
«Γκαζώνει» στην επανάληψη!

Οι στροφές ανεβαίνουν στο Β' μέρος!
Το τελευταίο αγωνιστικό δείγμα γραφής από επίσημες αναμετρήσεις για την Ελλάδα αποτέλεσε το παιχνίδι με την Λιθουανία στο Καραϊσκάκη. Όσες ευκαιρίες και εάν χάθηκαν στο πρώτο ημίχρονο, το Β' μέρος ήταν σαφώς καλύτερο και πιο ουσιαστικό από επιθετικής πλευράς.
Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος έβαλαν μέσα σε λιγότερο από 20 λεπτά στην επανάληψη δύο γκολ για να έρθει το πολυπόθητο 2-0 στο Καραϊσκάκη σε βάρος των αντιπάλων τους. Φυσικά πολύ... φρέσκο είναι και το παιχνίδι στην Ρίγα.
Εκεί όπου σε ένα κακό πρώτο ημίχρονο (σ.σ. χειρότερο από εκείνο με την Λιθουανία) η Εθνική μας βρέθηκε να χάνει με 1-0. Το ματς γύρισε στην επανάληψη και μάλιστα μέσα σε 13 (!) λεπτά. Τόσο ήταν το διάστημα που οι διεθνείς μας χρειάστηκαν για να βάλουν δύο τέρματα και φτάσουν στη νίκη.
Αφήνουμε το φιλικό τεστ με τη Νορβηγία στο Όσλο, όπου οι παίκτες της Εθνικής ήταν εντελώς απελευθερωμένοι από το άγχος και την πίεση και έβαλαν γρήγορα γκολ στο ματς. Πηγαίνουμε λίγο πιο πίσω χρονικά και πιο συγκεκριμένα στο Euro 2012.
Στο πολύ δύσκολο ματς των προημιτελικών με την Γερμανία όπου ομολογουμένως η Εθνική μας δεν θα μπορούσε να πάει τόσο καλά απέναντι σε έναν τόσο ισχυρό αντίπαλο η πιο... έντονη αντίδρασή της ήρθε στην επανάληψη. Τότε που σημείωσε δύο γκολ για να μειώσει στο τελικό 4-2.
Όσο για την φάση των ομίλων του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος; Με εξαίρεση τον αγώνα με την Ρωσία η Ελλάδα έκανε δύο άσχημα πρώτα ημίχρονα και δύο καλά δεύτερα και με Πολωνία και με Τσεχία, αποσπώντας ισοπαλία με τους Πολωνούς και χάνοντας εν τέλει από τους Τσέχους.
Με άλλα λόγια στα επτά τελευταία της επίσημα ματς η Εθνική μας στα πέντε έχει βγάλει προβληματική εικόνα στο πρώτο ημίχρονο και θετική στην επανάληψη! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Λειτουργεί πιο καλά σε συνθήκες πίεσης
Όσο και εάν φαίνεται παράδοξο και παράξενο η Εθνική έχει μάθει να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά σε συνθήκες πολύ μεγάλης και κάποιες φορές ίσως και πρωτόγνωρης πίεσης. Ειδικά εάν βρεθεί πίσω στο σκορ... ξυπνάει για τα καλά και μετατρέπται σε διαφορετική ομάδα.
Αναπτύσσεται με καλύτερο και πιο ορθολογικό τρόπο και κάνει πιο λίγα λάθη στις μεταβιβάσεις της. Κυκλοφορεί πιο καλά την μπάλα, την βγάζει πιο σωστά στην επίθεση και τις ευκαιρίες της, τις κάνει γκολ, αντί να της χάνει.
Δεν έχει 90λεπτη σταθερότητα
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο της Εθνικής μας είναι δύσκολο να έχει την ίδια σταθερότητα στην απόδοσή της και στα 90 λεπτά. Πότε έχει πεντάλεπτα ή δεκάλεπτα ξεσπάσματα ή εξάρσεις καλού ποδοσφαίρου και πότε έχει περιόδους μέσα σε έναν αγώνα που μπορεί να μην... βλέπεται.
