι μου το πατρικό

Έχω στο Λονδίνο μια δουλειά

Βρήκα σ΄ ένα σύντομο λογαριασμό

Πως τα γκολ είναι γλυκά σαν τα φιλιά

Ένα γκολ, δύο γκολ…στον αέρα

Πάντσο η ομάδα πετά

Ένα γκολ, δύο γκολ τέτοια μέρα

Άνοιξη έχει η καρδιά

Όταν θα γυρίσω θα στο ξαναπώ

Όσο μ΄αγαπάς πως σ΄ αγαπώ

Πράσινο μαντήλι δέσε στα μαλλιά

Τώρα έχω στο Λονδίνο μια δουλειά

Ζενες Ες με θυμάσαι ακόμα

Σλόβαν με ξέρεις καλά

Του Αστέρα το κόκκινο χρώμα

Πράσινη πήρε μπογιά

Με ζεστή καρδιά και ψυχή βαθιά, ξανά,

Δώσε τη μάχη άλλη μια φορά,

Παναθηναϊκέ!

Πράσινο τον Τάμεση θέλω να δω

Μέσα σ΄ ένα Κύπελλο χρυσό

Κι έξω από το Μπάκιγχαμ έχω σκοπό

Να κολλήσω το τριφύλλι θυρεό

Προχωρείτε του ΠΑΟ, λιοντάρια

Στο Γουέμπλεϊ βάλτε φωτιά

Σαν κι εσάς διαλεχτά παλικάρια

Μόνο η Ελλάδα γεννά!


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα