Ένας καλλιτέχνης του Subbuteo! (pics)

Θάνος Σαρρής
Ένας καλλιτέχνης του Subbuteo! (pics)

bet365

Το Subbuteo συνεχίζει να έχει φανατικούς θαυμαστές και ο Τέρι Λι, ο οποίος δημιουργεί χειροποίητες φιγούρες εμπνευσμένες από μεγάλες στιγμές του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου, μιλάει στο gazzetta.gr για το παιχνίδι που μεγάλωσε γενιές και γενιές!

Ξυπνά αναμνήσεις...

To Subbuteo είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι προσομοίωσης ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Χρειάζεται τακτική, εξυπνάδα, γρήγορες κινήσεις. Κάποιοι το έχουν συγκρίνει με το σκάκι, λόγω του ότι πρέπει να σκέφτεσαι αρκετές κινήσεις μπροστά. Για πολλούς, το εν λόγω «άθλημα» έχει συνδεθεί με την αγνή παιδική ηλικία. Τότε που μπορούσαν να βγουν στη γειτονιά, να βρουν μια αλάνα και να κλοτσήσουν την μπάλα ελεύθερα. Και στη συνέχεια να την μεταφέρουν στο τραπέζι για μια παρτίδα Subbuteo!
Γενιές και γενιές μεγάλωσαν συνδυάζοντας το «ελεύθερο» ποδόσφαιρο με το Subbuteo και οι αναμνήσεις του τους ξυπνούν μοναδικά συναισθήματα. Για κάποιους είναι απλά μια ερασιτεχνική ασχολία, αλλά άλλοι το παίρνουν πιο σοβαρά! Όπως για παράδειγμα στη Μάλτα, όπου το 2010 ο παίκτης Subbuteo Μασίμο Κρεμόνα κέρδισε το τρόπαιο SportMalta, δηλαδή το βραβείο της μεγαλύτερης αθλητικής προσωπικότητας για τη χρονιά που πέρασε! Μπορεί πλέον οι λαμπεροί ποδοσφαιριστές να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια μεταξύ τους, ωστόσο παλιότερα δεν δίσταζαν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στο τραπέζι.
Ο αείμνηστος Μπιλ Σάνκλι παίζει Subbuteo
O μεγάλος Μπιλ Σάνκλι παίζει Subbuteo
Επιστρέφει!
To παιχνίδι κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1947 και πήρε την ονομασία του από το πουλί Falco Subbuteo, είδος γερακιού. Ο δημιουργός του, Πέτερ Άντολφ, αρχικά προσπάθησε να του δώσει το όνομα Hobby, αλλά η αίτησή του απορρίφθηκε και έτσι πήρε το όνομά του από το συγκεκριμένο πουλί (Hobby, πέραν από... χόμπι, σημαίνει και είδος γερακιού). Το Subbuteo σταμάτησε να κυκλοφορεί τη δεκαετία του 1990, ωστόσο η εταιρεία Hasbro αγόρασε ξανά φέτος τα δικαιώματα και ετοιμάζεται να το περάσει στη συνείδηση και των νεώτερων παιδιών! Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Subbuteo αναμενόταν να γίνει στην Αθήνα, ωστόσο λόγω της κατάστασης στη χώρα μας έγινε στο γήπεδο της Μάντσεστερ Σίτι, το περίφημο Etihad, με 64 παίκτες να παίρνουν μέρος στα τελικά.
Μην ξέροντας τι να κάνει τις φιγούρες που του έσπαγαν, ο Τέρι Λι ξεκίνησε να δημιουργεί από το μηδέν καινούργιους παίκτες, αναπαριστώντας στιγμές που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στο Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε με την τρομερή απόκρουση του σκορπιού του Ρενέ Ιγκίτα και συνέχισε με πολλές φάσεις, τόσο παλιότερες, όσο και σύγχρονες. Την κλωτσιά του Ντε Γιονγκ στο Μουντιάλ του 2010, τον Μπαλοτέλι, τον πανηγυρισμό του Κουν Αγουέρο στο γκολ που χάρισε στη Μάντσεστερ Σίτι το πρωτάθλημα της Πρέμιερ Λιγκ μετά από 44 χρόνια, την κουτουλιά του Ζιντάν στον Ματεράτσι κι άλλα πολλά. Σύντομα, οι δημιουργίες του άρχισαν να γίνονται γνωστές και μιας και οι συλλέκτες ανά τον κόσμο είναι πολλοί, πλέον δουλεύει σχεδόν αποκλειστικά με παραγγελίες.
Ο Βρετανός δημιουργός μιλάει στο gazzetta.gr για το Subbuteo και τη δουλειά του και ξεκαθαρίζει: «Όσο υπάρχει ποδόσφαιρο, θα υπάρχει και Subbuteo!».
Tι σε ενέπνευσε για να ξεκινήσεις την κατασκευή παικτών του Subbuteo στο χέρι;
«Αποφάσισα να ξεκινήσω να φτιάχνω αυτές τις φιγούρες επειδή είχα πολλούς σπασμένους παίκτες και ήθελα κάπως να τους ανακυκλώσω. Η πρώτη δημιουργία μου ήταν ο Ιγκίτα, ο οποίος είχε πολύ μεγάλο αντίκτυπο και από το σημείο αυτό και έπειτα ξεκίνησα να αναπαριστώ δυνατές στιγμές από τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Πλέον, έχω ξεμείνει από σπασμένες φιγούρες και έτσι αγοράζω φιγούρες για να δημιουργήσω αυτές τις στιγμές».
Υπάρχει στις μέρες μας κόσμος που να παίζει Subbuteo;
«Υπάρχει ακόμα πολύς κόσμος που ακολουθεί φανατικά το Subbuteo σε όλο τον κόσμο με πολλά πρωταθλήματα και τουρνουά. Μπορείτε να δείτε πολλά από αυτά σε σάιτ όπως το Facebook και το Twitter».
Πιστεύεις ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτέλεσαν τροχοπέδη για παραδοσιακά παιχνίδια με αντικείμενο το ποδόσφαιρο, όπως το Subbuteo?
«Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια με βεβαιότητα έπαιξαν τον ρόλο τους στην υποβάθμιση του Subbuteo, αλλά βλέπω ότι φέτος έχει επανέλθει το ενδιαφέρον και αυτό σίγουρα θα βάλει το Subbuteo στο χάρτη πολλών νέων ανθρώπων και θα φέρει πίσω την παλιότερη γενιά. Φαντάζομαι ότι φέτος θα ανοιχτούν πολλά σετ του Σουμπούτεο φέτος τα Χριστούγεννα».
Ποια είναι η πιο σημαντική σου δημιουργία;
«Θα έλεγα ότι είναι αυτή του Ιγκίτα, η οποία άρεσε πολύ. Αυτή η φιγούρα ουσιαστικά εκτίναξε τη συλλογή μου με σημαντικές στιγμές του ποδοσφαίρου και με βοήθησε ώστε να πάρω περισσότερες παραγγελίες».
Το ποδόσφαιρο μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για πολλές μορφές τέχνης;
«Το ποδόσφαιρο αποτελεί αντικείμενο αγάπης σε σχεδόν κάθε χώρα και είναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πάντα στο επίκεντρο και θα υπάρχουν πάντα μορφές τέχνης οι οποίες θα εκφράζουν την αγάπη των δημιουργών για το παιχνίδι και θα φέρνουν τη χαρά στους υπόλοιπους».
Πώς φτιάχνεις αυτούς τους παίκτες; Εξαρτάται από τις παραγγελίες;
«Πλέον, ασχολούμαι σχεδόν μόνιμα με παραγγελίες, οπότε όλα εξαρτώνται από τι αρέσει στον καθένα. Με ευχαριστεί πολύ να λαμβάνω παραγγελίες, καθώς κάποιες μου δείχνουν στιγμές από το ποδόσφαιρο τις οποίες δεν έχω ξαναδεί. Έχω και αρκετά πρότζεκτ προς ετοιμασία από μόνος μου, καθώς μου αρέσει να δημιουργώ και τις δικές μου στιγμές».
Θεωρείς ότι το παιχνίδι μπορεί να επιβιώσει στο χρόνο;
«Νομίζω ότι όσο υπάρχει ποδόσφαιρο, θα υπάρχει και Subbuteo. Το Subbuteo υπάρχει με τον έναν τρόπο ή τον άλλον τα τελευταία 65 χρόνια και με τη δύναμη του ίντερνετ είναι εύκολο να βρεις πράγματα, να έρθεις σε επαφή με άλλους και να ενταχθείς σε συλλόγους Subbuteo και fora σε όλο τον κόσμο».
Πως έρχεται κάποιος σε επικοινωνία μαζί σου;
«Υπάρχουν τρεις τρόποι, μέσω E-mail: [email protected], Twitter: @SubbuteoArt και Facebook: Subbuteo Art».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα