Τρόικα: Οι αλλαγές στο Δημόσιο κρίνουν τη δόση του Μαρτίου
Το κεντρικό θέμα της αναδιάταξης στο Δημόσιο και των ενδεχόμενων απολύσεων παραπέμφθηκε ουσιαστικά στην αυριανή συνεργασία που θα έχουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη. Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα έχουν επαφές και με άλλους υπουργούς μέσα στην εβδομάδα, ενώ το ραντεβού τους με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά οδεύει πιθανότατα προς Πέμπτη. Θα έχει προηγηθεί, την Τετάρτη, νέα σύσκεψη με τον κ. Στουρνάρα που Δευτέρα και Τρίτη συμμετέχει σε Eurogroup και Ecofin αντίστοιχα.
Το κλίμα στην πρώτη συνάντηση περιγράφεται ως θετικό αφού η τρόικα φάνηκε να αναγνωρίζει τις καταβληθείσες προσπάθειες του τελευταίου διαστήματος.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της τρόικας κατέστησαν σαφές ότι κομβική για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ θα είναι το ευρύτερο ζήτημα του Δημοσίου και συγκεκριμένα:
α. η υλοποίηση και εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων.
β. τι θα γίνει με το προσωπικό των 60.000 υπαλλήλων που «επηρρεάζεται» απο τα νέα οργανογράμματα και τις περικοπές δομών
γ. Ποιος είναι ο ακριβής προγραμματισμός μέχρι το τέλος του 2014 για κινητικότητα, διαθεσιμότητα, απολύσεις.
Η τρόικα επιμένει επίσης στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, στην προώθηση αλλαγών στον κλάδο της ενέργειας, στη μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας της δικαιοσύνης.
Διεξιοδική ήταν η συζήτηση και για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, με την τρόικα να πιέζει για πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, στο κλίμα των ενστάσεων που και η πρόσφατη απόρρητη έκθεση ΕΕ - ΔΝΤ ανέδειξε.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επισήμανε ότι αντηλλάγησαν απόψεις για το ποιο κομμάτι της φορολογικής πολιτικής πρέπει να ασκείται από το υπουργείο Οικονομικών και ποιο από τη νέα γενική γραμματεία, ενώ σημείωναν ότι η τρόικα προς το παρόν δεν έχει καθαρή εικόνα για το ακριβές έργο του ΣΔΟΕ.
Από ελληνικής πλευράς, τέθηκε μετ' εμφάσεως το ζήτημα της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της ανεργίας και συζητήθηκαν δράσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην σαρωτική επέλαση της χωρίς να πλήξουν καίρους δημοσιονομικούς στόχους.
Η ελληνική πλευρά έθεσε επίσης θέμα αναποτελεσματικότητας ορισμένων μέτρων, επαναφέροντας το ζήτημα αλλαγών στον ΦΠΑ της εστίασης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή.
Πηγή: ethnos.gr