Η φαντασία και το λεωφορείο!

Η φαντασία και το λεωφορείο!

Αλέξανδρος Λυμπέρης Αλέξανδρος Λυμπέρης
Η φαντασία και το λεωφορείο!

bet365

O Kώστας Βασιλόπουλος μέσα από το blog του στο gazzetta γράφει για το δεδομένο πρόβλημα που έχει ο ΠΑΟΚ όταν ο αντίπαλος... βάζει «λεωφορείο» μπροστά από την εστία!

Τι έχεις ΠΑΟΚ; Ότι είχα πάντα! Δηλαδή σοβαρό πρόβλημα στην προσπάθεια να διασπάσω μαζικές άμυνες. Πρόβλημα που διαπιστώθηκε για μια ακόμα φορά το βράδυ της Κυριακής στην Τούμπα και κόστισε στην ομάδα δυο βαθμούς στον μαραθώνιο του πρωταθλήματος.

Η επιλογή του Νίκου Αναστόπουλου να εφαρμόσει την μέθοδο «τοποθετούμε… λεωφορείο μπροστά από την εστία» και η έλλειψη φαντασίας μεσοεπιθετικά για τον ΠΑΟΚ είναι οι δυο βασικοί λόγοι που η ομάδα του Γιώργου Δώνη δεν κατάφερε να φθάσει στη νίκη.

Και πολύ καλά έκανε ο Αναστόπουλος και αποφάσισε να παίξει «κατενάτσιο» προκειμένου να περιορίσει την δράση των παικτών του ΠΑΟΚ που σε κάθε απόπειρα να βρεθούν με αξιώσεις απέναντι στην αντίπαλη εστία έβρισαν τους διαδρόμους καλά μπλοκαρισμένους. «Γούστο του και καπέλο του» του Έλληνα τεχνικού να παίξει αμυντικά. Δεν του το απαγορεύει κανείς ειδικά στην εποχή που ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Ο Ατρόμητος έπαιξε στην Τούμπα για τον βαθμό της ισοπαλίας και τα κατάφερε περίφημα καθώς όχι μόνο πήρε αυτό που ήθελε αλλά λίγο έλειψε να κερδίσει προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στον ΠΑΟΚ που δεν βρίσκεται σε διόλου ευχάριστη θέση μετά την ήττα από την Καλλιθέα στην Τούμπα.

 

Αν σε δυο τρεις περιπτώσεις ο Κώστας Κατσουράνης δεν έδειχνε τη μεγάλη του κλάση σε προσωπικές μονομαχίες ενδεχομένως να μιλούσαμε τώρα για ήττα του Δικεφάλου από τον Ατρόμητο και όχι για ισοπαλία που μοιάζει με ήττα. Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας όταν χρειάστηκε έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά ενώ παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε ως στοπερ πήρε πρωτοβουλίες για να προωθήσει το παιχνίδι και να προσφέρει λύσεις στην προσπάθεια της ομάδας του να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» του Ατρομήτου.

Για να επανέλθουμε όμως στο βασικό μας θέμα, το πρόβλημα δεν είναι η επιλογή τακτικής από τον τεχνικού του Ατρομήτου. Είπαμε… γούστο του και καπέλο του. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αγώνα. Ο Δικέφαλος πέταξε ένα ολόκληρο ημίχρονο (το πρώτο) στα σκουπίδια προσπαθώντας να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο.

Κακές επιλογές, αργή ανάπτυξη, έλλειψη φαντασίας είχαν ως αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια του Δικεφάλου να απειλήσει την εστία του Ιτανζ να πέφτει στο κενό. Όχι, ότι άλλαξε κάτι στην επανάληψη. Απλά οι παίκτες του Δικεφάλου ενέτειναν τις προσπάθειες τους. Είχαν κατοχή μπάλας σε όλη την διάρκεια του αγώνα αλλά αυτό ακριβώς ήθελε να συμβεί ο Αναστόπουλος για να υλοποιήσει το σχέδιο που είχε εξ΄ αρχής στο μυαλό του.

Αυτό που ακόμα δεν κατάλαβα είναι γιατί ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να διασπάσει με σέντρες την πολυπρόσωπη άμυνα του Ατρομήτου ενώ η ομάδα της Αθήνας με τους Ταυλαρίδη, Φυτανίδη, Γιαννούλη και στη συνέχεια τον Λαζαρίδη διαθέτει μια αμυντική διάταξη πολύ πάνω από το μέσο όρο σε ύψος. Ο Αθανασιάδης και ο Σαλπιγγίδης «χάθηκαν» ανάμεσα στους στοπερ του Ατρομήτου (καθάριζαν με χαρακτηριστική άνεση τις περισσότερες φάσεις) που θεωρώ ότι πήρε πιο εύκολα απ΄ όσο υπολόγιζε τον βαθμό της ισοπαλίας.

Εκ κατακλείδι ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και αναφέρομαι στον τρόπο με τον οποίο αγωνίστηκε ο Ατρόμητος ενώ επιβεβαιώθηκε ότι η ομάδα δεν διαθέτει τον παίκτη που έχει τα προσόντα με μια ατομική ενέργεια να αλλάξει τις ισορροπίες σε τέτοια παιχνίδια.

Υποψιάζεστε φαντάζομαι τι εννοώ. Όσο πιο απλά μπορώ, επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει ένας παίκτης που βασιζόμενος στην τεχνική του ή στην ταχύτητα του θα δημιουργήσει ρήγματα και δυσάρεστες καταστάσεις στην αντίπαλη περιοχή. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε ονοματολογία. Ξέρετε ποιοι παίκτες μπορούν να το κάνουν και το έχουν κάνει με επιτυχία στο παρελθόν.

Αν δεν προστεθεί ΑΜΕΣΑ ένας τέτοιος παίκτης στο ροστερ του ΠΑΟΚ θα το ξαναδούμε το έργο που είδαμε το βράδυ της Κυριακής με δεδομένο μάλιστα ότι η τεχνική ηγεσία αποκλείεται να λύσει το πρόβλημα εκ των έσω. Αν μπορούσε θα το είχε κάνει ήδη!

 

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta. Ακολούθησέ μας και στο Google News.

Αλέξανδρος Λυμπέρης
Αλέξανδρος Λυμπέρης

Ο Κώστας Βασιλόπουλος γεννήθηκε στην Κομοτηνή τον Οκτώβριο του 1969, παρά το γεγονός ότι η καταγωγή έχει σχέση με τον ωραιότερο χειμερινό προορισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα Γρεβενά. Στην διάρκεια των μαθητικών του χρόνων έμαθε να εκτιμά δυο χρώματα. Το άσπρο της ελπίδας, που φωλιάζει στην ψυχή κάθε Έλληνα ως κρυφή ελπίδα κόντρα στο μαύρο του πένθους για τις αλησμόνητες πατρίδες.

Μαζί με τον μικρότερο αδελφό του μεγάλωσαν κρατώντας ανοιχτή την μπαλκονόπορτα του δωματίου τους τα Κυριακάτικα μεσημέρια περιμένοντας να ακούσουν τις ιαχές των οπαδών του ΠΑΟΚ απο την Τούμπα που σκέπαζαν την Θεσσαλονίκη σαν μαγικό πέπλο, σε κάθε γκολ.

Από το δημοτικό προτιμούσε κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Σάββατο να ρίχνει κλεφτές ματιές στα ΣΠΟΡ του Βορρά ( γεγονός που απέφερε ατέλειωτες τιμωρίες ) χωρίς να ξέρει ότι η ιστορικότερη εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας θα σημάδευε αργότερα την ζωή του. Μαθητής στην 1η τάξη του λυκείου το 1985 είχε την πρώτη του εμπειρία με την έντυπη δημοσιογραφία. Που αλλού; Στα ΣΠΟΡ του Βορρά. Το φλερτ που ξεκίνησε ένα απόγευμα Δευτέρας ( λίγο πριν ο ΠΑΟΚ κατακτήσει το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας του ) εξελίχθηκε σε θυελλώδη έρωτα και γάμο.

Το 2002 εγκατέλειψε το επαγγελματικό του «σπίτι» ( και το φέρει βαρέως ) για την εφημερίδα METROSPORT για να επιστρέψει το Νοέμβριο του 2008 αναλαμβάνοντας την διεύθυνση της εφημερίδας που θεωρεί οικογένεια του. Από τον Δεκέμβριο του 2009 ανέλαβε και την διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού SPORT 103 FM ενώ τηλεοπτικά στεγάζεται από το 1990 στην Δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV 100.

Στα χρόνια που κύλησαν από το 1985 εργάστηκε σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και περιοδικά και με τη βοήθεια του Θεού ( όπως λέει ο ίδιος σε κάθε ευκαιρία ) κατάφερε να επιβιώσει στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία - ζούγκλα που χαρακτηρίζεται από ανθρώπους που έχουν αναγάγει την απάτη σε επιστήμη. Αντέχει ακόμα.