R.I.P. Ligue 1;
«Αυτή είναι η ευκαιρία μας, καθώς για τα επόμενα 7 χρόνια η Παρί θα κυριαρχήσει», είχε δηλώσει ο Λουλού Νικολάν λίγες αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Οι παίκτες του τελικά του έκαναν το χατίρι, η Μονπελιέ κατέκτησε τον τίτλο, όμως τα λόγια του αποδείχθηκαν προφητικά. Την στιγμή που οι παραδοσιακές δυνάμεις του γαλλικού ποδοσφαίρου βρίσκονται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, οι Παριζιάνοι ανεβαίνουν όχι επίπεδο, αλλά επίπεδα. Λαβέτσι, Βεράτι, Τιάγκο Σίλβα και Ιμπραΐμοβιτς αποκτήθηκαν φέτος, με τον Αντσελότι να κάνει την προετοιμασία και την Παρί να παίζει θεωρητικά χωρίς αντίπαλο.
Τα τεράστια ποσά που πληρώνουν οι πρωτευουσιάνοι έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο, ενώ στο αγωνιστικό διεξάγεται μία... μάχη κατά πόσο αυτή η συμπεριφορά κάνει καλό στο γαλλικό ποδόσφαιρο και στην Ligue 1, η οποία αναμένεται να είναι παράσταση για έναν ρόλο. Ας ξεκινήσω από τα σχόλια που γίνονται για τα οικονομικά δεδομένα της υπόθεσης. Ο Ολάντ υποσχέθηκε ότι ο Σουηδός θα κληθεί να πληρώσει φόρους με βάση τον νέο νόμο για τους πλούσιους (με δηλωθέν εισόδημα άνω του 1 εκατ. ευρώ) που θα ψηφιστεί προσεχώς. Το πρώτο δεδομένο είναι ότι ο πρώην επιθετικός της Μίλαν φρόντισε να εξασφαλίσει ότι σε τέτοια περίπτωση η Παρί θα είναι εκείνη που θα πληρώσει. Το δεύτερο είναι ότι σαφώς πρόκειται για κάτι προκλητικό στους καιρούς που ζούμε. Όμως, δεν είναι ούτε το γαλλικό δημόσιο που θα τον πληρώσει, ούτε οι οπαδοί της Παρί, ούτε καν κάποιος Γάλλος επιχειρηματίας. Είναι οι επενδυτές από το Κατάρ, που δηλώνουν ότι σε δύο χρόνια σκοπεύουν να κάνουν την ομάδα κερδοφόρα (μάλλον δεν τους τα είπαν καλά...). Το γαλλικό δημόσιο μόνο να κερδίσει έχει από αυτά τα ξένα κεφάλαια και όσο προκλητικό είναι να πληρώνεται κάποιος με 35.000 ευρώ ημερησίως, δεν είναι δικό του το φταίξιμο. Αν υπάρχει τρόπος να σταματήσει αυτό που συμβαίνει με τους Άραβες στο ποδόσφαιρο είναι η υψηλή φορολογία με κλίμακες στις απολαβές των παικτών και στα ποσά που δαπανούνται για μεταγραφές.
Στο αγωνιστικό κομμάτι, είναι δεδομένο ότι όσο ξεχωριστή και με ιδιαιτερότητες να είναι η Ligue 1, η Παρί έχει ξεφύγει πολύ. Την στιγμή που η Λιλ έχασε τον Αζάρ, που η Λιόν δεν έχει κάνει ούτε μία μεταγραφή και κοιτάει να πουλήσει και η Μαρσέιγ κινείται σε ρηχά νερά, δεν υπάρχει αντίπαλος. Η Μονπελιέ πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επαναλάβει το... θαύμα. Πως, λοιπόν, μπορεί να κάνει καλό;
Όσα πιτσιρίκια ξεκινούν την καριέρα τους από την Γαλλία ή παίρνουν μεταγραφή σε γαλλική ομάδα, έχουν πάντα ένα όνειρο. Να βελτιωθούν και να κάνουν γρήγορα το επόμενο βήμα στην καριέρα τους. Κανένας μέχρι στιγμής δεν έβλεπε το γαλλικό ποδόσφαιρο στην κορυφή. Κανένας δεν έβλεπε τον εαυτό του να διεκδικεί το Champions League αγωνιζόμενος στην Λιγκ 1. Όλα αυτά από φέτος άλλαξαν. Όταν μπορείς να πάρεις του δύο καλύτερους παίκτες της Μίλαν στην πιο ώριμη ηλικία τους, μπορείς να πεις ότι έχεις φτάσει στο επίπεδό τους.
Η παραπάνω άποψη έχει και δόση αλήθειας, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ολοκληρωμένη. Και ο Ετό πήγε στην Ανζί υπό τις ίδιες συνθήκες σε ηλικία 30 ετών. Σημαίνει ότι και οι Νταγκεστανοί έχουν φτάσει στο ίδιο επίπεδο; Φυσικά και όχι. Τα χρήματα έκαναν όλη τη δουλειά. Οι νεαροί παίκτες ίσως ονειρεύονται πλέον κάποια στιγμή να παίξουν στην Παρί, όχι σε οποιαδήποτε ομάδα της Ligue 1. Πάντα το βήμα παραπάνω θα είναι η Premier League, η Primera Divisio κοκ.
Εκείνο που μοιάζει το θετικότερο της υπόθεσης, είναι ότι πλέον τα νέα παιδιά στην Γαλλία δεν χρειάζεται να ψάξουν στην Μπαρτσελόνα, στην Ρεάλ ή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την ομάδα που θαυμάζουν. Είναι άγνωστο αν η Παρί και οι μελλοντικές της επιτυχίες θα παρασύρουν και το γαλλικό ποδόσφαιρο, αναγκάζοντάς το να ακολουθήσει. Ένα ποδόσφαιρο συνηθισμένο να κάνει εξαιρετική δουλειά στις ακαδημίες και να έχει ισοσκελισμένους ισολογισμούς. Ένα από τα πιο υγιή - έστω και χωρίς μεγάλες ευρωπαϊκές επιτυχίες - πρωταθλήματα, που η έκπληξη είναι μέσα στο DNA του. Επίσης, οι υπόλοιποι θα επωφεληθούν οικονομικά από τις μεγάλες μεταγραφές της Παρί, καθώς ήδη το ESPN ενέταξε την Ligue 1 στο πρόγραμμά του και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα μεγάλα δίκτυα.
Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά στο εξωτερικό θα αυξηθούν για όλους, όμως τι να το κάνεις αν μέσα σε 2 χρόνια θα εξελιχθεί σε... μίας ταχύτητας; Η αυτοκρατορία της Λιόν τα προηγούμενα χρόνια δεν στάθηκε ικανή να χαλάσει την φήμη της Ligue 1, όμως η περίπτωση των Παριζιάνων είναι διαφορετική. Οι «λιονέ» μάζευαν ό,τι καλύτερο έβρισκαν στην Γαλλία και σε καλή τιμή, ακολουθώντας την γνωστή πολιτική, πουλώντας τους στη συνέχεια. Το χρήμα «ανακυκλώνονταν» εντός συνόρων. Τώρα, έχει πλουτίσει όλη η Ιταλία, με τις Μίλαν, Νάπολι, Ίντερ, Παλέρμο, Γιουβέντους, Ρόμα και Πεσκάρα να βάζουν αμέτρητα εκατομμύρια στα ταμεία τους.
Όλοι οι παίκτες και όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο στην Γαλλία είδαν με καλό μάτι την μεταγραφή του Ιμπραΐμοβιτς. Κακά τα ψέματα, αυτός είναι που αλλάζει σε μεγάλο βαθμό τις ισορροπίες, τόσο στην League 1 όσο και στην Ευρώπη. Όλοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια τόσο για την ποιότητά του όσο και για το γεγονός ότι επιτέλους έγινε μία πραγματικά μεγάλη μεταγραφή και έδειξαν ενθουσιασμένοι. «Κάθε χώρα κάνει είτε θετικούς είτε αρνητικούς κύκλους. Αυτή η μεταγραφή μπορεί να είναι το ξεκίνημα ενός καλού νέου», είπε ο Λεονάρντο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Σουηδού. Μακροπρόθεσμα κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το επίπεδο θα βελτιωθεί λόγω της ενίσχυσης της Παρί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί βραχυπρόθεσμα...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.