Το deal or not to deal?
Τα σενάρια που έχουν αναπτυχθεί θέλουν τον πιο πλούσιο άνθρωπο στην Ιταλία, τον Φερέρο, να ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Μίλαν από το Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Πριν από λίγο καιρό, είχε ακουστεί και ο... Βλάντιμιρ Πούτιν με την Gazprom, η οποία φυσικά στη Ρωσία αποτελεί μεγάλη δύναμη. Το gazzetta.gr θυμάται τα μεγάλα, «ηχηρά» deal των τελευταίων ετών που έφτασαν στην πραγματοποίησή τους.
Αμπράμοβιτς, ο πρώτος!
Το 2003, ο Κέν Μπέιτς, που βρισκόταν στην ηγεσία της Τσέλσι από το 1982, παραχώρησε τις τύχες του συλλόγου στον Ρώσο μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος αγόρασε το 29.5% των μετοχών. Μία νέα σελίδα άνοιγε για τους Λονδρέζους, καθώς η... τσέπη του νέου του αφεντικού τους εδραίωσε στην ελίτ της Πρέμιερ Λιγκ. Το κόστος των 136 εκατομμυρίων, όπως το έβγαλε η εταιρεία ορκωτών λογιστών Deloitte, δείχνει μικρό για το βεληνεκές ενός... Αμπράμοβιτς, αλλά ο Ρώσος επένδυσε στη συνέχεια πολλά χρήματα. Έφερε τον Ζοσέ Μουρίνιο και έχτισε μία πολύ δυνατή ομάδα. Οι «Μπλε» πήραν τρία πρωταθλήματα και εσχάτως ένα Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο άνοιξε και πάλι την όρεξη στον ιδιοκτήτη για σημαντικές επενδύσεις.
God bless... Manchester United!
Για την οικογένεια των Γλέιζερ, την είσοδό τους στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τα χρέη που έχουν δημιουργήσει και τις αντιδράσεις των οπαδών θα μπορούσε να γραφτεί βιβλίο! Τον Μάιο του 2005, ο Μάλκολμ Γκλέιζερ μπήκε στους «Κόκκινους Διαβόλους», αγοράζοντας το 28.7% του ποσοστού από τους ΜακΜάνους και Μάγκνιερ με ένα αμφιλεγόμενο ποσό ύψους 777 εκατομμυρίων. Για να το κάνουν όμως, έστειλαν σε δυσθεώρητα ύψη τα χρέη του συλλόγου. Ήδη από την επόμενη χρονιά, η Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε χρέος ύψους 660 εκατομμυρίων λιρών. Το καλοκαίρι του 2012, η ρευστοποίηση μέρους των μετοχών τους προκάλεσε νέες αντιδράσεις από τον κόσμο, που έβλεπε τα χρήματα να καταλήγουν στην τσέπη της οικογένειας. Η εταιρεία μπήκε και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, βγάζοντας το 10% της προς πώληση προκειμένου να καλυφθεί μέρος των χρεών, γεγονός που δημιούργησε νέες αντιδράσεις. Φέτος, πάντως, η ομάδα του Μάντσεστερ ανακοίνωσε άνοδο κατά 13.7% στα εμπορικά της έσοδα.
Τα 82+200 της Σίτι!
Η... άλλη πλευρά του Μάντσεστερ πωλήθηκε τον Ιούλιο του 2007. Ο μυστηριώδης πρώην πρόεδρος της Ταϊλάνδης, Τακσίν Σιναβάτρα, μπήκε στο σύλλογο με 82 εκατομμύρια μέσω της εταιρείας UK Sports Investments Limited, ωστόσο από την αρχή υπήρχαν σκιές. Εξόριστος από τη χώρα του και κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή και υποθέσεις διαφθοράς, γρήγορα παραχώρησε τις τύχες της ομάδας. Επόμενος που ανέλαβε ήταν ο όμιλος του Σεΐχη Μανσούρ, που δαπάνησε 200 εκατομμύρια λίρες για να μπει στο σύλλογο, ενώ από το 2010 μέχρι το 2012 έχει ξοδέψει 426.3 εκατομμύρια για μεταγραφές! Επί των ημερών του, οι Σίτιζενς κατέκτησαν το πρώτο τους πρωτάθλημα από το 1968.
Αμερικανοί και στη Λίβερπουλ
Όταν ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αγόρασε την Τσέλσι, οι οπαδοί της Λίβερπουλ τραγουδούσαν απέναντι στους «Μπλε» ότι «δεν μπορείς να αγοράσεις την ιστορία». Και η δική τους, ιστορική, ομάδα πέρασε στα χέρια Αμερικανών το 2007! Ο Τομ Χικς και ο Τζορτζ Ζιλέτ έδωσαν από κοινού 219 εκατομμύρια λίρες για να αγοράσουν τους Ρεντς. Ωστόσο, οι μεταξύ τους διαφωνίες και το «κράξιμο» των οπαδών, τους έκανα σύντομα να ψάξουν άλλους ιδιοκτήτες για την ομάδα. Το χρέος εκτοξεύτηκε, οι πιστωτές οδήγησαν τους Αμερικανούς στα δικαστήρια και τελικά, ο δικαστής άνοιξε το δρόμο για την Fenway Sports Group, η οποία με 300 εκατομμύρια έγινε η νέα ιδιοκτήτρια του συλλόγου του Μέρσεϊραϊντ στις 15 Οκτωβρίου του 2010.
Η πρωτιά της Ρόμα!
Τον Απρίλιο του 2011, η Ρόμα έγινε η πρώτη μεγάλη ιταλική ομάδα με ξένους ιδιοκτήτες. Ο Τόμας ΝτιΜπενεντέτο, ο οποίος ηγήθηκε ενός ομίλου Αμερικανών επιχειρηματιών, αγόρασε το 67% των Τζιαλορόσι, έναντι 70.3 εκατομμυρίων ευρών. Ο ΝτιΜπενεντέτο, ο οποίος έχει ιταλικές ρίζες, έχει σχέση και με Fenway Sports Group, που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της Λίβερπουλ. Προσπάθησε να εφαρμόσει στη Ρόμα ένα μοντέλο με νεαρούς παίκτες και ποδόσφαιρο κατοχής, αλά Μπαρτσελόνα, έχοντας στον πάγκο τον Λούις Ενρίκε. Ωστόσο, το πείραμα δεν πέτυχε και φέτος πορεύεται με τον... παλιό γνωστό Ζντένεκ Ζέμαν.
Το «λαβράκι» της Ανζί
Ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ μπορεί να σκορπάει αλόγιστα τα χρήματα για να φέρει παίκτες και να κάνει την Ανζί Μαχατσκάλα top club, ωστόσο οι τύχες του συλλόγου πέρασαν δωρεάν στα χέρια του! Με την ομάδα να έχει βγει 11η, τον Ιανουάριο του 2011, ο Μαγκομέντοφ, πρόεδρος του Ναγκεστάν, παραχώρησε χωρίς αντίτιμο τις μετοχές σε έναν από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, φιλοδοξώντας να εκτοξεύσει το σύλλογο. Ο Κερίμοφ εξ' αρχής έταζε τον ουρανό με τα άστρα και τήρησε τις υποσχέσεις του, φέρνοντας παίκτες, προπονητές και τον... Ρομπέρτο Κάρλος! Ωστόσο, δεν αποτελεί και την πλέον «καθαρή» προσωπικότητα. Έφτιαξε την περιουσία του μετά το 1993 υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, αποτελώντας έναν από τους ευνοημένους της κατάρρευσης της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Τον... περιτριγυρίζουν αρκετά σκάνδαλα, σε μερικά εκ των οποίων συμμετέχει με τον... πρώτο της λίστας, Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Η εκτόξευση της Παρί
Φέτος ήταν η απόλυτη νικήτρια των μεταγραφών, με την απόκτηση του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και του Τιάγκο Σίλβα από τη Μίλαν. Η Qatar Investment Authority αγόρασε το σύλλογο για 50 εκατομμύρια, ποσό με το οποίο κάλυψε το χρέος τους συλλόγου και τις απώλειες 19 εκατομμυρίων από τη σεζόν 2010-11. Πρόεδρος ανέλαβε ο Νάσερ Αλ Κελαϊφί. Ήδη από την πρώτη χρονιά, το γκρουπ από το Κατάρ έσπασε όλα τα ρεκόρ στη Γαλλία, ξοδεύοντας 108 εκατομμύρια για μεταγραφές. Στη συνέχεια, αγόρασε και το υπόλοιπο 30%, φέρνοντας εκ νέου ρευστότητα στο σύλλογο.
Η άνοδος και η πτώση της Μάλαγα
Οι οπαδοί της Μάλαγα έβλεπαν την ομάδα τους να εξελίσσεται σε νέα δύναμη στο ισπανικό ποδόσφαιρο, όταν ο Σεΐχης Αμπντουλάχ Μπιν Νάσερ Αλ Τανί από το Κατάρ έμπαινε στο σύλλογο και υποσχόταν να μπει σφήνα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Ο Σεΐχης έβγαλε από τα ταμεία του 36 εκατομμύρια ευρώ, καλύπτοντας έτσι και το χρέος των 14 εκατομμυρίων που υπήρχε στο σύλλογο. Έφερε ριζικές αλλαγές και οδήγησε το σύλλογο να υπογράψει συμφωνία με την UNESCO. Έφτιαξε ένα πολύ καλό ρόστερ, με τους Ανδαλουσιανούς να φτάνουν μέχρι την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στο περιθώριο όμως όλων αυτών, υπήρχαν προβλήματα. Η Μάλαγα χρωστούσε σε παίκτες, στελέχη και ομάδες, η κάνουλα... έκλεισε και αναγκαστικά πούλησε πολλούς παίκτες για να φέρει την ισορροπία. Η πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αποτέλεσε μια σημαντική ανάσα, αλλά το θέμα είναι μέχρι πότε θα διαρκέσει το οξυγόνο...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.