Ο Οσιμ, ο Σαραβάκος και το κέρμα!

Ο Οσιμ, ο Σαραβάκος και το κέρμα!

Τάσος Νικολογιάννης Τάσος Νικολογιάννης
Ο Οσιμ, ο Σαραβάκος και το κέρμα!

bet365

Ο Τάσος Νικολογιάννης γυρίζει τον χρόνο πίσω, θυμάται την εποχή Όσιμ στον Παναθηναϊκό αλλά και περιστατικά που έγραψαν ιστορία!

Παίρνω αφορμή από την παρουσία του Ιβιτσα Οσιμ στην Ελλάδα λόγω του αγώνα της Βοσνίας και θα μοιραστώ μαζί σας ιστορίες από τις αρχές της δεκαετίας του 90 όταν ο Οσιμ ήταν προπονητής στον Παναθηναϊκό. Πήρε μαζί του ένα κύπελλο το 1993 κόντρα στον Ολυμπιακό , αλλά δεν τα κατάφερε στο πρωτάθλημα. Σίγουρα, όμως, έβαλε τις βάσεις για μία ομάδα που στη συνέχεια έφθασε στα ημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών όταν αποκλείστηκε από τον μεγάλο, τότε, Αγιαξ. Τότε το κλασικό ερώτημα , ήταν «Αυτή η ομάδα είναι του Οσιμ, η του Ρότσα;»

Η σωστή απάντηση είναι «και των δύο ». Ο Οσιμ με τις ιδέες του βοήθησε την ομάδα την διετία, που κάθησε, αλλά η ισχυρή προσωπικότητά του τότε τον έφερε σε κόντρα με μεγάλα αστέρια της ομάδας, όπως ο Σαραβάκος και δεν μπόρεσε να δει στο γήπεδο, αυτό, που ήθελε. Ο Ρότσα ήρθε την κατάλληλη στιγμή και απελευθέρωσε ψυχολογικά αυτή την ομάδα. Εφερε και πάλι το χαμόγελο στα αποδυτήρια και έτσι φθάσαμε στα πρωταθλήματα του 1995 και του 1996 και την μεγάλη πορεία στην Ευρώπη. Από κει και πέρα σίγουρα ο προπονητής Οσιμ είχε πρωτοποριακές ιδέες, αλλά ο άνθρωπος Οσιμ τα ...χάλαγε όλα.

Στην ιστορία έμεινε η μεγάλη του κόντρα με τον Σαραβάκο και τον Αποστολάκη αλλά και η απαξίωση του ρόστερ, που είχε στην διάθεσή του. Για τον Σαραβάκο η ιστορική του ατάκα ήταν ότι «θα μπορούσε να παίξει μόνο με τους κανονισμούς του χάντμπολ». Δηλαδή όταν κάνει επίθεση η ομάδα να παίζει και όταν αμύνεται να βγαίνει. Το ρόστερ του Παναθηναϊκού με Σαραβάκο, Βαζέχα, Αποστολάκη, Μπορέλι, Βάντσικ, Μαυρίδη, , Δώνη, Γεωργιάδη, Φρατζέσκο, Αντωνίου, Μαραγκό,Καλιτζάκη, Νιόπλια και άλλους σπουδαίους παίκτες το είχε παρομοιάσει με το αυτοκίνητο μάρκας Μίνι Κούπερ με την ατάκα:

«Οταν εμείς έχουμε Μίνι Κούπερ πως να προσπεράσουμε την Μερσέντες». Οπου Μερσέντες η ΑΕΚ εκείνης της εποχής, που ήταν όντως σπουδαία ομάδα, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε ανάλογα καλό υλικό, που φάνηκε μόλις έφυγε ο Οσιμ. Οι ίδιοι παίκτες που είχε απαξιώσει τότε ο Οσιμ πήραν τα πρωταθλήματα με τον Ρότσα και έφθασαν στα ημιτελικά του πρωταθλητριών. Από αυτή την ιστορία βέβαια , την κόντρα Οσιμ , Σαραβάκου(που είχε και ένα σοβαρό τραυματισμό που τον αφησε τρεις μήνες εκτός γηπέδων) άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Σαραβάκου το καλοκαίρι του 1994 όταν πήγε ελεύθερος στην ΑΕΚ. Ο Οσιμ είχε φύγει λίγους μήνες πιο πριν αλλά την ζημιά στις σχέσεις παίκτη, συλλόγου την είχε κάνει .

 

Την ΑΕΚ την επόμενη περίοδο ο Σαραβάκος την οδήγησε στους ομίλους του τσάμπιονς λιγκ και τελικά επέστρεψε στον Παναθηναϊκό για να κλείσει με άδοξο τρόπο την καριέρα του το 1997.

Εκτός όλων των άλλων ο Οσιμ ήταν επηρεασμένος τότε και από τον πόλεμο, που γινόταν στην πατρίδα του και πολλοί έλεγαν, ότι δεν είχε το μυαλό να δουλέψει σωστά στον Παναθηναϊκό. Οπως και να έχει έκανε πράγματα, που ακόμα τα θυμόμαστε. Για παράδειγμα πριν από ένα παιχνίδι πρωταθλήματος έπρεπε να αφήσει εκτός πάγκου έναν από τους Κουρμπανά, Γιώτσα. Δεν είχε το θάρρος να πάρει την απόφαση . Μία ώρα πριν αρχίσει το ματς τους φώναξε και τους δύο και η θέση στον πάγκο κρίθηκε στο κέρμα. Οπως η σέντρα σε κάθε παιχνίδι. Ενέργεια που δεν είναι σοβαρή για έναν προπονητή, όπως ήταν ο Οσιμ. Οσο για την ζωή του στην Αθήνα; Μποέμ τύπος, που του άρεσε η καλοπέραση, το ποτό .

Με τους δημοσιογράφους είχε ακραίες σχέσεις. Αλλους τους λάτρευε, αλλους δεν ήθελε να τους βλέπει. Εγώ ανήκω στην δεύτερη κατηγορία. Αλλά δεν θα πάρω πίσω ούτε μία γραμμή από την κριτική που του έκανα τότε, κυρίως για τον χαρακτήρα του , που χάλαγε όλην την δουλειά στις προπονήσεις. Το σίγουρο είναι ότι επί Οσιμ είχαμε να γράφουμε καθημερινά θέματα. Δεν πλήτταμε ποτέ με όλα αυτά που γινόντουσαν στην Παιανία και στα παιχνίδια. Και φυσικά στην ιστορία έχει μείνει και η ατάκα του για την «πόρνη μπάλα», μετά από ένα παιχνίδι, όπου ο Παναθηναϊκός είχε χάσει πολλές ευκαιρίες και τελικά δεν κέρδισε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Τάσος Νικολογιάννης
Τάσος Νικολογιάννης

Το σαράκι της δημοσιογραφίας του μπήκε από πιτσιρικάς, όταν γύρναγε από το σχολείο και άκουγε τις περιγραφές αγώνων στο ραδιόφωνο έλεγε ότι ήθελε να ασχοληθεί με την αθλητική δημοσιογραφία. Άρρωστος Παναθηναϊκός έγινε από τον πατέρα του και αρχισε από μικρός να πηγαίνει στα γήπεδα. Όταν τελείωσε την φοίτησή του στο εργαστήρι επαγγελματικής δημοσιογραφίας το όνειρό του ήταν κάποια μέρα να ασχοληθεί με το ρεπορτάζ της αγαπημένης του ομάδας. Η αρχή της καριέρας του έγινε από τα χαμηλά ρεπορτάζ στον «ΦΙΛΑΘΛΟ» το 1984. Τότε μεγάλο σχολείο, θυμάται πλέον με θλίψη αυτή την εφημερίδα και πως την οδήγησαν στον αφανισμό αυτοί που την διοικούσαν. Αφού πέρασε από ρεπορτάζ Πειραϊκών, Β' Εθνικής, διαιτησίας το καλοκαίρι του 1986 έγινε το όνειρό του πραγματικότητα και ανέλαβε το ρεπορτάζ Παναθηναϊκού. Το 2003 έφυγε από τον «ΦΙΛΑΘΛΟ» , πήγε στο SPORTIME και μετά στην SPORTDAY όπου δουλεύει μέχρι σήμερα.

Σταθμός για την καριέρα του ήταν η συνεργασία του με τον Novasport fm από το 2000. Όπως λέει χαρακτηριστικά , μέχρι τότε δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του, από τότε τον έμαθε σταδιακά πολύς κόσμος. Είναι άρρωστος με την δημοσιογραφία και δεν μπορεί να σκεφτεί τον εαυτό του χωρίς να ψάχνει το ρεπορτάζ.