ΑΕΚ, Λάρισα και Τσίγκοφ!

Βασίλης Γαλούπης Βασίλης Γαλούπης
ΑΕΚ, Λάρισα και Τσίγκοφ!

bet365

Ο Βασίλης Γαλούπης γράφει με αφορμή την κόντρα ΑΕΚ – Λάρισας που ξέσπασε από χθες και φωτίζει πτυχές της περιβόητης υπόθεσης με το κρούσμα ντόπινγκ του Τσίγκοφ!

Η ΠΑΕ ΑΕΚ έγραψε χθες στην ανακοίνωσή της ότι «στο παρελθόν έχουμε δει πολλά σε βάρος μας. Μεταξύ άλλων, αφαίρεση πρωταθλήματος με αλλαγή νόμου (1988)…», η ΠΑΕ Λάρισα απάντησε αμέσως κάνοντας λόγο για «ατόπημα αναφοράς από την πλευρά της ΑΕΚ σε “αφαίρεση πρωταθλήματος με αλλαγή νόμου (1988)”, που αποτελεί μέγιστη ιστορική ανακρίβεια και αλλοίωση», οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να ανοιχθεί ξανά και όσο πιο ολοκληρωμένα γίνεται ο περιβόητος φάκελος Τσίγκοφ, με ντοκουμέντα και γεγονότα της εποχής για το κρούσμα στο αντιντόπινγκ και την υπόθεση αυτή καθαυτή, έτσι ώστε ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Η βόμβα

Στις 27-12-1987, λοιπόν, η Λάρισα υποδέχτηκε στο Αλκαζάρ τον Παναθηναϊκό (2-1 τελικό σκορ). Περίπου ένα μήνα μετά έσκασε η βόμβα από το αντιντόπινγκ κοντρόλ: «Στα ούρα του Τσίγκοφ βρέθηκε κωδεϊνη»!

Η πρωτόδικη απόφαση για αφαίρεση βαθμών

 

Στις 16 Μαρτίου 1988, και μετά την εκδίκαση της υπόθεσης στα πειθαρχικά όργανα, ο αθλητικός δικαστής Βασίλης Ανδρονίκου έβγαλε την απόφαση σύμφωνα με όσα ίσχυαν τότε στο ελληνικό αντιντόπινγκ:

1. Ο ποδοσφαιριστής Τσίγκωφ τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού από κάθε επίσημο και φιλικό αγώνα για δυο χρόνια.

2. Στην ΠΑΕ Λάρισα επιβάλλεται ποινή μηδενισμού στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό και ποινή αφαίρεσης δυο βαθμών από το πρωτάθλημα.

Το σκεπτικό της απόφασης ήταν το εξής:

1. Η κωδεϊνη κατατάσσεται στην κατηγορία των ναρκωτικών ουσιών και η χρήση της από αθλητές είναι απαγορευμένη.

2. Στο άρθρο 32 του ΚΑΠ αναφέρεται ότι απαγορεύεται η λήψη ή χρήση από ποδοσφαιριστή κάθε ουσίας που μπορεί να φέρει τεχνητή μεταβολή της φυσικής αγωνιστικής κατάστασης του παίκτη. Είτε αυτή είναι θετική (διεγερτική), είτε αρνητική (ναρκωτική).

3. Δεν επιτρέπεται η ανταπόδειξη ή αμφισβήτηση με οποιοδήποτε τρόπο της διαδικασίας ελέγχου ή της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε.

Υπόνοιες για νοθεία

Η τελευταία σημείωση στο σκεπτικό του αθλητικού δικαστή έχει να κάνει, προφανώς, με τους υπαινιγμούς από ερώτηση που κατέθεσε τότε στην βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καράμπατσας. Ο βουλευτής άφηνε υπόνοιες για νοθεία στο δείγμα ούρων του ποδοσφαιριστή.

Η έφεση της Λάρισας

Την ίδια μέρα που βγήκε η απόφαση η Λάρισα κατέθεσε έφεση στο δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο, μέσω του δικηγόρου της Γιάννη Βούλτση.

Τα κύρια σημεία της έφεσης ήταν:

• Ο δικαστής δεν δέχτηκε ότι ο παίκτης με την ουσία αυτή (κωδεϊνη) δεν αύξησε την αγωνιστική του δράση, αλλά την περιόρισε.

• Η διάταξη, με την οποία τιμωρήθηκε σαν συνυπεύθυνη η Λάρισα είναι άκυρη, και ανίσχυρη, γιατί θεσπίστηκε με υπουργική απόφαση χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση.

• Δεν ήταν εφικτή η πρόληψη από μέρους της Λάρισας, διότι η ουσία βρίσκεται στον οργανισμό και ανιχνεύεται μόνο εντός τριών 24ώρων. Επομένως, έστω κι αν τον είχε υποβάλει σε προληπτικό έλεγχο ντόπινγκ κοντρόλ με τον ερχομό του στην Ελλάδα δεν θα αποδεικνυόταν τίποτα».

Η βαθμολογία μετά την α’ απόφαση

Με την πρωτόδικη απόφαση για αφαίρεση συνολικά 4 β. από την Λάρισα, η βαθμολογία διαμορφωνόταν ως εξής:

Η κατάταξη στην κορυφή ΠΡΙΝ την απόφαση ήταν 1. Λάρισα 34 β., 2. ΑΕΚ 31 β., 3. ΟΦΗ 30 β.

Και ΜΕΤΑ την απόφαση έγινε: 1. ΑΕΚ 31 β., 2. Λάρισα 30 β., 3. ΟΦΗ 30 β., ενώ έμπαινε πια στο παιχνίδι τίτλου και ο Παναθηναϊκός με 28 β. από 26 που είχε (η νίκη έδινε 2 β.).

Γκολτζής και με σπουδές

Ποιος ήταν, όμως, ο Βούλγαρος Τσίγκοφ, που αποτελεί, λόγω του κρούσματος, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Η μεταγραφή του ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 1987. Από τα 16 του χρόνια έπαιζε συνέχεια στην Έτερ Βέλικο, ομάδα Α’ εθνικής. Εκείνη την εποχή βρισκόταν μέσα στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες της Βουλγαρίας.

Στο πρωτάθλημα πριν έρθει στην Ελλάδα ο Τσίγκοφ είχε βάλει 14 γκολ, ενώ ήταν και δυο φορές διεθνής. Είχε σημειώσει συνολικά 80 γκολ στην καριέρα του στην χώρα του. Είχε, επίσης, σπουδάσει φυσική και ιστορία στο πανεπιστήμιο της Σόφιας.

Ο πρόξενος και οι συνήγοροι στην έφεση

Η πιο καθοριστική μέρα ήταν η Δευτέρα 21 Μαρτίου 1988, αλλά και η επομένη, κι ενώ το πρωτάθλημα έμπαινε στην τελική του ευθεία με την Ελλάδα να έχει κοπεί στα δυο λόγω των αντιδράσεων για την πρωτόδικη απόφαση.

Η εκδίκαση της έφεσης ήταν προγραμματισμένη για τις 21 Μαρτίου, αλλά ο ένας εκ των δικηγόρων της Λάρισας κ. Γιότσας ζήτησε αναβολή για τυπικούς λόγους (απουσίαζαν μέλη του ΔΣ της Λάρισας, όπως και ο γιατρός).

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το παρών έδωσε μέχρι και ο πρόξενος της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, ο κ. Γκάντεφ! Συνήγοροι της ΠΑΕ Λάρισας ήταν οι Βούλτσης, Φωτάκης, Πουλάκος, Παπαγεωργίου, Γιότσας, ενώ δικηγόρος του Τσίγκοφ ήταν ο Κοντοβαζαινίτης.

Τι άλλαξε ο Βαλυράκης

Παρά ταύτη η έφεση είχε τυπικό χαρακτήρα πλέον, αφού την προηγούμενη μέρα είχε γίνει τροποποίηση του επίμαχου άρθρου 32 του ΚΑΠ από τον υφυπουργό αθλητισμού Σήφη Βαλυράκη.

Τότε, μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που πάρθηκε υπουργική απόφαση και για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ελέγχου Ντόπινγκ (σήμερα ΕΣΚΑΝ), με πρόεδρο τον καθηγητή ιατροδικαστικής και τοξικολογίας Αντώνη Κουτσελίνη. Εθνικό Συμβούλιο, πάντως, ουσιαστικά κι όχι τυπικά λειτούργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003, δηλαδή 15 χρόνια μετά!!!

Οι βασικές αλλαγές που έκανε ο Βαλυράκης ήταν:

1. Δεν θα υπάρχει αφαίρεση βαθμών από την ομάδα όταν ποδοσφαιριστής της αποδεικνύεται ότι έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας.

2. Δεν θα θεωρείται η συμμετοχή του συγκεκριμένου παίκτη αντικανονική, ώστε να μηδενίζεται η ομάδα στον αγώνα που ελήφθησαν τα σχετικά δείγματα.

Όλα αυτά σήμαιναν ότι οι ομάδες δεν θα είχαν πια καμία συνέπεια και δεν θα υπήρχε αφαίρεση βαθμών, κάτι που, άλλωστε, ισχύει και σήμερα διεθνώς.

«Εξαφανίζεται η απόφαση»!

Η τελεσίδικη απόφαση που βγήκε στην συνέχεια από τα πειθαρχικά όργανα ήταν εναρμονισμένη με την αλλαγή που έγινε από τον Βαλυράκη κι ανέφερε επί λέξει:

«Ως προς την ΠΑΕ Λάρισα δεν αποδεικνύεται από τα αποδεικτικά στοιχεία ότι τελούσε σε γνώση και συνεπώς πρέπει να κριθεί ότι είναι ανεύθυνη του πειθαρχικού παραπτώματος. Έτσι: 1. Γίνεται δεκτή τυπικά και μερικώς στην ουσία η κρινόμενη έφεση. Εξαφανίζεται η απόφαση του αθλητικού δικαστή. 2. Ο Τσίγκοφ κρίνεται υπεύθυνος για παράβαση ντόπινγκ και τιμωρείται με δυο χρόνια αποκλεισμό. 3. Η ΠΑΕ Λάρισα κρίνεται ανεύθυνη.

Η ΦΙΦΑ ζήτησε τον φάκελο

Να αναφέρουμε επίσης, ότι στις 27 Ιουλίου 1988, η ΦΙΦΑ έστειλε τέλεξ στην ΕΠΟ ζητώντας, μέσα σ’ άλλα, και τον φάκελο ντόπινγκ του Τσίγκοφ, αφού ήθελε να ενημερωθεί σχετικά.

Το κόστος και η Μαδρίτη

Επίσης, για να καταλάβουμε καλύτερα και τα οικονομικά δεδομένα για το ντόπινγκ το 1988, σύμφωνα με δημοσίευμα της εποχής: «Την σεζόν 1986-87, η διαδικασία ντόπινγκ στο πρωτάθλημα κόστισε στην ΕΠΟ, που ήταν η διοργανώτρια, το ποσό των 2,5 εκατ. δρχ. Για την σεζόν 1987-88 το ποσό αυτό ξεπέρασε τα 2,8 εκατ. δρχ. Οι έλεγχοι γίνονταν στο εργαστήριο της Μαδρίτης και το κόστος για κάθε εξέταση δείγματος ούρων έφτανε τα 75 δολάρια».

Δεν υπήρχε ακόμα WADA

Θα πρέπει να επισημανθεί και να συνυπολογιστεί ότι ακόμα δεν είχε ενεργοποιηθεί ένα διεθνές σύστημα αντιντόπινγκ, όπως έγινε πολύ αργότερα με την ίδρυση της WADA και την προσπάθεια για οργανωμένη θέσπιση ίδιων κανόνων παγκοσμίως στο αντιντόπινγκ. Επίσης, και η γνώση γι’ αυτά τα θέματα ήταν τότε ακόμα αρκετά περιορισμένη (κι όχι μόνο στην Ελλάδα), αφού για παράδειγμα τα περισσότερα δημοσιεύματα που αναφέρονταν στην κωδεϊνη έκαναν λόγο για αναβολικό, κάτι που δεν ίσχυε βέβαια. Δεν είναι, δηλαδή, αναβολικό η κωδεϊνη.

Η αλλαγή, η διευθύντρια και η τελική βαθμολογία

Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο, να αναφέρουμε και μερικά ακόμα από τα περιστατικά:

• Ο Τσίγκοφ μπήκε σαν αλλαγή στο 62’ του αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Από κάθε ομάδα πέρναγαν και τότε, όπως και σήμερα, δυο παίκτες από έλεγχο, όμως σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΑΠ, υπήρχε η δυνατότητα και για τρίτο άτομο καθ’ υπόδειξην. Οι δυο, δηλαδή, βγαίνανε με κλήρωση και ο τρίτος μετά από υπόδειξη του αντιπάλου. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, επέλεξε τον Τσίγκοφ.

• Ο έλεγχος ούρων έγινε στο εργαστήριο της Μαδρίτης, με διευθύντρια την Σεσίλια Ροντρίγκες. Η Ελλάδα, άλλωστε, δεν είχε ακόμα εργαστήριο αναγνωρισμένο από την ΔΟΕ.

• Για την ιστορία, η τελική βαθμολογία σε εκείνο το πρωτάθλημα ήταν: 1. Λάρισα 43 β., 2. ΑΕΚ 40 β., 3. ΠΑΟΚ 39 β., 4. ΟΦΗ 37 β., 5. ΠΑΟ 36 β. 6. Ηρακλής 34 β., 7. Εθνικός 32 β., 8. Ολυμπιακός 31 β.

Δεν τιμωρείται

Σύμφωνα, τέλος, με όσα ισχύουν σήμερα στον κώδικα της WADΑ, ένα ανάλογο κρούσμα με κωδεϊνη (ανήκει στα οπιούχα αναλγητικά) δεν θα ανακοινωνόταν καν και δεν θα υπήρχε καμία τιμωρία για τον αθλητή, αφού η ουσία δεν θεωρείται πλέον απαγορευμένη.

* Μπορείτε στη συνέχεια να δείτε δημοσιευμένο υλικό από τον Τύπο της εποχής…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Γαλούπης
Βασίλης Γαλούπης

Από πιτσιρίκι στα γήπεδα και στα τσικό του Αστέρα Ζωγράφου μεταπήδησε ως έφηβος στην πυγμαχία και τα ρίγκ. Με το που γράφτηκε σε σχολή δημοσιογραφίας έπιασε ταυτόχρονα δουλειά στον "Φίλαθλο" το 1990, σε ηλικία 19 ετών, κάνοντας αρχικά βαρέα αθλήματα και περνώντας σταδιακά από ρεπορτάζ ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ.

Από τον Μάιο του 2001 απέκτησε την δική του στήλη “ΝΤΟΠΕρμαν” κάνοντας προολυμπιακά άνω – κάτω τον ελληνικό αθλητισμό με διαδοχικές αποκαλύψεις σκανδάλων ντόπινγκ, σοκάροντας το πανελλήνιο με τις φριχτές παρενέργειες της χρήσης αναβολικών. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην κοινωνική διάσταση του αθλητισμού, όπως και σε θέματα επιστήμης των σπορ (τραυματισμοί, φυσική κατάσταση, προπόνηση, τεχνολογία, στατιστικές αναλύσεις, αιφνίδιοι θάνατοι κλπ.), αλλά και σε καυτά εξωαθλητικά ζητήματα (θέματα υγείας, οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σκάνδαλο Siemens, διεθνή γεγονότα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, διαφθορά, μεταλλαγμένα κλπ.).

Αρθρογράφησε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της στην κυριακάτικη εφημερίδα "Real News", ενώ είχε καθημερινή παρουσία για μεγάλο διάστημα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sprint fm", όπως και στον "Champions 89.2".

Έχει συνεργαστεί με το μουσικό περιοδικό "Ποπ&Ροκ", με το ειδικό κοινωνικοπολιτικό μηνιαίο ένθετο της "Ελευθεροτυπίας" «Κοντέινερ» κλπ.

Η... χαλαρή συνεργασία του με το "Gazzetta" ξεκίνησε με παρεμβάσεις για θέματα της επικαιρότητας, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2011 παρουσίασε, μαζί με τον Μιχάλη Στεφάνου, το καθημερινό μαγκαζίνο του web radio “Gazzetta On Air”.