Όποιος τρέχει, κερδίζει!

Βασίλης Γαλούπης Βασίλης Γαλούπης
Όποιος τρέχει, κερδίζει!

bet365

Ο Βασίλης Γαλούπης είδε το κοντέρ του τσάμπιονς λιγκ και γράφει πόσο έτρεξε η κάθε ομάδα στους ομίλους και τι ποσοστό σε νίκες έχουν οι σύλλογοι με τα περισσότερα χιλιόμετρα.

Η φάση των νοκ άουτ αγώνων ξεκινάει για το τσάμπιονς και το γιουρόπα λιγκ, οπότε είναι ίσως μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε και μερικά στοιχεία από την φάση των ομίλων της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έτσι ώστε να υπάρχει κι ένας μπούσουλας για όσα έρχονται.

Πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ η Μπαρτσελόνα σε απόδοση 3.10 στην sportingbet

Και συγκεκριμένα θα δούμε τον καθρέφτη του τσάμπιονς λιγκ στα τρεξίματα. Ποιες ομάδες, δηλαδή, κάνανε τα περισσότερα χιλιόμετρα στους ομίλους, ποιοι είναι οι μέσοι όροι κλπ. Το ποδόσφαιρο, βέβαια, είναι ένα πολυδιάστατο σπορ, που βασίζεται κυρίως στην τεχνική, την ομαδικότητα και την τακτική, όμως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει πια και τους δείκτες φυσικής κατάστασης των ομάδων.

Η ΟΥΕΦΑ βάζει τα κοντέρ να καταγράφουν πλέον σε κάθε ματς τσάμπιονς λιγκ πόσο τρέχει η κάθε ομάδα. Αυτές οι μετρήσεις, όμως, όπως επισημαίνουμε διαρκώς, δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια, ειδικά όταν δεν συνοδεύονται από άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Παρά ταύτα, αφού είναι διαθέσιμες οι μετρήσεις, καλό είναι να ρίχνουμε μια ματιά για να έχουμε κι απ’ αυτόν τον σχετικό δείκτη ένα πιο ολοκληρωμένο παζλ. Έχοντας πάντα υπ’ όψιν πως μιλάμε για μια μόνο απ’ όλες τις παραμέτρους, ότι παίζουν ρόλο κάθε φορά και οι ιδιαίτερες συνθήκες ενός ματς, ο ρυθμός του αγώνα, η κατοχή μπάλας, όπως, βέβαια, και τα πιο ποιοτικά στοιχεία για την φυσική κατάσταση (εκρηκτικότητα, ταχύτητα στα σπριντ, σύγκριση α’ και β’ μέρους, διαχείριση δυνάμεων κλπ.).

Δεν πάει να πει, δηλαδή, ότι όποιος τρέχει περισσότερο, θα διακριθεί κιόλας. Για ποδόσφαιρο μιλάμε, άλλωστε, όχι για στίβο. Και ως γνωστόν η τεχνική δεν μπαίνει ούτε σε μεζούρες, ούτε σε κοντέρ, ούτε σε ζυγαριές…

Σούπερ η Ντόρτμουντ

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, αφού πρώτα ξεκαθαρίσαμε ορισμένα πράγματα για αποφυγή παρεξηγήσεων. Στα έξι ματς στους ομίλους, η Ντόρτμουντ έσπασε τα κοντέρ. Είχε μέσο όρο 122,8 χλμ. ανά αγώνα και ήταν μαζί με τον Άγιαξ και την Γιουβέντους οι τρείς ομάδες που ξεπέρασαν τα 122 χλμ.

Με 110,4 ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός, που και στους έξι αγώνες έτρεξε περισσότερα χιλιόμετρα από τους αντιπάλους του, έχει μέσο όρο 110,4 χλμ. και είναι στην θέση 20.

Στα 112,6 χλμ. ο μέσος όρος

Ο μέσος όρος γενικά για την φάση των ομίλων από τα τρεξίματα και των 32 ομάδων είναι τα 112,6 χλμ. Κάποια στιγμή θα δούμε πόσο έχουν αυξηθεί οι ενεργειακές απαιτήσεις συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, αφού σχεδόν κάθε σεζόν ο συγκεκριμένος μ.ο. ανεβαίνει.

Συνεχίζουν οι 13 από τις 16 πρώτες

Επίσης, μπορούμε να δούμε, σε σχέση με τα τρεξίματα, πόσες ομάδες προκρίθηκαν και συνεχίζουν στην Ευρώπη. Συνολικά, από τις πρώτες 16 της σχετικής «χιλιομετρικής» κατάταξης, θα αγωνιστούν από σήμερα μέχρι την Πέμπτη οι 13 (8 για το τσάμπιονς λιγκ, 5 για το γιουρόπα). Από τις θέσεις 17-32 συνεχίζουν οι 11 (8 για το τσάμπιονς λιγκ, 3 για το γιουρόπα.

Οι πιθανότητες για όποιον τρέχει…

Και κάτι τελευταίο. Απ’ όλα τα ματς που γίνανε στις έξι αγωνιστικές, νικητής υπήρξε στα 76 παιχνίδια, αφού τα υπόλοιπα λήξανε ισόπαλα. Από αυτούς τούς 76 αγώνες, τους 44 τους κέρδισαν ομάδες που τρέξανε πιο πολύ από τις αντιπάλους τους και τους 32 οι σύλλογοι που τρέξανε λιγότερο.

Υπάρχει, δηλαδή, ένα σαφές προβάδισμα (που ισχύει σχεδόν κάθε χρόνο από τότε που υπάρχουν οι σχετικές μετρήσεις) στην πιθανότητα να νικήσει η ομάδα που κάνει παράλληλα και τα περισσότερα χλμ. Όποιος τρέχει περισσότερο είναι πιο κοντά στο να κερδίσει, κατά κάποιον τρόπο και σύμφωνα με όσα δείχνουν οι αριθμοί.

Το κοντέρ της φάσης των ομίλων τσάμπιονς λιγκ

(μέσος όρος χλμ. ανά ομάδα)

1. Ντόρτμουντ 122,8*

2. Άγιαξ 122,6**

3. Γιουβέντους 121,2*

4. Νόρτσελαντ 119,3

5. Μπενφίκα 117,8**

6. Σπαρτάκ 117,4

7. Βαλένθια 115*

8. Ζενίτ 114,3**

9. Τσέλσι 114**

10. Μάντσεστερ Σίτι 113,9

11. Μπάγερν 113,5*

12. Σαχτάρ 113*

13. Πόρτο 112,6*

14. Σάλκε 112,5*

15. Κλουζ 111,7**

16. Άρσεναλ 111,6*

17. Ντιναμό Ζάγκρεμπ 111,5

18. Μπράγκα 111,1

19. Ρεάλ Μαδρίτης 110,8*

20. Ολυμπιακός 110,4**

21. Σέλτικ 110,3*

22. Μπαρτσελόνα 110,1*

23. Μονπελιέ 110

24. Μάλαγα 109,9*

25. Άντερλεχτ 109,8

26. Παρί Σ.Ζ. 109,7*

27. Μίλαν 109,5*

28. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 109,3*

29. Ντιναμό Κιέβου 109,2**

30. Λίλ 108,7

31. Γαλατά 108*

32. Μπάτε 101,4**

• Με ένα αστεράκι (*) οι ομάδες που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του τσάμπιονς λιγκ.
• Με δυο αστεράκια (**) οι ομάδες που τερμάτισαν 3ες στους ομίλους και συνεχίζουν στο γιουρόπα λιγκ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Γαλούπης
Βασίλης Γαλούπης

Από πιτσιρίκι στα γήπεδα και στα τσικό του Αστέρα Ζωγράφου μεταπήδησε ως έφηβος στην πυγμαχία και τα ρίγκ. Με το που γράφτηκε σε σχολή δημοσιογραφίας έπιασε ταυτόχρονα δουλειά στον "Φίλαθλο" το 1990, σε ηλικία 19 ετών, κάνοντας αρχικά βαρέα αθλήματα και περνώντας σταδιακά από ρεπορτάζ ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ.

Από τον Μάιο του 2001 απέκτησε την δική του στήλη “ΝΤΟΠΕρμαν” κάνοντας προολυμπιακά άνω – κάτω τον ελληνικό αθλητισμό με διαδοχικές αποκαλύψεις σκανδάλων ντόπινγκ, σοκάροντας το πανελλήνιο με τις φριχτές παρενέργειες της χρήσης αναβολικών. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην κοινωνική διάσταση του αθλητισμού, όπως και σε θέματα επιστήμης των σπορ (τραυματισμοί, φυσική κατάσταση, προπόνηση, τεχνολογία, στατιστικές αναλύσεις, αιφνίδιοι θάνατοι κλπ.), αλλά και σε καυτά εξωαθλητικά ζητήματα (θέματα υγείας, οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σκάνδαλο Siemens, διεθνή γεγονότα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, διαφθορά, μεταλλαγμένα κλπ.).

Αρθρογράφησε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της στην κυριακάτικη εφημερίδα "Real News", ενώ είχε καθημερινή παρουσία για μεγάλο διάστημα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sprint fm", όπως και στον "Champions 89.2".

Έχει συνεργαστεί με το μουσικό περιοδικό "Ποπ&Ροκ", με το ειδικό κοινωνικοπολιτικό μηνιαίο ένθετο της "Ελευθεροτυπίας" «Κοντέινερ» κλπ.

Η... χαλαρή συνεργασία του με το "Gazzetta" ξεκίνησε με παρεμβάσεις για θέματα της επικαιρότητας, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2011 παρουσίασε, μαζί με τον Μιχάλη Στεφάνου, το καθημερινό μαγκαζίνο του web radio “Gazzetta On Air”.