Έτσι κλάταρε ο Ολυμπιακός!
Αμέσως μετά το παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Ισπανία είχαμε γράψει ένα κομμάτι, στο οποίο αναφέραμε βασικούς – και διαπιστωμένους από πολλούς καλούς συναδέλφους - λόγους για την βαριά ήττα των ερυθρόλευκων από την Λεβάντε . Μεταξύ άλλων, την κακή μέρα στην οποία βρέθηκε ο Ολυμπιακός, τις ελλείψεις στο ρόστερ, την ατυχία, την διαιτησία, το αν ζύγισε σωστά το ματς ο Μίτσελ, το μη ανταγωνιστικό ελληνικό πρωτάθλημα κλπ.
Επίσης, κάναμε ειδική αναφορά για την αγωνιστική «κοιλιά» του Ολυμπιακού μετά την διακοπή για τις γιορτές και για το γεγονός ότι υποφέρει απέναντι σε όποια ομάδα τον κτυπάει στην κόντρα (http://www.gazzetta.gr/podosfairo/article/372030-ypoferei-stin-kontra).
Θίξαμε, όμως, κι ένα άλλο ζήτημα. Λέγαμε επί λέξει, λοιπόν, ότι «στην κατάσταση που είναι αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι παίκτες του Ολυμπιακού, και όντας ντεφορμέ, το να δίνουν δυο ζόρικα παιχνίδια μέσα σε μερικά 24ωρα έχει, αναπόφευκτα, συνέπειες».
Κι αναφέραμε τότε ότι «από τους 11 με την Τρίπολη ξεκίνησαν βασικοί οι 9 με την Λεβάντε στην Ισπανία», θέτοντας ερωτήματα όπως «ο Κοντρέρας στην κατάσταση που είναι και με τα χρόνια που κουβαλάει στην πλάτη του μπορεί να βγάλει δυο τέτοια ματς την εβδομάδα και να τρέχει να προφταίνει όταν του βγαίνουν στην κόντρα συνέχεια; Ο ντελικάτος αλλά αργός και καθόλου εκρηκτικός Φέισα μπορεί; Ο Μανιάτης που είναι «εργαλείο» με τόσα 90λεπτα στα πόδια του αντέχει όλη την ώρα πάνω – κάτω; Ο Μασάντο που ναι μεν τρέχει φιλότιμα, αλλά δεν έχει εκρηκτικότητα και δύναμη, πώς θα κέρδιζε μονομαχίες χθες στην Ισπανία; Είναι και θέμα διαχείρισης, λοιπόν».
Ποιοι παίξανε
Αυτά είχαν γίνει μέχρι και το πρώτο παιχνίδι για το γιουρόπα. Από τότε, όμως, μεσολάβησαν κι άλλα. Άρα, ας πάμε να δούμε πιο αναλυτικά πια το μείζον θέμα της διαχείρισης αυτού του συγκεκριμένου έμψυχου δυναμικού, αφού και αυτό το ζήτημα παίζει σαφώς τον ρόλο του. Θέλετε να ρίξουμε μια ματιά στις ενδεκάδες του Ολυμπιακού στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια που έχει δώσει; Θα είναι διαφωτιστικά τα συμπεράσματα:
9/2, Αστέρας – Ολυμπιακός 0-1
Μέγερι, Παπάζογλου, Χολέμπας, Μανιάτης, Κοντρέρας, Μανωλάς, Μασάντο, Φέισα, Φετφατζίδης, Τζιμπούρ, Αμπντούν.
14/2, Λεβάντε – Ολυμπιακός 3-0
Μέγερι, Μανιάτης, Μασάντο, Μοντέστο, Φέισα, Τζιμπούρ, Κοντρέρας, Βλαχοδήμος, Χολέμπας, Μανωλάς, Αμπντούν.
17/2, Σκόντα – Ολυμπιακός 0-2
Μέγερι, Μανιάτης, Μασάντο, Φέισα, Τζιμπούρ, Κοντρέρας, Βλαχοδήμος, Σιόβας, Λυκογιάννης, Παπάζογλου, Αμπντούν.
21/2, Ολυμπιακός – Λεβάντε 0-1
Κάρολ, Μανιάτης, Μασάντο, Φέισα, Τζιμπούρ, Μήτρογλου, Κοντρέρας, Βλαχοδήμος, Σιόβας, Λυκογιάννης, Γκρέκο.
Το ταμείο…
Ας κάνουμε και το ταμείο. Υπήρξαν 5 ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού που αγωνίστηκαν ως βασικοί και στα 4 ματς. Μέσα σε μόλις 12 ημέρες!
