Ο Βασιλιάς της Πόλης

Ο Βασιλιάς της Πόλης

Γράφει ο Σταύρος Σουντουλίδης

Πιέστηκε, αδικήθηκε, όπως συμβαίνει με πολλούς, κέρδισε κούπες, αγάπησε και αγαπήθηκε, ο ΠΑΟΚ θα είναι για τον Δημήτρη Πέλκα η οικογένεια του, όμως από τον περασμένο Οκτώβριο δεν φοράει την (ένα με το δέρμα του) «ασπρόμαυρη» φανέλα, αλλά κάνει πράγματα και θαύματα με την «κιτρινομπλέ» φανέλα της Φενέρμπαχτσε και το θρυλικό «14» στην πλάτη.

bwin - Έτσι είναι το παιχνίδι σήμερα, με ενισχυμένες αποδόσεις, κορυφαίο live και χιλιάδες στοιχηματικές επιλογές |21+

Για το πιτσιρίκι από τα Γιαννιτσά που έκανε δειλά-δειλά τα πρώτα του βήματα στην Τούμπα το 2008 είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου. Το φλερτ του με τη Φενέρμπαχτσε δεν ήταν καινούργιο ούτε είχε προκύψει τις τελευταίες ώρες των μεταγραφών, που λόγω κορονοϊού είχαν πάρει παράταση μέχρι τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη.

Η τουρκική ομάδα τον ήθελε από το χειμώνα του 2019, όμως με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να πηγαίνει φουλ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο Ιβάν Σαββίδης είχε πει «όχι» στην πρόταση των 6.000.000 ευρώ.

Δύο χρόνια τον κυνηγούσε η «Φενέρ» που τον έκανε δικό της με πολύ λιγότερα χρήματα. Η ρήτρα αποδέσμευσης στο συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ προέβλεπε το ποσό των 7,5 εκατ. ευρώ, αλλά βάδιζε στον τελευταίο χρόνο και στη Μικράς Ασίας έπρεπε είτε να τον ανανεώσουν, είτε να τον πουλήσουν. Η πρόταση της «Φενέρ» του εξασφάλιζε 1,2 εκατ. ευρώ συν μπόνους το χρόνο, τα διπλάσια χρήματα που έπαιρνε στην Τούμπα.

«Ο πρόεδρος της Φενέρ την ώρα των υπογραφών του είπε, “δύο χρόνια σε κυνηγάω, επιτέλους σε πήρα”. Ο κ. Σαββίδης δεν ήθελε να τον δώσει τον Δημήτρη, δεν είναι οικονομικό το θέμα αλλά κατάλαβε ότι για την ώρα είχε κλείσει ο κύκλος του στον ΠΑΟΚ», έλεγε ο Πρόδρομος Πέλκας, πατέρας του Δημήτρη.

image

Ο «Ελληνας ημίθεος»

Ανακοινώθηκε από τη «Φενέρ» στις 5 Οκτωβρίου, μεσολάβησαν οι υποχρεώσεις με την εθνική ομάδα, δύο εβδομάδες αργότερα ο Πέλκας συστήθηκε στο κοινό της νέας του ομάδας με το πρώτο του γκολ. Στο ντεμπούτο του ο Έλληνας διεθνής άσος σκόραρε στον εκτός έδρας αγώνα εναντίον της Γκιόζτεπε (2-3) και αμέσως κέρδισε την συμπάθεια του κόσμου, ενώ ο Ερόλ Μπουλούτ αντιλήφθηκε πόσο απαραίτητος και σημαντικός είναι στον τρόπο ανάπτυξης της ομάδας του. Μπήκε μέσα και έπαιξε, δίχως να ζητήσει χρόνο προσαρμογής, δίχως να κάνει προετοιμασία, χωρίς καλά καλά να ξέρει τα ονόματα των συμπαικτών του. Όχι, πως εκείνοι το γνώριζαν.

Ο «Πελκίνιο» άκουγε να τον φωνάζουν «Γιουνανιστάν» στις προπονήσεις, αλλά και στους αγώνες, μέχρι να έρθει η «παρέμβαση» του Τούρκου προπονητή ζητώντας απ’ όλους μέσα στην ομάδα και ειδικά τον Οζάν Τουφάν, που του είχε κάνει την ασίστ στο πρώτο του γκολ και παραδέχθηκε ότι τον φώναξε «Έλληνα», να τον αποκαλούν με το όνομά του: «Δημήτρη τον λένε, ελπίζω να μην ξεχάσετε ξανά το όνομά του»!

H πρωτοποριακή πλατφόρμα της bwin σε περιμένει με νέες λειτουργίες! |21+

Έφτασε πολύ γρήγορα τις 20 συμμετοχές, με 6 γκολ, 6 ασίστ και 6 κίτρινες. Ούτε η έλευση του Μεσούτ Οζίλ, ούτε ο πρώτος τραυματισμός (θλάση στη μέση) πήραν τα φώτα της δημοσιότητας από πάνω του. Όταν στα τέλη του Γενάρη τραυματίστηκε υποσχέθηκε ότι «θα γυρίσω πιο δυνατός» κι αυτό έκανε. Απουσίασε από τρία παιχνίδια πρωταθλήματος και δεν αγωνίστηκε στον προημιτελικό του κυπέλλου με την Μπασάκσεχιρ, όπου τα «καναρίνια» γνώρισαν την ήττα (1-2) και τον αποκλεισμό από την συνέχεια της διοργάνωσης.

Είδε και άκουσε τον Οζίλ να τον αποθεώνει στην επίσημη παρουσίασή του μπροστά σε 132 δημοσιογράφους από 64 διαφορετικά ΜΜΕ. «Αυτή τη στιγμή μου αρέσει πάρα πολύ ο Δημήτρης Πέλκας γιατί αγωνιζόμαστε στην ίδια θέση. Είναι ένας πολύς ταλαντούχος ποδοσφαιριστής», ήταν το σχόλιο του Γερμανού διεθνή για τον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, ο οποίος επέστρεψε δριμύτερος.

image

Πελκασπιρίνη

Στο τελευταίο παιχνίδι κόντρα στον καλό του φίλο και συμπαίκτη στην εθνική ομάδα, Τάσο Μπακασέτα, ήταν εκείνος που έκρινε την αναμέτρηση (Τράμπζονσπορ – Φενέρμπαχτσε 0-1) με μια… φωτοβολίδα από τα 25μ. κάνοντας την «κιτρινομπλέ» πλευρά της Κωνσταντινούπολης να χορεύει συρτάκι για χάρη του!

Ο Τύπος στην Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να αποθεώσει τον Έλληνα μεσοεπιθετικό. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Η «Fotomac» βρήκε έναν ευφάνταστο τίτλο: Pelkaspirin! Η… «πελκασπιρίνη» έμοιαζε να είναι το γιατρικό που έψαχνε να βρει απεγνωσμένα η Φενέρμπαχτσε στη μάχη του τίτλου. Η διαφορά από την πρωτοπόρο Γαλατάσαραϊ είναι στους τρεις βαθμούς (57β.-54β.) και υπάρχει πολύς δρόμος, άλλες 16 αγωνιστικές, ως το φινάλε του φετινού πρωταθλήματος.

Λίγες ώρες μετά το τέλος του αγώνα, ο Πέλκας ανέβασε δύο φωτογραφίες στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter σχολιάζοντας στη λεζάντα: «Επιστροφή στη δουλειά. Ευτυχισμένος που σκόραρα και πήραμε τους τρεις βαθμούς. Περήφανος για την ομάδα και τον χαρακτήρα που δείξαμε».

Μέσα σε λιγότερο από τρεις ώρες, η ανάρτηση πήρε πάνω από 95.200 likes, έφτασε τα σχεδόν 4.100 retweets και πάνω από 2.100 άνθρωποι μπήκαν και σχολίασαν ή εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τον «Joker» και τον «Έλληνα ημίθεο»!

Κάποιοι είχαν κάνει κολλάζ το πρόσωπο του στο σώμα αρχαίου Έλληνα πολεμιστή.

Αρκετοί φίλοι της «Φενέρ» έγραφαν στα ελληνικά, κάποιοι φορούσαν μπλούζες με αναφορά στην Ελλάδα, ένας άλλος άρχισε να πίνουν ούζο στην υγεία του.

Άλλοι τον αποκαλούσαν «βασιλιά», άλλοι «μικρό κίτρινο πουλί».

Ο επίσημος λογαριασμός του «DP14» στο twitter έφτασε να μετράει 114.000 ακόλουθους, ενώ απ’ τη στιγμή που πήγε στην Τουρκία είδε τα νούμερα να εκτοξεύονται στο Instagram φτάνοντας τους 459.000 ακόλουθους. Και εκεί η ανάρτηση ξεπέρασε τα 222.000 likes και συγκέντρωσε πάνω από 10.000 σχόλια!

Η ζωή στην Πόλη κυλάει υπέροχα αυτούς τους πρώτους μήνες. Τα τουρκικά ΜΜΕ βλέπουν έναν Πέλκα, αναγεννημένο και απελευθερωμένο από την πίεση του ΠΑΟΚ, η «Fanatik» τον Ιανουάριο είχε πρώτο θέμα το συγκεκριμένο γεγονός.

Ο 27χρονος ποδοσφαιριστής έχει πάρει μαζί την πανέμορφη και γοητευτική, Κυβέλη, κόρη του πρώην υπουργού και βουλευτή Δημήτρη Μάρδα, η οποία παρότι σπουδάζει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο τμήμα της Ιατρικής Σχολής, αποφάσισε να στηρίξει τον αγαπημένο της ακολουθώντας τον στην Κωνσταντινούπολη.

Το ζευγάρι μένει στην ανατολική πλευρά της πόλης προκειμένου ο Δημήτρης να μην ταλαιπωρείται στις μετακινήσεις και να αποφεύγει το απίστευτο μποτιλιάρισμα στους δρόμους. Ένα από τα πρώτα πράγματα που φρόντισαν να κάνουν στο διάστημα της παραμονής του ήταν να επισκεφτούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι και να συναντηθούν με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, τον οποίο ο Πέλκας χαρακτήρισε «υπέροχο άνθρωπο» και δήλωσε «ευλογημένος και τυχερός που τον γνώρισα».

image

Ο Πέλκας του ΠΑΟΚ

Στα σχεδόν οκτώ χρόνια επαγγελματικής καριέρας στην Τούμπα υπήρξαν ουκ ολίγες στιγμές που «σημάδεψαν» την καριέρα του Δημήτρη Πέλκα. Ευχάριστες και δυσάρεστες, μα πάνω απ’ όλα δυνατές στιγμές.

Ο ντόρος και ο θόρυβος γύρω από το όνομά του, κάποιες φορές λειτούργησε αρνητικά, ωστόσο δεν το έβαλε κάτω, συνέχισε να δουλεύει σκληρά, έχοντας στο μυαλό του να πετύχει όσα ονειρευόταν από μικρό παιδί. Οι «haters» του Πέλκα συχνά πυκνά έκαναν την εμφάνισή τους. Πάντα κάτι τους έφταιγε. Όπως ο πανηγυρισμός και η αφιέρωση των δύο γκολ (με Μπεσίκτας και Κρασνοντάρ) στην αγαπημένη του Κυβέλη.

Μετά δε τον αποκλεισμό από τους ομίλους του Champions League τα «πυρά» του κόσμου είχαν πέσει πάνω στους Έλληνες της ομάδας. Οι ΠΑΟΚτσήδες έχουν ένα… κουσούρι. Από κάποια παιδιά τα οποία τα θεωρούν δικά τους, ανέκαθεν είχαν και συνεχίζουν να έχουν -άγνωστο γιατί- πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις. Και σ’ αυτή την κατηγορία ανήκε κι ο Πέλκας.

Τα ΄χει αυτά το ποδόσφαιρο, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, «μετά τον αποκλεισμό όλοι και όλα έπεσαν πάνω του, μέχρι και απειλές δέχθηκε από οργισμένο κόσμο. Το παραμικρό που γινόταν το έριχναν στον Δημήτρη», έλεγε με παράπονο ο πατέρας του απαντώντας στους επικριτές του.

Ο Δημήτρης κράτησε χαμηλούς τόνους. Είπαμε, δέθηκε με τον ΠΑΟΚ, αγάπησε τον ΠΑΟΚ, γι’ αυτό χαρακτήρισε την αποχώρηση του, μετά από 201 εμφανίσεις, 44 γκολ και 32 ασίστ, απλά ως «η καλύτερη κίνηση που έγινε στο κατάλληλο τάιμινγκ, για να αλλάξω κι εγώ παραστάσεις».

Στη bwin κάνεις παιχνίδι με χιλιάδες ειδικά στοιχήματα, ενισχυμένες αποδόσεις και αξεπέραστο live. |21+