ΦΑΚΕΛΟΣ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ
Ο ΠΑΣ Γιάννινα εντυπωσιάζει με την αγωνιστική του παρουσία την τελευταία πενταετία, μια παρουσία που τον έφερε το καλοκαίρι να γράφει ιστορία με την παρθενική του συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η επιτυχία αυτή των Ηπειρωτών αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι το γήπεδο στο οποίο αγωνίζονται κατά καιρούς αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, ειδικά στον αγωνιστικό χώρο.
Τα Γιάννενα και κατά συνέπεια και το γήπεδο των Ζωσιμάδων έχουν μια ιδιαιτερότητα που δεν την συναντάμε σε άλλες πόλεις της Ελλάδος. Η παρουσία της οροσειράς της Πίνδου που διασχίζει τη χώρα από βορειοδυτικά προς νότια επηρεάζει δραστικά τις διαδικασίες βροχόπτωσης και σε συνδυασμό με την λίμνη Παμβώτιδα κάνει την πόλη να είναι από τις πιο βροχερές της επικράτειας. Το πρόβλημα αυτό έγινε εντονότερο την φετινή σεζόν όπου η συνεχόμενη κακοκαιρία είχε μετατρέψει το γήπεδο σε βούρκο.
Δεν έχει περάσει αγωνιστική που να ακούμε για το χωράφι των Ζωσιμάδων και είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες από τις λασπομαχίες στο ΠΑΣ Γιάννινα-Πανιώνιος ή τα όσα ακολούθησαν μετά το τέλος του αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ, ακόμα και τις διαμαρτυρίες του Παναθηναϊκού αλλά και των ίδων των ποδοσφαιριστών του ΠΑΣ. Γιατί είναι κρίμα για την ομάδα αυτή, για τον κόσμο αλλά και την ίδια την πόλη εν έτη 2017 να μην έχει ένα γήπεδο αντάξιο της ιστορίας του.
Το gazzetta.gr επιχειρεί την ιστορική αναδρομή του θέματος, συνομιλώντας με τους βασικούς πρωταγωνιστές, αλλά και με θεσμικούς παράγοντες, προκειμένου να ανακαλύψει την πραγματική πηγή του προβλήματος.
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ
Το Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «οι Ζωσιμάδες», γνωστό και ως Στάδιο Ζωσιμάδων, το οποίο χτίστηκε το 1952 με χωρητικότητα 7.652 θέσεων και πήρε την ονομασία από τους εθνικούς ευεργέτες αδελφούς Ζωσιμάδες.
Το 1934 μετά από επίμονες προσπάθειες του τότε Μητροπολίτη Ιωαννίνων και αργότερα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνος οι αθλητικές εγκαταστάσεις μεταφέρονται στο χώρο όπου βρίσκεται σήμερα το γήπεδο. Μετά το τέλος του πολέμου και συγκεκριμένα το 1960 η Μητρόπολη προσπαθεί να διαμορφώσει το γήπεδο χτίζοντας μια κερκίδα χωρητικότητας περίπου πεντακοσίων θεατών, με απώτερο σκοπό να εξασφαλίσει την ιδιοκτησία του σταδίου, δεδομένου ότι δεν υπήρχε τίποτε που να αποδεικνύει την κυριότητά του.
Το καθεστώς αυτό κράτησε μέχρι τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών, οπότε σε μία επίσκεψη του τότε Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Κωνσταντίνου Ασλανίδη ο οποίος ζήτησε να γίνει κατασκευή ενός γηπέδου που θα είναι κόσμημα για την πόλη. Άλλωστε, μιλάμε για μια εποχή που η Χούντα χρησιμοποιούσε οτιδήποτε είχε σχέση με τον αθλητισμό ως προπαγανδιστικό όργανο.
Τότε τέθηκε θέμα ιδιοκτησίας και από την στιγμή που τα χρήματα για την κατασκευή προέρχονταν από το κράτος, αποφασίστηκε η αγορά του γηπέδου και περιέρχεται η ιδιοκτησία στο Δημόσιο και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Οι προβολείς και τα καθίσματα τοποθετήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2000 μετά την άνοδο στην Α’ Εθνική της ομάδας και ως προϋπόθεση από την ΕΠΑΕ για να αγωνιστεί η ομάδα στην μεγάλη κατηγορία, ενώ το καλοκαίρι του 2007 αλλάχτηκε ο χλοοτάπητας. Τρία χρόνια μετά έγινε εκ νέου αλλαγή του χλοοτάπητα αλλά και κάποιες εργασίες στις σωληνώσεις. Τελευταία παρέμβαση έγινε το 2013 και αφορούσε έργα αποστραγγιστικά και αρδευτικά. Αυτά ήταν και τα τελευταία έργα πριν φτάσουμε στην τωρινή εποχή με το πρόβλημα στον αγωνιστικό χώρο να έχει φτάσει στο απροχώρητο.
ΧΡΙΣΤΟΒΑΣΙΛΗΣ: ΑΛΛΟ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
Ο Γιώργος Χριστοβασίλης είναι ο άνθρωπος που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα για το θέμα του γηπέδου με τον πρόεδρο του ΠΑΣ Γιάννινα να ακούει τα εξ αμάξης για την τραγική κατάσταση του αγωνιστικού χώρου ενώ κάποιοι έφτασαν στο σημείο να τον κατηγορήσουν ότι το κάνει επίτηδες για να μην μπορέσουν οι αντίπαλοι του «Αγιαξ» να παίξουν ποδόσφαιρο αξιώσεων! Ο ίδιος μιλώντας στο gazzetta.gr έβαλε τα πράγματα στην θέση τους και ξεκαθάρισε αυτό που είναι κοινό μυστικό. Το γήπεδο χρειάζεται ξήλωμα και χτίσιμο από την αρχή αφού έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και πλέον έχει διαλυθεί. Επίσης, ο ιδιοκτήτης των Ηπειρωτών αναφέρθηκε και στην διάκριση εννοιών μεταξύ συντήρηση γηπέδου και κατασκευή γηπέδου.
«Να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή τα πράγματα. Πρέπει να καταλάβετε ότι άλλο πράγμα είναι η συντήρηση και άλλο πράγμα η ιδιοκτησία. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ώστε να μην βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα. Ο ΠΑΣ έχει αναλάβει την συντήρηση που σημαίνει κούρεμα, γραμμές, λιπάσματα, αντικατάσταση κάποιων κομματιών που φεύγουν, επισπορά. Το θέμα μας εδώ δεν είναι η συντήρηση, αλλά το υπέδαφος το υπόστρωμα το οποίο έχει καταστραφεί και χρειάζεται να αλλαχθεί.
Το γήπεδο ανήκει στην ΓΓΑ δεν είναι δικό μας και δεν μπορεί ο ΠΑΣ Γιάννινα να κάνει ανακατασκευή. Το χώμα δεν αντέχει άλλο την καταπόνηση από την βροχή και την λάσπη ενώ και τα αποστραγγιστικά έχουν αρχίσει να βουλώνουν. Εμείς ως ΠΑΕ κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μπορέσει το γήπεδο να είναι σε καλή κατάσταση. Το 2013 η ΠΑΕ έκανε έργα σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα με λίπασμα και πότισμα αλλά πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει το υπέδαφος δεν μπορεί να αντέξει άλλο. Το γήπεδο ταλαιπωρείται και από αρκετούς συλλόγους του Στίβου που κάνουν καθημερινή προπόνηση.
Το θέμα έχει ξεφύγει και πολλοί θεωρούν ότι ο ΠΑΣ έχει την ευθύνη για το χάλι αυτό αλλά δεν είναι αλήθεια κι έφτασαν στο σημείο να μας κατηγορήσουν και για δόλο ότι το κάνουμε επίτηδες. Εμείς πάντως με γνώμονα το συμφέρον της ομάδας ήδη έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να δούμε αν μπορούμε να πάρουμε το Πανηπειρωτικό και να δημιουργήσουμε εκεί το νέο σπίτι του ΠΑΣ όπου θα έχει εκτός από το ποδοσφαιρικό γήπεδο κι ένα αθλητικό κέντρο για τον σύλλογο».
ΠΑΪΚΑΣ: ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΧΕΙ Ο ΠΑΣ
Από την πλευρά του ο Σπύρος Πάικας, πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ υπογράμμισε στο gazzetta.gr πως η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου των Ζωσιμάδων είναι αποκλειστική ευθύνη του ΠΑΣ Γιάννινα. «Το γήπεδο από την έναρξη της λειτουργίας υπάγεται στη ΓΓΑ και είναι ιδιοκτησίας του Αρμόδιου Υπουργείου. Υπάρχει η σύμβαση του ΠΕΑΚΙ από τον Μάρτιο 2016 και την ευθύνη για τη συντήρηση του γηπέδου έχει η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα. Δεν ξέρω τι προδιαγραφές έχει η ΠΑΕ για να μπορέσει να κάνει την συντήρηση του γηπέδου. Δεν θέλω να μπω σε νομικές λεπτομέρειες της σύμβασης Νομίζω ότι έχει φανεί ότι η ετήσια συντήρηση δεν είναι αρκετή για το γήπεδο. Και το είδατε και το καλοκαίρι όπου στο γήπεδο φιλοξενήθηκε μόνο ο αγώνας με την Οντ για τον πρώτο γύρο του Europa League. Αυτή την στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάτι κι εξελίξεις θα έχουμε από το καλοκαίρι με το τέλος της σεζόν. Το σίγουρο είναι ότι δεν γίνεται ανα 2-3 χρόνια χρήματα για προσωρινές λύσεις όπως το 2013. Έχουμε δεχθεί κριτική από την τοπική κοινωνία αλλά ελπίζω ότι όλα πλέον θα πάνε προς το καλύτερο. Αυτό πάντως που μπορώ να σας αποκαλύψω είναι ότι πριν δέκα ημέρες προωθήθηκε έγγραφο από την Περιφέρεια στην ΓΓΑ για την ανακατασκευή του γηπέδου, οπότε θεωρώ ότι το καλοκαίρι θα υπάρξει λύση πάνω στο θέμα αυτό της ανακατασκευής του γηπέδου».
Ο κ. Πάικας αναφέρθηκε και στην ενδεδειγμένη λύση που θα μπορούσε να βοηθήσει τον ΠΑΣ που δεν είναι άλλη από την αξιοποίηση του Πανηπειρωτικού. «Από την εποχή που ήταν ο κ. Κοντονής Υφυπουργός Αθλητισμού είχα εκφράσει την άποψη για το Πανηπειρωτικό το οποίο θα βοηθήσει τον σύλλογο αλλά και τα υπόλοιπα αθλήματα της πόλης. Αλλά δεν είναι απλό θέμα χρειάζεται μια πενταετία για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί εκεί ένα γήπεδο με συνθετικό χλοοτάπητα-αφού είναι έτσι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή που δεν βοηθούν-σε μια λογική που θα είναι βιώσιμη και για κάποια άλλα αθλήματα τα οποία ήδη στεγάζονται στο Πανηπειρωτικό».
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
Το όλο θέμα και οι αντιδράσεις για την κακή εικόνα του γηπέδου όπως ήταν λογικό έφτασε μέχρι τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος με δήλωσή του στο gazzetta.gr εμφανίστηκε ενημερωμένος για το τι επικρατεί στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων τονίζοντας ότι μέλημα της Κυβέρνησης είναι η αγαστή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
«Είμαστε απολύτως ενημερωμένοι για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων και ήδη εργαζόμαστε πάνω σε ένα μακρόπνοο σχέδιο για την αποκατάσταση των ζημιών και τη βελτίωση της αθλητικής εγκατάστασης. Μέλημα της Κυβέρνησης είναι κάθε αθλητική εγκατάσταση που υπάρχει στην χώρα να τηρεί τους κανόνες ασφάλειας και να είναι απολύτως λειτουργική για τους αθλούμενους. Επιδιώκουμε μία αγαστή συνεργασία τόσο με τους φορείς των τοπικών κοινωνιών όσο και με τις ίδιες τις ίδιες τις ομάδες, ούτως ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα απαξίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων που δεν τιμούν κανέναν μας. Ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το ελληνικό Κράτος οφείλει να βρει τρόπους να διαφυλάξει τις εγκαταστάσεις, ώστε να καταστούν βιώσιμες, αλλά και οι ιδιώτες οφείλουν να είναι απολύτως συνεπείς με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν».
Ο κ. Βασιλειάδης στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΠΑΣ και της διοίκησης του ΠΕΑΚΙ αποκαλύπτοντας ότι πολύ σύντομα αναμένεται η πρόταση της Πολιτείας για το εν λόγω ζήτημα. «Υπενθυμίζω ότι είναι σε ισχύ η σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της διοίκησης του ΠΕΑΚΙ και την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, με την οποία η ιστορική ομάδα των Ιωαννίνων χρησιμοποιεί την εγκατάσταση ως έδρα με τον όρο να αναλαμβάνει το κόστος συντήρησής της. Σύντομα θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας για το Εθνικό Στάδιο των Ιωαννίνων».
Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Οι Ζωσιμάδες δεν είναι το μοναδικό γήπεδο που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα αφού είδαμε πρόσφατα και στην Βέροια στο ματς της τοπικής ομάδας με τον Πανιώνιο, τον αγωνιστικό χώρο να μην είναι σε καθόλου καλή κατάσταση. Η Super League σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του προϊόντος το οποίο τόσα χτυπήματα έχει δεχτεί, έχει αναθέσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο την εκπόνηση μελέτης η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Τι θα αφορά αυτή η μελέτη;
Να κάνει αρχικά μια καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης των γηπέδων της Super League αλλά και των πέντε πρώτων ομάδων της Football League οι οποίες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες ανόδου. Μάλιστα, για να αποφευχθεί στο μέλλον εικόνες όπως σε αυτά τα δύο γήπεδα, η διοργανώτρια αρχή θα λάβει ανάλογα μέτρα για όποια γήπεδα συνεχίζουν να έχουν αυτή την άσχημη κατάσταση.
«Η Super League αποφάσισε ομόφωνα στο πρόσφατο Διοικητικό της Συμβούλιο να αναθέσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο την εκπόνηση μελέτης, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, για την κατάσταση των αγωνιστικών χώρων των γηπέδων που αντιμετωπίζουν ζητήματα, είτε στο χλοοτάπητα, είτε στο αποστραγγιστικό τους σύστημα και να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Ήδη, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, η Super League διαπίστωσε ότι πράγματι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο δικαιολογημένα θεωρείται πρωτοπόρο και διαθέτει μεγάλη εξειδίκευση και τεχνογνωσία σχετικά με τη συντήρηση των χλοοταπήτων.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο είναι μέλος της Παγκόσμιας αλλά και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χλοοταπήτων και οι επιστήμονες που απαρτίζουν την εξειδικευμένη ομάδα του διαθέτουν πολύχρονη εμπειρία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τοποθέτηση και συντήρηση του χλοοτάπητα του Ολυμπιακού Σταδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στη μελέτη που θα εκπονηθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα εκτιμήσει την κατάσταση των αγωνιστικών χώρων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα και χρονικό ορίζοντα για τη βελτίωσή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα γήπεδα των ομάδων της Super League που αντιμετωπίζουν διάφορα ζητήματα (κατάσταση χλοοτάπητα, αποστραγγιστικό σύστημα, εδαφικό υπόστρωμα, καταπόνηση από συχνή χρήση κ.λπ.) η διοργανώτρια αρχή ζήτησε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τη μελέτη των γηπέδων των 5 πρώτων ομάδων της Football League, ούτως ώστε να διασφαλιστεί και η άρτια κατάσταση των γηπέδων όποιων ομάδων προβιβαστούν στην κορυφαία διασυλλογική κατηγορία».
Οι άνθρωποι της διοργανώτριας αρχής γνωρίζουν καλά το θέμα που έχει προκύψει με τα γήπεδα γι αυτό και θα υπάρξουν και σχετικές προβλέψεις μέσω της Προκήρυξης του πρωταθλήματος με συνέπειες στις ομάδες που θα συνεχίζουν να δείχνουν το γήπεδα τους σε τέτοια άσχημη κατάσταση με πρώτο μέτρο την αλλαγή έδρας. «Η βελτίωση των αγωνιστικών χώρων που αντιμετωπίζουν διαχρονικά ζητήματα αποτελεί μονόδρομο για τη Super League και σε αυτό το πλαίσιο, η διοργανώτρια θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου (μέσω σχετικής εισήγησης στο Δ.Σ. και σχετικών προβλέψεων στην προκήρυξη του Πρωταθλήματος) για όποια γήπεδα παραμείνουν σε προβληματική κατάσταση», μας τόνισαν χαρακτηριστικά.
Η ΛΑΘΟΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ
Παλιότερα η Super League είχε αναθέσει στην εταιρία HELLAS SOD την ευθύνη για την συντήρηση των γηπέδων. Πλέον εδώ και δύο ημερολογιακά χρόνια η κάθε ομάδα έχει την ατομική ευθύνη για το γήπεδο της κάτι που εξηγεί και ο Παναγιώτης Αραμπάνος γεωπόνος- grass expert και διευθυντής της εταιρίας.
«Η εταιρία μας η οποία είχε αναλάβει τη συντήρηση του γηπέδου, τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει πλέον το γήπεδο του ΠΑΣ Γιάννινα. Το γήπεδο αυτό είναι παλιά κατασκευή και έχει δομικά προβλήματα. Νομίζω ότι πλέον θα πρέπει να γίνει μια γερή ανακατασκευή. Η συντήρηση μπορεί να κάνει κάποια πράγματα, αλλά είναι δύσκολο όταν το γήπεδο έχει τόσα προβλήματα να κρατηθεί σε καλό επίπεδο, τουλάχιστον για τον αγώνα», ανέφερε αρχικά για να προσθέσει για το κόστος που χρειάζεται για μια καλή συντήρηση.
«Δεν ξέρω τι συμβάσεις υπογράφουν οι ομάδες με τον εκάστοτε γεωπόνο ή την εταιρία που αναλαμβάνει την συντήρηση, αλλά με ένα ποσό γύρω στις 70-80.000 ευρώ το χρόνο μπορεί να γίνει μια καλή συντήρηση».
Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ο καιρός της πόλης Γιάννενα δημιουργεί προβλήματα ο κ. Αραμπάνος ήταν κάθετος και αναφέρθηκε στη νοοτροπία των παραγόντων. «Υπάρχει η κακοκαιρία αλλά δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα στον καιρό. Δλδ. στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη δεν παίζουν ποδόσφαιρο το χειμώνα, εκεί δεν κάνει χειρότερο κρύο από ότι στην Ελλάδα; Μην τρελαθούμε κιόλας. Απλά εδώ πληρώνουμε την λάθος νοοτροπία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, ειδικότερα των παραγόντων που νομίζουν ότι γνωρίζουν τα πάντα και καλύτερα ακόμα και από τους ειδικούς. Λέτε για την κακοκαιρία αλλά τα ίδια προβλήματα έχει και το γήπεδο της Βέροιας, δεν είναι μόνο των Ιωαννίνων».
Ο Παναγιώτης Αραμπάνος στάθηκε στο πόσο σημαντική θα είναι η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για τους αγωνιστικούς χώρους. «Ήταν καιρός να γίνει μια τέτοια μελέτη και από όσο γνωρίζω έχει προχωρήσει. Θα βοηθήσει σημαντικά να καταλάβουν όλες οι ομάδες το όποιο πρόβλημα υπάρχει ώστε στη συνέχεια να ληφθούν και τα απαραίτητα μέτρα. Είναι κρίμα για τον κόσμο που πληρώνει εισιτήριο και αντί να βλέπει ποδόσφαιρο παρακολουθεί κάτι άλλο που δεν είναι ποδόσφαιρο. Εύχομαι μετά και την μελέτη αυτή να υπάρξουν οι σωστές κινήσεις για να μην έχουμε αυτές τις εικόνες που είχαμε φέτος».
ΑΠΟΥΣΑ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η Ήπειρος ήταν η πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εικόνα των Ζωσιμάδων δείχνει και την εγκατάλειψη που υπάρχει ως προς την πόλη και τις αθλητικές υποδομές κάτι που παραδέχονται και οι άνθρωποι που ασχολούνται χρόνια με το ρεπορτάζ του ΠΑΣ. Τρεις δημοσιογράφοι που έχουν ζήσει για τα καλά την υπόθεση του γηπέδου όλα αυτά τα χρόνια μιλώντας στο gazzetta.gr στάθηκαν στο γεγονός ότι το πρόβλημα δεν είναι τωρινό και ότι ο μοναδικός που ζημιώνεται από αυτό το γεγονός είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα.
Ο Γιάννης Γιαννάκης του ραδιοφωνικού σταθμού superfm 104.3 αφού αρχικά μας ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει ξήλωμα του αγωνιστικού χώρου, στάθηκε στην εγκατάλειψη της κεντρικής διοίκησης ως προς την πόλη. «Όλο το υπόστρωμα έχει επιβαρυνθεί και για να είμαστε ειλικρινείς δεν γίνεται να παίζεις ποδόσφαιρο σε ένα κατεστραμμένο αγωνιστικό χώρο. Θα πρέπει να ξηλωθεί και να φτιαχτεί ξανά από την αρχή. Στα Γιάννενα ο καιρός είναι τέτοιος που μπορεί να βρέχει επί μια εβδομάδα σερί και αν δεν προστατευθεί το χορτάρι όσα έργα και να κάνεις κάποια στιγμή θα επιβαρυνθεί. Επίσης υπάρχουν και οι αθλητές του Στίβου που μπαίνουν μέσα πατάνε στο γήπεδο το χρησιμοποιούν. Όλα αυτά όπως είναι λογικό έχουν φέρει το γήπεδο σε αυτή την κατάσταση».
Τελικά η λύση είναι το Πανηπειρωτικό; «Θεωρώ πως ναι. Θα είναι σωτηρία τόσο για την ομάδα όσο και για την πόλη. Ο ΠΑΣ είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την οικονομία της πόλης και αν αποφασιστεί να γίνει το νέο σπίτι της ομάδας στο Πανηπειρωτικό θα αποτελέσει βαθιά ανάσα για όλη την τοπική κοινωνία».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Άκης Λιούτας από το sportsioannina.gr. «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια δυστυχώς. Τα καιρικά φαινόμενα είναι ανασταλτικός παράγοντας και ειδικά φέτος ο χειμώνας ήταν αρκετά βαρύς με παγωνιές και χιόνια. Οι θερμοκρασίες για περισσότερο από ένα μήνα ήταν υπό του μηδενός. Ευθύνες μπορούν να αποδοθούν εφόσον είσαι γνώστης της σύμβασης που έχει υπογραφεί. Άμεσα ωστόσο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι καθότι μεταξύ άλλων δυσφημείται και η πόλη των Ιωαννίνων. Οι άνθρωποι του ΠΑΣ κάνουν φιλότιμες προσπάθειες. Μία ακόμη αλλαγή χλοοτάπητα δεν θεωρώ ότι θα λύσει το πρόβλημα αν δεν υπάρξει ειδική και σωστή συντήρηση. Εκεί θεωρώ είναι το «κλειδί» ώστε να μην έχουμε ξανά τα ίδια. Είναι αδικία για τον ΠΑΣ να αγωνίζεται σε αυτόν τον αγωνιστικό χώρο. Τα τελευταία χρόνια, και ειδικά φέτος , είναι ομάδα που παράγει ποδόσφαιρο. Όπως και να έχει όμως το τελικό αποτέλεσμα "βαραίνει" της πλάτες του συλλόγου και εισπράττει τα αρνητικά σχόλια».
Τέλος, η Έλενα Αντωνίου του Ioannina TV μας ανέφερε ότι θα πρέπει επιτέλους οι εμπλεκόμενες πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. «Το πρόβλημα των Ζωσιμάδων είναι διαχρονικό απλά φέτος διογκώθηκε λόγω και της κακοκαιρίας κι έτσι ο αγωνιστικός χώρος παρουσιάζει αυτή την εικόνα. Τον τελευταίο καιρό ακούστηκαν πολλά και γράφτηκα άλλα τόσα, το δια ταύτα όμως είναι πως η μόνη ζημιωμένη απ’ αυτή την υπόθεση είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα. Ελπίζω πως μετά τη λήξη του πρωταθλήματος όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ΠΑΕ- ΓΓΑ- Διοίκηση ΠΕΑΚΙ, θα καθίσουν επιτέλους σε ένα τραπέζι ώστε να βρεθεί λύση. Άμοιρη ευθυνών δεν είναι ούτε η Λίγκα, η οποία πρέπει κι αυτή να συμβάλει απ την πλευρά της αν θέλει να διαφυλάξει το προϊόν της», ενώ για το ενδεχόμενο μετακόμισης από το Ζωσιμάδες τόνισε: «Οι Γιαννιώτες θεωρούν το «Ζωσιμάδες» ιστορική έδρα και δύσκολα θα δεχόταν να φύγει η ομάδα από το «σπίτι» της. Από την άλλη όμως, το επικοινωνιακό παιχνίδι που παίχτηκε με το μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για το γήπεδο, έχει πληγώσει το πρεστίζ της ομάδας και κατ’ επέκταση και την περηφάνια όλων των φιλάθλων. Ο κόσμος προσδοκά άμεση επίλυση του προβλήματος γιατί αυτή η κατάσταση προσβάλει τόσο την ομάδα όσο και ολόκληρη την πόλη των Ιωαννίνων.
Με αυτά και με αυτά φτάσαμε το 2017 ο ΠΑΣ Γιάννινα να αγωνίζεται σε ένα κατεστραμμένο γήπεδο, ένα γήπεδο δυσφήμηση για το καμάρι της Ηπείρου για μια ομάδα που κάθε χρόνο γίνεται όλο και καλύτερη. Και αν οι Ζωσιμάδες είναι πλέον ένα παλιό γήπεδο που μια απλή συντήρηση δεν αρκεί πλέον-όπως μας ανέφεραν σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές-το Πανηπειρωτικό γήπεδο μπορεί να είναι η λύση στο γηπεδικό πρόβλημα της ομάδας και να αποτελέσει την μεγαλύτερη παρακαταθήκη για τον σύλλογο και την πόλη.