Ιδού οι συμμετοχές στην ενδεκάδα για τους συγκεκριμένους αγώνες:
Μανιάτης 4 στα 4
Μασάντο 4 στα 4
Κοντρέρας 4 στα 4
Φέισα 4 στα 4
Τζιμπούρ 4 στα 4
Μέγερι 3 στα 4
Αμπντούν 3 στα 4
Βλαχοδήμος 3 στα 4
Χολέμπας 2 στα 4
Μανωλάς 2 στα 4
Σιόβας 2 στα 4
Λυκογιάννης 2 στα 4
Παπάζογλου 2 στα 4
Μοντέστο 1 στα 4
Φετφατζίδης 1 στα 4
Κάρολ 1 στα 4
Γκρέκο 1 στα 4
Μήτρογλου 1 στα 4
Είναι δυνατόν να αντέξουν;
Στην Ελλάδα, όπως όλοι γνωρίζουν, δεν έχουμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Παραδοσιακά, λοιπόν, ακόμα και η πιο καλογυμνασμένη ομάδα, αντιμετωπίζει προβλήματα κούρασης (ίσως και τραυματισμών) όταν δίνει συνεχόμενα ματς.
Τι παρατηρεί κανείς στον Ολυμπιακό; Ότι παίζοντας οι ίδιοι και οι ίδιοι κατά 50% στην ενδεκάδα υπάρχει, αναπόφευκτα, εμφανής κόπωση και πτώση απόδοσης στα πιο απαιτητικά παιχνίδια. Κάτι που ακούγεται λογικό. Ούτε, άλλωστε, σε κορυφαία πρωταθλήματα δεν αντέχει ένας παίκτης να βγάζει τέσσερα ματς σε 12 μέρες ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΟΔΟΣΗΣ.
Στην καρδιά του παιχνιδιού
Με εξαίρεση τον Μανιάτη (που άλλοτε πλέον αγωνίζεται αμυντικό χαφ κι άλλοτε δεξί μπακ), μιλάμε κυρίως για παίκτες άξονα. Στην καρδιά, δηλαδή, του παιχνιδιού του Ολυμπιακού. Ο 35χρονος (!) Κοντρέρας στην άμυνα, το ντελικάτο κι όχι εκρηκτικό – δυνατό αμυντικό χαφ Φέισα, ο ντεφορμέ Μασάντο που αγωνίζεται πλέον συνήθως πιο κεντρικά και ο Τζιμπούρ που κι αυτός έδειξε να έχει ξεθυμάνει εντελώς χθες, έστω κι αν είχε διαφορετικό ρόλο.
Τα δεδομένα!
Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και μερικά άλλα δεδομένα που περισσότερο ή λιγότερο παίξανε ρόλο σ’ αυτά τα τέσσερα παιχνίδια:
• Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και τα τερέν είναι «δύσκολα», ειδικά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι αγωνιστικοί χώροι, όπως π.χ. στην Τρίπολη, βαραίνουν μετά από βροχές, κάτι που επιβαρύνει κι άλλο τους παίκτες όταν δίνουν σερί αγώνες.
• Επίσης, ο Ολυμπιακός στην Ισπανία αναγκάστηκε να τρέχει για 11 ενώ για μεγάλο διάστημα έπαιζε με 10 (λόγω αποβολής Αμπντούν). Περισσότερη κόπωση για τους παίκτες, όπως είναι λογικό.
• Μέσα σ’ αυτές τις 12 μέρες ο Ολυμπιακός έκανε τρία ταξίδια! Ένα στην Τρίπολη, ένα στην Ισπανία, ένα στην Ξάνθη!
• Επίσης, κάποιοι παίκτες έχουν τραβήξει μεγαλύτερο κουπί συνεχόμενων αγώνων μέσα στην σεζόν (π.χ. Μανιάτης, Μασάντο, Τζιμπούρ κλπ.), ενώ άλλοι είναι σαφώς πιο ξεκούραστοι κι επηρεάζονται λιγότερο. Ο Βλαχοδήμος, για παράδειγμα, πέρα από ιδιαίτερα καλογυμνασμένος είναι λογικό να έχει περισσότερη φρεσκάδα και να του κάνει καλό στο συγκεκριμένο τάιμινγκ ότι παίρνει ματς στα πόδια του. Θα του βγει δυσκολότερα η κούραση, δηλαδή.
Τι λέει η επιστήμη
Παλιότερα είχαμε παρουσιάσει από το blog μια έρευνα του 2008 από την Αγγλία, που έδειχνε τι ενεργειακές απώλειες έχει κατά μέσο όρο ένας ποδοσφαιριστής, όταν δίνει τρία ματς μέσα σε μια εβδομάδα Τετάρτη – Σάββατο – Τετάρτη. Για τέσσερα σερί παιχνίδια δεν έγινε λόγος, όμως μπορούμε, αναλογικά, να υποθέσουμε τι συμβαίνει. Οι παίκτες δεν είναι ρομπότ, άλλωστε. Είναι άνθρωποι με μύες και κόκαλα. Να ποια είναι τα συμπεράσματα της έρευνας, λοιπόν:
• Στο α' ματς οι παίκτες τρέξανε μέσο όρο 10,695 μ. Στο τρίτο σερί παιχνίδι της επόμενης Κυριακής παρατηρήθηκαν σημαντικές απώλειες (10,492 μ.).
• Στο α' ματς ο παίκτης κάνει 4,238 μ. τζόκινγκ. Στον γ' αγώνα αυτό το «εύκολο» κι ανώδυνο τρέξιμο αυξάνεται στα 4,301 μ., ενώ ταυτόχρονα, όπως είπαμε, μειώνονται τα συνολικά του χιλιόμετρα (10,492 μ.)!
• Στο πρώτο παιχνίδι ο κάθε παίκτης έκανε συνολικά μ.ο. 889 μ. φουλ σπριντ. Στο δεύτερο παιχνίδι έκανε 858 μ. Και στο τρίτο μόλις 768 μ. Χάθηκε μεγάλο μέρος της εκρηκτικότητας του, δηλαδή. Πάνω από 10 γερά σπριντ των 10-12 μ. μεταξύ του α’ και του γ’ αγώνα! Πολλαπλασιάστε αυτά τα π.χ. 10 σπριντ επί 10 παίκτες και γίνονται αμέσως - αμέσως 100!
• Στην υψηλότερη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει ο κάθε παίκτης για λίγα μέτρα έκανε συνολικά μ.ο. 34 σπριντ (σύνολο 234 μ.) στο α’ ματς και μόνο 27 (190 μ.) στο γ’ παιχνίδι. «Ομαδική» απώλεια μ.ο. 70 τέτοιων σπριντ των π.χ. 6 μέτρων στα «κόκκινα». Μια ομάδα, δηλαδή, χάνει σε εκρηκτικότητα όταν αναπτύσσεται, αλλά κι ανασταλτικά στα μαρκαρίσματα όσο περνάει η ώρα.
• Στο πολύ γρήγορο τρέξιμο με ταυτόχρονη κατοχή της μπάλας ο παίκτης κάνει στο α' ματς 377 μ. Και μόνο 273 μ. στο γ' παιχνίδι.
Η διαχείριση του ρόστερ!
Ο Ολυμπιακός αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε και σαν ομάδα, αλλά και από πλευράς δυνάμεων και φρεσκάδας να κτυπήσει την Λεβάντε. Οι Ισπανοί ήταν ανώτεροι σε όλα. Ο Ολυμπιακός, όμως, όπως είπαμε, παρουσιάστηκε και δίχως τσαγανό στα δυο αυτά παιχνίδια υψηλών ενεργειακών απαιτήσεων. Και ειδικά στο δεύτερο. Στο οποίο, μάλιστα, έπρεπε να κάνει και υπερπροσπάθεια!
Είναι θέμα ενίσχυσης ρόστερ με πιο ποιοτικούς παίκτες; Είναι ζήτημα βάθους ρόστερ; Και τα δυο ισχύουν. Και κατά τη γνώμη μου, το πρώτο περισσότερο.
Βάσει δεδομένων, όμως, προκύπτει ένα άλλο ερώτημα: Στο ελληνικό πρωτάθλημα, για παράδειγμα, δεν μπορούσαν να πάρουν ανάσες κάποιοι βασικοί παίκτες έτσι ώστε να είναι πιο φρέσκοι στην Ευρώπη; Και ειδικά όταν ο Ολυμπιακός έχει τόση βαθμολογική διαφορά στην Σούπερ Λίγκα.
Μην ξεχνάμε ότι στο τσάμπιονς λιγκ ο τότε πιο ξεκούραστος Ολυμπιακός εμφάνισε καλύτερο πρόσωπο απ’ ό,τι τώρα στο γιουρόπα.
Υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα: Είναι θέμα διαχείρισης από την πλευρά του Μίτσελ; Αυτός, άλλωστε, επιλέγει την ενδεκάδα. Ναι, αλλά είναι σε θέση ένας νέος προπονητής που κολυμπάει αμέσως στα βαθιά να αξιολογήσει σωστά το ρόστερ του; Έχει προλάβει, δηλαδή, να αποκτήσει γνώση και προσωπική άποψη όχι μόνο αν είναι καλός κάθε παίκτης, αλλά και αν αντέχει να αγωνίζεται τόσα σερί ματς;
Πάντως, δεν υπάρχουν και πολλές ομάδες – όχι μόνο στην Ελλάδα - που οι πέντε στους δέκα (εκτός γκολκίπερ) να αντέχουν να έχουν ΤΗΝ ΙΔΙΑ απόδοση σε τέσσερα συνεχόμενα ματς μέσα σε 12 μέρες. Πώς να μην κάνουν μετά τόσο κακή εμφάνιση αρκετοί παίκτες;
Στο 3-0 στην Ισπανία ο Ολυμπιακός έκανε τουλάχιστον και δυο δοκάρια για να μειώσει, αν κι έπαιζε με δέκα παίκτες, ενώ είχε και παράπονα από την διαιτησία. Στην ρεβάνς δεν έκανε τίποτα! Βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 9’ κι εκεί έσβησε η μηχανή! Κλάταρε…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.