Μπενζαμίν Μεντί: Ελεύθερος στη… δική του φυλακή!

Μπενζαμίν Μεντί: Ελεύθερος στη… δική του φυλακή!

«Μια ποινή που σου επιβάλλεται χωρίς να έχεις διαπράξει κανένα έγκλημα, στην ουσία δεν τελειώνει ποτέ...». Ο Μπενζαμίν Μεντί είναι ελεύθερος, οι κατηγορίες για βιασμό κατέπεσαν έπειτα από δυο δίκες και ο Γάλλος ποδοσφαιριστής με την ψυχολογία στο ναδίρ καλείται να αρχίσει ξανά από την αρχή. Μπορεί; Οι υποθέσεις βιασμού συγκλόνισαν το Νησί, τα φερόμενα ως θύματα ήταν αρκετά και χρειάστηκε η απόφαση των ενόρκων για να βγάλουν οριστικά από τα κάγκελα της φυλακής τον Γάλλο μπακ.

Οι φωνές πολλές... Ποιος έχει δίκιο, ποιος άδικο; Η Δικαιοσύνη ήταν η τελευταία που... έπαιξε μπάλα κι έπειτα από τρία χρόνια περίπου έδωσε στον Μεντί την κάρτα... ελευθερίας που τόσο λαχταρούσε. Μια λαμπερή ζωή που θόλωσε, μια καριέρα που διαλύθηκε και μια προσωπικότητα που τσαλακώθηκε. Ο 29χρονος μπακ... φαλίρισε, τα έχασε όλα και η απόφαση του Δικαστηρίου δεν θα του τα δώσει πίσω. Οι φωνές συμπαράστασης για τον Γάλλο πληθαίνουν...

«Λυπάμαι για όλα όσα πέρασες, Μπενζαμέν Μεντί. Έχασες δύο χρόνια από την καριέρα σου, αλλά αυτό είναι το λιγότερο σε όλη αυτή την κατάσταση. Τι γίνεται με την ψυχολογική ζημιά; Η ζωή σου σίγουρα δεν θα είναι ξανά η ίδια. Η κουλτούρα της καταστροφής υπολήψεων βρήκε ένα ακόμη θύμα.
Μέχρι πότε θα κατηγορούμαστε και θα καταδικαζόμαστε χωρίς να έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας; Ψεύτικες ειδήσεις δημιουργούνται και διαδίδονται χωρίς να τσεκάρει κανείς τα γεγονότα (κάτι που ένιωσα πολύ στην περίοδο των διακοπών) και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη.

Το να είσαι υπεύθυνος είναι το ελάχιστο για κάθε επαγγελματία, αλλά σήμερα η σοβαρή δουλειά είναι η εξαίρεση. Δεν υπάρχουν όρια για να πάρει κάποιος περισσότερα κλικ και να τραβά περισσότερο κοινό.

Το ερώτημά μου είναι τι μπορεί να γίνει για να διορθωθεί η ζημιά;» έγραψε ο Βινίσιους και μαζί του συμφώνησε και ο Ντεπάι.

O Μπενζαμίν Μεντί κρίθηκε αθώος, βάζοντας έτσι τέλος σε μια επίπονη πεντάμηνη δίκη. Την ώρα που ο ένορκος ανακοίνωνε την αθωωτική απόφαση, ο Γάλλος αμυντικός ξεσπούσε σε αναφιλητά και φώναζε «Δόξα τω Θεώ». Ηταν η δεύτερη δίκη που ο Μεντί δικάστηκε κρίθηκε αθώος από τους ενόρκους.

Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια από τότε που η αστυνομία άρχισε να ερευνά την υπόθεση, ο Μεντί προσπάθησε να μείνει δυνατός, αλλά η διαδικασία, αναπόφευκτα, είχε σοβαρό αντίκτυπο σε αυτόν.

Ο Μέντι έφυγε από τη Σίτι στο τέλος του συμβολαίου του τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και είχε ανασταλεί χωρίς αμοιβή από τον σύλλογο της Premier League από τότε που συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση τον Αύγουστο του 2021. Οσο για το δίκιο και το άδικο, αυτό είναι κάτι που μόνο οι ψυχές και το μυαλό των θυμάτων γνωρίζουν…

image

Ποιες ήταν οι κατηγορίες εις βάρος του Μεντί;

Ο Μεντί κατηγορήθηκε για οκτώ βιασμούς, μία απόπειρα βιασμού, από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τον Αύγουστο του 2021.

Η πρώτη γυναίκα τον κατηγόρησε για απόπειρα βιασμού. Η ίδια είχε σχέση με έναν φίλο του Γάλλου, με τον τελευταίο να την φιλοξενεί στην έπαυλή του.

Ένα βράδυ ο Μεντί της ζήτησε να κάνουν σεξ, έχοντας τη… συναίνεση του φίλου του. Η κοπέλα δε συναίνεσε και αποχώρησε. Ο 29χρονος κρίθηκε αθώος για απόπειρα βιασμού.

Η δεύτερη γυναίκα τον κατηγόρησε για βιασμό έπειτα από βραδινή έξοδο τον Οκτώβριο του 2020. Ο Μεντί απαλλάχθηκε από την επιτροπή των ενόρκων.

Η τρίτη γυναίκα κατηγόρησε τον 29χρονο ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά σε ένα πάρτι στο σπίτι του στο Τσεσάιρ στις 2 Ιανουαρίου του 2021. Τον Ιανουάριο κρίθηκε αθώος.

Η τέταρτη γυναίκα τον κατηγόρησε πως τη βίασε στην πισίνα και στην αίθουσα κινηματογράφου του στις 23 Ιουλίου 2021. Η ίδια είχε τονίσει πως είχε κατέβει να αλλάξει, όμως την ακολούθησε ο Μέντι. Ο Γάλλος είπε ότι είχαν συναινετικό σεξ. H υπεράσπιση κατηγόρησε την αστυνομία πως… παρέσυρε την κοπέλα, με τις αρχές να ελπίζουν πως θα βοηθηθούν και άλλες γυναίκες που είχαν προβεί σε καταγγελίες. Ο Γάλλος κρίθηκε αθώος για αυτήν την κατηγορία τον Ιανουάριο.

Η έκτη γυναίκα και η έβδομη ισχυρίστηκαν ότι βιάστηκαν από τον Μεντί στις 24 Ιουλίου 2021. Ο 29χρονος κρίθηκε αθώος για τους ισχυρισμούς της έβδομης γυναίκας τον Σεπτέμβριο και για τους ισχυρισμούς της έκτης στις 11 Ιανουαρίου.

Η έκτη γυναίκα είχε πει πως είχε βρεθεί στο πάρτι του παίκτη, κοιμήθηκε σπίτι του και ξύπνησε βλέποντας τον Γάλλο να τη βιάζει. «Ήταν ξύπνια σε όλη τη διάρκεια της πράξης», είπε η πλευρά του παίκτη. Αρκετούς μήνες πριν από τον υποτιθέμενο βιασμό, η γυναίκα είπε ότι έκανε σεξ με τον παίκτη προσθέτοντας ότι ήταν νηφάλια και ήταν συναινετική η πράξη. Μάλιστα, οι δικηγόροι του παίκτη τόνισαν πως η συγκεκριμένη γυναίκα είχε δεχθεί πίεση από την αστυνομία να πει ότι είχε βιαστεί.

Η έβδομη γυναίκα κατηγόρησε τον ποδοσφαιριστή για την ίδια πράξη, τονίζοντας: «Θυμάμαι ότι προσπάθησα να ξεφύγω». Ωστόσο, ένα video ήταν αρκετό για να… κάψει την καταγγελία της, με το δικαστήριο να αποφασίζει πως έπρεπε να αποσυρθούν οι κατηγορίες.

image

Η δεύτερη δίκη που έφερε και την αποφυλάκιση!

Επειτα από 67 ώρες συζητήσεων, η επιτροπή των ενόρκων δεν μπόρεσε να καταλήξει σε ετυμηγορία για δύο κατηγορίες. Η μία ήταν απόπειρα βιασμού και η άλλη ήταν βιασμός, που αφορούσε δύο διαφορετικές γυναίκες. Το δικαστήριο αποφάσιζε να συνεχιστεί η δίκη. Οι λεπτομέρειες ήταν σοκαριστικές και μια νέα επιτροπή ενόρκων σχηματίστηκε για να βγάλει την απόφαση. Στις 26 Ιουνίου στην κεντρική αίθουσα στο Chester Crown Court, άρχιζε η δεύτερη δίκη. Κατά τη διάρκεια της αντεξέτασής του, ο Γάλλος παραδέχτηκε ότι έκανε «συχνά» σεξ χωρίς προστασία και είπε ότι του άρεσε να έχει σεξουαλική επαφή με πολλές διαφορετικές γυναίκες. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι «δεν ήταν δύσκολο» να συναντήσει γυναίκες, λόγω της ιδιότητάς του ως ποδοσφαιριστής της Premier League. Οι ένορκοι συμφώνησαν πως ο παίκτης είχε μόνο συναινετικές σεξουαλικές πράξεις.

Είναι ακόμα παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι;

Ο Μεντί σταμάτησε να καρπώνεται χρήματα τον Σεπτέμβριο του 2021 και δεν έπαιρνε... λίγα, μιας και ο μηνιαίος του μισθός άγγιζε τις 100.000 λίρες. Το συμβόλαιό του ολοκληρώθηκε και τυπικά στις 30 Ιουνίου και η Σίτι επιβεβαίωσε πως ο παίκτης είναι ελεύθερος. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στις 15 Αυγούστου του 2021 κόντρα στην Τότεναμ.

Μπορεί να ασκήσει έφεση η Εισαγγελία;

Οχι, αν ο κατηγορούμενος κριθεί αθώος, δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση κατά της ετυμηγορίας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο Νόμος δεν δίνει το δικαίωμα να ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης.

image

Εζησε στη χλιδή! Επαυλη, πάρτι, εκατομμύρια…

Πριν πέντε χρόνια περίπου, τα πιο τρελά όνειρα του Μπενζαμίν Μεντί είχαν γίνει πραγματικότητα. Λίγες μόλις μέρες πριν τα 24α γενέθλιά του, είχε φτάσει στην κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, πετυχαίνοντας αυτό που κάθε παίκτης φιλοδοξεί να ζήσει. Ο Μεντί, λίγες εβδομάδες πριν την κούπα του Μουντιάλ, είχε κερδίσει την Premier League με τη Μάντσεστερ Σίτι στην πρώτη του σεζόν στον σύλλογο. Ναι, οι «Πολίτες» είχαν δαπανήσει 52 εκατ. λίρες για να τον αποκτήσουν από τη Μονακό.

Έμοιαζε να τα έχει όλα - μια έπαυλη στο Prestbury αξίας 4,8 εκατομμυρίων λιρών, ενώ ο μισθός του ήταν 100.000 λίρες την εβδομάδα. Ο αδερφός του ήρθε μαζί του στην Αγγλία για να τον βοηθήσει να βρει ένα σπίτι για να εγκλιματιστεί.

Το σπίτι το αγόρασε από τον πρώην σταρ του κρίκετ, Freddie Flintoff και η έπαυλη διέθετε έξι υπνοδωμάτια, πισίνα, αίθουσα κινηματογράφου, γυμναστήριο και πολυτελή διακόσμηση. Μια από τις ασφαλέστερες περιοχές του Μάντσεστερ, μιας και υπήρχαν τακτικές περιπολίες από ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας. «Ηταν η πρώτη φορά που έβλεπα ένα μεγάλο σπίτι σαν αυτό. Απλώς το λάτρεψα» είχε πει. Μαζί του ήταν ο αδελφός του, αλλά και δυο φίλοι του από τις ακαδημίες της Χάβρης. Ο Μεντί είχε τον προσωπικό του σεφ. Δεν ήταν μόνο το εξαιρετικό ξεκίνημα στη Σίτι που τον τρέλανε, αλλά και τα πάρτι. Εβγαινε τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ αγόρασε και ένα διαμέρισμα στην Chapel Street στο Salford για να είναι κοντά στο κέντρο.

Το στέκι του ήταν στο νυχτερινό κέντρο China White στο Deansgate στο κέντρο της πόλης του Μάντσεστερ, είχε σουίτα εκεί, ενώ τα after party συνεχίζονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο διαμέρισμα ή στην έπαυλη. Μαχρέζ, Στέρλινγκ, Μπισάκα, Γκρίλις ήταν μαζί του στα πάρτι. Επίσης, τρελάθηκε με τη σεξουαλική έλξη που προέκυψε με το να είναι ποδοσφαιριστής της Premier League, λέγοντας ότι ήταν «τόσο εύκολο» να κάνεις σεξ.

Ακριβά αυτοκίνητα, ρόλεξ ήταν στην καθημερινότητά του. Ηταν ένας άλλος άνθρωπος, δεν είχε καμία σχέση με το παιδί που έλιωνε στις προπονήσεις στη Χάβρη για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Δυο σοβαροί τραυματισμοί τον έριξαν ψυχολογικά και η κατάσταση ξέφυγε. Αναζητούσε παρηγοριά στα πάρτι. «Ενιωθα χαρούμενος μόνο όταν έπινα και έκανα πάρτι», είπε στην πρώτη του δίκη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι πριν την αστυνομία, η Σίτι ήταν αυτή που είχε αρχίσει τις έρευνες για την εξωγηπεδική του ζωή. Ο Γάλλος είχε κάνει ένα πάρτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς παραβιάζοντας τους κανονισμούς του Covid.

image

Φαλίρισε, τον έσωσε η δικηγόρος του Τζόνι Ντεπ!

Αφού κατηγορήθηκε για βιασμό, η Σίτι απέκλεισε τον παίκτη της και σταμάτησε να πληρώνει τους μισθούς του. Ήταν εκείνη την περίοδο που ο Γάλλος είδε τη ζωή του να καταρρέει. Πριν το Μουντιάλ του Κατάρ, ο 29χρονος βρισκόταν στη φυλακή και είχε… 4 λίρες τη μέρα για το φαγητό του.

Ηταν μια ήρεμη φιγούρα στη δίκη του. Το μικρότερο από τα πέντε παιδιά Σενεγαλέζων μεταναστών ήταν έπειτα από πολλά χρόνια μετρημένος. «Όταν ήμουν μόνος σε ένα κελί σκεφτόμουν τα πάντα. Ο τρόπος που κοιμόμουν με διαφορετικές γυναίκες, ο τρόπος που έβγαινα έξω».

Αρχικά, κρατήθηκε στη φυλακή Altcourse στο Merseyside. Δεν ήταν σε VIP πτέρυγα, κάτι που έφερε την απόλυτη κατάρρευση. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Σωφρονικό Κατάστημα υψίστης ασφαλείας HMP Manchester, πιο γνωστό ως Strangeways. Ο ποδοσφαιριστής φέρεται να μεταφέρθηκε στην πρώτη πτέρυγα για τη δική του ασφάλεια. Τα Χριστούγεννα τα πέρασε μέσα στη διαβόητη φυλακή που στεγάζει εγκληματίες.

Πριν από τη δίκη του, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και άρχισε να προετοιμάζει την υπόθεσή του με τη νομική του ομάδα, με επικεφαλής την Eleanor Laws KC, δικηγόρο υψηλού προφίλ που έχει εκπροσωπήσει στο παρελθόν τον Τζόνι Ντεπ στη δίκη του για συκοφαντική δυσφήμιση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Μεντί διαλύθηκε και οικονομικά... Χρειάστηκε να πουλήσει μερικά από τα υπάρχοντά του, πολυτελή αυτοκίνητα, ρολόγια. Ηθελε ρευστό, μιας και λογαριασμοί πάγωσαν, ενώ τα δικαστικά έξοδα... έτρεχαν. Η Sun είχε αποκαλύψει πως ο Γάλλος δαπάνησε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο λίρες για αμοιβές δικηγόρων. Αντί να πάρει 31 εκατ. λίρες από το συμβόλαιό του από τη Σίτι, βρέθηκε αντιμέτωπος με τη χρεοκόπια. Ο ίδιος έκλεισε την εταιρεία προώθησης του ονόματός του, μιας και υπήρχε δίωξη για απλήρωτους φόρους. Ο Μεντί έχασε επίσης πολλά χρήματα πουλώντας την έπαυλη.

Το αν οι αθωωτικές ετυμηγορίες δημιουργούν δρόμο για την επανείσοδό του στον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μένει να φανεί. Για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια είναι ελεύθερος!