Οι... δυσκολίες ενός killer!

Οι... δυσκολίες ενός killer!

Θάνος Σαρρής
Οι... δυσκολίες ενός killer!

bet365

Ο Τζιμπρίλ Σισέ επιστρέφει στον Παναθηναϊκό για να αλλάξει τα κακώς κείμενα και το gazzetta.gr παρουσιάζει με τη βοήθεια των αριθμών τις δυσκολίες που θα συναντήσει...

Ένας φορ με την κλάση και την τρέλα του Σισέ μπορεί ανά πάσα στιγμή να βγάλει μια ομάδα από το αδιέξοδο. Εκεί που το σύνολο δείχνει να μην βρίσκει τρόπο να διασπάσει την αμυντική λειτουργία του αντιπάλου, αυτοί οι παίκτες με την εκτελεστική δεινότητα, την απρόβλεπτη κίνηση και τα ατομικά τους χαρακτηριστικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ακόμα κι έτσι όμως, δεν παίζουν μόνοι τους. Ένας επιθετικός είναι συχνά αποκομμένος στην αντίπαλη περιοχή όταν οι υπόλοιποι αδυνατούν να λειτουργήσουν σαν ομάδα και να «δημιουργήσουν» παιχνίδι. Και πλέον, η πρόκληση για τον Σισέ θα είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού δεν θα έχει τριγύρω του παίκτες ικανούς να τον «φτιάξουν» με μια μπαλιά, αλλά ένα κέντρο που συχνά βραχυκυκλώνει και έχει το εύκολο λάθος. O ίδιος, βέβαια, έχει δείξει ότι του αρέσουν οι προκλήσεις...

Άσος ημίχρονο/άσος τελικό στο ματς Παναθηναϊκός-Πανθρακικός σε απόδοση 2.50 στην playbet

Οι τελικές πάσες
Την πρώτη του χρονιά στο «τριφύλλι», ο Σισέ ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με 23 γκολ. Ανά μέσο όρο έβαζε ένα τέρμα ανά πέντε σουτ. Στο τέλος της χρονιάς, οι κορυφαίοι σε τελικές πάσες (που είτε μπήκαν γκολ, είτε κατέληξαν σε χαμένη ευκαιρία) ήταν ο Καραγκούνης με 10, ο Κατσουράνης με 8, ο Σαλπιγγίδης και ο Λέτο με 7. Όλοι μέσα στην πρώτη 20άδα του Πρωταθλήματος. Την χρονιά 2010-11 πρώτος ήταν ο Κατσουράνης με 9 τελικές πάσες, ο Λέτο με 8, ο... ίδιος ο Σισέ με 7 και ο Χριστοδουλόπουλος με 6. Φέτος, οι παίκτες αυτοί, πέραν του Γάλλου που επιστρέφει, δεν υπάρχουν! Τη φετινή χρονιά, στη μέχρι στιγμής 25άδα των παικτών με τις περισσότερες συνολικές τελικές πάσες, δεν υπάρχουν «πράσινοι». Υπάρχουν ποδοσφαιριστές της Βέροιας, της Ξάνθης, του Πλατανιά, της Κέρκυρας, του ΟΦΗ, αλλά όχι του Παναθηναϊκού. Η έλλειψη τελικών πασών, ασίστ δηλαδή που οδηγούν είτε σε γκολ είτε σε μια καλή ευκαιρία που χάνεται αποτελούν ένα πρώτο δεδομένο. Ενδεικτικά, την πρώτη χρονιά του Γάλλου «βγήκαν» από τους παίκτες του Παναθηναϊκού 36 ασίστ. Τη δεύτερη 22. Φέτος έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής μόλις 8.
Το πάσινγκ γκέιμ
Προφανώς και δεν περιμένει κανείς από τον Παναθηναϊκό να γίνει... Μπαρτσελόνα και να ζαλίζει τον αντίπαλό του με την κατοχή. Ωστόσο και κυρίως με την έλευση του Φάμπρι, ο τρόπος παιχνιδιού δείχνει να αλλάζει, με την αμυντική λειτουργία να αποτελεί την προτεραιότητα και τις μακρινές μπαλιές τον κύριο τρόπο ανάπτυξης. Ο Σισέ όμως θέλει την μπάλα «στρωτά». Τον είχαμε δει αρκετές φορές να εκνευρίζεται όταν δεν του ερχόταν σωστά η μπάλα και «χανόταν» όταν αναγκαζόταν να κυνηγάει τις μακρινές μπαλιές. Ένας από τους βασικούς τρόπους αντιμετώπισής του από τους αντίπαλους προπονητές, κυρίως από ομάδες μικρότερης δυναμικότητας, ήταν να κλείσουν τους διαδρόμους τροφοδοσίας του. Φέτος, στον τομέα των μεταβιβάσεων τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά για τον Παναθηναϊκό. Την πρώτη του χρονιά η ομάδα είχε 62.2 ολοκληρωμένες πάσες ανά ματς. Τη δεύτερη, όπου υπήρχαν λιγότερες ασίστ, είχε 73.8 ανά παιχνίδι. Φέτος, οι πετυχημένες πάσες του Παναθηναϊκού κυμαίνονται στις 53.8 ανά αγώνα. Παράλληλα, με 916 συνολικά ομαδικά λάθη, ο Παναθηναϊκός υποπίπτει σε περισσότερα από ότι και τις δύο προηγούμενες χρονιές του Σισέ.
«Σουτάρετε ρε!»
Μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΣ στα Γιάννινα ήταν χαρακτηριστικό ότι ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να κάνει ούτε μία κλασική ευκαιρία. Είχε τέσσερα σουτ, εκ των οποίων μόλις το ένα εντός περιοχής και τα τρία εκτός. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της φετινής ομάδας είναι τα περιορισμένα σουτ, για τα οποία φυσικά οφείλεται και η συνολική λειτουργία της ομάδας. Χαρακτηριστικά, φέτος ο Παναθηναϊκός έχει σχεδόν 9 σουτ σε κάθε ματς. Δεδομένου ότι ο Σισέ το προηγούμενο διάστημα σκόραρε ένα γκολ ανά πέντε σουτ, θα χρειαστεί να βρει το έδαφος και τις προϋποθέσεις για να το κάνει. Είναι βέβαιο ότι με τα ατομικά του χαρακτηριστικά θα δημιουργήσει αρκετές, αλλά χρειάζεται και την στήριξη των συμπαικτών του. Τα περισσότερα σουτ του τα έκανε εντός περιοχής. Μέχρι στιγμής, οι παίκτες του Παναθηναϊκού βγάζουν εντός περιοχής μόλις 3.4 σουτ ανά ματς.
Λείπουν τα κλεψίματα
Πέραν του σετ παιχνιδιού, η ταχύτητα του Σισέ μπορεί να εκμεταλλευτεί με ένα κλέψιμο στη μεσαία γραμμή και μια γρήγορη πάσα. Στο σημείο αυτό όμως, ο Παναθηναϊκός φέτος υστερεί κατά πολύ. Συγκεκριμένα, οι «πράσινοι» κλέβουν μόλις 4.2 μπάλες ανά ματς. Το 2009/10, που ο Τζιμπρίλ καραδοκούσε, έκλεβαν 16.3/ματς και την επόμενη 18.2. Πραγματικά τεράστια διαφορά, η οποία και δείχνει τη δυσκολία στο να «φτιάξουν» μια καλή αντεπίθεση και να πιάσουν την αντίπαλη άμυνα στον ύπνο.
Είναι λοιπόν δεδομένο ότι η επιστροφή του Τζιμπρίλ Σισέ δεν θα αλλάξει δια μαγείας όλα τα κακώς κείμενα του Παναθηναϊκού. Και για αυτό θέλει υπομονή από όλους. Είναι δεδομένο ότι θα ανεβάσει την επίθεση και την παραγωγικότητα του «τριφυλλιού» αρκετά επίπεδα, θα κάνει τους αντίπαλους αμυντικούς να τον νιώσουν, θα ανοίγει χώρους για τους υπόλοιπους και θα αποτελεί μια διαρκή απειλή και έναν ηγέτη στα αποδυτήρια. Τον παίκτη με την προσωπικότητα που λείπει. Είναι, όμως, επίσης δεδομένο, ότι δεν θα έχει τους ποιοτικούς συμπαίκτες του παρελθόντος. Τουλάχιστον, η περίπτωση του πιτσιρικά του Ντάνιελ Μπέσα θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Γιατί ο Ιταλός, αν είναι καλά, έχει τη διορατικότητα και την ποιότητα να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο με τον «Τζιμπρίλιαντ».
*Όλα τα στατιστικά προέρχονται από τον Γαλάνη

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα