«Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί...»

Gazzetta team
«Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί...»
Με ανάλυσή τους oι Financial Times, εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις, τονίζοντας ότι η πιο εφικτή λύση είναι η χρεοκοπία εντός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Τα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας συνεχίζονται και αυτή τη φορά ήταν η σειρά των Financial Times να κάνει λόγο για αδυναμία ανταπόκρισης στις δανειακές υποχρεώσεις και να προτείνει μία μορφή χρεοκοπίας εντός των θεσμών της ΕΕ. «Η κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τους υπάρχοντες θεσμούς», τονίζει αρχικά ο αρθρογράφος και προσθέτει:

«Αυτό ισχύει κυρίως για την πρόταση που αφορά ενιαίο ταμείο στήριξης των τραπεζών. Είναι μία καταπληκτική ιδέα. Οι πολιτικές ενστάσεις, όμως, θα είναι τόσο μεγάλες που δεν πρέπει να αναμένει κανείς πλήρη και έγκαιρη πραγμάτωσή της. Επομένως, η συγκεκριμένη πρόταση δεν θα λύσει την κρίση.
Η λύση μπορεί να προκύψει μόνο από τον συνδυασμό δύο εργαλείων: την τιτλοποίηση του χρέους μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη χρεοκοπία εντός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), του ταμείου στήριξης των 500 δισ. ευρώ, που θα καταστεί λειτουργικό τον Ιούλιο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάλυση των FT και συνεχίζει:
«Η πιο προφανής λύση θα έρθει μέσω της χρεοκοπίας (Default) κάποιας υπερχρεωμένης χώρας της ευρωζώνης εντός του ESM και άλλων ταμείων στήριξης.
Μπορώ να δω το σενάριο όπου η Ελλάδα παραμένει εντός ευρωζώνης. Δεν μπορώ να δω, όμως, ένα σενάριο όπου η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε όλες τις δανειακές της υποχρεώσεις. Ήδη η ελληνική οικονομία δεν πετυχαίνει τους στόχους του προγράμματος. Στο τέλος του δρόμου υπάρχει το μεγάλο τείχος του ESM».
Καταλήγοντας, τονίζει: «Δεν προβλέπω ότι έτσι θα γίνουν τα πράγματα, ότι δηλαδή οι χώρες θα κηρύξουν στάση πληρωμών εντός του ESM. Θα ήταν όμως μία λογική έκβαση γιατί θα έλυνε το πρόβλημα, θα μείωνε τις απότομες ζημίες για τις πιστώτριες χώρες και θα ήταν νόμιμη.
Ο ESM είναι ο μόνος σημαντικός θεσμός που δημιούργησε η ευρωζώνη για τη διαχείριση της κρίσης και είναι ο μόνος μηχανισμός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί βραχυπρόθεσμα. Θα έπρεπε να έχει τραπεζική άδεια ώστε να μπορέσει να αντλήσει και άλλα κεφάλαια που αδιαμφισβήτητα θα χρειαστεί. Είναι σαφές ότι το πλαφόν που έχει οριστεί για το ESM δεν αρκεί γι' αυτό που προτείνω.
Ο ESM, όμως, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: είναι υπαρκτός!».