Δεν είναι εφικτό δηλαδή για τους διεθνείς να διατηρήσουν ένα σταθερά καλό αγωνιστικό πρόσωπο σε όλο τον αγώνα, κάτι που έως ένα σημείο είναι λογικό. Πρόκειται για παίκτες που μαζεύονται από την Ελλάδα και την Ευρώπη μόνο και μόνο για κάποιες προπονήσεις, μέσα από τις οποίες θα πρέπει να αφομοιώσουν και το σύστημα αλλά και όλες τις σκέψεις του Φερνάντο Σάντος.
Είναι κάτι που δεν είναι τόσο απλό και τόσο εύκολο να γίνει πράξη. Επίσης παρατηρείται στην διάρκεια αναμετρήσεων της Ελλάδας κυρίως με θεωρητικά υποδεέστερες ομάδες έλλειψη καθαρού μυαλού και υπομονής στο παιχνίδι των διεθνών μας που στοιχίζει σε κάποιες φάσεις.
Μία αλλαγή μπορεί να κάνει την διαφορά
Υπάρχει όμως και το άλλο. Συμβαίνει κάποιες φορές ορισμένοι παίκτες να μην... τραβάνε τόσο αλλά να βγαίνουν οι αλλαγές. Οι αλλαγές του Σάντος μετά το πρώτο 45λεπτο αποδίδουν καρπούς ουκ ολίγες φορές και αλλάζουν προς το καλύτερο το πρόσωπο της Εθνικής.
Ας δούμε τους τελευταίους αγώνες με την Λετονία και την Λιθουανία. Οι είσοδοι των Σαμαρά και Μήτρογλου στο ξεκίνημα της επανάληψης έδωσαν άλλον... αέρα και μία νέα πνοή στην Εθνική, βοηθώντας σημαντικά στο να φτάσει στο επίπεδο που θέλει στο ματς και να κερδίσει. Όπως και να το κάνουμε παίζει και αυτό τον ρόλο του...
Το νεανικό ταλέντο και η ποιότητα με την απειρία
Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι είναι η εισχώρηση αρκετών νέων παιδιών στην Εθνική. Παιδιά, όπως οι Καρνέζης, Νίνης (σ.σ. που παρεπιμπτόντως πήγε -όπως και ο Μήτρογλου- εξαιρετικά με την Λιθουανία) και Φορτούνης μπορεί να έχουν πίσω τους αρκετά χρόνια ποδοσφαίρου, καθώς αγωνίζονται από πιτσιρικάδες, όμως πέραν του ταλέντου, της ποιότητάς τους και του ενθουσιασμού τους, τους διακατέχει και η απειρία.
Ο Σάντος θέλει και προσπαθεί πολύ να... παντρέψει την εμπειρία ποδοσφαιριστών, όπως οι Κατσουράνης, Τοροσίδης και Γκέκας με αυτά τα παιδιά, όμως αυτό χρειάζεται τον χρόνο του. Οι νεαροί άσοι της Εθνικής έτσι και αλλιώς έχουν μεγάλο ταλέντο και αργά ή γρήγορα θα καταφέρουν να μπουν πλήρως στο πνεύμα του Πορτογάλου.
Συμπερασματικά...
Ο Φερνάντο Σάντος το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπαθεί να κάνει την Εθνική μας να παίζει καλό ποδόσφαιρο σε σημαντικό διάστημα ενός επίσημου αγώνα και το έχει καταφέρει έως ένα βαθμό. Το μεγάλο στοίχημα του Πορτογάλου είναι να μειωθούν στο ελάχιστο τα σκαμπανεβάσματα της Ελλάδας από το πρώτο στο δεύτερο μέρος και γενικότερα στην διάρκεια ενός ματς. Ειδικά τώρα ενόψει των πολύ δύσκολων αγώνων με τις Βοσνία και Σλοβακία είναι κάτι το επιβεβλημένο...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta. Ακολούθησέ μας και στο Google News.