Expose the lies... Thatcher died (pics)

«Για όλα φταίνε οι χούλιγκανς!» Αυτό ήταν το μόνιμο μότο της κυβέρνησης της Μάργκαρετ Θάτσερ που τους μισούσε και εν τέλει κατάφερε να τους διώξει από τα γήπεδα. Από το 1979 όταν και ανέλαβε την πρωθυπουργία έως και το 1990 που παρέδωσε το τιμόνι της Αγγλίας, κανείς άλλος πλην των οπαδών δεν ευθυνόταν ποτέ για τα δεινά που έπλητταν το ποδόσφαιρο (που δεν γούσταρε καθόλου) της χώρας. Από το «Χέιζελ» (το 1985 εισηγήθηκε την επιβολή της πενταετούς εξορίας των αγγλικών ομάδων, κάτι που υιοθέτησε η UEFA) μέχρι και το «Χίλσμπορο» (1989) το μόνα δύο που βρισκόταν στην τιμωρία ήταν οι φίλαθλοι και το ίδιο το άθλημα. Τελικά, αν και εμφανίστηκε ως τιμωρός, άφησε και πολλά καλά.
Δυστυχώς για να έρθει η αλλαγή χρειάστηκε το τραγικό γεγονός στο γήπεδο της Σέφιλντ Γουένσντεϊ με τον άδικο χαμό 96 φίλων της Λίβερπουλ. Τότε ήταν η πρώτη φορά που υπήρξαν υπόνοιες για ευθύνες του κράτους και της αστυνομίας. Μερικές όμως, μιας και η συγκάλυψη της κυβέρνησης και η νοθεία των στοιχείων έφεραν το ίδιο αποτέλεσμα: την καταδίκη των χούλιγκανς που, όπως υποστήριξαν οι αρχές: «ήταν μεθυσμένοι». Τα περισσότερα γύρω από εκείνο το τρομερό σκάνδαλο και τα όσα ακολούθησαν, θα στιγματίζουν εσαεί ποδοσφαιρικά τη μνήμη της Θάτσερ.
Βέβαια εκείνο το μεγάλο κακό έφερε και ένα τεράστιο καλό στο παιχνίδι στο Νησί. Η Σιδηρά Κυρία ανέθεσε σε έναν ανώτατο δικαστικό της Βρετανίας, τον Λόρδο του Γκόσφορθ, Πίτερ Τέιλορ να της παραδώσει μία «Εκθεση» για τα όσα έπρεπε να γίνουν, ώστε να αναμορφωθεί το άθλημα στη χώρα. Τέσσερις μήνες μετά το «Χίλσμπορο», ο Τέιλορ είχε ήδη έτοιμη την περίφημη «Εκθεση» που έμεινε στην ιστορία με το όνομα του. Φυσικά η Θάτσερ όταν την διάβασε, αξίωσε αυστηρότερα πράγματα, με έναν αστικό μύθο να αναφέρει πως μιλούσε ακόμα και για ηλεκτροφόρα σύρματα εντός γηπέδων!
Τέλος στους χούλιγκαν, αφετηρία για το σήμερα
Και όμως ακόμα και με την «Εκθεση» στα χέρια της δεν προλάβαινε να δράσει. Μετά από 15 μήνες άλλαξε η κυβέρνηση και ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Τζον Μέιτζορ, για να ξεκινήσει η μεγάλη αλλαγή. Ο νέος αρχηγός της χώρας προερχόταν από την εργατική τάξη και στα νιάτα του είχε υπάρξει οπαδός της Τσέλσι. Επομένως, ως αλλοτινός… γηπεδικός ήταν βέβαιο πως θα έσκυβε πάνω από το πρόβλημα, όπερ και εγένετο αν και εκείνος δεν θα τα κατάφερνε χωρίς τη στήριξη της Θάτσερ, της οποίας ήταν ο εκλεκτος και τον είχε βοηθήσει και στις εκλογές. Βασικά το ένα και μοναδικό πράγμα που έκανε, ήταν να λάβει υπόψην του τα όσα συμβούλευε η αναφορά του Τέιλορ. Τι πρότεινε ο Λόρδος για το καλό του ποδοσφαίρου;
Πάνω απ’ όλα τη βελτίωση των συνθηκών και φυσικά τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων (κάμερες, ονομαστικά εισιτήρια κτλ.) Οι γηπεδικές εγκαταστάσεις και η αναδόμηση τους ήταν σύμφωνα με τον Λόρδο Τέιλορ το κλειδί. Τουλάχιστον στις δύο πρώτες κατηγορίες δεν θα υπήρχε πλέον άνθρωπος στις εξέδρες που δεν θα είχε το καθισματάκι του. Γενικότερα όμως θα έπρεπε στο πλαίσιο δεκάδων προτεινόμενων αλλαγών, όλες οι έδρες των ομάδων να ανακαινιστούν, ώστε να γίνουν πιο ασφαλείς και λειτουργικές. Ειδάλλως δεν θα είχαν το δικαίωμα να λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα. Με τα καλύτερα γήπεδα μπόρεαν να ανέβουν οι τιμές των εισιτηρίων, κάτι που ζητούσε η Θάτσερ, ώστε να μείνουν εκτός οι χούλιγκαν που δεν είχαν να πληρώσουν, όπερ και εγένετο με τις όποιος θετικές συνέπειες για τη μπαλίτσα στην Αγγλία.
Αυτό ήταν το μεγαλύτερο και πλέον καθοριστικό βήμα για να δημιουργηθεί αυτό που απολαμβάνουν σήμερα οι φίλαθλοι στο Νησί. Σε τούτα τα νέα μέτρα ήρθε ωστόσο, να προστεθεί και μία τεράστιας σημασίας καινοτομία. Το 1992 οι ομάδες ανεξαρτητοποιήθηκαν από τις αρχές του κράτους και δημιούργησαν το δικό τους πρωτάθλημα. Η Πρέμιερλιγκ είχε μόλις γεννηθεί, φέρνοντας στον χώρο νέους επενδυτές. Το χρήμα ξαφνικά άρχισε να ρέει άφθονο, οι βελτιώσεις στα παλιά γήπεδα ήταν διαρκείς, ενώ υπήρξαν ακόμα και κατασκευές νέων υπερσύγχρονων σταδίων. Στην εικοσαετία που ακολούθησε την εφαρμογή της «Εκθεσης Τέιλορ» το αγγλικό ποδοσφαιρικό τοπίο μετατράπηκε από «βιομηχανικό» σε «θεατρικό».
Ολα τα παραπάνω αναδεικνύουν σε διφορούμενο τον ρόλο που έπαιξε στην αγγλική ποδοσφαιρική σκηνή η εκλιπούσα Θάτσερ: τα καλά και τα άσχημα που άφησε για να τη θυμόμαστε. Ως ηγέτης χρειάστηκε να πάρει σκληρές αποφάσεις που δημιούργησαν και ορκισμένους εχθρούς. Στο «Ανφιλντ» πάντως (όπως και σε πολλά άλλα γήπεδα) δεν θα την κλάψει κανείς. Οπως δεν την κατηγόρησε ποτέ κανείς επίσημα για τα λάθη -ή εγκλήματα- της στο αγαπημένο άθλημα του λαού της. Ολα αυτά όμως είναι λόγια για να τα λέμε μεταξύ μας και που δυστυχώς δικαιώνουν ένα τυπάκο στο γήπεδο της Λίβερπουλ που κάθε τόσο έστηνε το πανό του, απαιτώντας δικαιοσύνη: «Expose the lies before Thatcher dies». Φίλε, είναι πια αργά...
Follow me: jorgekaraman
Και για του λόγου το αληθές αναφορικά με το πόσο επηρέασε η «Εκθεση Τέιλορ» το γηπεδικό σκηνικό στην Αγγλία, ρίξτε μία ματιά στη γκαλερί που ακολουθεί με 10 παραδείγματα γηπέδων πως ήταν το 1989 και πως σήμερα...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.