Χάσι, η ζωή του μια... μάχη!
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΜΑΡΑΣ
Η ζωή του δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, η τύχη του γύρισε την πλάτη και ο πόλεμος άφησε για πάντα τη σφραγίδα στο μυαλό και την ψυχή του! Ο Μπέσνικ Χάσι «πολέμησε», η μπάλα υπήρξε το δικό του καταφύγιο και η πειθαρχία τον κράτησε όρθιο, όταν ο πιο αγαπημένος άνθρωπος στη ζωή του αγνοούνταν. Η Αντερλεχτ τον έβαλε στο club των εξελίξιμων προπονητών και αυτός της το ανταπέδωσε με τίτλο! Το Gazzetta.gr διαβάζει μέσα από το tablet του 45χρονου τον τρόπο με τον οποίο θα στηθεί ο Ολυμπιακός, τσεκάρει τους αγαπημένους του παίκτες, αλλά και τα... μηνύματα της Αλβανικής Ομοσπονδίας για την θέση στον πάγκο της Εθνικής. Ο αρχηγός της Αντερλεχτ στέλνει μήνυμα σε παίκτες και φιλάθλους του Ολυμπιακού, οι συμπατριώτες του ζητούν πίστωση χρόνου, ενώ οι Πολωνοί μιλούν για το... μοιραίο λάθος, με τα πολλά εκατομμύρια! Μπέσνικ Χάσι, πειθαρχία μέχρι... τέλους! Οι Ερυθρόλευκοι είναι το μεγαλύτερο στοίχημα του κορυφαίου Αλβανού τεχνικού. Θα πετύχει;
H Νότιγχαμ, ο Μαρινάκης και ο Ραμαντάνι...
Ο Χάσι δεν έμελλε να φύγει με ιδανικό τρόπο από την Άντερλεχτ. Μπορεί να απέκλεισε τον Ολυμπιακό του Μάρκο Σίλβα στην Ευρώπη, αλλά στο Βέλγιο οι φωνές απογοήτευσης ήταν πολλές. Ο Μπέσνικ Χάσι αποτέλεσε όμως προπονητικό στόχο του Βαγγέλη Μαρινάκη και την περσινή σεζόν. Ήθελε να τον κλείσει για τη Νότιγχαμ Φόρεστ με τη συμβολή του μεγαλοατζέντη Φαλί Ραμαντάνι, που είναι στενός συνεργάτης του πλέον και ενώ έχει και συμμετοχή στο πρότζεκτ της αγγλικής ομάδας. Άλλωστε η σχέση του Ραμαντάνι με τον Χάσι είναι κάτι παραπάνω από σχέση ατζέντη – προπονητή, καθώς συνδέονται με φιλία ετών. Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος που η πρόταση - εισήγησή του με τον Χάσι από την αρχή είχε προχωρήσει. Ο Ολυμπιακός έχει πεισθεί για τις ικανότητες του Αλβανού, αποφάσισε να τον προσλάβει αισιοδοξώντας πως με τον 45χρονο στον πάγκο του θα επιστρέψει σε βραδιές γεμάτες αστέρια!
Ο αρχηγός της Αντερλεχτ στο gazzetta.gr
Αφησε το στίγμα του στην Άντερλεχτ, έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών της ομάδας, αποθεώθηκε για τον τίτλο, ωστόσο έζησε και τις άσχημες στιγμές. Η ομάδα μπορεί να είχε αξιοπρεπέστατη πορεία στην Ευρώπη, ωστόσο έμεινε μια διετία εκτός τίτλων, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ουσιαστικά έφερε την απόλυσή του. Ο Μάρκο Μάριν τόνισε στο Gazzetta.gr πως ο Κοσοβάρος κόουτς είναι στους κορυφαίους με τους οποίος συνεργάστηκε. Θετικά ήταν τα σχόλια και του αρχηγού της Άντερλεχτ, Ολιβιέ Ντεσάχτ οποίος μιλώντας στο Gazzetta.gr στάθηκε στην πειθαρχία του 45χρονου: «Είναι ένας πειθαρχημένος προπονητής και θα επιδιώξει να επιβάλλει τη φιλοσοφία του από την πρώτη μέρα. Είναι άνθρωπος που τονίζει πως η πειθαρχία είναι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται μια ομάδα για να δουλέψει σωστά. Θα σταθεί πολύ στο επιθετικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι «κολλημένος» με ένα σύστημα, είχαμε δυο συστήματα,τόσο το το 4-3-2-1 όσο και το 4-4-2, αλλά θυμάμαι μια επιθετική Αντερλεχτ.
Η θητεία του στην Αντερλεχτ θα τον βοηθήσει αρκετά στον Ολυμπιακό, αφού υπάρχουν οι ίδιοι στόχοι. Πρωταθλητισμός, νίκες, καλή πορεία στην Ευρώπη. Αντιμετώπισε έντονη κριτική στο Βέλγιο, διαχειρίστηκε την πίεση που υπήρχε. Μπορεί λοιπόν να τα καταφέρει στο νέο του σταθμό.
Τον διακρίνει η μαχητικότητα, η αυτοπεποίθηση, η πειθαρχία, αλλά και το γεγονός πως ξέρει πως να συμπεριφερθεί σε κάποιον παίκτη. Αυτό που θα δει στις προπονήσεις, με αυτό θα πορευθεί. Είχε εξαιρετικές σχέσεις με τους νεαρούς παίκτες και δε δίστασε να παρουσιάσει παίκτες χωρίς εμπειρία. Τους βοήθησε αρκετά».
Η Αλβανία καίγεται, ο Ολυμπιακός τον κέρδισε!
Προπονητικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι ένας τεχνικός που έχει βλέψεις για συλλόγους σε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Ο Χάσι όμως είναι βαθιά συνδεδεμένος με την Αλβανία. Ήταν ο πρώτος Κοσοβάρος παίκτης που φόρεσε την φανέλα της Εθνικής και αποτέλεσε σημαντική μορφή για τους Αλβανούς ενώνοντας διαφορετικές πεποιθήσεις και φιλοσοφίες με αυτήν του την κίνηση. Το μεγάλο όνειρο του Μπέσνικ Χάσι είναι μία μέρα να αναλάβει να προπονήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του και να το οδηγήσει σε ακόμα πιο μεγάλες στιγμές. Ο αρθρογράφος της κορυφαίας αλβανικής ιστοσελίδα, «Panorama.al», Ερμάλ Κούκα, αναλύει τον Αλβανό κόουτς και αποκαλύπτει το φλερτ με την Εθνική του ομάδα.
«Ο Χάσι είναι ίσως ο κορυφαίος Αλβανός τεχνικός, αν και ποτέ δεν έχει δουλέψει με την Εθνική. Βρέθηκε κοντά, αλλά γάμος δεν έγινε. Το 2011, βοηθός τότε στην Αντερλεχτ βρέθηκε μια ανάσα από την Εθνική, αλλά το γεγονός πως προοριζόταν για πρώτος κόουτς στην ομάδα του τον κράτησε μακριά. Ισως ήταν και το καλύτερο για τις δυο πλευρές! Μέχρι πρόσφατα το όνομά του ακουγόταν ξανά σε περίπτωση που ο Ντε Μπιάσι άφηνε τη θέση του Ομοσπονδιακού τεχνικού. Περιμέναμε άμεσα τις επαφές της Ομοσπονδίας με τον Χάσι, αλλά και πάλι... γάμος δεν έγινε, αφού ο Ολυμπιακός τον κέρδισε. Είμαι σε θέση να γνωρίσω πως για τον Ολυμπιακό θα άφηνε πολλές προτάσεις. Είναι ένα τεράστιο άλμα και το ήθελε όσο τίποτα.
Ο Ολυμπιακός έκανε τη σωστή επιλογή και το γράφω γιατί τον έχουμε ζήσει! Η Αντερλεχτ έδωσε εξαιρετικές ευρωπαϊκές παραστάσεις και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Αυτό που συνέβη στη Βαρσοβία ήταν πιθανότατα ένα λάθος, μερικές φορές κάποιοι προπονητές δεν ταιριάζουν σε κάποιες ομάδας. Ωστόσο, οι Πολωνοί δεν του έδωσαν χρόνο να αποδείξει την αξία του.
Ο Ολυμπιακός προσλαμβάνει έναν εξαιρετικό κόουτς, ο οποίος επικεντρώνεται στην πειθαρχία και τη σκληρή δουλειά, ενώ έχει αρκετή εμπειρία για να βοηθήσει την ομάδα στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός καλείται να βρεθεί ξανά στους ομίλους και ο Χάσι ξέρει τον τρόπο. Απλά εύχομαι να του δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να περάσει τις ιδέες του στους παίκτες, ενώ δεν πρέπει να κρίνεται από τους οπαδούς για την εθνικότητά του», μας μεταφέρει.
«Το μεγαλύτερο λάθος της Λέγκια»!
Τον Ιούνιο του 2016 η Λέγκια προσλαμβάνει τον Μπέσνικ Χάσι, του δίνει τα κλειδιά, αλλά και μπόνους σε περίπτωση πρόκρισης στους ομίλους του Champions League. Στις 19 Σεπτεμβρίου οι αντιδράσεις του κόσμου για την κάκιστη πορεία στο πρωτάθλημα αναγκάζουν τη διοίκηση να τον απολύσει! Είχε προηγηθεί ο διασυρμός από τη Ντόρτμουντ με 6-0, αλλά και η ήττα από τη Ζαγκλέμπιε. Τι είχε συμβεί μέχρι τότε; Πρόκριση στους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά στα 20 χρόνια της διοργάνωσης! Ωστόσο, στο πρωτάθλημα σε εννέα στροφές μέτρησε δυο νίκες, ήταν στη 13η θέση (10-12 διαφορά τερμάτων) και η διαφορά από την κορυφή τεράστια! Ο Πιότρ Κοζμίνσκι, αρθρογράφος της Super Express μιλάει για το μεγαλύτερο λάθος της ομάδας, αλλά και τα τεράστια κέρδη που είχε η Λέγκια.
«Ποια είναι η άποψή μου; Ενα από τα μεγαλύτερα λάθη στην ιστορία της Λέγκια. Ξεκίνησε... δραματικά και σε δυο μήνες είχε απολυθεί. Πλήρωσε τις πολύ άσχημες σχέσεις του με τους παίκτες, ήταν απόλυτος και η δημόσια κριτική που άσκησε έκανε τα πράγματα χειρότερα. Η πειθαρχία είναι το παν για τον Χάσι, αλλά δε χειρίστηκε καλά αρκετά θέματα. Τα έσπασε με τους παίκτες, το κλίμα ήταν άσχημο στα αποδυτήρια, ενώ η ομάδα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Επαιξε κακό ποδόσφαιρο, ήταν τραγική στην άμυνα, με πολλά προβλήματα στα στημένα, ενώ η επιθετική του φιλοσοφία γύρισε μπούμερανγκ. Ισως να πιέστηκε για να περάσει την ομάδα στους ομίλους. Τα κατάφερε, αλλά ήταν και τυχερός, αφού η Λέγκια είχε την καλύτερη κλήρωση που θα μπορούσε να έχει. Κάποιος παίκτης είπε μετά την απόλυσή του: 'Είναι σα να ανοίξαμε το παράθυρο και να μπήκε αέρας. Ήταν αποπνικτικά...'
Από την άλλη πλευρά ο Χάσι έβαλε χρήματα στα ταμεία της ομάδας με την πρόκριση, αλλά και η Λέγκια πήρε πρωτάθλημα με μια δική του επιλογή. Εμπιστεύθηκε τον Οφόε, παρά την αρχική κριτική, ο Γκανέζος ήταν ο κορυφαίος, οδήγησε την ομάδα στο πρωτάθλημα και το καλοκαίρι η ομάδα θα βάλει στα ταμεία της τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ», τονίζει.
Έτσι θα παρουσιάσει τον Ολυμπιακό!
Τα πλέον βασικά προπονητικά δείγματα γραφής του Μπέσνικ Χάσι προφανώς και είναι από την Άντερλεχτ. Ο Χάσι γενικότερα παρότι ο βέλγικος σύλλογος δεν έφτασε στο επίπεδο του ποδοσφαίρου που ήθελε έχει μοντέρνες ιδέες και σύγχρονη φιλοσοφία. Ουσιαστικά το πλάνο του αναπτύσσει ένα γρήγορο παιχνίδι με όσο το δυνατόν πιο ταχεία μετάβαση από άμυνα σε επίθεση (σ.σ. transition). Βασίζεται πολύ σε ποδόσφαιρο κατοχής.
Θέλει η ομάδα του να αποδίδει ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Να έχει την μπάλα στα πόδια της όσο περισσότερο γίνεται, να επιβάλλει τον ρυθμό της και να βγαίνει ταχύτατα μπροστά. Το 4-2-3-1 αλλάζει και γίνεται 2-4-4 ή 4-3-3 ανάλογα με το τι ζητάει από το παιχνίδι. Η... νέα Άντερλεχτ και αυτή που ήθελε εκείνος έπαιζε κυρίως 4-2-3-1 με μεγάλη έμφαση στην επίθεση από τα... φτερά με μεγάλη ταχύτητα, τεχνική και ακρίβεια.
Χρησιμοποιούσε τους ακραίους αμυντικούς του ως φουλ μπακ και για να παίζουν όλη την πλευρά. Ο Χάσι είχε αρκετά... ατού στο επιθετικό του πλάνο. Έβαζε διαφορετικούς συνδυασμούς και εναλλακτικούς τρόπους για να προσεγγίζει την αντίπαλη περιοχή η ομάδα του. Σε τέτοια περίπτωση δεν είναι εύκολο μία ομάδα και μία άμυνα να προσαρμοστεί. Εάν δεν ξέρεις τι επιθετικό σχήμα θα βγάλει ο άλλος και το αλλάζει ακόμα και συνεχώς πως θα το αντιμετωπίσεις;
Ουσιαστικά έφτιαχνε τις δικές του... ζώνες μέσα στο γήπεδο ωστόσο ο ρόλος των παικτών διαμορφωνόταν συνεχώς και μπορεί να αλλάζει ανάλογα με το τι προσδοκούσε από τον αγώνα. Εάν ήθελε να σκοράρει γρήγορα, εάν ήθελε να περάσει μπροστά στο σκορ ή εάν ήθελε να... παγώσει τον ρυθμό. Είναι σαφές πως αυτό που έκανε η Άντερλεχτ δεν μπορεί να συγκριθεί με την Μπαρτσελόνα αλλά ένα παράδειγμα αλλαγών θέσεων ανάλογα με τις περιστάσεις που... κολλάει με τους Βέλγους του Χάσι ήταν οι αλλαγές που έκαναν οι Ράκιτιτς και Μέσι. Την ίδια μεθοδολογία ο Χάσι την είχε με όλες τις θέσεις και ας μην του έβγαινε το πλάνο του στο γήπεδο όπως ακριβώς το είχε σκεφτεί.
Ντεφούρ ο... καλύτερός του!
Ο τρόπος με τον οποίο παρουσίαζε την ομάδα του ο αντίπαλος ήταν πάντα καθοριστικός για την αντιμετώπιση που είχε η Άντερλεχτ. Είτε το πως έπαιζε άμυνα είτε το πως έκανε επίθεση. Η Άντερλεχτ στην εποχή Χάσι χρειάστηκε να κάνει χρήση και του 4-1-4-1. Δίνοντας έμφαση στο να βγει υπεραριθμία υπέρ της ιδιαίτερα σε φάσεις στην επίθεση με 2 προς 1 ή και παραπάνω. Το δύσκολο κομμάτι βέβαια είναι να περάσει σωστά η μπάλα στα σημεία κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Αυτό που κάνει λοιπόν η Άντερλεχτ σε αυτήν την περίσταση είναι να βάζει τους Βαν Ντεν Μπόρε και Σακάλα να παίζουν πιο ψηλά, να κερδίζουν μέτρα στο γήπεδο και να απελευθερώνουν έτσι τους Τίλεμανς και Ντεφούρ. Ή να επιδιώξουν να βγάλουν μία άμεση κάθετη στις πιο καίριες περιοχές (σ.σ. στο σημείο μετάβασης από άμυνα σε κέντρο ή από κέντρο σε αντίπαλη περιοχή).
Ο Ντεφούρ αναμφίβολα ήταν σημείο αναφοράς για την Άντερλεχτ κι ένας πολύ αγαπημένος παίκτης του Χάσι. Εάν όχι ο πιο σημαντικός της παίκτης. Δεν ήταν μόνο ότι είχε τρεξίματα, σωστή κάλυψη χώρων, εξαιρετικές μεταβιβάσεις αλλά και σωστό... διάβασμα του παιχνιδιού. Ο τρόπος που έκανε την μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση τον καθιστούσε σχεδόν αναντικατάστατο. Ήταν ο παίκτης - κλειδί για όλα όσα ήθελε το τεχνικό επιτελείο των Βέλγων. Πολύ καλό κοντρόλ μπάλας, σούπερ στο passing game και λειτουργώντας ως ένας deep-lying playmaker με την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα ενός ακραίου επιθετικού.
Ο Χάσι ήθελε τους ακραίους αμυντικούς του είτε να συγκλίνουν προς το κέντρο είτε να πλαγιοκοπούν. Αυτή η εξέλιξη αρκετές φορές έδινε το πλεονέκτημα που ήθελε η Άντερλεχτ. Ο Ντεφούρ ήταν το... παιδί για όλα τα θελήματα στο γήπεδο. Οργανωτικά, επιθετικά και αμυντικά. Ένας παίκτης που τον βοηθούσε αρκετά ήταν ο Τίλεμανς. Οι Τίλεμανς και Ντεφούρ με τον τρόπο που έκαναν τις κινήσεις τους στον αγωνιστικό χώρο και το πως οργάνωναν ή... γέμιζαν την αντίπαλη περιοχή έπαιζαν πάντα κομβικό ρόλο. Ο Ντεφούρ μάλιστα είναι ο πρώτος που βρέθηκε στα μεταγραφικά του πλάνα και που είχε επαφές μαζί του, αν και ξέρει πως το οικονομικό κομμάτι είναι ένα μεγάλο εμπόδιο!
Τα άκρα και ο Μάριν
Στον Χάσι άρεσε ιδιαίτερα το παιχνίδι από τα άκρα και τα εξτρέμ ή και τα ακραία μπακ. Ιδανικός τρόπος να... τρυπήσεις την αντίπαλη άμυνα φυσικά εφόσον έχεις τα κατάλληλα εργαλεία, δηλαδή τους σωστούς παίκτες. Εάν τα καταφέρνεις σου βγαίνει το ιδανικότερο ματς.
Δίνοντας περισσότερο βάθος αλλά και πλάτος στην επίθεση.
Ο Ατσαεμπόνγκ για παράδειγμα ως παίκτης είναι εξαιρετικό εργαλειο στα χέρια ενός τεχνικού. Αν και winger, ακραίος επιθετικός δηλαδή είχε έναν ιδιαίτερο τρόπο στον οποίο έπαιζε λόγω Χάσι. Συνέκλινε αρκετές φορές προς το κέντρο ή την αντίπαλη περιοχή, τραβούσε παίκτες πάνω του, μοίραζε μπάλες ή ακόμα και έβγαινε μπροστά ως φορ. Ο Μάρκο Μάριν τον οποίο ο Χάσι εκτιμούσε πολύ διότι όπως και ο Ατσαεμπόνγκ είχε πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά δεν μπορούσε να κάνει τα ίδια πράγματα, είχε όμως την δυνατότητα να φτιάχνει παιχνίδι από πίσω. Στο πλάνο του Χάσι οι ακραίοι αμυντικοί γίνονταν winger, οι εξτρέμ μετατρέπονται σε παίκτες του άξονα ή και επιθετικοί. Όλα αυτά σε διαφορετικές εκδοχές και λειτουργίες του σκεπτικού του Χάσι για το πως η ομάδα του θα είναι όσο το δυνατόν πιο απρόβλεπτη επιθετικά αλλά και συνάμα γρήγορη, ουσιαστική, πολύ καλή σε τεχνικό επίπεδο αλλά το πιο κυρίαρχο εύστοχη.
Το transition, τα προβλήματα και ο τίτλος!
Η Άντερλεχτ στο επιθετικό της κομμάτι πάντα προσπαθούσε να είναι... αμείλικτη. Δεν είχε καμία πρόθεση να γυρίζει την μπάλα γύρω γύρω. Είχε έναν πιο άμεσο τρόπο παιχνιδιού με κάθετες μεταβιβάσεις της μπάλας και στόχο να βγει γρήγορα η φάση και το γκολ. Αυτό φυσικά προϋποθέτει και γρήγορο transition, γρήγορη μετάβαση από άμυνα σε επίθεση. Σε αρκετές περιπτώσεις το πρόβλημα της Άντερλεχτ ήταν οι αρκετές χαμένες ευκαιρίες της και ότι δεν αξιοποιούσε σωστά την κατοχή της μπάλας που είχε. Μεγάλες του στιγμές;
Την σεζόν 2013 – 2014, η Άντερλεχτ τερμάτισε 3η στην κανονική περίοδο, αλλά στα πλέι οφ πήρε αυτό που ήθελε και κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή. Η δεύτερη κορυφαία στιγμή το 3-3 με την Άρσεναλ στο Champions League. Η Άντερλεχτ έχανε 3-0 στο α' μέρος και το γύρισε με απίθανο τρόπο που μνημονεύεται ακόμα και σήμερα σε σεμινάρια προπονητών στο Βέλγιο.
Η 3η το Super Cup του 2014. Η Άντερλεχτ θα κερδίσει 2-1 την Λόκερεν και θα δώσει τον 2ο τίτλο με την ομάδα στον Χάσι. Σε επίπεδο παικτών που βοήθησε ο Πρατ είναι ένας παίκτης που με τον Χάσι και βελτιώθηκε και αναδείχθηκε πιο πολύ. Το ίδιο και ο Τίλεμανς, ο μέσος, παρά το μικρό της ηλικίας του. Μαζί με τον Ντεφούρ συνέθεσαν μία δυναμική τριάδα. Ο Χάσι έβγαλε γενικά παίκτες ενώ και ο Ντεφούρ του οφείλει αρκετά. Σε επίπεδο ατομικών διαφορών είχε πολλές προστριβές με τον φορ Μίτροβιτς, όχι για θέματα εθνικοτήτων ή κάτι άλλο αλλά για το αγωνιστικό σκέλος. Με τον Σέρβο γενικά είχε προβλήματα σε επίπεδο σχέσεων. Περισσότερο από άλλους παίκτες στην Άντερλεχτ και ίσως και από κάθε άλλον. Παρόλα αυτά ο Μίτροβιτς και σκόραρε αρκετά γκολ και έδωσε αρκετά πράγματα στην ομάδα. Πιθανώς ο τρίτος της... παρέας να ήταν πιο πολύ ο Μίτροβιτς παρά ο Ντεφούρ. Ως top σκόρερ με 14 γκολ.
Καταφύγιο το... ποδόσφαιρο!
Η ζωή για τον Μπέσνικ Χάσι δεν ήταν ποτέ στρωμένη με ροδοπέταλα και γεμάτη ευκολίες. Για την ακρίβεια, στον δρόμο για να στεφθεί πρωταθλητής βρήκε... σφαίρες, φίλους που σκοτώθηκαν ή φυλακίστηκαν και πολλή αγωνία για το αν θα ζει η οικογένειά του. Ειδικά στα τέλη της δεκαετίας του '90 που βίωσε την εμπόλεμη ζώνη στο Κόσοβο. Δεν θα ξεχάσει ποτέ τον εφιάλτη του πολέμου: «Ήμουν τρομαγμένος. Μπορούσα να δω τρομερά πράγματα που συνέβαιναν, γνωρίζοντας ότι η οικογένειά μου είναι εκεί. Ήταν αδύνατο να έρθω σε επαφή μαζί τους επειδή είχαν διαλυθεί οι τηλεφωνικές γραμμές. Τους άκουσα ύστερα από τέσσερις εβδομάδες, αλλά δεν ήξερα αν η Λαουρέτα ήταν ζωντανή. Ήξερα ότι μια γυναίκα βιάστηκε και δολοφονήθηκε αλλά δεν μπορούσαν να κάνω κάτι. Ήταν καταστροφικό. Η γυναίκα μου ήταν στο Κόσοβο σε σχεδόν όλο τον πόλεμο. Όταν πήγε στα Τίρανα την βρήκε η οικογένειά μου και μου τηλεφώνησαν για να μου πουν ότι είναι εντάξει».
Μετά τον τίτλο του με την ομάδα της Γκενκ θα βρεθεί στα Τίρανα με 50.000 δολάρια: «Τη νύχτα που κατακτήσαμε τον τίτλο, οι φίλοι του συλλόγου μάζεψαν χρήματα για μένα ώστε να τα πάρω στην Αλβανία για τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου. Τα χρήματα αυτά διανεμήθηκαν σε 360 οικογένειες. Ό,τι έκαναν τότε οι άνθρωποι της Γκενκ θα μείνει για πάντα στην καρδιά μου».