Ο Σκόκο και... οι άλλοι

Γιώργος Φραδελάκης
Ο Σκόκο και... οι άλλοι

bet365

Ο Σκόκο κάνει... όργια στην Αργεντινή, Όσκαρ και Μπομπαντίγια σκοράρουν ακατάπαυστα και το gazzetta.gr παρουσιάζει τους ξένους παίκτες που όταν έφυγαν από τη χώρα μας «ανέβασαν» τις μετοχές τους.

Αρκετά αφιλόξενο αποδείχτηκε το ελληνικό πρωτάθλημα για αρκετούς ξένους ποδοσφαιριστές που πέρασαν στο παρελθόν από αυτό. Άλλοι από αυτούς έφυγαν και βρέθηκαν στα... αζήτητα, ωστόσο υπήρχαν και εκείνοι που είτε άμεσα, είτε λίγο πιο καθυστερημένα έδειξαν πως τελικά άξιζαν μεγαλύτερης προσοχής από τις ελληνικές ομάδες.

«Πρωταθλητής» στη συγκεκριμένη κατηγορία όπως παρουσιάζει το gazzetta.gr, δεν είναι άλλος από τον Ολυμπιακό, που είδε 6+1 παίκτες του αποχωρώντας από το ρόστερ του να κάνουν σπουδαία πράγματα στην καριέρα τους. Όσο γι' αυτούς που τον ακολουθούν, είναι η ΑΕΚ (5), ενώ τέσσερις έχει ο «αιώνιος» αντίπαλος. Εκείνοι της Ένωσης ήταν βέβαια αυτοί που αναμφίβολα είχαν τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα, με πρώτους και καλύτερους τους Μπρούνο Άλβες και Νάτσο Σκόκο. Παράλληλα με το... σπαθί τους καταλαμβάνουν μια θέση και ο Ηρακλής, με τον ΟΦΗ και τον Πανιώνιο, από τη στιγμή που είδαν παίκτες τους να... μεσουρανούν σε Ισπανία, Αγγλία και Γερμανία.

Πάντως ξεχωριστή θέση έχει και ο Άρης, που είδε τον... πρώην του, Μπομπαντίγια να σκοράρει μέσα στο «Άνφιλντ», βοηθώντας τα μέγιστα πριν από μερικές ημέρες τη Γιουνγκ Μπόις να πάρει βαθμό κόντρα στη Λίβερπουλ!


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

 

Εντού Ντρασένα (2002-03)
Πρώτος χρονικά στη λίστα των Πειραιωτών είναι ο Εντού Ντρασένα. Το ταλέντο, αδιαμφισβήτητο, ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να δείξει το ταλέντο του στην ομάδα του μεγάλου λιμανιού. Μόλις 13 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις για έξι μήνες τη σεζόν 2002-03, αλλά στη συνέχεια έκανε συνεχώς βήματα εμπρός. Πήγε στην Κρουζέιρο και κατέκτησε το νταμπλ το 2003, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Ευρώπη για την Φενέρμπαχτσέ, όπου είχε τρεις γεμάτες σεζόν.

Αμπντεσλάμ Ουαντού (2006- 6 μήνες)
Πέρασε και δεν ακούμπησε ο Αμπντσελάμ Ουαντού από τους πρωταθλητές. Αν και ήρθε με γεμάτες σεζόν από Νανσί, Φούλαμ και Ρεν, στον Ολυμπιακό δεν έπαιξε περισσότερα από έξι ματς και μάλιστα στα μισά της σεζόν 2006-07 έφυγε για την Βαλενσιέν λόγω οικογενειακών προβλημάτων. Εκεί έμεινε ως το 2008 ο Μαροκινός στόπερ κι ενώ μετακομίζοντας στη συνέχεια στη Νανσί, μέτρησε 86 συμμετοχές συνολικά στο Σαμπιονά ως το 2010

Φέλιξ Μπόρχα (2006-08)
Μεγάλες οι προσδοκίες προς το πρόσωπό του και οι τίτλοι που συνόδευαν την έλευσή του, ήταν μεταξύ άλλων, η«σαΐτα του Εκουαδόρ», το «καγκουρό», η «κόμπρα», τo «μαύρο διαμάντι», η «μηχανή των γκολ». Ο λόγος για τον Φέλιξ Μπόρχα που πέτυχε μόλις 5 γκολ σε 23 συμμετοχές όταν ήρθε το 2006 στους «ερυθρόλευκους», αλλά πηγαίνοντας στη συνέχεια στη Γερμανία και τη Μάιντζ ως δανεικός, στην πρώτη του μόλις σεζόν (έμεινε σχεδόν τρία χρόνια) σκόραρε 16 φορές σε 32 ματς! Η Μάιντς μάλιστα που στην τελευταία σεζόν του Μπόρχα ανέβηκε στην Bundesliga, πλήρωσε περίπου 1 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της.

Όσκαρ Γκονζάλες (2008-10)
Ούτε ένας μήνας δεν έχει περάσει από τότε που έκλεισε τα 30, αλλά στην δύο χρόνια που έμεινε στον Ολυμπιακό, αποχωρώντας το 2011, άπαντες τον αποκαλούσαν «τελειωμένο». Η απάντηση; Επιστρέφοντας μετά από μία οχταετία στη Βαγιαδολίδ (2011) η οποία και ανέβηκε φέτος στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, μετράει ήδη επτά γκολ σε 14 συμμετοχές! Μάλιστα σκόραρε και στο μεγάλο χθεσινό διπλό επί της Σεβίλλης (1-2), βάζοντας τους νεοφώτιστους σε τροχιά Ευρώπης.

Φερνάντο Μπελούτσι (2007-09)
Έχοντας ένα πλούσιο βιογραφικό στην Αργεντινή, πήγε στον Ολυμπιακό με μεγάλες περγαμινές κι ενώ δαπανήθηκαν το 2008 6,5 εκατ. ευρώ μόνο για το 50% των δικαιωμάτων του! Στη διετία που έμεινε ωστόσο κάθε άλλο παρά εντυπωσίασε, αλλά τα τρία χρόνια που ακολούθησαν ήταν βασικότατος στην Πόρτο και συχνά πυκνά ακουγόταν το όνομά του για μεγάλες ομάδες της Ιταλίας αλλά τελικά πήγε στην Τζένοα, όπου επίσης είχε μία ακρετά καλή παρουσία. Αυτή τη στιγμή βέβαια βρίσκεται στην τουρκική Μπούρσασπορ.

Λιονέλ Νούνιες (2007-08)
Ήρθε με πολύ μεγάλες περγαμινές το 2007 από την Αρχεντίνος Τζούνιορ ο 28χρονος σήμερα Νούνιες και γι' αυτό το λόγο δαπανήθηκαν για χάρη του σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά δεν κατάφερε να δείξει αυτά που θα ήθελε στον Ολυμπιακό, με τους φίλους των πρωταθλητών βέβαια να τον θυμούνται σίγουρα για το απίστευτο γκολ που πέτυχε επί του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο. Η επόμενη διετία βέβαια τον βρήκε στην Ιντεπεντιέντε, όπου πέτυχε 16 γκολ σε 54 συμμετοχές, ενώ πλέον βρίσκεται ξανά στην Αρχεντίνος Τζούνιορ.

Γιάγια Τουρέ (2005-06)
Μία ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Τουρέ και σίγουρα δεν μπορεί να μπει στο ίδιο «τσουβάλι» με τους υπόλοιπους. Για τον Ιβοριανό άσος οι Πειραιώτες αποτέλεσαν το... σκαλί για το άλμα στην καριέρα του, αφού στη συνέχεια έγινε ένας από τους πιο περιζήτητους και ολοκληρωμένους χαφ στην Ευρώπη. Βασικός στη Μονακό, βασικός την Μπαρτσελόνα, το ίδιο και στη Μάντσεστερ Σίτι. Ήδη έχουν αρχίσει οι τάσεις φυγής και η Ρεάλ εμφανίζεται μεταξύ των πιθανών μνηστήρων!


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ντέρεκ Μπόατενγκ (2001-03)
Πήγε στον Παναθηναϊκό ως ένα πολύ μεγάλο ταλέντο, έχοντας αποκτηθεί από την Καλαμάτα σε ηλικία μόλις 18 χρονών, όμως δεν δικαίωσε ποτέ τις προσδοκίες. Τουλάχιστον στο Τριφύλλι... Δόθηκε δανεικός στον ΟΦΗ, αλλά στη συνέχεια τα... βρόντηξε και κυνήγησε την τύχη του στη Σουηδία (ΑΙΚ) και ακολούθως στο Ιραήλ. Κι αν αυτά βέβαια δεν λένε απολύτως τίποτα. Μία γεμάτη διετία στο κατά πολλούς κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου (Ισπανία) με τη φανέλα της Χετάφε (2009-11), δεν είναι και λίγο πράγμα.

Νταμέ Εντόι (2007-08)
Πρόκειται σίγουρα για ό,τι καλύτερο άφησε ο Παναθηναϊκός να φύγει μέσα από τα χέρια του. Η ποιότητα του ήταν αδιαμφισβήτητη, αλλά δεν μπόρεσε να βρει σταθερότητα και εξαργυρώνοντας την καλή του παρουσία στον ΟΦΗ (15/7 γκολ), πήγε στην Κοπεγχάγη όπου κι έκανε... παπάδες. Σε 104 εμφανίσεις σκόραρε 59 φορές στο πρωτάθλημα, ενώ μάλιστα πλήγωσε και τον Παναθηναϊκό, κόντρα στον οποίο σκόραρε το 2010 στη Δανία. Που βρίσκεται τώρα; Μέσα από τα χέρια της Τραμπζονσπόρ τον πήρε η Λοκομοτίβ Μόσχας και διέθεσε 7 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της!

Λουτσιάν Σανμαρτεάν (2003-06)
Είναι από τους πιο ποιοτικούς μέσους που έχουν περάσει από το Τριφύλλι τα τελευταία χρόνια, χαρίζοντας αρκετές στιγμές ποδοσφαιρικής... μαγείας στους φίλους των «πρασίνων». «Θύμα»υτά που πραγματικά μπορούσε, αφήνοντας τον Παναθηναϊκό το 2006. Ουτρέχτη και Μπίστριτσα οι δύο επόμενοι προορισμοί του, αλλά εδώ και μία διετία έχει πάρει... σπίτι του τη φανέλα βασικού στη ρουμανική Βασλούι. Η οποία βέβαια και χρήματα έχει αλλά και αξιόλογο μέγεθος. Φέτος δε, έχει ήδη σκοράρει τέσσερις φορές σε 14 ματς πρωταθλήματος.

Μίκαελ Άντονσον (2006-07)
Ο Παναθηναϊκός έψαχνε εναγωνίως μία κολόνα για την άμυνά του, αλλά ο Άντονσον δεν αποδείχτηκε ποτέ τέτοια. Τουλάχιστον δεν πρόλαβε να το δείξει, μιας και πρόλαβε να παίξει μόνο σε επτά ματς πρωταθλήματος, αλλά πηγαίνοντας για τέσσερα χρόνια στην Κοπεγχάγη, με την οποία και κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, πήρε το... διαβατήριο για το Καμπιονάτο, όπου και είναι βασικός στην Μπολόνια. Φέτος μάλιστα αγωνίστηκε στα 14 από τα 15 ματς της ομάδας του και μόνο σε δύο βγήκε αλλαγή.

ΑΕΚ

Νάτσο Σκόκο (2008-11)
Για τρία χρόνια έμεινε στην ΑΕΚ και λατρεύτηκε όσο λίγοι. Παρ' όλα αυτά βέβαια δεν έλειψαν και γι' αυτόν σχόλια τύπου, «περιπατητής», «διαλέγει ματς», μέχρι και που κατηγορήθηκε ότι έστηνε ματς μαζί με τους άλλους Αργεντινούς της Ένωσης! Ο λόγος για το Νάτσο Σκόκο, τον οποίο βέβαια η ΑΕΚ αναγκάστηκε να πουλήσει στην Αλ Αΐν των ΗΑΕ λόγω των μεγάλων της οικονομικών προβλημάτων. Ο ίδιος παρά το ότι τα πήγε και εκεί πολύ καλά (17/8 γκολ) δεν άντεξε για πολύ και τον περασμένο Σεπτέμβριο πήρε μεταγραφική στην αγαπημένη του Νιούελς Ολντ Μπόις. Ε δεν ήθελε και πολύ για να κάνει όλη την Αργεντινή να... παραμιλάει! Πρώτος σκόρερ της Απερτούρα, με 11 γκολ σε 16 συμμετοχές και κλήση στην Εθνική Αργεντινής, σκοράροντας δις στο ντεμπούτο του επί της Βραζιλίας! Την Δευτέρα μάλιστα πέτυχε ακόμα ένα τέρμα, στο 3-0 επί της Ατλέτικο Ραφαέλα.

Μπρούνο Άλβες (2004-05)
Αναμφίβολα ένας από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς αμυντικούς που αγωνίστηκαν στα ελληνικά γήπεδα τα τελευταία χρόνια. Ήρθε δανεικός από την Πόρτο επί εποχής Σάντος, αλλά έμεινε για μόνο για μία σεζόν, αφού στη συνέχεια θα γίνει ο ηγέτης της άμυνας των «δράκων» και αφού ακούστηκε για τις «μεγάλες» της Ιταλίας, θα πάει στη Ζενίτ έναντι 22 εκατ. ευρώ!

Πάολο Ασουνσάο (2004-05)

Ήρθε «πακέτο» με τον Άλβες στην Ένωση και άμεσα έγινε ο... στυλοβάτης του κέντρου της. Επίσης δανεικός από την Πόρτο και με τον Βραζιλιάνο να επιστρέφει το καλοκαίρι του 2005 στους «δράκους», πωλήθηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Για τέσσερα χρόνια εκεί ήταν βασικότατος, πριν επιστρέψει στην πατρίδα του για χάρη της Σάο Πάολο, με την οποία και θα διεκδικήσει τον τίτλο του Κόπα Σουνταμερικάνα, στους τελικούς με την αργεντίνικη Τίγκρε.

Ντάνιελ Τόζερ (2006-08)
Παρ' ό,τι όλοι παραδέχονταν το ταλέντο και την ποιότητά του, δεν μπόρεσε τελικά να καθιερωθεί στον «Δικέφαλο». Στη συνέχεια ωστόσο πήγε στην Γκενκ και όχι μόνο βρήκε θέση βασικού, αλλά στην τετεραετία που έμεινε πανηγύρισε κι ένα πρωτάθλημα. Το περασμένο καλοκαίρι μάλιστα έκανε ένα ακόμα άλμα στην καριέρα του, αφού μετακόμισε στο Καμπιονάτο για χάρη της Τζένοα, μετρώντας ήδη 12 συμμετοχές στις 15 πρώτες αγωνιστικες.

Στέφανο Σορεντίνο (2005-07)
Ακόμα ένας παίκτης που η ομάδα του πληρώνει τα... τερτίπια της γυναίκας του. Εν τέλη αναγκάστηκε μετά από δύο χρόνια που υπερασπιζόταν τα «κιτρινόμαυρα» καρέ να πάει για μία σεζόν στην Ουέλβα και ακολούθως να επαναπατριστεί. Εδώ και μία τετραετία είναι βασικός και ανατικατάστατος στην Κιέβο, αγωνιζόμενος όλες της χρονιές στο Καμπιονάτο.

Ήταν και αυτοί...

Από εκεί και πέρα το... μενού περιλαμβάνει παίκτες για... όλα τα γούστα. Εκείνος φυσικά που ξεχώρισε δεν είναι άλλος από τον Μαχαμαντού Ντιαρά. Στα 17 του πήγε στον ΟΦΗ, έμεινε για μία χρονιά και μετά η καριέρα του εκτοξεύτηκε. Έπειτα από την τριετία στη Φίτεσε, πήγε στη Λυών και στη τα πέντε χρόνια που ακολούθησαν τον αποτέλεσε το... τρεχαντήρι στη μεσαία γραμμή της Ρεάλ Μαδρίτης! Πλέον είναι συμπαίκτης του Γιώργου Καραγκούνη στη Φούλαμ.

Δεύτερος κατά σειρά βρίσκεται δικαίως ο Μάρκο Πάντελιτς, που σε ηλικία μόλις 18 ετών ήρθε στον Ηρακλή. Μπορεί να πρόλαβε να παίξει μόνο σε 8 ματς, αλλά σκόραρε και τέσσερις φορές, για να ακολουθήσει στη συνέχεια μια λαμπρή καριέρα. Τα πρώτα χρόνια που ακολούθησαν δεν ήταν και τα καλύτερά του, αλλά στη Γερμανία και τη Χέρτα βρήκε τη... γη της επαγγελίας του. Σε 114 ματς πέτυχε 45 γκολ, ενώ ακολούθως έκανε μία πολύ καλή σεζόν και στον Άγιαξ (25/16 γκολ), πριν έρθει ξανά στα μέρη μας για τον Ολυμπιακό.

Βέβαια πρόσωπο των τελευταίων ημερών δεν είναι άλλος από τον Μαρσέλο Μπομπαντίγια, που έπαιξε στον Άρη το 2001. Αν και είχε ήδη «φτιάξει» βέβαια το όνομά του στη Γερμανία με την Γκλάντμπαχ, η καριέρα του είχε φθίνουσα πορεία, μέχρι που πήρε στη Γιουνγκ Μπόις και έχει γίνει το πρώτο της «κανόνι». Τη φετινή σεζόν ήδη μετράει 5 γκολ σε 11 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, αλλά βέβαια έβαλε ακόμα 5 στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Το τελευταίο δε ήταν μέσα στο Άνφιλντ επί της Λίβερπουλ, όπου η ομάδα του έκανε τη μεγάλη έκπληξη και πήρε το «Χ» (2-2).

Ούτε ένα εξάμηνο καλά-καλά δεν πρόλαβε να κλείσει στον Πανιώνιο ο Ρικάρντο Βαζ Τε και αφού έπαιξε σε οχτώ ματς, μας... χαιρέτισε και πήγε στη σκωτσέζική Χιμπέρνιαν. Η συνέχεια τον βρήκε στην Μπάρνσλεϊ, αλλά τα... όργια έγιναν στην Γουέστ Χαμ. Ο Πορτογάλος άσος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αγγλικής ομάδας στην άνοδό της στα «σαλόνια» της Πρέμιερ Λιγκ, με το γκολ που πέτυχε στο 89' του αγώνα με την Τσάρλτον στα μπαράζ, φτάνοντας μάλιστα τα δέκα!

Ακόμα ένας «κυανέρυθρος» που έκανε σπουδαία καριέρα στο εξωτερικό, ήταν ο Γιάροσλαβ Ντρόμπνι. Η τετραετία 2001-2005 τον βρήκε στον Πανιώνιο, αλλά ακολούθως αφού πέρασε από Ολλανδία και Αγγλία, πήγε στη Γερμανία και μετά από ένα εξάμηνο στη Μπόχουμ, ήταν βασικότατος για τρία χρόνια στη Χέρτα, ενώ πλέον αγωνίζεται στο Αμβούργο

Αξίζει πάντως να πάμε και σε κάποια πιο άγνωστα μονοπάτια... Τον Ντόργκε Κουεμάχα τον θυμάστε; Ούτε έξι μήνες δεν έκλεισε στον Άρη και αφού... γυρολόγισε, πήγε στην Κλαμπ Μπριζ, έχοντας δύο γεμάτες χρονιές με 19 γκολ σε 67 συμμετοχές. Πέρυσι έπαιξε ως δανεικός στην Καϊζερσλάουτερν (17 συμ./2 γκολ), ενώ φέτος είναι ξανά δανεικός στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Όσο για το φινάλε, ανήκει και πάλι στον Άρη, αφού μπορεί ο Σεμπάστιαν Αμπρέου να πήγε μετά από μία πλούσια καριέρα στη Θεσσαλονίκη (2010), όμως στους «κίτρινους» δεν έπιασε. Αυτό ωστόσο δεν τον εμπόδισε να πετύχει 24 γκολ σε 50 συμμετοχές στην Μποταφόγκο στο πρωτάθλημα της Βραζιλίας

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα