Όταν φεύγουν τα «αστέρια»

Όταν φεύγουν τα «αστέρια»

Γιώργος Φραδελάκης
Όταν φεύγουν τα «αστέρια»

bet365

Ο Ραφίκ Τζιμπούρ είναι έτοιμος να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό και όπως παρουσιάζει το gazzetta.gr κάθε σεζόν την τελευταία δεκαετία, οι «ερυθρόλευκοι» χάνουν έναν από τους πολυτιμότερους παίκτες τους.

Τα λεφτά που ζητάει ο Αλγερινός στράικερ για να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τους πρωταθλητές, φαίνεται πως είναι πολλά. Περί τα 1,5 εκατ. ευρώ εξάλλου φέρεται να αξιώνει ο 29χρονος στράικερ, ποσό που μόνο ευκαταφρόνητο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, ακόμα και για τα πιο «βαριά» πορτοφόλια.

Από εκεί και πέρα αυτό που δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί, είναι πως ενδεχόμενη αποχώρηση του «τρομοκράτη» θα στοιχίσει αγωνιστικά. Τα 15 γκολ που έχει πετύχει άλλωστε στις ισάριθμες φετινές του εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, μιλούν από μόνα τους και όπως όλα δείχνουν ο Τζιμπούρ πολύ δύσκολα θα χάσει την πρωτιά στον φετινό πίνακα των σκόρερς (αν δεν φύγει τον Γενάρη).

Πλέον όμως είναι με το 1,5 πόδι εκτός Ολυμπιακού, κάτι που σημαίνει πως οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται πολύ κοντά στο να χάσουν για δεύτερη σερί σεζόν τον πρώτο τους σκόρερ. Ο Μιραλάς εξάλλου, που πέρυσι τελείωσε τη σεζόν με 20 γκολ στο ενεργητικό του στην Σούπερ Λιγκ, το καλοκαίρι έφτιαξε βαλίτσες για τα αγγλικά γήπεδα και πλέον φοράει τη φανέλα της Έβερτον. Η συγκεκριμένη αποχώρηση βέβαια έγινε με τους Πειραιώτες να βάζουν ένα αρκετά σεβαστό ποσό στα ταμεία τους, που έφτανε στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Αυτό πάντως δεν ήταν το μόνο δυνατό deal που έκαναν ο πειραϊκός σύλλογος τα τελευταία χρόνια. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός πως εδώ και μία δεκαετία, δεν υπάρχει σεζόν που ο Ολυμπιακός να μην έχασε μία σημαντική μονάδα -τουλάχιστον- από το ρόστερ του, είτε να έφυγε κάποιος παίκτης που ήρθε με μεγάλες περγαμινές, αλλά δεν απέδωσε τελικά τα αναμενόμενα.

 

Από τον Ντρασένα και τον Καρεμπέ, ως τον Τζιοβάνι και τον Τουρέ, η λίστα με τα ηχηρά «αντίο» είναι αρκετά μεγάλη, όπως παρουσιάζει το gazzetta.gr. Κάποια από αυτά βέβαια ήταν και ιδιαίτερα προσοδοφόρα, με χαρακτηριστικότερη των περιπτώσεων τον Νέρι Καστίγιο, όμως υπήρξαν κι εκείνα, όπως του Ντιόγκο, που κόστισαν ένα... καράβι λεφτά, χωρίς να εξαργυρώσουν ούτε στο ελάχιστο τα ποσά που δαπανήθηκαν, αλλά και τις προσδοκίες που δημιούργησαν με την έλευσή τους.

Σεζόν 2002-03: Γκάμπριελ Άλβες, Εντού Ντρασένα, Χόρχε Μπερμούδες, Μοεντίμ Ζε Ελίας

Ήρθε στην χώρα ματς με τη φήμη του «killer» και ο λόγος δεν ήταν άλλος από τα 28 γκολ που είχε σημειώσει σε 32 εμφανίσεις με την Νασιονάλ Μοντεβιδέο την προηγούμενη σεζόν! Τι είχε κάνει μέσα στην τριετία που έμεινε ο Άλβες, ως τον Γενάρη του 2003; Σε 31 παιχνίδια πρωταθλήματος, σκόραρε 5 φορές, ενώ συνολικά είχε 19 τέρματα σε 57 εμφανίσεις σ’ όλες τις διοργανώσεις, τα περισσότερα εξ αυτών μάλιστασ στο Κύπελλο.

Ο Έντου Ντρασένα αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους παίκτες που φόρεσε τα ερυθρόλευκα τα τελευταία χρόνια, χωρίς να αποδώσει αυτά που μπορούσε. Κι εκείνος μαζί με τον Άλβες θα φύγει το καλοκαίρι του 2003 επιστρέφοντας στη Βραζιλία, για να φτάσει να πουληθεί το 2006 από την Κρουζέιρο στην Φενέρμπαχτσε, με το ποσό των 5,7 εκατ. ευρώ!

Την ίδια σεζόν μάλιστα οι Πειραιώτες έλυσαν τη συνεργασία τους και με ακόμα έναν παίκτη τον οποίο είχαν πληρώσει αδρά. Συγκεκριμένα πρόκειται για τον Μπερμούδες, ο οποίος είχε κοστίσει περί τα 3,5 εκατ. ευρώ για να πιάσει λιμάνι το 2001, αλλά το 2003 αποχώρησε από τη χώρα ματς, λέγοντας: «Οσοι δεν με άφησαν να παίξω ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, πιστεύω ότι δεν θα τα έχουν καλά με τη συνείδησή τους. Είχα όλη τη διάθεση και την όρεξη να βοηθήσω, αλλά δεν πήρα ευκαιρίες, χωρίς να μπορώ να βρω μία λογική εξήγηση».

Αποκτώντας έναν Βραζιλιάνο μέσο από την Ίντερ, με συμμετοχές στην «σελεσάο» και το κόστος του να φτάνει στα 5,5 εκατ. ευρώ, σίγουρα περίμενες αρκετά παραπάνω πράγματα από αυτά που προσέφερε ο Ζε Ελίας στον Ολυμπιακό. Ο 36χρονος πλέον άσος που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αποτέλεσε ένα από τα χειρότερα deal που έκαναν ποτέ οι «ερυθρόλευκοι», συνάρτηση χρήματος-απόδοσης και το 2004 αποχώρησε.

Σεζόν 2003-04: Kριστιάν Καρεμπέ, Λάμπρος Χούτος

Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που πάτησαν επί ελληνικών γηπέδων τις τελευταίες δεκαετίες. Ο πρωταθλητής Ευρώπης με τη Γαλλία το 1998, Κριστιάν Καρεμπέ, έχοντας στο παλμαρέ του και δύο κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ (1998, 2000) με τη Ρεάλ Μαδρίτης, θα πει το μεγάλο «ναι» στον Ολυμπιακό το 2001, έναντί περίπου 3 εκατ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά και η δική του αποχώρηση τρία χρόνια αργότερα για τη Σερβέτ, θα γίνει χωρίς οι Πειραιώτες να βάλουν χρήματα στα ταμεία τους.

Οι προσδοκίες; Τεράστιες! Ο Λάμπρος Χούτος όμως δεν κατάφερε ποτέ να τις δικαιώσει. Σε ηλικία 17 ετών ο Ολυμπιακός είχε δαπανήσει για τα μάτια του το 1999 περίπου 3 εκατ. ευρώ ώστε να τον πάρει από τη Ρόμα. Στην πενταετία που έμεινε στον Ολυμπιακό, μέχρι να δοθεί το 2004 στην Ίντερ, εκείνο που μας άφησε να θυμόμαστε, είναι η ατάκα: «Φύγε από μπροστά μου, βρωμάει η ανάσα σου», προς τον Γιάννη Μαντζουράκη!

Σεζόν 2004-05: Τζιοβάνι

Λατρεύτηκε όσο λίγοι... Ο Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα έμεινε για έξι χρόνια στους Πειραιώτες, ερχόμενος από την Μπαρτσελόνα με ένα ποσό μεγαλύτερο των 7 εκατ. ευρώ! Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις μαγικές του τρίπλες και μερικά από τα ωραιότερα γκολ που έχουν δει οι φιλοι του Ολυμπιακού (βλ. με Γαλατάσαραϊ). Βέβαια είχε και αυτός για κάποια διαστήματα τα... κάτω του. Ως εκ τούτου σχετικά με το κατά πόσο εξαργύρωσε απόλυτα τα χρήματα που δαπανήθηκαν, αλλά κυρίως τις προσδοκίες που δημιούργησε η έλευσή του στη χώρα μας, οι απόψεις ναι διίστανται, κλίνοντας ωστόσο προς το «ναι». Το σίγουρο όμως είναι ότι η παρουσία του έμεινε ανεξίτηλη στις μνήμες των «ερυθρόλευκων» οπαδών. Να σημειώσουμε ότι επόμενος σταθμός του ήταν η Σάντος, χωρίς κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα.

Σεζόν 20005-06: Γιάγια Τουρέ

Όταν αποκτούσε το 2005 τον Ιβοριανό άσο ο Ολυμπιακός, καταβάλλοντας περί τα 2 εκατ. ευρώ στην Μέταλουργκ, κανείς δεν περίμεν πως μερικά χρόνια αργότερα θα γινόταν ένας από τους κορυφαίους και πιο περιζήτητους αμυντικούς μέσους του κόσμου. Τα περίπου 5 εκατ. ευρώ με τα οποία πουλήθηκε στη Μονακό όμως, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονταν στην αξία του.

Σεζόν 2006-07: Νέρι Καστίγιο, Ριβάλντο

Αποτελεί μακράν την πιο επιτυχημένη πώληση που έχει κάνει ποτέ ελληνική ομάδα σε σύλλογο του εξωτερικού. Κοντά στα 15 εκατ. ευρώ έβαλε ο Ολυμπιακός στα ταμεία του το καλοκαίρι του 2007, πουλώντας τον Καστίγιο στην Σαχτάρ Ντόνετσκ. Βέβαια ο Νέρι δεν κατάφερε ποτέ να δικαιώσει τους Ουκρανούς, που απόσβεσαν μόνο ένα μικρό μέρος από αυτά, παραχωρώντας τον στην Σίτι.

Την ίδια χρονιά πάντως οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μία ακόμα πιο σημαντική απώλεια, που δεν ήταν άλλη από του Ριβάλντο. Ο μεγαλύτερος ίσως ξένος παίκτης που πέρασε από τα ελληνικά γήπεδα, θα πάει... λίγα χιλιόμετρα μακριά, για να φορέσει τα κιτρινόμαυρα της ΑΕΚ.

Σεζόν 2007-08: Λού Λούα, Μπράβο, Κωνσταντίνου, Νούνιες

Ούτε και το 2008 έλειψαν οι ηχηρές αποχωρήσει από το «ερυθρόλευκο» ρόστερ. Παρελθόν ο Λού Λουα (ως δανεικός και θα επιστρέψει), το ίδιο ο Ραούλ Μπράβο που δόθηκε δανεικός αλλά επέστρεψε, όπως επίσης και οι Νούνιες, Μιχάλης Κωνσταντίνου. Τα περισσότερα χρήματα δαπανήθηκαν για τον Κονγκολέζο, που ένα σημαντικό μέρος τους όμως το αποσβέστηκε από την παραχώρησή του στην Αλ Αραμπί. Όσον αφορά τον Νιούνες, αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο αποτυχημένα deal των τελευταίων ετών.

Σεζόν 2008-09: Φερνάντο Μπελούτσι

Περισσότερα από 7 εκατ. ευρώ είχε δαπανήσει ο Ολυμπιακός για το 50% των δικαιωμάτων του Αργεντινού, αλλά εκείνα που τελικά εισέπραξε με την πώλησή του στην Πόρτο ήταν κάτι περισσότερα από το 1/3. Στους «Δράκους» πάντως έδειξε σίγουρα περισσότερα πράγματα, από όσα μας παρουσίασε στον 1,8 χρόνο της παραμονής του στην Ελλάδα.

Σεζόν 2009-10: Κυριάκος Παπαδόπουλος

Αποτελεί τον Έλληνα παίκτη με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία αυτή τη στιγμή στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός τον ανέδειξε από τις ακαδημίες του, ωστόσο δεν πήρε ποτέ τις ευκαιρίες που θα ήθελε και το 2010 έκανε το άλμα για την Σάλκε με ένα ποσό μεγαλύτερο των 2 εκατ. ευρώ. Το προηγούμενο καλοκαίρι η γερμανική ομάδα απέρριψε πρόταση σχεδόν 20 εκατ. ευρώ για τον διεθνή άσο! Τα καλύτερα... έρχονται για τον Παπαδόπουλο...

2010-11: Άλμπερτ Ριέρα

Κόστισε περί τα 6 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2010 για να φορέσει τα ερυθρόλευκα. Με βιογραφικό που περιλάμβανε Μαγιόρκα, Εσπανιόλ, Μάντσεστερ Σίτι και τελευταίο του σταθμό πριν πάει στον Ολυμπιακό τη Λίβερπουλ, το ποσό δεν φαντάζει υπερβολικό. Όμως ο Ισπανός αποδείχθηκε... φούσκα, αλλά παρ' όλα αυτά μια ανέλπιστη πρόταση από την Γαλατάσαραϊ στις... καθυστερήσεις της μεταγραφικής περιόδου, τον έστειλε στην Τουρκία, έναν 5 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα είχαμε την οριστική αποχώρηση του Μπράβο, αλλά κι εκείνη του Ρόμενταλ, ο οποίος δεν δικαίωσε ποτέ τις προσδοκίες που δημιούργησε η έλευσή του.

Σεζόν 2011-12: Κέβιν Μιραλάς

Η αγορά του από την Σεντ Ετιέν δεν ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ και ο Ολυμπιακός πούλησε τον περσινό πρώτο του σκόρερ στην Έβερτον έναντι 7,5 εκατ. ευρώ. Το deal σίγουρα κρίνεται θετικό, ωστόσο αποτέλεσε μία απώλεια που ουσιαστικά ποτέ δεν αντικατέστησαν στο ρόστερ τους οι πρωταθλητές.

Μερικούς μήνες αργότερα οι Πειραιώτες θα χάσουν και τον αρχηγό τους, ο οποίος αποτελεί τον τελευταίο των... φευγάτων από το Ρέντη. Οι «σειρήνες» της Ρόμα εξάλλου αποδείχθηκαν πολύ γλυκές κι έτσι ο Βασίλης Τοροσίδης είναι εδώ και μερικές ημέρες «Τζιαλορόσο». Περί τα 1,2 εκατ. ευρώ ήταν το κόστος της αγοράς του από την Ξάνθη, με τον Ολυμπιακό να εισπράττει από τη Ρόμα περίπου το 1/3.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα