Ζ10

Ζ10

Ζ10

bet365

Τέτοιους παίκτες στα ελληνικά, τους βρίσκεις πλέον μόνο στις... αυτοβιογραφίες. Όχι πια στα γήπεδα! Το gazzetta.gr θυμίζει 10 λόγους για τους οποίους ο Ζιοβάνι έγινε βιβλίο!

Με αφορμή την κυκλοφορία της βιογραφίας του «Ζιοβάνι-Ο Θρύλος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις MVPublications, το gazzetta.gr παρουσιάζει την... περίληψη της πορείας του Τζιοβάνι στον Ολυμπιακό. Μέσα σε... μόλις 2.991 λέξεις βέβαια, δύσκολα μπορείς να αποτυπώσεις όσα πέτυχε. Ευτυχώς δηλαδή, που γράφτηκαν γι' αυτόν άλλες... 75.000 λέξεις για να χωρέσουν τα κατορθώματά του.

1. Κι όμως… έκλεισε!

Πώς θα φαινόταν αν ξαφνικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης έδινε 10 εκ. ευρώ για να αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστή; Οι συγκρίσεις σε μια εντελώς διαφορετική οικονομικά εποχή, ίσως να αδικούν το σήμερα, όμως ακόμα και τότε, η ιστορία ξεκινούσε εξωπραγματικά. Μαγικά… Ο Σωκράτης Κόκκαλης μετά κόπων, βασάνων, 2 δις δραχμές στη Μπαρτσελόνα και 1,5 δις στον παίκτη. Στις 8 Ιουλίου του 1999 έκλεισε η μεταγραφή, η οποία θεωρήθηκε ως η σπουδαιότερη του ελληνικού ποδοσφαίρου εκείνη τη στιγμή και παραμένει σίγουρα στο top 10.

Για να αισθάνεσαι σίγουρος για την ασφάλιση του αυτοκινήτου σου, Anytime με την εγγύηση της INTERAMERICAN

 

«Ξέρω ότι στην Ελλάδα με περιμένουν σαν Μεσσία, αλλά δεν είμαι Θεός. Θεός είναι ένας. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να ευχαριστήσω τον κόσμο του Ολυμπιακού, καθώς γνωρίζω το φανατισμό του και ότι θα μαζευτεί στο αεροδρόμιο για να με υποδεχτεί», έλεγε την ίδια μέρα στην ισπανική «El Mundo Deportivo» ο Τζιοβάνι, ο οποίος αφίχθη στη χώρα μας στις 16 Ιουλίου και είδε 500 άτομα να τον αποθεώνουν. Λιγότερα ίσως απ’ όσα υπολογιζόταν στην αρχή, όμως 3.000 είχαν κάνει την ίδια διαδρομή μια μέρα πριν για την υποδοχή του Ζλάτκο Ζάχοβιτς.
«Θέλω να βοηθήσω τη νέα μου ομάδα να κατακτήσει και πάλι όλους τους τίτλους στο εσωτερικό και να φτάσει, γιατί όχι, μέχρι τον τελικό στην Ευρώπη. H πρώτη μου εντύπωση είναι σαφώς ικανοποιητική. Ήρθα στον Ολυμπιακό με μεγάλη διάθεση και φιλοδοξίες. Θέλω να πετύχω ό,τι καλύτερο για την ομάδα μαζί με τους συμπαίκτες μου». Η μαγεία ξεκινούσε…

2. Από το ΟΑΚΑ στο Καυταντζόγλειο…

Μια διαδρομή 498 χιλιομέτρων μπορεί να είναι όλο το μυστικό στην πορεία του Τζιοβάνι στην Ελλάδα. Τα διαπιστευτήρια δόθηκαν εξ αρχής. Τρία γκολ σε δύο ματς κυπέλλου στις πρώτες του εμφανίσεις με τον Ολυμπιακό και στις 15 Σεπτεμβρίου του 1999 πρεμιέρα στο Champions League με αντίπαλο τη μισητή – για έναν Καταλανό – Ρεάλ Μαδρίτης! Ο Τζιοβάνι άνοιξε το σκορ στο 10’, ο Τζιοβάνι στο 64’ ισοφάρισε τα γκολ των Σάβιο και Ρομπέρτο Κάρλος, ο Τζιοβάνι γινόταν επισήμως ο «μάγος» για τον κόσμο του Ολυμπιακού.

«Ήταν πάρα πολύ καλός, καταπληκτικός. Όχι μόνο επειδή έβαλε τα δύο γκολ, αλλά και γιατί βοήθησε πολύ την ομάδα παντού. Έτρεξε αρκετά, μάρκαρε». Αποθέωση απ’ όλους. Κυρίως από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς κι όταν η αποθέωση έρχεται από τον τεχνικό με τον οποίο δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις, έχει διπλή σημασία. Θα ακολουθούσαν πολλές τέτοιες βραδιές… Δύο ακόμα γκολ με τη Μόλντε στο ΟΑΚΑ, γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα, γκολ στα ντέρμπι και η βραδιά στη Θεσσαλονίκη. Στις 4 Δεκεμβρίου του 1999 κι ενώ είχε σκοράρει στο ματς με τον Ηρακλή, ο Τζιοβάνι θα φύγει υποβασταζόμενος από το γήπεδο. Η διάγνωση; Ολική ρήξη έξω μηνίσκου και έσω πλάγιου χιαστού και στις 6 Δεκεμβρίου θα υποβληθεί σε εγχείρηση.

«Θα λείψει 4 μήνες. Το πρόβλημά του ήταν πολύ σοβαρό, γιατί εκτός από το μηνίσκο είχε πάθει και ολική ρήξη έσω πλαγίου, πράγμα που με ταλαιπώρησε ιδιαίτερα», δήλωνε μετά την επέμβαση ο Χρήστος Δάρας, ενώ κατευθείαν όλοι στάθηκαν στο πλευρό του. «Ο τραυματισμός του αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον Ολυμπιακό. Ο Τζιοβάνι είναι μεγάλος παίκτης και εξαίρετος χαρακτήρας. Του εύχομαι να γυρίσει όσο το δυνατόν συντομότερα στα γήπεδα. Ορισμένοι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές πρέπει να μάθουν να σέβονται τους συναδέλφους τους. Όλοι βγάζουν ψωμί από το ποδόσφαιρο», έλεγε ο Σωκράτης Κόκκαλης, ενώ ο Βραζιλιάνος βγαίνοντας από το χειρουργείο απλά μονολογούσε: «Ήταν θέλημα Θεού».

Κεντρικό πρόσωπο ήταν και ο Λάζαρος Σέμος, με όλη την αρνητική δημοσιότητα να συγκεντρώνεται στο πρόσωπό του. «Δεν ήθελα να κάνω ζημιά στον Τζιοβάνι, του τηλεφώνησα και του ζήτησα συγγνώμη και πιστεύω ότι ήταν μια άτυχη στιγμή και για το Βραζιλιάνο και για μένα. Ήταν μια φάση την οποία έπρεπε να σταματήσω, γιατί ο Τζιοβάνι είναι μεγάλος παίκτης και μπορούσε να μας δημιουργήσει πρόβλημα, αλλά το τάκλιν έγινε καθαρά για τη μπάλα. Τρελάθηκα όταν έμαθα ότι έπαθε τόσο μεγάλη ζημιά ο Τζιοβάνι και λυπάμαι πραγματικά».

3. Η αδυναμία του «μάγου»…

Λέγεται πως εκείνη η μέρα άλλαξε το χαρακτήρα του. Δε σημάδεψε μόνο την καριέρα του, αλλά περισσότερο τη νοοτροπία του μέσα στο γήπεδο. Στις 3 Μαΐου επέστρεψε στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού. Έπαιξε σε 20 λεπτά κόντρα στον Ιωνικό στο ΟΑΚΑ, σε μια ατμόσφαιρα που ήταν πανηγυρική αφού την ίδια ώρα έχανε ο Παναθηναϊκός στην Πάτρα. «Θέλω να μείνω για πολλά χρόνια στον Ολυμπιακό. Δεν έχω πρόβλημα. Ευχαριστώ τον Θεό και το γιατρό Χρήστο Δάρρα όπως και τον Θοδωρή (τον Μπαλλίδη) γιατί η εγχείρηση και η αποκατάσταση ήταν δύσκολη. Το πιο σημαντικό ήταν πως μπήκα στο ρυθμό και σιγά-σιγά θα είμαι πάλι ο γνωστός Τζιοβάνι», υποσχόταν μετά το ματς όμως κάτι θα ήταν διαφορετικό. Οι αντιδράσεις του…

Το πρώτο δείγμα θα έρθει στην προσεχή φιέστα! 28 Μαΐου, ο Ολυμπιακός πρωταθλητής, ο Τζιοβάνι έχει ανοίξει το σκορ – είχε σκοράρει και την προηγούμενη αγωνιστική στην Ξάνθη – όμως στο 76’ θα αποβληθεί για πρώτη φορά στην εν Ελλάδι καριέρα του. Μια μπουνιά στον Νέναντ Βούκσεβιτς και μια αδικαιολόγητη επιθετική συμπεριφορά θα μαρτυρούν πως κάτι έχει αλλάξει. Ολοκληρώνοντας την καριέρα του στην Ελλάδα θα έχει εφτά αποβολές, οι έξι στον Ολυμπιακό με απευθείας κόκκινη κάρτα και μία στον Εθνικό με δύο κίτρινες. Τρεις ποδοσφαιριστές (σ.σ. Γιαννόπουλος, Κατσαμπής, Καψής) είχαν πάει στο νοσοκομείο με κάταγμα στο πρόσωπο από τον αγκώνα που συνήθιζε να χρησιμοποιεί στις μονομαχίες του, ενώ ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ και μετέπειτα του Ολυμπιακού, τον είχε χαρακτηρίσει ως τον πιο βρώμικο παίκτη που είχε συναντήσει στην καριέρα του.

4. Οι παραστάσεις…

11/8/1999 Ολυμπιακός-Νάουσα 5-0… Ο Τζιοβάνι θα σκοράρει δύο φορές για να συστήσει τον εαυτό του στο ελληνικό κοινό!

29/8/1999 Ολυμπιακός-Γιάννινα 2-1… Ο Τζιοβάνι θα σκοράρει στο 45’!

Τα γκολ θα συνεχίζονται… Δύο στη Ρεάλ, δύο στη Μόλντε, ένα με τον Απόλλωνα, ένα στην Καβάλα και η πρώτη παύση έρχεται στις 8 Νοεμβρίου του 1999. Στην αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ, ο Τζιοβάνι θα αρχίσει να μαγνητοσκοπεί το βιντεάκι με τα highlight. «Όλα τα γκολ που πέτυχα ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού είναι σημαντικά και ξεχωριστά, όμως το γκολ εναντίον του ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και αυτό εναντίον του Ηρακλή στο Κύπελλο ίσως να είναι κάτι παραπάνω», θα πει ο ίδιος μετά το τέλος της καριέρας του, σε μια βραδιά που επισκίασε το γκολ του η συμπεριφορά του Ζλάτκο Ζάχοβιτς και όσα επακολούθησαν εκείνης.

Ακολούθησαν πολλές ακόμα βραδιές δικές του. Το χατ-τρικ στα Τρίκαλα, το γκολ με τη Λυών, τα δύο γκολ στη Χέρενφεϊν, το χατ-τρικ με την Καλαμάτα, τα δύο γκολ στην ΑΕΚ, το γκολ στη Λεωφόρο και στις 11 Απριλίου του 2001 έρχεται η επόμενη παύση. Ολυμπιακός-Ηρακλής 5-4 σε έναν απίστευτο ημιτελικό, στον οποίο ο Βραζιλιάνος επιθετικός σκόραρε δύο φορές, με το πρώτο γκολ λίγο μπροστά από τη σέντρα και το δεύτερο γκολ που ήρθε στις καθυστερήσεις να σηκώνει από τον πάγκο του τον Άγγελο Αναστασιάδη για να του δώσει συγχαρητήρια. «Ζούμε για το ποδόσφαιρο. Το κάθε καλό που γίνεται και βλέπουμε, είμαστε οι πρώτοι που πρέπει να επικροτούμε. Ήταν μεγάλη ενέργεια και αξίζουν συγχαρητήρια», δήλωνε τότε ο Έλληνας τεχνικός, ενώ ο Ζε Ελίας ήταν ακόμα πιο γλαφυρός. «Ο Ζιο είναι μάγος. Τέτοιες ενέργειες πρέπει να στέκεσαι όρθιος και να τις χειροκροτείς».

Τρίτη στάση η αγαπημένη του προέδρου! Έστω κι αν υπάρχουν πολλά ακόμα γκολ, που τον κατέστησαν ως έναν από τους πιο εντυπωσιακούς παίκτες που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα. «Δεν είναι ένα, είναι πολλά. Έχει βάλει τόσα ωραία. Εκείνο που μου άρεσε πάρα πολύ, είναι αυτό με τη Γαλατασαράι που του το πέρασε πάνω από το κεφάλι του τερματοφύλακα κι εκείνος ζοχαδιάστηκε», έλεγε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου του Βραζιλιάνου, για το εντυπωσιακό γκολ που πέτυχε στις 5 Νοεμβρίου του 2003.

5. Η πρώτη κόντρα!

Οι σχέσεις του με τους προπονητές του δεν ήταν ποτέ το δυνατό του σημείο… «Είναι δύσκολο να εκφράσω την γνώμη μου για του προπονητές, απλά ένας που με έχει καταλάβει περισσότερο στον τρόπο ζωής, στον τρόπο παιχνιδιού ήταν ο Νίκος Αλέφαντος», είχε πει και ίσως αυτό τα λέει όλα! Με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν πρόλαβε να έρθει σε κόντρα στην πρώτη φορά που ήταν προπονητής στον Ολυμπιακό, αφού πρόλαβε να τον… παραιτήσει ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Ο Αλμπέρτο Μπιγκόν πέρασε και δεν ακούμπησε σε ένα διάστημα που ο Τζιοβάνι ήταν έτσι κι αλλιώς τραυματίας και ο επόμενος ήταν ο Γιάννης Μαντζουράκης. Η συνεργασία τους ήταν αρμονικότατη μέχρι να αποφασίσει ο Έλληνας τεχνικός να τον… κάνει αλλαγή! Μεγάλο λάθος, με δεδομένο ότι είχε πράξει το ίδιο και το προηγούμενο Σάββατο κόντρα στην ΑΕΚ, με τον Τζιοβάνι να ζητάει συνάντηση με τον Σωκράτη Κόκκαλη!

Στη Γαλλία, στις 7 Νοεμβρίου του 2000 θα έρθει η πρώτη κόντρα με τον τότε προπονητή του. Ο Μαντζουράκης θα τον κάνει αλλαγή στο 54’ και ο Βραζιλιάνος θα εκραγεί, βρίζοντας και πετώντας τη φανέλα, μέχρι να έρθει ο Μητρόπουλος να τον ηρεμήσει. Ακολούθησε μέσα στην εβδομάδα νέο επεισόδιο με τον προπονητή του, η διοίκηση φερόταν να είναι έξω φρενών με τον Βραζιλιάνο και αποφασισμένη να τον τιμωρήσει, ο Τζιοβάνι δεν έπαιξε στο προσεχές ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όμως σταδιακά οι τόνοι έπεσαν.

«Είναι εσωτερικό θέμα και θα λυθεί εντός του κόλπου της ομάδας. Δεν πρόκειται να το λύσουμε αυτό το θέμα μέσω των εφημερίδων. Τις προσεχείς μέρες θα ξεκαθαρίσουν όλα. Θα γίνει αυτό που συμφέρει την ομάδα». Ο Γιάννης Μαντζουράκης προέβλεπε το μέλλον, όμως δεν προέβλεπε πως το συμφέρον του Ολυμπιακού θα ήταν εντέλει η απομάκρυνσή του. Ο Τζιοβάνι απολογήθηκε στον προπονητή του στις 15 Νοεμβρίου, επέστρεψε στις προπονήσεις με την ομάδα, επέστρεψε στους αγώνες, ενώ ο προπονητής του απολύθηκε στις 24 Νοεμβρίου.

6. Το συμβόλαιο του κόσμου…

Ο Ολυμπιακός είχε ουσιαστικά κατακτήσει το πρωτάθλημα μια εβδομάδα πριν… Απέμενε το κύπελλο και στις 27 Απριλίου αγωνιζόταν κόντρα στην ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Τζιοβάνι θα είναι άγγελος και δαίμονας στο ίδιο ματς. Θα σκοράρει στο 70’ με κεφαλιά και θα ισοφαρίσει για τον Ολυμπιακό, όμως εννέα λεπτά αργότερα θα κλωτσήσει εκτός φάσης, χωρίς λόγο και αφορμή τον Σωτήρη Κωνσταντινίδη. Η αποβολή του χαρακτηρίστηκε ως καίρια για το ματς, αφού η ΑΕΚ σκόραρε στο 83’ και πήρε το κύπελλο. «Αντίο φίλε», ήταν το πρωτοσέλιδο του «Πρωταθλητή» την επόμενη μέρα και όλα έδειχναν πως ο Τζιοβάνι μετά από τρία χρόνια θα φύγει από τον Ολυμπιακό. Είχαν μαζευτεί, άλλωστε, πολλά παραπτώματα και οι οπαδοί των ερυθρολεύκων δεν ήταν διατεθειμένοι να του τα συγχωρέσουν όλα.

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να τον αποχαιρετήσει, όμως τα δεδομένα λίγες μέρες μετά θα αναστραφούν. Ο κόσμος συνεχίζει να τον αποθεώνει, ουσιαστικά κάνει… διαδήλωση υπέρ του σε κάθε ευκαιρία και στις 2 Μαΐου του 2002 θα ανακοινωθεί η νέα συμφωνία για δύο χρόνια. «Μένει για πάντα στο λιμάνι», θα τιτλοφορείται αυτή τη φορά ο «Πρωταθλητής», όμως ούτε αυτό θα είναι ακριβές. Μέσα στις επόμενες μέρες θα προκύψει διαφωνία και η φιέστα με την Πάρμα στις 18 Μαΐου φαντάζει εκείνη τη στιγμή ως το τελευταίο ματς του Τζιοβάνι με τα ερυθρόλευκα. Ο κόσμος θα αποφασίσει διαφορετικά! «Κόκκαλη, Κόκκαλη σε παρακαλώ κράτα τον Τζιοβάνι στον Ολυμπιακό», τραγουδάει και καταφέρνει να ανατρέψει τα δεδομένα.

«Αγαπάω τον κόσμο και μ' αγαπά κι αυτός. Δεν είμαι ο καταλληλότερος για να πω αν θα μείνω ή όχι. Εγώ θέλω να μείνω στον Ολυμπιακό και στην Ελλάδα. Θα δούμε», δηλώνει μετά το ματς ο Τζιοβάνι και δύο μέρες μετά ανακοινώνεται η ανανέωση του συμβολαίου του για τρία χρόνια. «Θέλω να μείνω για πάντα στο λιμάνι, όπως τραγουδάνε και οι οπαδοί μας».

7. Υπόσχεση και αθέτηση…

«Το επόμενο πρωτάθλημα θα το πάρω εγώ». Όταν δεν ήταν σε θέση – λόγω της αποβολής του – να βοηθήσει τον Ολυμπιακό στην αναμέτρηση με τον Άρη στο φινάλε του προηγούμενου πρωταθλήματος, είχε υποσχεθεί στους συμπαίκτες του ότι θα αναλάβει δράση την επόμενη σεζόν. Στο τέλος της, ο Ολυμπιακός ήταν πρωταθλητής χάρη στο 3-0 επί του Παναθηναϊκού στη Ριζούπολη. Ο Τζιοβάνι μόλις στο 3ο λεπτό της αναμέτρησης είχε ανοίξει το δρόμο για τον θρίαμβο της ομάδας του Όλεγκ Προτάσοφ… Αυτή ήταν μια υπόσχεση που κράτησε. Υπήρχε και μια άλλη που αθέτησε.

Ήταν πολύ νωρίς στη σεζόν, μόλις στις 6 Οκτωβρίου σε ένα ματς κυπέλλου με την Καλλιθέα, όταν το κακό πρόσωπο του Τζιοβάνι εμφανίστηκε και πάλι. Στο 81’ χωρίς και πάλι να υπάρχει προφανής λόγος κι ενώ τέσσερα λεπτά πριν είχε σκοράρει, χτύπησε τον Νίκο Τσιμπλίδη και αποβλήθηκε. «Ήταν απαράδεκτη ενέργεια για επαγγελματία ποδοσφαιριστή και θα κληθεί και αυτός σε απολογία. Είναι επαγγελματίες όλοι τους και πρέπει να σκέφτονται και τις απολαβές του», έλεγε μετά το ματς ο Τάκης Λεμονής, όμως και η δική του οργή – όπως δύο χρόνια πριν του Γιάννη Μαντζουράκη – θα παραμεριζόταν προς χάρη των παικτών. Ο «Τζιοβάνι ήταν για φτύσιμο», σύμφωνα με αθλητική εφημερίδα, το ρεπορτάζ ήθελε το κλίμα να είναι βαρύ για τους Βραζιλιάνους, μέχρι που τρεις μέρες μετά το ματς ο Τάκης Λεμονής απολυόταν και ο Τζιοβάνι απολογούταν εγγράφως. Εκείνος, στο φινάλε τιμωρήθηκε με 60.000 ευρώ πρόστιμο. Ο προπονητής του με απομάκρυνση…

8. Το ματς-ορόσημο…

Στην επόμενη αποβολή του, ουδείς θα είχε διάθεση να τον κατηγορήσει. Έστω κι αν ενδεχομένως ο Ολυμπιακός να έχασε το πρωτάθλημα από εκείνη την απερισκεψία του. Ούτε αυτή τη φορά, θα έφευγε προπονητής. Δεν θα καλούταν καν σε απολογία, αφού τούτη τη φορά έμοιαζε και λόγο να έχει και αφορμή. «Το παιχνίδι κρίθηκε στην αποβολή του Τζιοβάνι. Έπρεπε να αποβληθεί και ο Κυργιάκος. Όντως έχει αποβληθεί ξανά, όμως αν ο Δούρος σφύριζε σωστά από την αρχή και τον προστάτευσε σε θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Είχε αρκετές φάσεις που προκλήθηκε», δήλωνε στη συνέντευξη Τύπου ο Σίνισα Γκόγκιτς που εκπροσώπησε αντί του Νίκου Αλέφαντου τον Ολυμπιακό, για μια φάση που θα έπαιζε ξανά και ξανά για εβδομάδες…

Η μοναδική του τιμωρία αυτή τη φορά ήταν οι τρεις αγωνιστικές που του επιβλήθηκαν για την κόκκινη κάρτα, τα 5.000 ευρώ πρόστιμο από τον Ολυμπιακό και η απουσία του από τις υποχρεώσεις των ερυθρολεύκων στην πιο παραγωγική του χρονιά. Το επόμενο παιχνίδι που θα έπαιζε ήταν και πάλι κόντρα στον Παναθηναϊκό, όταν και θα σκόραρε όμως οι ερυθρόλευκοι θα έχαναν 3-1 στον τελικό του κυπέλλου. Για το περιστατικό στον αγώνα της «Λεωφόρου» και το επεισόδιο με τον Σωτήρη Κυργιάκο μίλησε στο βιβλίο του, που κυκλοφορεί. «Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιούν χέρια, πόδια και... στόμα για να σε σταματήσουν, να σε εκνευρίσουν, να σε βγάλουν από το ρυθμό σου. Ο Σωτήρης Κυργιάκος ήταν τέτοιος ποδοσφαιριστής. Μου μιλούσε συνεχώς, με έσπρωχνε εκτός φάσης, ήξερε πως μέσα στο γήπεδο δεν θα γυρνούσα ποτέ το άλλο μάγουλο», είπε μεταξύ άλλων…

9. Πειραιώτης… καρδιάς!

Μια ιστορία λίγο ξεχασμένη, λίγο αραχνιασμένη και λίγο σκονισμένη… Γιατί μπροστά στα έξι χρόνια, τι σημασία έχουν έξι μήνες; Ο Ολυμπιακός δεν ήταν η μοναδική ελληνική ομάδα στην οποία αγωνίστηκε ο Τζιοβάνι. Εφτά χρόνια μετά την άφιξή του στην Ελλάδα, τίποτα δε θα ήταν ίδιο. Ούτε καν το αεροδρόμιο που θα γνώριζε την αποθέωση. Ο Βραζιλιάνος που προσγειώθηκε στο «Ελληνικό» το 1999, γύρισε για μια καινούργια ομάδα το 2006. 15 μήνες μετά το φινάλε με τον Ολυμπιακό, ο Τζιοβάνι επέλεξε τον Εθνικό για να συνεχίσει την καριέρα του.

Ήταν η εποχή που ο Εθνικός αγωνιζόταν στη Β΄Εθνική και ο Φοίβος Μορίδης μοίραζε λεφτά, 300.000 εκ των οποίων πήγαν στον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού. «Έχω περάσει 6 χρόνια στην Ελλάδα και τον ΟΣΦΠ, αλλά ήρθα εδώ για να χαροποιήσω τους φίλους του Εθνικού. Μάλιστα, θέλω να ενώσω τους οπαδούς του ΟΣΦΠ και του Εθνικού και να έρχονται μαζί στο γήπεδο. Δεν ήρθα στον Εθνικό για τουρισμό, αλλά για να πετύχει η ομάδα το στόχο της. Να κατακτήσει το πρωτάθλημα και πάρει την άνοδο στην Α' Εθνική».

10. Ο τελευταίος χορός…

Η πρώτη συνεργασία τους κράτησε μερικούς μήνες. Η δεύτερη κράτησε παραπάνω, όμως δεν ήταν αρμονική ούτε καν για μερικές μέρες. Το 2004, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επέστρεψε στον Ολυμπιακό και ο Τζιοβάνι είχε άρτι ολοκληρώσει μια εντυπωσιακή σεζόν με 24 γκολ σε 41 ματς, έστω κι αν οι ερυθρόλευκοι είχαν μείνει εκτός τίτλων. Το κλίμα είχε χαλάσει από την αρχή, εξαιτίας μέχρι πρότινος ανέκδοτων ιστοριών που διηγείται ο ίδιος στο βιβλίο. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού αν και τον χρησιμοποιεί ως βασικό δε δείχνει να μπορεί να συνεργαστεί αρμονικά με όλη την «κλίκα» που είχαν δημιουργήσει Ριβάλντο, Καστίγιο, Τζιοβάνι και ενίοτε Σούρερ. Επεισόδια με μικρές αφορμές, δηλώσεις χωρίς αφορμές κι ένα άδοξο φινάλε.

Όλη η σεζόν θα κυλήσει έτσι, έστω κι αν τον Δεκέμβριο ο Τζιοβάνι θα προσπαθήσει να ρίξει τους τόνους… «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον προπονητή. Εκείνος ήταν στην ομάδα κι όταν ήρθα στον Ολυμπιακό. Εγώ δέχομαι να με βγάλει ο προπονητής αν δεν πάω καλά. Δεν είμαι χαζός. Ξέρω πότε παίζω καλά και πότε δεν παίζω», δήλωνε τότε, όμως δύο μήνες μετά θα έρθει ο Νέρι Καστίγιο να… διαφωνήσει. «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε την αίσθηση, πως για ό,τι γίνεται στα αποδυτήρια, πάντοτε φταίμε εγώ κι ο Τζιοβάνι! Αλλά δεν είναι έτσι». Λίγες μέρες μετά τη δήλωσε του Μεξικάνου μέσου, όμως, ο Βραζιλιάνος θα υποπέσει στο πιο σοβαρό παράπτωμά του.

Παραμονές του αγώνα με τη Σοσό εμφανίστηκε στο γήπεδο ανήμπορος να προπονηθεί με την αιτιολογία ότι χειρουργήθηκε στα δόντια, μια επέμβαση για την οποία δεν είχε ενημερώσει κανέναν. Ο Μπάγεβιτς τον απέκλεισε από την αποστολή, ο Τζιοβάνι απολογήθηκε και δεν τιμωρήθηκε, όμως ήταν εμφανές ότι οι δύο άντρες δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν. Κάτι που έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρο με τον παραγκωνισμό του Βραζιλιάνου, με τον πανηγυρισμό του μετά το γκολ με το Αιγάλεω (σ.σ. κλώτσησε τις διαφημιστικές πινακίδες) και φυσικά με τις δηλώσεις του, την ημέρα του αποχαιρετισμού. «Χαίρομαι για το νταμπλ, αλλά θα ήθελα να είχα μεγαλύτερη συμμετοχή. Από την αρχή διαπίστωσα μια αρνητική στάση του Μπάγεβιτς προς το πρόσωπό μου. Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να μην είχαν πάρει τις διαστάσεις που πήραν, για το καλό της ομάδας. Με πίκρανε ο Μπάγεβιτς με την συμπεριφορά του, αλλά δεν του κρατάω κακία», θα πει μεταξύ άλλων στις 30 Μαΐου του 2005, όταν αποχαιρετούσε οριστικά τον Ολυμπιακό.

«Είναι για μας μια απώλεια, γιατί ήταν ο πρώτος μεγάλος ποδοσφαιριστή, παγκοσμίου κλάσεως, που ήρθε στη χώρα μας και στον Ολυμπιακό. Έχει προσφέρει σε όλους τους φιλάθλους αξέχαστες στιγμές ποδοσφαιρικής τέχνης. Θα είναι πάντα μέσα στην καρδιά μας και ξέρω ότι έχει αγαπήσει κι αυτός τον Ολυμπιακό, όπως τον έχουν αγαπήσει οι φίλαθλοι». Την ίδια μέρα ο άνθρωπος που τον έφερε στην Ελλάδα, ο Σωκράτης Κόκκαλη, έδινε τον τόνο που επιλόγου. Ο ίδιος που στο βιβλίο προλογίζει τον Τζιοβάνι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα