Κωνσταντίνος Καρέτσας: Το απαράμιλλο ταλέντο ενός ελληνόπουλου που «λάμπει» στο Βέλγιο (vids)

Κωνσταντίνος Καρέτσας: Το απαράμιλλο ταλέντο ενός ελληνόπουλου που «λάμπει» στο Βέλγιο (vids)

Νότης Χάλαρης

«Θυμηθείτε το όνομα» είναι η μόνιμη ετικέτα δίπλα από την περίπτωση του στο Βέλγιο και όχι μόνο. Μικρόσωμος, γρήγορος, πανέξυπνος και με τεχνική που θα ζήλευαν μεγάλοι ποδοσφαιριστές στην ηλικία του. Τι και αν δεν έχει πατήσει ούτε τα 16 χρόνια ζωής;

Στη Γκενκ έχουν... θαμπωθεί με το ταλέντο του και ήδη κάνει απίθανα πράγματα με τους νέους της ομάδας όπου παίζει κόντρα ομάδες που αγωνίζονται στη δεύτερη κατηγορία της χώρας. Η Εθνική Βελγίου από την άλλη, δεν τον έχει αφήσει να αφαιρέσει το εθνόσημο από το στήθος καθώς είναι μόνιμος... κάτοικος σε κάθε κλήση των μικρών ομάδων.

Ο Κωνσταντίνος Καρέτσας έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στη χώρα, έχει τραβήξει τα βλέμματα από κορυφαία κλαμπ και θεωρείται το next big thing της Γκενκ αλλά και του βελγικού ποδοσφαίρου.

Ωστόσο το ελληνικό στοιχείο πάνω του δεν είναι μόνο το όνομα αλλά και ο τρόπος που έχει μεγαλώσει, επισκέπτεται την Ελλάδα, υποστηρίζει τον ΠΑΟΚ και έχει εξελιχθεί με ερεθίσματα από τη χώρα μας.

Το Gazzetta εκμεταλλεύεται την εξαιρετική παρουσία του 15χρονου μεσοεπιθετικού με τον βελγικό σύλλογο σας τον παρουσιάζει.

image

Το ποδοσφαιρικό γονίδιο και η απόφαση του πατέρα να μην γραφτεί σε ακαδημία

Γεννημένος στις 19 Νοεμβρίου του 2007 στο Γκενκ του Βελγίου, ο Κωνσταντίνος Καρέτσας είχε έντονα το ποδοσφαιρικό στοιχείο στο σπίτι καθώς ο Βάιος Καρέτσας υπήρξε επαγγελματίας ποδοσφαιριστής μέχρι και τη στιγμή που ο γιος του άρχισε το ποδόσφαιρο.

Έπαιξε σε ομάδες της Ελλάδας αλλά και του Βελγίου μέχρι ο πρωτότοκος γιος του να κάνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Ο Κωνσταντίνος ήταν μόλις τεσσάρων ετών όταν συνέβη αυτό και για τρία χρόνια, πήγαινε κάθε μέρα με τον μπαμπά για προπόνηση. Όχι επειδή ο πατέρας του το ζητούσε αλλά γιατί ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής επιθυμούσε να έχει μία μπάλα στα πόδια.

ελλάδα
Ο μικρός Κωνσταντίνος στην πρώτη του ομάδα με προπονητή τον πατέρα του, Βάιο.

Όσον αφορά την επιλογή να μην γραφτεί σε κάποια ακαδημία, το σκεπτικό ήταν πολύ απλό. Ο Κωνσταντίνος ήθελε να ξεκινήσει ποδόσφαιρο στα τέσσερα χρόνια του όμως όλες οι τοπικές ομάδες, μέχρι και την ηλικία των έξι ετών είχαν ως προπονητές απλούς μπαμπάδες με αποτέλεσμα να μην γίνεται η σωστή δουλειά στις ακαδημίες.

Για αυτό τον λόγο και ο Βάιος Καρέτσας επέλεξε να προπονεί ο ίδιος τον γιό του μέχρι να μεγαλώσει και να μπορεί να μπει σε μία κανονική ακαδημία. Παράλληλα, από πολύ νεαρή ηλικία, ο Κωνσταντίνος έδειχνε την υψηλή αντίληψη για το ποδόσφαιρο αφού αντί για καρτούν, ο μικρός έβλεπε μόνο αγώνες και μοιραζόταν με τον μπαμπά του τις απόψεις που είχε με όσα κοιτούσε.

Μάλιστα ο νεαρός είχε ιδιαίτερη αδυναμία στους Βραζιλιάνους και κυρίως στον Νεϊμάρ αλλά και τον Ροναλντίνιο από τους οποίους υιοθέτησε αρκετά στοιχεία εντός των τεσσάρων γραμμών.

ελλάδα

image

Έβαλε σε έναν χρόνο 200 γκολ και έκανε το... κλικ στη Γκενκ υπό τις οδηγίες του μπαμπά του

Όταν έγινε επτά ετών, γράφτηκε σε μία τοπική ομάδα της περιοχής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έφευγε από τις... φτερούγες του πατέρα του. Συγκεκριμένα στην πρώτη προπόνηση στο γκρουπ της Κ-7, ο προπονητής είπε στα παιδιά να αρχίσουν να τρέχουν γύρω-γύρω από το γήπεδο και τότε ο πατέρας του Κωνσταντίνου δεν άφησε τον γιό του να μπει.

Ο λόγος ήταν ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν ποδόσφαιρο και όχι να τρέχουν με αποτέλεσμα το συμβούλιο του συλλόγου να τον καλέσει σε ραντεβού και εν τέλει να συμφωνήσει μαζί του να αναλάβει ως... προπονητής στο συγκεκριμένο γκρουπ. Ο ίδιος δέχτηκε και η καθημερινότητα του παιδιού συνέχισε να είναι η ίδια με τη διαφορά ότι τώρα ήταν μέλος μίας ομάδας.

ελλάδα

Στην πρώτη του σεζόν έδειξε το αδιανόητο ταλέντο που είχε. Συνολικά πέτυχε πάνω από 200 γκολ (!), σάρωσε όλα τα βραβεία και δεν άργησε να κάνει το... κλικ σε άλλες ομάδες, μεταξύ αυτών και το μεγάλο κλαμπ της πόλης, η Γκενκ.

Οι άνθρωποι του βελγικού συλλόγου προσέγγισαν τον πατέρα του και κάπως έτσι στα οκτώ του χρόνια, ο Καρέτσας φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας (υποστήριζε τη Γκενκ από τότε που άρχισε να βλέπει ποδόσφαιρο).

image

Η σχέση με την Ελλάδα, ο ΠΑΟΚ και ο Καρέλης

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, το όνομα δεν είναι η μόνη σχέση του Κωνσταντίνου με την Ελλάδα. Η καταγωγή του πατέρα του είναι από τις Σέρρες και της μητέρας του από την Αθήνα, όπου ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής έχει επισκεφτεί ουκ ολίγες φορές για διακοπές. Παράλληλα, στο σπίτι εκτός από το βελγικό ποδόσφαιρο, υπάρχει συνεχώς ενημέρωση και για το ελληνικό όπως και για την Εθνική Ελλάδας.

Οι συνήθειες που ακολουθούν θυμίζει αρκετά αυτές που θα είχαν και στην Ελλάδα και φυσικά αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση και στην ομάδα που υποστηρίζει. Το γονίδιο του ΠΑΟΚ έχει περάσει και στον μικρό Κωνσταντίνο καθώς στην οικογένεια Καρέτσα κρατάει σταθερά από τον προπάππου από τη μεριά του πατέρα.

ελλάδα

Από την πλευρά της μητέρας όλη η οικογένεια είναι Παναθηναϊκός και μάλιστα η θεία του νεαρού είχε προσπαθεί να τον μεταπείσει κάνοντάς του δώρο μία φανέλα του «τριφυλλιού». Ωστόσο εκείνος περιορίστηκε στο απλά να τη φορέσει για τη φωτογραφία καθώς ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που υποστηρίζει μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα ένας από τους ποδοσφαιριστές με τους οποίους έχει φωτογραφία είναι ο Νίκος Καρέλης. Ο Έλληνας φορ είχε αγωνιστεί για 1,5 χρόνο στη Γκενκ (Γενάρη του 2016 με καλοκαίρι του 2018) όταν και κόστισε 2,5 εκατ. ευρώ στους Βέλγους για να αποκτηθεί από τον Παναθηναϊκό. Ο Καρέτσας είχε φωτογραφηθεί με τον διεθνή φορ καθώς ήταν δέκα ετών εκείνη την περίοδο και είχε αρχίσει ήδη να ξεχωρίζει με τις ακαδημίες των Βέλγων.

Στο αρχείο του υπάρχει φωτογραφία τόσο με τον νυν στόπερ της Τσέλσι, Κουλιμπαλί αλλά και με ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, όπως ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ.

ελλάδα

image

Η πρώτη... μεταγραφή στην Άντερλεχτ, το «τσεκ» από Μάντσεστερ Σίτι, ο πόθος του Άγιαξ και η επιστροφή

Μετά από πέντε χρόνια στη Γκενκ, ο Καρέτσας είχε σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του. MVP σε κάθε τουρνουά, πολλά γκολ, άλλες τόσες ασίστ και φυσικά αρκετά τρόπαια. Ο ίδιος φαινόταν πως ήθελε κάτι το διαφορετικό και ένα update για να εξελιχθεί και έτσι σε ηλικία 12 ετών, επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στην Άντερλεχτ.

Μία δύσκολη απόφαση καθώς θα έπρεπε να αφήσει το Γκενκ και να ταξιδέψει μόνος του στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά στη ζωή του. Μία απόσταση 93 χιλιομέτρων και περίπου μίας ώρας είχαν ως αποτέλεσμα ο Κωνσταντίνος να μείνει αρχικά σε μία οικογένεια στην πόλη και στη συνέχεια σε ξενώνες του συλλόγου, μακριά από τους δικούς του.

Το πρώτο εξάμηνο ήταν αρκετά δύσκολο καθώς έπρεπε να μάθει γαλλικά και να ανταγωνιστεί το υψηλό επίπεδο που υπήρχε στις ακαδημίες, όπου ουκ ολίγες φορές ήταν στον πάγκο. Σιγά-σιγά άρχισε να καταλαβαίνει πως πηγαίνει το πράγμα και με τις ευκαιρίες που είχε, ξεδίπλωσε το ταλέντο του σε μεγάλο βαθμό.

ελλάδα

Παράλληλα ήρθε και η πρώτη κλήση από την Εθνική Βελγίου όπου αρχικά μπήκε στην Κ15 και στη συνέχει στην Κ16, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Μετά από 2,5 χρόνια στα μικρά κλιμάκια της Άντερλεχτ και λίγο πριν κλείσει τα 15, ο πατέρας του δέχθηκε ένα... βουνό από προτάσεις από άλλες ακαδημίες.

Η μισή... Ευρώπη τον ήθελε. Μερικές από τις ομάδες που προσέγγισαν τον μπαμπά του ήταν η Μίλαν, η Λειψία, η Μάντσεστερ Σίτι αλλά και άλλα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης. Ωστόσο μία από τις ομάδες που προσπάθησε με ακόμα μεγαλύτερη «πίεση» ήταν ο Άγιαξ.

ελλάδα

Ο ολλανδικός σύλλογος κάλεσε τον Κωνσταντίνο και τον πατέρα του στο Άμστερνταμ, συζητήσαν όμως μία άλλη ομάδα είχε προλάβει τον 15χρονο μεσοεπιθετικό. Αυτή ήταν η Γκενκ η οποία είχε παρουσιάσει το πλάνο της για την σωστή εξέλιξη του ταλαντούχου ποδοσφαιριστή και το γεγονός ότι θα ήταν κοντά στο σπίτι του, φάνηκε ως το ιδανικότερο σενάριο.

Ο «Αιάντας» ρωτάει μέχρι και τώρα για την περίπτωση του ποδοσφαιριστή όμως εκείνος έχει βαλθεί να τρελάνει το βελγικό ποδόσφαιρο καθώς στη δεύτερη κατηγορία της χώρας, προσφέρει το ατόφιο ταλέντο που διαθέτει. Η επιλογή να επιλέξει τη Γκενκ αντί των μεγάλων κλαμπ έχει... μετάφραση στο ότι είναι 25% καλύτερα στη ψυχολογία και στο αγωνιστικό κομμάτι από ότι στις Βρυξέλλες.

image

Το «βαρύ» πρόγραμμα, τα ρούχα και η αδυναμία στο FIFA

Αν και είναι στην εφηβεία, ο Καρέτσας έχει μπει σε ένα πρόγραμμα που μόνο εύκολο δεν είναι για ένα παιδί της ηλικίας του. Ουσιαστικά έχει μπει σε ρυθμούς επαγγελματία ποδοσφαιριστή σε συνδυασμό με το σχολείο και ο ελεύθερος χρόνος που έχει μέσα στη μέρα είναι ελάχιστος. Πιο συγκεκριμένα...

  • Από το πρωί μέχρι το μεσημέρι είναι στο σχολείο
  • Το μεσημέρι τον παίρνει το πούλμαν της ομάδας και πηγαίνει στο προπονητικό κέντρο όπου και τρώει μεσημεριανό
  • Στη συνέχεια έχει προπόνηση
  • Ακολουθούν βίντεο που τους δείχνει ο σύλλογος
  • Επιστροφή στο σπίτι μετά τις 7 με 8 το απόγευμα
  • Μέχρι το βράδυ κάνει τα όποια μαθήματα έχει

Από την άλλη στον ελεύθερο του χρόνο κάνει απλά πράγματα όπως βόλτες με φίλους, του αρέσει να ψωνίζει ρούχα καθώς ακολουθεί τη μόδα ενώ έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο FIFA. Το Playstation είναι από τις αγαπημένες του ασχολίες όπου και εκεί το «χρώμα» του ΠΑΟΚ είναι έντονο καθώς είναι μία από τις ομάδες που επιλέγει σταθερά.

Αξιοσημείωτο δε, σύμφωνα με τον κύκλο του ότι αυτό το πρόγραμμα δεν τον επιβαρύνει αλλά, αντιθέτως, είναι η ζωή που ονειρεύεται να κάνει.

image

Το ολοκληρωμένο πακέτο ενός σύγχρονου 10αριού...

Πάμε στο αγωνιστικό σκέλος. Από τότε που άρχισε το ποδόσφαιρο, ο Καρέτσας δεν άφησε τη θέση του «10» όμως στα πρώτα του βήματα, δοκίμασε διάφορες θέσεις όπως αμυντικός χαφ, 8άρι, εξτρέμ αλλά και φορ μεταξύ άλλων. Έχοντας διδαχθεί τα... μυστικά των θέσεων, η επιλογή να παίζει ως μεσοεπιθετικός σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες θέσεις, του έδωσε το «κάτι παραπάνω».

Το μόνο μειονέκτημα είναι το κορμί του, το οποίο δεν τον βοηθάει να μπει σε προσωπικές μονομαχίες σώμα με σώμα αλλά από την άλλη, πρόκειται για ένα ταλέντο με απίστευτη τεχνική. Εξού και το πιο δυνατό του σημείο είναι το ένας εναντίον ενός όπου ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει για να ξεφύγει από δύσκολες καταστάσεις.

Αναζητά τις ανοιχτούς χώρους και για αυτό κινείται και στα πλάγια πέρα από τον άξονα ενώ αποτελεί έναν ποδοσφαιριστής «entertainer», δηλαδή ξεσηκώνει τον κόσμο με τις ντρίμπλες αλλά και τις ιδέες του στον αγωνιστικό χώρο.

Παράλληλα μιλάμε για ένα παιδί με απίστευτες αντοχές καθώς τρέχει μ.ο. ανά αγώνα 13 χιλιόμετρα (!) σε 80 λεπτά αγώνα. Έχει δουλέψει στο συγκεκριμένο κομμάτι και έτσι το γεγονός ότι κουράζεται δύσκολα του αφήνει και το περιθώριο να έχει καθαρό μυαλό στο επιθετικό τρίτο.

Τέλος μιλάμε για έναν γνήσιο αριστεροπόδαρο ποδοσφαιριστή που δεν διστάζει να δοκιμάσει το πόδι του από μακρινό απόσταση και με τα απαραίτητα φάλτσα. Τέτοια άλλωστε είναι τα γκολ που έχει πετύχει με τους νέους της Γκενκ και έχει εντυπωσιάσει τους οπαδούς της. Όμως, το αξιοσημείωτο σε αυτό είναι ότι χρησιμοποιεί με την ίδια ευκολία και το δεξί που θεωρείται αδύναμο.

Το «κομμάτι» της Εθνικής Ομάδας

Όπως είναι λογικό, το γεγονός ότι οι ρίζες του είναι ελληνικές, φέρνει στο τραπέζι της κουβέντας το κομμάτι της Εθνικής Ομάδας. Ο 15χρονος μεσοεπιθετικός είναι μόνιμο μέλος των μικρών εθνικών του Βελγίου όπου με την Κ16 έχει βγάλει... μάτια σε διάφορα τουρνουά και κόντρα σε μεγάλες ομάδες.

Τα χαρακτηριστικά του ξεχωρίζουν στον αγωνιστικό χώρο και δεν μοιάζει μακριά μία κλήση στην Κ19 καθώς ήδη αγωνίζεται στην Κ17. Ωστόσο η Ελλάδα δεν έχει μείνει άπραγη καθώς το περασμένο καλοκαίρι είχε γίνει μία... κρούση από τη χώρα μας προς την περίπτωση του όμως το επιβαρυμένο πρόγραμμα που έχει, βάζουν εμπόδια (προς το παρών) στο να φορέσει το εθνόσημο της χώρας μας.

ελλάδα

Συγκεκριμένα ο νεαρός ποδοσφαιριστής θέλει να αποφύγει τα ταξίδια για να ενσωματωθεί σε εθνική ομάδα αυτή τη στιγμή ενώ την ίδια στιγμή, στο Βέλγιο έχει συμπαίκτες που γνωρίζει και δεν ταλαιπωρείται με ταξίδια. Σίγουρα στο μέλλον κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί, ειδικά όταν έρθει η στιγμή να επιλέξει ποιο εθνόσημο θα θέλει να υπηρετήσει, όμως ο ίδιος και το περιβάλλον του προτιμούν να κοιτούν βήμα-βήμα τις επιλογές.

Όπως άλλωστε κάνει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του μέχρι τώρα. Οι «σειρήνες» από τα μεγάλα κλαμπ δεν έχουν αποσυντονίσει τον 15χρονο μεσοεπιθετικό που κοιτάει να κάνει σωστά αυτό που ονειρεύεται. Να κάνει τον κόσμο στις εξέδρες να ευχαριστιέται αυτό που βλέπει από τον ίδιο.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Αρχείο από τον Βάιο Καρέτσα, Από τα social media της Γκενκ