Έβερτον και Λίβερπουλ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο 219ο Μέρσεϊσαϊντ ντέρμπι και το gazzetta.gr θυμίζει παλιότερες αναμετρήσεις που έμειναν στην ιστορία, καθώς και το ξεχωριστό στοιχείο της συγκεκριμένης κόντρας.
Σεβασμός...
Το ντέρμπι της Έβερτον με τη Λίβερπουλ έχει το δικό του, ξεχωριστό χαρακτήρα που το κάνει να διαφέρει από διάφορα άλλα μεγάλα παιχνίδια στην Αγγλία. Οι δύο συμπολίτισσες συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1894 και δύο χρόνια πριν εκείνη τη χρονιά, τα «Ζαχαρωτά» έβλεπαν τον ιδιοκτήτη του Άνφιλντ, Τζον Χούλντινγκ να τους κάνει έξωση και να αναγκάζονται έτσι να βρουν λίγο παραπέρα το Γκούντισον Παρκ, το οποίο έμελλε να γίνει η έδρα που τους φιλοξενεί μέχρι σήμερα. Το Άνφιλντ γινόταν το «σπίτι» των Reds, στο οποίο στη συνέχεια θα γράφονταν πολλές σελίδες ποδοσφαιρικής ιστορίας. 118 χρόνια ντέρμπι λοιπόν. Αρχικά, City of Liverpooll Derby, στη συνέχεια Lancaser Derby και τέλος Merseyside Derby ή απλά The Derby για τους ντόπιους. Ένα παιχνίδι με πολλές ιδιαιτερότητες, από το οποίο όμως ποτέ δεν έλειψε ο αλληλοσεβασμός ανάμεσα στους οπαδούς. Ανάμεσα στον κόσμο.
Ο χαρακτηρισμός που του δίνουν πολλοί ως Friendly Derby δεν πρέπει να παρεξηγηθεί, καθώς μέσα στο γήπεδο... πέφτουν κορμιά. Είναι συχνό φαινόμενο όμως μέλη της ίδια οικογένειας, κολλητοί φίλοι, συνάδερφοι και γείτονες να υποστηρίζουν μία από τις δύο ομάδες του Λίβερπουλ και αυτό φυσικά να μην χαλάει τις σχέσεις τους. Πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές ή άλλες διακρίσεις δεν υπάρχουν. Η μάχη είναι καθαρά ποδοσφαιρική, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει . Τριάντα παίκτες άλλαξαν στρατόπεδο, ενώ ποδοσφαιριστές όπως ο Ρόμπι Φάουλερ και ο Μάικλ Όουεν, που στη συνέχεια συνδέθηκαν με την Λίβερπουλ, υποστήριζαν στην παιδική τους ηλικία την Έβερτον! Ο σεβασμός που υπάρχει φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο στις εκδηλώσεις της «Μπλε» πλευράς για το Χίλσμπορο, τόσο στην αρχή, όταν συμμετείχε και στο μποϊκοτάζ της Sun όσο μετά το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής που δικαιώνει τους 96 νεκρούς οπαδούς της τραγωδίας.
Η δεκαετία του Μέρσεϊσαιντ
Η δεκαετία του 1980 ήταν τρομερή για ολόκληρη την πόλη. Αφενός η τεράστια Λίβερπουλ του Μπιλ Σάνκλι, η οποία ήταν για πολλούς όχι μόνο η καλύτερη ομάδα στη Αγγλία, αλλά η καλύτερη στην Ευρώπη και αφετέρου η Έβερτον που είχε χτίσει μια εξαιρετική ομάδα και στάθηκε άτυχη, καθώς λόγω της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί στις αγγλικές ομάδες δεν κατάφερε να βγει στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1988. Οι δύο του Λίβερπουλ κατέκτησαν από κοινού επτά Πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα, τέσσερα Λιγκ Καπ και τρεις Ευρωπαϊκούς τίτλους εκείνη την περίοδο. Συνολικά, με 27 τίτλους, το Λίβερπουλ αποτελεί την πιο επιτυχημένη αγγλική πόλη! Η κόντρα μέσα στον αγωνιστικό χώρο μεγάλωσε μετά το '80, χωρίς να αλλάξει η κουλτούρα του κόσμου, παρότι υπήρξαν κάποια έκτροπα. Το ότι η συγκεκριμένη αναμέτρηση έχει τις περισσότερες κάρτες από κάθε άλλη, δείχνει ότι στο γήπεδο, το ματς μόνο... friendly derby δεν είναι!
Προπολεμική καταιγίδα τερμάτων!
Ο θρύλος θέλει τις δύο ομάδες να μοιράζονται κοινό match programme μέχρι το 1932. Η μεγάλη αναμέτρηση εκείνης της χρονιάς που βρήκε την Λίβερπουλ νικήτρια με 7-4, ίσως αποτελεί το λόγο του... διαχωρισμού! Με το προπολεμικό ποδόσφαιρο να μην έχει καμία σχέση με το σημερινό, η Έβερτον ήταν η κάτοχος του τίτλου της προηγούμενης χρονιάς. Ο θρυλικός Ντίξι Ντιν πέτυχε δύο γκολ, αλλά ο Μπάρτον απάντησε με χατ-τρικ και τα 11 τέρματα που μπήκαν συνολικά αποτελούν το μεγαλύτερο σκορ σε Μέρσεϊσαϊντ ντέρμπι.
Τα... τρία του Ρας!
Ο μοναδικός παίκτης της Λίβερπουλ που έχει καταφέρει να πετύχει χατ-τρικ μέσα στο Γκούντισον Παρκ, μεγάλωσε υποστηρίζοντας την Έβερτον! Ο λόγος για τον τεράστιο Ίαν Ρας, ο οποίος στη συνέχεια συνδέθηκε βέβαια με τους Ρεντς. Το 1982, οδήγησε τη Λίβερπουλ στη μεγάλη νίκη με 5-0 μέσα στην έδρα της συμπολίτισσας, πετυχαίνοντας χατ-τρικ!
Ο πρώτος τελικός
Το 1986, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι δύο ομάδες μεσουρανούσαν στην Αγγλία. Ήταν πιθανότατα οι καλύτερες του Νησιού. Είχε έρθει λοιπόν η ώρα για τον πρώτο Μέρσεϊσαϊντ τελικό Κυπέλλου! Ο Γκάρι Λίνεκερ έβαλε την Έβερτον μπροστά στο σκορ, αλλά στη συνέχει ανέλαβε δράση ο Ίαν Ρας και ο Κρέγκ Τζόνστον. Τελικό σκορ 3-1 για την ομάδα του Κένι Νταλκγλίς!
Στη σκιά του Χίλσμπορο
Λίγες βδομάδες μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο και τους 96 νεκρούς οπαδούς της Λίβερπουλ, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά, στον τελικό του Κυπέλλου του 1989. Ένας τελικός που χαρακτηριστικές και ως «φιλικός», λόγω της έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Αγωνιστικά, το ματς είχε δραματικό φινάλε. Η Λίβερπουλ κέρδιζε 1-0 από το 4' μέχρι το 89', ο ΜακΚολ ισοφάρισε στο τέλος και η Λίβερπουλ κέρδισε στην παράταση 3-2, αφού τα «Ζαχαρωτά» είχαν καταφέρει να ισοφαρίσουν ξανά.
Το θρίλερ του 1991
Ακόμα ένα ματς Κυπέλλου για τις δύο ομάδες που έμεινε στην ιστορία και οδήγησε τον «Βασιλιά» Κένι Ντλαγκλίς στο τέλος της πρώτης θητείας του στους Ρεντς. Οι Ρεντς κατάφερναν να προηγηθούν, αλλά οι φιλοξενούμενη έβρισκαν τον τρόπο να αντιδράσουν. Τελικό σκορ 4-4 και πρόκριση τελικά της Έβερτον στον επαναληπτικό!
Το «σνιφάρισμα» του Ρόμπι
Σε όποιο θέμα με πανηγυρισμούς παικτών που έγιναν στην ιστορία κι αν «πέσει» κάποιος, δύσκολα δεν θα βρει αυτόν του Ρόμπι Φάουλερ. Ο επιθετικός των Ρενς σκόραρε δύο τέρματα στο 3-2 του 1999 και όταν ισοφάρισε σε 1-1 απάντησε σε όσους του καταλόγιζαν ότι κάνει χρήση κοκαΐνης με τον περίφημο πανηγυρισμό, ο οποίος πάντως του επέφερε τιμωρία τεσσάρων αγωνιστικών!
Το λάθος του Πολ
το 2000 η Έβερτον έχασε μεγάλη ευκαιρία για διπλό στο Άνφιλντ, σε μία φάση που σημάδεψε τις αναμετρήσεις των δύο ομάδων. Το ματς ήταν 0-0 μέχρι το 90', όταν ο Σάντερ Βέστερβελντ έκανε ένα τραγικό λάθος, ρίχνοντας την μπάλα πάνω στον Χάτσνινσον, από την πλάτη του οποίου κατέληξε στα δίχτυα! Ο διαιτητής Γκρέιαμ Πολ όμως, ακύρωσε το γκολ, ισχυριζόμενος ότι είχε ήδη σφυρίξει τη λήξη του αγώνα. Λίγα χρόνια μετά, θα δήλωνε μετανιωμένος.
Ήρωας ΜακΆλιστερ
Το Merseyside Derby που έγινε την Δευτέρα του Πάσχα το 2001, ήταν κατά πολλούς η καλύτερη αναμέτρηση των δύο ομάδων στην εποχή της Πρέμιερ Λιγκ. Με τη Λίβερπουλ να κυνηγά τρία τρόπαια και την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ και την Έβερτον να σκέφτεται ακόμα και την περίπτωση του υποβιβασμού, το ματς τα είχε όλα. Πέντε γκολ, 12 κάρτες, μια αποβολή του Ίγκορ Μπίσκαν, ένα χαμένο πέναλτι και μια γκολάρα του Γκάρι ΜακΆλιστερ, η οποία σημάδεψε το ματς! Οι Ρεντς κέρδισαν με 3-2, σημειώνοντας την πρώτη τους νίκη στο Γκούντισον Παρκ μετά από πάνω από δέκα χρόνια!
Μετά από 42 χρόνια!
Η Λίβερπουλ είχε χτίσει ένα σερί με αντίπαλο τα «Ζαχαρωτά», τα οποία με το εμφατικό 3-0 του 2006 πετύχαιναν την μόλις δεύτερη νίκη τους σε 14 ντέρμπι και την μεγαλύτερη τα τελευταία 42 χρόνια. Τιμ Κέϊχιλ και Άντι Τζόνσον (δις), έστειλαν τους οπαδούς της ομάδας στα ουράνια!
Αυτογκόλ, αποβολές και χέρι στο 89΄!
Το 2007 η Λίβερπουλ θα περνούσε με 1-2 από το Γκούντισον Παρκ, σε μια επεισοδιακή αναμέτρηση! Αποβολή του Τόνι Χίμπερτ, αυτογκόλ του Σάμι Χίπια και στο 03΄ ο Φιλ Νέβιλ σταμάτησε με το χέρι την προσπάθεια του Λούκας Λέιβα. Ο Κάουτ από την άσπρη βούλα δεν αστόχησε, χαρίζοντας τη νίκη στους Ρεντς.