Ουνάι Έμερι: Ο υποτιμημένος Βάσκος οδηγεί την Άστον Βίλα στο απόλυτο όνειρο

Ουνάι Έμερι: Ο υποτιμημένος Βάσκος οδηγεί την Άστον Βίλα στο απόλυτο όνειρο

Ανδρέας Σουλάι

Ο Ρόμπερτ Κιγιοσάκι έχει γράψει στη ζωή του περισσότερα από δέκα βιβλία. Κυρίως πάνω στη μέθοδο της επιτυχίας και στον ρόλο που έχουν οι αποτυχίες στη ζωή ενός ανθρώπου. «Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν φοβούνται την αποτυχία, αλλά καταλαβαίνουν ότι είναι απαραίτητο να διδαχθούν από αυτή», είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις του γνωστού επιχειρηματία, συγγραφέα και οικονομολόγου.

Μια φράση η οποία αποτυπώνει τον Ουνάι Έμερι. Τον Βάσκο προπονητή που χρειάστηκε να περάσει από δύσκολες δοκιμασίες στην καριέρα του. Ο Ισπανός ωστόσο καταφέρνει πάντα με έναν «μαγικό» τρόπο να βγει και πάλι πάνω από τους επικριτές, κλείνοντας το ένα στόμα πίσω από το άλλο.

Αμφισβητήθηκε όσο λίγοι στο Λονδίνο. «Κουβαλάει» τον χειρότερο αποκλεισμό στην ιστορία του Champions League. Ωστόσο ο Έμερι έχει την ιστορία και τους τίτλους για ασπίδα, με τον Βάσκο να έχει επιστρέψει στην Premier League και να τα βάζει μέχρι και με τους «μεγάλους», έχοντας φτιάξει μια Άστον Βίλα που είναι ικανή να χτυπήσει και να απειλήσει όποιον και να βρει μπροστά της.

image

Ο τραυματισμός που τον... έστειλε στους πάγκους και η Αλμερία που τον ανέδειξε

Ως ποδοσφαιριστής ο Ουνάι Έμερι δεν κατάφερε να καταγράψει σπουδαία καριέρα. Τα περισσότερα του παιχνίδια ο Βάσκος τα είχε στις χαμηλότερες κατηγορίες του ισπανικού ποδοσφαίρου, μετρώντας περισσότερες από 200 συμμετοχές στην Segunda.

Γέννημα θρέμμα Βάσκος, ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη Σοσιεδάδ. Μέτρησε ωστόσο μόλις πέντε συμμετοχές με την πρώτη ομάδα, συνδέοντας το όνομα του κυρίως με την Τολέδο. Ένας σοβαρός τραυματισμός ωστόσο που υπέστη στο γόνατο, φορώντας τη φανέλα Λόρκα Ντεπορτίβα, τον οδήγησε στην πρόωρη απόσυρση σε ηλικία 32 ετών.

Ένας τραυματισμός που ωστόσο αποδείχθηκε... χρυσός. Ο Έμερι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Λόρκα και με το... καλησπέρα ξεκίνησε να γράφει τη δική του ιστορία, καθώς για πρώτη φορά ο σύλλογος κατάφερε να κερδίσει τον προβιβασμό στην δεύτερη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Στην παρθενική της χρονιά στην Segunda, η Λόρκα του Έμερι έφτασε μια ανάσα από την La Liga, καθώς τερμάτισε μόλις πέντε βαθμούς πίσω από τις θέσεις που οδηγούσαν στα... σαλόνια της Ισπανίας.

Το 2006, ο Έμερι αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Λόρκα. Έπιασε το ταβάνι του με την ομάδα και έψαξε το κάτι παραπάνω. Η Αλμερία ήταν αυτή που «κέρδισε» τον Βάσκο τελικά. Μια ομάδα η οποία στα... χαρτιά δεν έμοιαζε με μεγάλη βελτίωση για την καριέρα του Έμερι.

Ο Ισπανός ωστόσο βγήκε και πάλι κερδισμένος κόντρα στα προγνωστικά. Οδήγησε τους Ανδαλουσιάνους στην πρώτη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου για πρώτη φορά στην ιστορία τους, ενώ στην «παρθενική» σεζόν του συλλόγου στα «σαλόνια» της χώρας, την οδήγησε στην 8η θέση!

Ήταν και το επίτευγμα που ουσιαστικά ανέβασε επίπεδο τον Έμερι, προπονητικά. Ο Βάσκος δεν είδε ποτέ ξανά πίσω από τότε, με τη Βαλένθια να τον αρπάζει και να του δίνει τα «κλειδιά». Στις «νυχτερίδες» ο Έμερι χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Είδε την ομάδα του να χάνει μέσα σε λίγους μήνες τα μεγαλύτερα της «χαρτιά», καθώς οι Ντάβιντ Βίγια, Νταβίντ Σίλβα και Χουάν Μάτα αποχώρησαν από τον σύλλογο.

Στα χρόνια του Έμερι ωστόσο, η Βαλένθια επέστρεψε στο Champions League και ήταν σταθερά ανάμεσα στις ομάδες που πρωταγωνιστούσαν στην La Liga. Ο Βάσκος δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο με τον σύλλογο, ωστόσο το πέρασμα του, με βάση και τις συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει, ήταν πέρα για πέρα επιτυχημένο, με τις δύο πλευρές να ολοκληρώνουν τη συνεργασία τους το 2012.

image

Η Σπαρτάκ που δεν του βγήκε και η επιστροφή στην Ισπανία που «δημιούργησε» τον σημερινό Ουνάι Έμερι

Πριν καν ολοκληρώσει τη θητεία του με τη Βαλένθια, ο πρόεδρος της Σπαρτάκ Μόσχας ανακοίνωσε τον Μάιο του 2012 τη συμφωνία με τον Έμερι. Ο Βάσκος ωστόσο άντεξε μόλις ένα εξάμηνο στη Ρωσία, καθώς τον Νοέμβριο του ίδιου έτους είδε την πόρτα της εξόδου, αμέσως μετά την εντός έδρας συντριβή από τον μεγάλο «εχθρό», την Ντιναμό Μόσχας.

Ωστόσο ο Βάσκος δεν έμεινε και πολύ χωρίς δουλειά, καθώς ένα δίμηνο αργότερα επέστρεψε στην Ισπανία για λογαριασμό της Σεβίλλης, η οποία είχε μόλις απομακρύνει τον Μίτσελ από τον πάγκο της.

Μια εξέλιξη που έμελλε να μείνει στην ιστορία και για τις δύο πλευρές. Στην πρώτη του γεμάτη χρονιά, ο Έμερι οδήγησε τους Ανδαλουσιάνους στον τρίτο ευρωπαϊκό τίτλο του συλλόγου, επικρατώντας στον τελικό της Μπενφίκα. Κι όμως, ο Έμερι συνέχισε να γράφει ιστορία, καθώς την αμέσως επόμενη σεζόν, οδήγησε τη Σεβίλλη στο back-to-back στο Europa League, με τους Ανδαλουσιάνους να φτάνουν τις τέσσερις κατακτήσεις συνολικά στην ιστορία τους και να ανεβαίνουν στην κορυφή του θεσμού.

Η επόμενη χρονιά, βρήκε τον Έμερι και τη Σεβίλλη στους ομίλους του Champions League. Οι Ισπανοί τα βρήκαν σκούρα στα «αστέρια» και τερμάτισαν στην 3η θέση, «πέφτοντας» έτσι στην... αγαπημένη τους διοργάνωση. Κατάληξη; Three-peat! Παρότι μάλιστα βρέθηκε να χάνει με 1-0 στο ημίχρονο, η Σεβίλλη σκόραρε τρεις φορές στο δεύτερο 45λεπτο απέναντι στη Λίβερπουλ του Κλοπ και έφτασε στο τρίτο συνεχόμενο Europa League, με τον Έμερι να γράφει με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία της Σεβίλλης.

Με τη Σεβίλλη, ο Έμερι συμπλήρωσε 205 παιχνίδια, έχοντας ποσοστό νικών πάνω από το 50% των αναμετρήσεων που έδωσε η Σεβίλλη επί των ημερών του, με τα τρία Europa League να μένουν για πάντα στην ιστορία.

image

Η πρόκληση της Παρί και η «θρυλική» συντριβή

Έπειτα από ένα ιστορικό πέρασμα στη Σεβίλλη, ο Έμερι θέλησε να προσπαθήσει και πάλι εκτός Ισπανίας. Το καλοκαίρι του 2016, ο Βάσκος συμφώνησε να γίνει κάτοικος Γαλλίας, υπογράφοντας συμβόλαιο με την Παρί Σεν Ζερμέν που ήθελε το Champions League, έχοντας ξεκινήσει τη δυναστεία της εντός των συνόρων.

Η πρώτη σεζόν του Έμερι στη Γαλλία αποδείχθηκε εφιαλτική. Η Παρί Σεν Ζερμέν έχασε τον τίτλο από τη φοβερή και τρομερή Μονακό των Φαλκάο, Μπαπέ, Μπερνάρντο Σίλβα και παράλληλα δέχτηκε και τον χειρότερο αποκλεισμό στην ιστορία του Champions League.

Η Παρί είχε καταφέρει να διαλύσει την Μπαρτσελόνα με 4-0 στην έδρα της στον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» του Champions League. Καμία ομάδα στο παρελθόν δεν είχε προκριθεί, έχοντας ηττηθεί στο πρώτο παιχνίδι με τέτοια διαφορά τερμάτων. Η Παρί ωστόσο γνώρισε μια ιστορική συντριβή στη ρεβάνς του «Καμπ Νόου», με την Μπαρτσελόνα να επικρατεί με το απίθανο 6-1 και να περνάει στην επόμενη φάση, γράφοντας για τον Έμερι μια «μαύρη» σελίδα καριέρας.

Την επόμενη χρονιά, ο Έμερι έκανε το μίνιμουμ στο Παρίσι. καθώς κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα, ανακοινώνοντας στο τέλος της σεζόν την απόφαση του να αποχωρήσει από τον σύλλογο έπειτα από μόλις δύο χρόνια στον πάγκο.

image

Το θετικό ξεκίνημα στην Άρσεναλ, η κατρακύλα και η safe επιλογή

Το καλοκαίρι του 2018, ο Έμερι έκανε το μεγάλο βήμα για την Premier League, υπογράφοντας με την Άρσεναλ. Το ξεκίνημα του στους «κανονιέρηδες», στη μετά Βενγκέρ εποχή ήταν άκρως θετικό.

Η Άρσεναλ κατάφερε να χτίσει ένα φοβερό αήττητο σερί 22 αγώνων, το τρίτο καλύτερο στην ιστορία του συλλόγου, καταγράφοντας ενδιάμεσα και έντεκα συνεχόμενες νίκες, πριν «σπάσει» τον Δεκέμβριο. Ουσιαστικά από εκείνο το σημείο, μέχρι και το τέλος της θητείας του στο Λονδίνο, η Άρσεναλ δεν κατάφερε να σηκώσει ξανά κεφάλι.

Ο Έμερι δεν βρήκε ποτέ τη φόρμουλα στο «Emirates». Έδωσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού σε εννιά ποδοσφαιριστές! Δέχτηκε συνολικά 70 γκολ στην Premier League, περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα του Big-6. Ενώ οδήγησε την ομάδα στο μεγαλύτερο της σερί χωρίς νίκη, με την Άρσεναλ να μη φτάνει σε θετικό αποτέλεσμα για 56 ολόκληρες ημέρες, το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει πρώτο στη σχετική λίστα του συλλόγου.

Μάλιστα, μέσα στη σεζόν, η Άρσεναλ συνετρίβει στον τελικό του Europa League από τη συμπολίτισσα Τσέλσι, καθώς οι «μπλε» επκράτησαν με 4-1 και έσβησαν κάθε όνειρο της ομάδας του Έμερι για συμμετοχή στο Champions League μέσω της κατάκτησης του τροπαίου.

Αναπόφευκτα, τον Νοέμβριο του 2019, η διοίκηση της Άρσεναλ αποφάσισε να του δείξει την πόρτα της εξόδου, με τη θητεία του Έμερι στο Λονδίνο να ολοκληρώνεται άδοξα και να κρίνεται αποτυχημένη, καθώς πέρα από το ότι οι «κανονιέρηδες» δεν έφτασαν σε κάποιον τίτλο, δεν κατάφεραν ούτε να συμμετάσχουν στο Champions League.

Όταν μια συνταγή είναι επιτυχημένη, τη δοκιμάζεις ξανά. Ο Έμερι είναι μάλλον αυτής της άποψης, με βάσει και τις αποφάσεις που έχει πάρει στην καριέρα του.

Το καλοκαίρι του 2020, ο Βάσκος επέστρεψε στη χώρα του, για λογαριασμό της Βιγιαρεάλ. Ο Έμερι κατάφερε απευθείας να μεταμορφώσει την ομάδα και τον Δεκέμβριο έγραψε ιστορία, χτίζοντας το μεγαλύτερο αήττητο σερί του συλλόγου, με 18 παιχνίδια.

Τον Μάιο της σεζόν, το «κίτρινο υποβρύχιο» έγραψε την πιο χρυσή σελίδα ever, με τον Έμερι να οδηγεί τη Βιγιαρεάλ στην κατάκτηση του Europa League και στον πρώτο τίτλο γενικότερα για το κλαμπ, επικρατώντας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον μεγάλο τελικό.

Η επόμενη σεζόν, έφερε ενδιαφέρον από την Premier League και πάλι. Η Νιούκαστλ που είχε μόλις μεταβιβαστεί στους Σαουδάραβες χτύπησε την πόρτα του Βάσκου, ωστόσο ο Έμερι απέρριψε την πρόταση, δηλώνοντας αφοσιωμένος στη Βιγιαρεάλ, την οποία κατάφερε να οδηγήσει μέχρι τα ημιτελικά του Champions League, πριν αποκλειστεί από τη Λίβερπουλ.

image

Η Άστον Βίλα «έσπασε» τη ρήτρα του Έμερι και ζει το όνειρο της με τον Βάσκο

Τον Οκτώβρη του 2022, η Άστον Βίλα αποφάσισε να αλλάξει σελίδα. Απομάκρυνε τον Στίβεν Τζέραρντ και «έσπασε» τη ρήτρα των έξι εκατομμυρίων ευρώ που είχε ο Έμερι με τη Βιγιαρεάλ, επαναφέροντας τον Βάσκο στην Premier League. Οι «χωριάτες» εκείνη τη στιγμή βρισκόντουσαν στην 16η θέση της βαθμολογίας, δίνοντας το τιμόνι στον Έμερι που είχε μπροστά του πολλή δουλειά.

And the rest is history. Ο Έμερι κατάφερε να επαναφέρει την Άστον Βίλα στην Ευρώπη μετά από 12 χρόνια, τερματίζοντας στην 7η θέση της βαθμολογίας. Από την ημέρα που έκανε το ντεμπούτο του στη Βίλα, οι «χωριάτες» έχουν συγκεντρώσει 77 βαθμούς στο πρωτάθλημα, πίσω μόνο από τις Μάντσεστερ Σίτι, Άρσεναλ και Λίβερπουλ, μετρώντας 22 νίκες σε επίπεδο Premier League μέσα στο 2023.

Το διπλό στο Λονδίνο απέναντι στην Τότεναμ ήταν για τον Έμερι μια ακόμη απόδειξη της τρομερής δουλειάς που κάνει στην Άστον Βίλα τον τελευταίο χρόνο, καθώς μετά από 14 χρόνια, οι «χωριάτες» βρίσκονται στην τετράδα της Premier League, έχοντας μάλιστα μόλις δύο λιγότερους βαθμούς από την πρωτοπόρο Άρσεναλ!

«Είμαι πολύ απαιτητικός επειδή θέλω να αφήσω το στίγμα μου στο ποδόσφαιρο και την Premier League. Θέλω να περάσω αυτή τη δοκιμασία μαζί με τους ποδοσφαιριστές μου, τους ιδιοκτήτες, τους φιλάθλους μας και το κλαμπ. Η ιστορία της Άστον Βίλα είναι πολύ μεγάλη. Θέλω να γράψουμε και εμείς πραγματική ιστορία εδώ», δήλωσε ο Έμερι αμέσως μετά το διπλό στην έδρα της Τότεναμ.

Ο Έμερι έχει περάσει πολλά στους πάγκους. Έχει γράψει ιστορία, έχει κάνει υπερβάσεις, έχει κατακτήσει και ιστορικούς τίτλους. Από την άλλη ωστόσο, έχει αμφισβητηθεί, έχει γνωρίσει συντριβές και έχει βγει ηττημένος από πολλές και απαιτητικές δοκιμασίες.

Η ιστορία ωστόσο θα κρίνει στο τέλος τον προπονητή Ουνάι Έμερι, ο οποίος τη δεδομένη στιγμή «τρελαίνει» κόσμο με τη φοβερή και τρομερή Άστον Βίλα που κάνει πορεία... πρωταθλήτριας Premier League!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image