Το ακατέργαστο «διαμάντι» κοστίζει πλέον (πολλά) εκατομμύρια

Το ακατέργαστο «διαμάντι» κοστίζει πλέον (πολλά) εκατομμύρια

Gazzetta team

Ήταν 1η Ιουλίου του 2019. Ο Ολυμπιακός ανακοινώνει τον τότε 23χρονο άγνωστο προς το ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό τον Ουσεϊνού Μπα.

bwin - Έτσι είναι το παιχνίδι σήμερα, με ενισχυμένες αποδόσεις, κορυφαίο live και χιλιάδες στοιχηματικές επιλογές |21+

Ο υψηλόσωμος στόπερ (1.92) από τη Σενεγάλη, είχε αποκτηθεί από τον προηγούμενο Γενάρη από την Αζαξιό, αλλά έμεινε να κλείσει τη σεζόν στη Γαλλία και στη συνέχεια μετακόμισε στο Λιμάνι.

Η υπογραφή του στο συμβόλαιο τον κάνει παίκτη του Ολυμπιακού μέχρι το 2023. Φυσικά, πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι ανανέωσε μέχρι το 2024.

Η διαδρομή του αυτά τα σχεδόν δύο χρόνια είναι μόνο ανοδική. Ας θυμηθούμε πώς από Ουσεϊνού Μπα έγινε ο δεύτερος βασικός στόπερ των νταμπλούχων Ελλάδας.

image

Η δύσκολη αρχή στην Τσεχία και το... μπαμ με Άρσεναλ

Την περσινή σεζόν, το ευρωπαϊκό ταξίδι του Ολυμπιακού ξεκινά στην Τσεχία. Σ' ένα περίεργο ματς οι ερυθρόλευκοι αναδεικνύονται ισόπαλοι (0-0) - το μόνο ματς στο οποίο δεν νίκησαν στη διαδικασία των προκριματικών. Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος τραυματίζεται μόλις στο 22' κι ο Μπα καλείται να μπει στο ματς για να τον αντικαταστήσει. Στα πρώτα του λεπτά με τη... γκρι φανέλα (μ' αυτήν έπαιζε σε εκείνο το ματς ο Ολυμπιακός), προσπάθησε να κάνει τα βασικά με την μπάλα στα πόδια - χωρίς να έχει πάντα την απόλυτη επιτυχία, ενώ στις φάσεις πήγαινε δυνατά, με αποτέλεσμα να το παρακάνει.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ενέπνεε και τόση σιγουριά, αλλά έκανε σίγουρα τα βασικά. Ο Μαρτίνς, στη συνέχεια, τοποθετεί δίπλα στον Σεμέδο τον Μεριά. Στα προκριματικά του Champions League δεν τον ξαναείδαμε, όπως επίσης και στον όμιλο της διοργάνωσης των αστεριών, μιας και το δίδυμο στην άμυνα δεν άλλαξε.

Το Δεκέμβριο του 2019 παίζει σ' ένα ματς με τη Λάρισα και από τότε δεν βγαίνει από την 11άδα. Μάλιστα, δηλώνει «παρών» στην ήττα με 1-0 από την Άρσεναλ στο Φάληρο, ενώ παίζει και στη θρυλική ρεβάνς του «Emirates».

Αυτό ήταν!

Ο Μπα έχει κερδίσει τον Μαρτίνς, που έχει βρει στο πρόσωπό του τον παρτενέρ που ήθελε για τον Σεμέδο. Ο Ολυμπιακός διαθέτει πλέον δύο δυνατά στόπερ, που κυριαρχούν στον αέρα, πηγαίνουν για να... φάνε την μπάλα και μπορούν να βάλουν το λιθαράκι τους - όσο μπορούν - στο «χτίσιμο» του παιχνιδιού.

image

Η μεταμόρφωση στα χέρια του Μαρτίνς

Πρόκειται για έναν παίκτη, που παίζει κυρίως ως αριστερό στόπερ. Τα στατιστικά ήταν αυτά που ήθελε ο Μαρτίνς. Οπως βλέπουμε στην κορυφαία πλατφόρμα στατιστικών, Wyscout, Σε 2.564 λεπτά, είχε 69.6% επιτυχημένες ενέργειες. Επικρατούσε στο 62.4% των εναέριων μονομαχιών. Μελανό σημείο ότι είχε 3 κόκκινες.

Τη σεζόν όπου ήρθε στον Πειραιά, ο Μπα, είχε 58.7% επιτυχημένες μακρινές μεταβιβάσεις και 87.1% σε πάσες. Αυτά τα δύο μάλλον θα είδε κι ο Πορτογάλος στον παίκτη. Ο κόουτς Μαρτίνς έχει κύριο χαρακτηριστικό το built up και σ' αυτό ο Μπα θα μπορούσε να βοηθήσει. Εκτός από το ότι βάζει το πόδι του στη... φωτιά, βοηθάει λοιπόν και στην ανάπτυξη της ομάδας του, μεταφέροντας την μπάλα από πίσω.

Φέτος, το ποσοστό του στις πάσες έχει φτάσει το 92.7%, ενώ στις μακρινές πάσες το ποσοστό του είναι 54.1% κι οι μονομαχίες στον αέρα που έχει κερδίσει είναι στο 54.1%. Οι συνολικές επιτυχημένες ενέργειές του αγγίζουν σε ποσοστό το 79.5%.

Με τον περιορισμένο χρόνο του Αβραάμ, την αποχώρηση του Μεριά αρχικά και εν συνεχεία αυτή του Σισέ, ο Μπα είναι το δεύτερο στόπερ της ομάδας πίσω από τον Σεμέδο. Μένει να δούμε τι χρόνο θα έχει αν ο Παπασταθόπουλος μπει κανονικά.

Πέρυσι, σε 29 συμμετοχές μέτρησε 2.519', έχοντας γεμάτα 90λεπτα από το δεύτερο μισό της σεζόν και μετά.

Φέτος ήδη μετράει 23 συμμετοχές με 1 γκολ (αυτό που έδωσε την ισοπαλία με 1-1 στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ).

Το heatmap του Μπα στην τελευταία του σεζόν στην Αζαξιό σύμφωνα με το Wyscout

Το heatmap του Μπα στην πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό σύμφωνα με το Wyscout

Το φετινό του heatmap όπως απεικονίζεται στο Wyscout

image

Τα τάκλιν του... θανάτου

Όπως είπαμε και πιο πάνω, ένα από τα χαρακτηριστικά του Μπα είναι τα τάκλιν. Όταν ξαπλώνει στο χορτάρι τα πελώρια πόδια του «αγκαλιάζουν» την μπάλα και σταματούν τις ορέξεις του αντιπάλου. Aυτό συνέβη και χθες στο Φίλιπς Στάντιον, όταν στο 20' έβαλε στοπ στο σουτ του Μάλεν, απέναντι από τον Σα. Γλίτωσε την ομάδα του και το λάθος του παρτενέρ του, Ρούμπεν Σεμέδο.

Το ίδιο συνέβη κι αργότερα, με το σκορ να είναι στο 2-0. Ο ίδιος πάλι... έπεσε στο έδαφος και είπε «όχι» ξανά στον Μάλεν!

Αυτές δεν είναι οι μόνες φορές ούτε στον Ολυμπιακό... έπεσαν από τα σύννεφα βλέποντας τα σωτήρια τάκλιν του.

Στο ματς με την Άρσεναλ στο Καραϊσκάκης, ξαπλώνει προ του Ομπαμεγιάνγκ

Σταματώντας το θωρηκτό της Γουλβς, Τραορέ

Ο Μπα... καταπίνει τον Κωτσόπουλο

Στα προκριματικά με την Ομόνοια, πέφτει για να... φάει την μπάλα

Το My Story by Gazzetta έκανε πρεμιέρα: «Σε μία ώρα κι ένα τέταρτο τα πάντα καταστράφηκαν»