«Ενωμένο» το αύριο;
Τα γεγονότα που ξεκίνησαν από τη διακοπή του αγώνα της Ντιναμό Μόσχας με τη Ζενίτ στις 17 Νοεμβρίου πήραν μορφή χιονοστιβάδας, σε μία αλληλουχία που θύμισε περισσότερο στο «φαινόμενο της πεταλούδας» παρά στην ύπαρξη ενός πρωτύτερου σχεδίου. Από τη μία είναι σαν να βρισκόμαστε μπροστά στην πραγμάτωση ενός… καπρίτσιου ενός από τους πιο δυνατούς ανθρώπους στη Ρωσία και στην Ευρώπη και από την άλλη ενός πλάνου, που αν ολοκληρωθεί είναι ικανό να αλλάξει ξανά το ποδόσφαιρο, όπως το άλλαξε η απόφαση Μπόσμαν. Ενός πλάνου που θα αποτελέσει «χάρτη» για τους υπόλοιπους και ενδεχομένως μας απασχολήσει πιο στενά από ό,τι πιστεύουμε.
Όλα ξεκίνησαν από τη ρίψη μίας φωτοβολίδας στη «Χίμκι Αρένα» και εξελίχθηκε σε μία προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου πρωταθλήματος. Το παιχνίδι διεκόπη όταν οπαδοί της Ζενίτ έριξαν κροτίδες και φωτοβολίδες στον γκολκίπερ των Μοσχοβιτών, Αντόν Σούνιν, και η Ντιναμό πήρε τελικά τη νίκη στα χαρτιά. Η απόφαση του διαιτητή, Αλεκσέι Νικολάεβ, δεν άρεσε καθόλου στους ανθρώπους της Ζενίτ, που τις επόμενες ημέρες ξεκίνησαν «πόλεμο» δηλώσεων, με δημοσιογράφους… γαλάζιων αποχρώσεων να κάνουν ακόμη και λόγο για «απόφαση που σκότωσε το ρωσικό ποδόσφαιρο». Ακούστηκαν πάρα πολλά, ακόμη και για απόφαση της ομάδας της Αγίας Πετρούπολης να καταθέσει αίτημα για συμμετοχή στην ουκρανική Πρέμιερ Λιγκ!
Φτάσαμε στις 24 Νοεμβρίου, όταν ο πρόεδρος της Ζενίτ και της Gazprom, Αλεκσέι Μίλερ, βγήκε από το γραφείο του μετά από «έκτακτη» συνάντηση με τον Λουτσιάνο Σπαλέτι και έριξε τη… βόμβα. «Ουδέν σχόλιο» είπε για τη συνάντηση με τον Ιταλό τεχνικό, ενώ στη συνέχεια ρωτήθηκε αν οι φήμες που ήθελαν την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης να… ψάχνεται να φύγει από το πρωτάθλημα ισχύουν. «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε ένα νέο πρωτάθλημα. Η συζήτηση για ένα πρωτάθλημα με ομάδες της Κοινοπολιτείας ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, είμαι ένθερμος υποστηρικτής της, οι αντιδράσεις ήταν θετικές, οπότε η απάντηση είναι ναι. Θα δουλέψουμε με ανθρώπους που στηρίζουν την ιδέα, θα κινηθούμε προσεκτικά και ίσως παίξουμε σε άλλο πρωτάθλημα», είπε.
Η ιδέα και οι αρχές της δεν είναι κάτι το καινούριο. Από τη Σουόνσι και την Κάρντιφ που λαμβάνουν μέρος στις διοργανώσεις της Αγγλίας παρότι υπάρχει ουαλικό πρωτάθλημα και την Βαντούζ (πρωτεύουσα του Λιχτενστάιν) που συμμετέχει στη δεύτερη κατηγορία στην Ελβετία, μέχρι την προσπάθεια της Σέλτικ και των Ρέιντζερς να αγωνιστούν στην Πρέμιερ Λιγκ. Στο μπάσκετ ήδη βλέπουμε την Αδριατική και την Βαλτική λίγκα. Στόχος και σκοπός είναι πάντα ο ίδιος. Η αύξηση του ανταγωνισμού ανεβάζει την ποιότητα, το ενδιαφέρον κορυφώνεται και τα έσοδα πολλαπλασιάζονται.
Money talks
Οι Ρώσοι αποφάσισαν να βάλουν μπροστά ένα πολύ φιλόδοξο πλάνο που έχει πάρα πολλές δυσκολίες και δεν είναι υπερβολή να το χαρακτηρίσουμε κολοσσιαίο. Η βαρύτητα του εγχειρήματος φαίνεται και από το γεγονός ότι η Gazprom είναι έτοιμη να γίνει ο μεγάλος σπόνσορας του νέου πρωταθλήματος. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν ποικίλες. Άλλοι συμφώνησαν, άλλοι διαφώνησαν, όμως σιγά-σιγά η δύναμη και η δυναμική που συγκεντρώνει αυτή η προσπάθεια ίσως αποδειχθούν ικανές να αλλάξουν τις ισορροπίες.
Ήδη Ζενίτ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ανζί, Ρούμπιν Καζάν, Αλάνια Βλαντικαβκάζ και Κρασνοντάρ από τη Ρωσία και Ντιναμό Κιέβου από την Ουκρανία έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της νέας λίγκας, ενώ υπέρ με κάποιες επιφυλάξεις είναι η Σαχτάρ, η Μέταλιστ και η Ντνίπρο από την Ουκρανία και η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοβ από την Λευκορωσία. Μαζί τους έχουν ήδη ταχθεί υπέρ οι ομοσπονδίες της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Καζαχστάν, ενώ την ιδέα φέρονται να στηρίζουν και οι ομοσπονδίες της Λετονίας και της Λιθουανίας, που ήδη είχαν καταθέσει αίτημα στην UEFA για άδεια, προκειμένου να συγχωνεύσουν τα πρωταθλήματά τους, κάτι που είχε περάσει απαρατήρητο από τον διεθνή τύπο.
Ο Μίλερ, λοιπόν, αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω και πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής, που θα ερευνήσει τη δυνατότητα δημιουργίας του νέου πρωταθλήματος, με τον Ρώσο παράγοντα να δηλώνει ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν τη σεζόν 2014-15. Πρόεδρος ορίστηκε ο πρόεδρος και προπονητής της Αλάνια, Βαλερί Γκαζάεβ, ενώ μεταξύ άλλων μέλος είναι και ο ιδιοκτήτης της Ανζί, Σουλεϊμάν Κερίμοβ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΤΣΣΚΑ, Γιβγκένι Γκινέρ, η επιτροπή θα έχει ολοκληρώσει την πρώτη της μελέτη στα μέσα Ιανουαρίου, προκειμένου να τα παρουσιάσει στους Ουκρανούς.
«Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται προς το παρόν στις κορυφαίες ρωσικές και ουκρανικές ομάδες. Στο μέλλον μας ενδιαφέρουν επίσης οι ομάδες από τη Λευκορωσία, την Αρμενία και το Καζαχστάν. Είναι αναγκαίο οι εκάστοτε ομοσπονδίες να συζητήσουν τη μορφή του νέου πρωταθλήματος. Εκεί θα εστιάσει τη δουλειά της η οργανωτική επιτροπή. Ξέρω ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τις κορυφαίες ομάδες της Ουκρανίας. Επίσης, φέρονται να ενδιαφέρονται ομάδες από την Λευκορωσία, την Αρμενία και το Καζαχστάν», σχολίασε ο Γκαζάεβ.
Οι Ρώσοι έχουν εμπειρία από τέτοια ζητήματα, καθώς έχουν ήδη δημιουργήσει «ευρασιατική» λίγκα στο χόκεϊ, η οποία εξελίχθηκε στην καλύτερη στην Ευρώπη και δεύτερη καλύτερη στον κόσμο. Το εγχείρημα ξεκίνησε το 2008, ενώ το 2011 επεκτάθηκε στην κεντρική Ευρώπη. Έτσι, σήμερα συμμετέχουν στη λίγκα 20 ομάδες από τη Ρωσία, με μία ομάδα εκπροσωπούνται Ουκρανία, Λευκορωσία, Λετονία, Καζαχστάν, Σλοβακία και Τσεχία, ενώ γίνονται προσπάθειες να λάβουν συμμετοχή και ομάδες από τη Σκανδιναβία.
Η στάση της UEFA και η στήριξη του Κρεμλίνου
Φυσικά, στο ποδόσφαιρο τα πράγματα σε οργανωτικό επίπεδο είναι πολύ πιο δύσκολα, καθώς στα υπόλοιπα αθλήματα μιλάμε για κλειστές λίγκες ή λίγες που διεξάγονται παράλληλα ή μετά τη λήξη των εθνικών πρωταθλημάτων. Ποια είναι, όμως, η γνώμη της UEFA; Μισέλ Πλατινί και Τζιάνι Ινφνατίνο έδειξαν θετικοί στην προοπτική, όμως αναγνώρισαν ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν.
Το κυριότερο αφορά τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς η ιδέα του Μίλερ είναι να διατηρηθούν οι βαθμολογίες των ομοσπονδιών και κατ’ επέκταση και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια ξεχωριστά. Δηλαδή αν η Σαχτάρ τερματίσει 5η για παράδειγμα, αλλά 1η από τις ουκρανικές ομάδες, να κερδίσει την έξοδό της στο Champions League, κάτι που δύσκολα θα δεχθεί η UEFA. «Είμαστε πολύ πρόθυμοι να συζητήσουμε για τη δημιουργία αυτού του πρωταθλήματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το δυσκολότερο είναι το ζήτημα της εξόδου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο.
«Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο. Άλλωστε, έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα τριετές πειραματικό πρωτάθλημα στο γυναικείο ποδόσφαιρο με ομάδες από το Βέλγιο και την Ολλανδία. Θα δούμε πως θα καταλήξει. Μέχρι στιγμής τέτοιες ιδέες συγκέντρωναν περισσότερα αρνητικά σχόλια παρά θετικά. Θα πρέπει να περάσει και από την Εκτελεστική Επιτροπή, κάτι που θα είναι δύσκολο», ήταν η πρώτη αντίδραση του Πλατινί, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες δυσκολίες. «Είπα ότι η UEFA είναι ανοιχτή σε τέτοιες ιδέες. Συζητήσαμε πάνω στο θέμα και πρέπει να πω ότι υπάρχει μία σειρά από ευαίσθητα θέματα.
Όταν προσπαθείς να συγχωνεύσεις κάποια πρωταθλήματα θα πρέπει να εξεταστούν πολλά επί μέρους στοιχεία, όπως η φορολογία στην κάθε χώρα, η νομοθεσία, οι κανόνες ασφαλείας. Επομένως, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε ότι όλα αυτά θα είναι εναρμονισμένα. Όσον αφορά τα αθλητικά θέματα, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι κάθε χώρα θα διατηρήσει τις θέσεις της στο Champions League σε περίπτωση που πλέον θα παίζουν σε κοινό πρωτάθλημα. Ενδεχομένως κάποια χώρα να μείνει χωρίς εκπροσώπηση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις», ολοκλήρωσε.
Η στήριξη, όμως, δεν έρχεται μόνο από την Gazprom, που σιγά-σιγά μπαίνει στα κέντρα αποφάσεων της UEFA, αλλά και από το Κρεμλίνο δια στόματος Σεργκέι Ιβανόβ (επικεφαλής της ρωσικής προεδρικής διοίκησης), όμως όχι και της ομοσπονδίας της Ρωσίας, όπως τόνισε ο πρόεδρός της, Βιτάλι Μούτκο.
Τα προβλήματα που θα προκύψουν είναι πάρα πολλά. Από τη συμπεριφορά των οπαδών - ήδη υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στη Ρωσία και σε περίπτωση που αναβιώσουν μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος – μέχρι των αριθμό των ξένων, τη φορολογία και την εναρμόνιση των εκάστοτε αθλητικών νόμων.
Ο πρόεδρος της Σπαρτάκ Μόσχας, Λιονίντ Φέντουν, τόνισε ότι από τη στιγμή που θα έχουμε ένα πρωτάθλημα, μία ομοσπονδία θα έχει την ευθύνη της διοργάνωσής του, αφήνοντας αιχμές… κατωτερότητας κατά των Ουκρανών, που δεν πρόκειται να δεχθούν αυτή να είναι η ρωσική. Στη συνέχεια, είχαμε και τη δήλωση του Μίλερ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβουν μέρος στο μέλλον και ομάδες από την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, κάτι που έφερε την άμεση αντίδραση των Γεωργιανών, με την ομοσπονδία να αποκλείει τη συμμετοχή ομάδων της χώρας.
Ναι μεν, αλλά…
Σύμφωνα με τον Γκινέρ ήδη 10 ομάδες φέρονται διατεθειμένες να ψηφίσουν υπέρ της δημιουργίας της λίγκας, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Τέρεκ Γκρόζνι και Μορντόβια Σαράνσκ, πάντως, τάχθηκαν αμέσως κατά της ιδέας, με τους Τσετσένους να τονίζουν ότι με τέτοιες ενέργειες στην ουσία υποβαθμίζεται το ίδιο το ρωσικό πρωτάθλημα.
«Προς το παρόν δεν έχουμε κανένα αίτημα από την ρωσική ομοσπονδία και συνεπώς δεν το έχουμε συζητήσει. Προτού προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τη FIFA και την UEFA και να δούμε πως θα επηρεαστούν τα εθνικά πρωταθλήματα. Δεν είμαι εναντίον της ιδέας, αλλά το θέμα είναι πολύ περίπλοκο», τόνισε ο πρόεδρος της ουκρανικής ομοσπονδίας, Ανατόλι Ποπόβ, ενώ σε απάντηση των δηλώσεων του Φέντουν, είπε ότι δε θέλει να πολιτικοποιήσει το εγχείρημα.
«Η δημιουργία ενός τέτοιου πρωταθλήματος είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Δεδομένης της ποιότητας του Σοβιετικού πρωταθλήματος, αυτή η ιδέα θα προσέλκυε πολλές ομάδες. Είναι σημαντικό, όμως, να επιλυθούν κάποια σημαντικά ζητήματα. Οι όροι συμμετοχής στο πρωτάθλημα, οι αρχές αδειοδότησης, οι σχέσεις με την UEFA και τη FIFA και οι όροι συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν αυτά τα ζητήματα λυθούν, τότε πιστεύουμε ότι αυτή η εξέλιξη είναι προς το συμφέρον του λευκορώσικου ποδοσφαίρου και της εθνικής μας ομάδας», ανέφερε η ανακοίνωσε που εξέδωσε η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοβ στα τέλη Νοεμβρίου.
«Από εμπορικής άποψης η ιδέα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί κατακόρυφα και νομίζω ότι αυτό το πρωτάθλημα θα είναι στα τρία κορυφαία της Ευρώπης. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι η Σαχτάρ θα πάρει την καλύτερη απόφαση για το ουκρανικό ποδόσφαιρο. Αν αποφασίσουν και οι υπόλοιποι ότι αυτό θα είναι προς το συμφέρον όλων, θα ακολουθήσουμε. Αν όχι, θα μείνουμε εδώ που είμαστε», ήταν οι δηλώσεις του προέδρου των Ουκρανών, Ρινάτ Αχμέτοβ.
Πολλά τα «αν»
Θέση προς το παρόν κανένας δεν μπορεί να πάρει, καθώς το πλάνο βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, όμως ήδη ακούγονται διάφορες ιδέες και μπορώ να κάνω τον… δικηγόρο του διαβόλου. Εδώ που έχουμε φτάσει, όμως, με τα οικονομικά να κάνουν κουμάντο στο ποδόσφαιρο εκείνο που θα έπρεπε να εξεταστεί μεταξύ άλλων είναι το εξής. Αν η λίγκα μπορέσει να εγγυηθεί για παράδειγμα έσοδα 10 εκατ. ευρώ το χρόνο σε ομάδες όπως η ΜΠΑΤΕ και η Νέφτσι Μπακού, που δεν έχουν εξασφαλισμένη θέση στο Champions League, τι είναι καλύτερο; Να συμμετέχεις στην ενιαία λίγκα, όταν γνωρίζεις ότι οι πιθανότητες για τον τίτλο είναι ελάχιστες, όμως έχεις σταθερά και εγγυημένα έσοδα ή να μείνεις στο πρωτάθλημά σου και να παλέψεις για τον τίτλο και στη συνέχεια για την είσοδο στους ομίλους του Champions League;
Αυτή τη στιγμή η ιδέα που φαίνεται να προχωράει περισσότερο είναι εκείνης των 8 ομάδων από Ουκρανία και Ρωσία αρχικά και των 32 ομάδων στη συνέχεια, που θα συμμετάσχουν ανάλογα με τις θέσεις που θα αποφασιστεί να δοθούν σε κάθε χώρα και με βάση την κατάταξη στην προηγούμενη σεζόν στα εγχώρια πρωταθλήματά τους. Θα χωριστούν σε δύο ομίλους (χωρίς να γίνεται αναφορά στα κριτήρια επιλογής) και τα εθνικά πρωταθλήματα θα λειτουργούν ως «εισιτήριο» για την ενιαία λίγκα. Πως; Κάθε χώρα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο εκπροσώπους.
Αφού αποφασιστεί πόσες ομάδες θα υποβιβάζονται, τότε ανάλογα με την κατάταξη ανάμεσα στις ομάδες της ίδιας χώρας θα κρίνεται η ομάδα που θα φύγει από το πρωτάθλημα. Αν για παράδειγμα η Ουκρανία έχει 8 ομάδες και αποφασιστεί να υποβιβάζονται δύο ουκρανικές, τότε αυτό θα γίνει μέσω της μεταξύ τους βαθμολογίας. Όλα αυτά, όμως, είναι μόνο σκέψεις. Αν οι Ρώσοι καταφέρουν να το κάνουν, τότε οι πρώτες υποψήφιες να ακολουθήσουν είναι η Σκανδιναβία, τα Βαλκάνια και η Κεντρική Ευρώπη. Τα «αν» προς το παρόν είναι πολλά, όμως αν τα καταφέρουν;
Follow me @entanovasilis
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.