Το ΚΕΠ της Μπρατισλάβας και το Ρίο

Το ΚΕΠ της Μπρατισλάβας και το Ρίο

Γιάννης Σερέτης
Το ΚΕΠ της Μπρατισλάβας και το Ρίο

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το status του ομίλου της εθνικής όπως διαμορφώθηκε μετά την ισοπαλία με τους Βόσνιους, για το δεύτερο «μίνι πρωτάθλημα» και για το απαιτητικό 4-4-2 του Φερνάντο Σάντος.

Σ’ ένα τουρνουά το οποίο εκτείνεται από τις 7/9/2012 μέχρι τις 15/10/2103, το timing για καθεμιά από τις ομάδες σε κάθε ματς παίζει ρόλο μεγαλύτερο απ’ ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Το timing γι αυτό το διδυμάκι αγώνων της Εθνικής με τη Βοσνία και τη Σλοβακία δεν ήταν το καλύτερο. Όχι μόνο λόγω των απουσιών. Αλλά και λόγω της φρεσκάδας.

Βλέπεις νίκη της Εθνικής μας επί της Σλοβακίας με σκορ 1-0; Παίξτο σε απόδοση 7.50 στη vistabet

Αυτό το… «ντεμί» 4-4-2 του Φερνάντο Σάντος απαιτεί νέα στοιχεία στο παιχνίδι της Εθνικής. Απαιτεί περισσότερη συγκέντρωση για τις σωστές αλληλοκαλύψεις, καλύτερο αμυντικό και επιθετικό transition, περισσότερη ενέργεια μέσα στο ματς. Δεν ξέρω πόσοι το προσέξατε, αλλά εναντίον των Βόσνιων η εθνική όσο… άντεξε ήταν πολύ καλύτερα απλωμένη μέσα στον αγωνιστικό χώρο συγκριτικά με «αντίστοιχα» ματς του παρελθόντος. Αγγιζε η έκταση της δεκάδας μέσα στο γήπεδο την κάλυψη σχεδόν όλων των χώρων. Ο Σάντος προσπαθεί να αλλάξει πράγματα σ΄ αυτή την προκριματική φάση, αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτά τα καινούρια πράγματα μπορεί να έχουν και το κόστος τους.

Αρκετοί διεθνείς είναι «στο όριο». Οσο παράξενο κι αν σας ακούγεται, όταν ο Μανιάτης που θεωρείται στον μικρόκοσμο της ομάδας το «ακαταπόνητο μηχανάκι» ζητά από το προπονητικό τιμ «προστασία» κατά τη διάρκεια των προπονήσεων πριν το ματς και ο Βύντρα που θεωρείται από όλους τους παίκτες «ο Νο 1 iron man» και ταυτόχρονα ο «Νο 1 σε ταχυδύναμη» παθαίνει θλάση (όπως και ο Στέλιος Μαλεζάς κατά τη διάρκεια του ματς), η επίδραση είναι αναπόφευκτη. Είναι σαν να αποτυγχάνουν τα δυο καλύτερα «μυαλά» της τάξης στον ετήσιο διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρείας και λίγες ημέρες αργότερα να πηγαίνει όλη η τάξη για Πανελλήνιες στα Μαθηματικά. Το ένστικτο της αυτοπροστασίας λειτουργεί αντανακλαστικά. Και ο στόχος μετά την αλλαγή του «Κάρα», αφού ήδη ο Σάντος είχε χάσει μια επιλογή με την αντικατάσταση του Μαλεζά, δεν ήταν «καθαρός»: «πάμε να το πάρουμε» ή «πάμε να διατηρήσουμε τον έλεγχο κι αν μας βγει η φάση να κάνουμε το 1-0;». Η φάση βγήκε! Σούπερ η ασίστ και ο «Σάλπι» το έκανε σωστά. Παίζουν και οι… άλλοι, όμως, ποδόσφαιρο.

Και οι «άλλοι» εν προκειμένω πλέον είναι τρεις για την πρόκριση, όχι δύο! Κι ας είχε «γκελάρει» εκτός έδρας η Σλοβακία εναντίον αυτής της απαράδεκτης στο «Γ. Καραϊσκάκης» Λιθουανίας (2-0 με τα γκολ Νίνη – Μήτρογλου). Η Εθνική αύριο καλείται να… επαναφέρει την τάξη. Να πετάξει εκτός διεκδίκησης ακόμη και της δεύτερης θέσης τη Σλοβακία και να πάει σε «1 vs 1» μέχρι τέλους εναντίον των Βόσνιων! Να εξασφαλίσει με το τρίποντο το… μπαράζ και να πάει τον Μάρτιο στη Βοσνία να παίξει το «όλα για όλα» μονό ματς (το επόμενο παιχνίδι τον Ιούνιο στη Λιθουανία).

Κακά τα ψέματα: «βάρυνε» το σημερινό παιχνίδι και ο όμιλος συνολικά μετά το 0-0 στο Φάληρο. «Βάρυνε» και επειδή πλέον η νίκη αύριο δείχνει απαραίτητη προκειμένου να μην κυνηγάμε δύο, αλλά έναν αντίπαλο και λόγω της εικόνας της Βοσνίας. Λόγω της εικόνας μιας ομάδας που τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν «Κροατία» (μπόλικο ταλέντο μπροστά – πολλά προβλήματα πίσω, απειθαρχία και… ατίθαση συμπεριφορά). Ισα – ίσα! Η Βοσνία δημιούργησε στους διεθνείς την αίσθηση ότι είναι ένα σοβαρό σύνολο που α) πολύ δύσκολα θα «γκελάρει» με κάποιον από τους τρεις «μικρούς» β) εύκολα ή δύσκολα θα «καθαρίσει» μέσα – έξω τους Σλοβάκους γ) μπόρεσε να προσαρμοστεί σε ένα παιχνίδι απέναντι σε ανώτερη αντίπαλο, μπόρεσε (για να το πούμε «χοντρά – χοντρά» χωρίς πολλές αναλύσεις) να «παίξει άμυνα», αυτή, μια φύσει επιθετική ομάδα που είχε ρίξει οκτώ γκολ στο Λιχτενστάιν. Πιστεύουν ότι όλα θα κριθούν για την πρωτιά τον Μάρτιο στο Σαράγεβο. Αλλά για να βάλουν εκεί την πρώτη σφραγίδα τους στο διαβατήριο για το Ρίο, πρέπει αύριο να περάσουν από το «ΚΕΠ» της Μπρατισλάβας.

Εκεί, όπου όσο άχαρο και «κακόηχο» κι αν φαίνεται (ξενερώνω μόνο που το ακούω, γιατί έχει εξελιχθεί και σε αποκρουστική κλισεδιά εκτός όλων των άλλων), ισχύει και πάλι το «αν δεν μπορείς να νικήσεις, τουλάχιστον μην χάσεις». Στο «-2» από τους Βόσνιους, με νίκη στο Σαράγεβο αρχίζεις και ψάχνεις ξενοδοχεία στη Βραζιλία. Στο «-3», ακόμη κι αν τους νικήσεις, πώς να τους ξεπεράσεις τους μπαγάσηδες στην ισοβαθμία με τα οκτώ που πέτυχαν εκτός έδρας επί του Λιχτενστάιν;

Follow me on twitter: Seretinio

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα