Αθλητές θα απεργήσετε;

Περίπου στο τέλος της 20ης δυναστείας, υπό την εξουσία του Φαραώ Ραμσή Γ’ στην Αίγυπτο, δηλαδή περίπου 3.500 χρόνια πριν, οι εργάτες της βασιλικής νεκρόπολης οργάνωσαν την πρώτη γνωστή απεργία ή εργατική εξέγερση στην ιστορία. Ο ορισμός της απεργίας θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι: «Πρόκειται για μέσο έκφρασης του δικαιώματος της συνδικαλιστικής ελευθερίας και μέσο άσκησης πίεσης εργαζομένων σε σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά των εργοδοτών τους και κατά του κράτους όταν το τελευταίο λειτουργεί ως εργοδότης. Πρόκειται για την μαζική άρνηση εργατικών ομάδων να εκτελέσουν εργασία». Οι περισσότερες δυτικές χώρες τη νομιμοποίησαν εν μέρει στα τέλη του 19ου αιώνα ή στις αρχές του 20ου.
Στις ομάδες που μπορούν να απεργήσουν συμπεριλαμβάνεται και η αθλητική κοινότητα. Ωστόσο, για κάποιον ανεξήγητο λόγο ο αθλητισμός δεν έχει σταθεί στο πλευρό της υπόλοιπης κοινωνίας, όταν εκείνη επιχειρεί να διαμαρτυρηθεί. Στην Ελλάδα τουλάχιστον αυτό είναι που συμβαίνει. Δεν είναι όμως κανόνας που ισχύει παντού και αυτό το αποδεικνύουν εν μέρει οι Ισπανοί. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε πανεθνική απεργία. Εγινε χαμός. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους για να ουρλιάξει κατά της λιτότητας. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετείχαν και αθλητές με το δικό τους τρόπο.
Σίγουρα αυτό που έκαναν οι Ισπανοί deportistas δεν ήταν το ιδανικό, αλλά τουλάχιστον κινήθηκαν προς μία κατεύθυνση που στα δικά μας μέρη παραμένει άγνωστη. Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα αντίδρασης των αθλητών σε όλα τα σπορ. Οπως συνέβη π.χ. με τη δευτεραθλήτρια ομάδα μπάσκετ γυναικών Ριβάλ Εκόπολις, η οποία έκανε αίτηση και τελικά θα παίξει (σε ευρωπαϊκή διοργάνωση κιόλας) με την Αγκρο Ούνι-Γιορ της Ουγγαρίας μετά τα μεσάνυχτα (00:30) σεβόμενη τους συνανθρώπους που αγωνίζονταν στους δρόμους.
Για να μην πιάσουμε όμως όλους όσους απεργούν, ας πάμε απλά στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Εκεί μόνο η Θέλτα δεν έκανε προπόνηση, απεργώντας συνειδητά. Ολοι οι υπόλοιποι πλην της Μπαρτσελόνα ακολούθησαν κανονικά το πρόγραμμα τους. Στους Μπλαουγκράνα ο Τίτο Βιλανόβα είπε ότι η προπόνηση είναι εθελοντική και ότι όποιος θέλει μπορεί να μην πάει. Αυτό δεν το έκανε επειδή ο Μέσι και η παρέα του που εισπράττουν εκατ. ευρώ θα διαμαρτύρονταν στο δρόμο για τις περικοπές, αλλά επειδή καταλαβαίνει πως είναι προκλητικό να παίρνεις τόσα χρήματα και να μην σε ενδιαφέρει το πρόβλημα του διπλανού σου. Κάτι είναι κι αυτό.
Γενικότερα οι Καταλανοί ήταν μέσα στο κλίμα της ημέρας. Και η μπασκετική ομάδα της Μπάρτσα ανέβαλε το ταξίδι της Πέμπτης για τη Γερμανία (κόντρα στη Μπάμπεργκ) και θα πετάξει ανήμερα του αγώνα (Παρασκευή). Οπως είπαμε, δεν ήταν τέλεια η αντίδραση τους στο κάλεσμα για γενική απεργία, αλλά κάτι κινήθηκε. Και μιλάμε για μία χώρα, όπου οι μισθοί σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ ακόμα δεν έχουν επηρεαστεί και είναι πολλές φορές μεγαλύτεροι απ' ότι στην Ελλάδα.
Και εκεί είναι που δεν μπορώ να το καταλάβω. Δηλαδή οι αθλητές στην χώρα μας ζούνε σε άλλον πλανήτη απ' όλους εμάς τους κοινούς θνητούς; Αφού και εκείνοι τόσα και τόσα προβλήματα αντιμετωπίζουν καθημερινά. Αφού δεν πληρώνονται καν (σ.σ.: για να μην πάμε στις μικρότερες κατηγορίες όπου γίνεται σφαγή). Αφού βλέπουν ότι ένα από τα προϊόντα της κρίσης είναι και η απαξίωση του αθλητισμού. Αφού βλέπουν τη βία να αδειάζει τα γήπεδα. Αφου, αφού, αφού, αφού... γιατί μία φορά δεν αποφασίζουν να γίνουν ένα με όλους εμάς, να φωνάξουν και εκείνοι στο πλευρό του κόσμου και να περάσουν το μήνυμα ότι αθλητισμός και κοινωνία είναι ένα; Και ας λείψουν και από μία προπόνηση, δεν χάθηκε ο κόσμος...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.