Η Βουδαπέστη «αναπνέει» για το ποδόσφαιρο και ο Φέρεντς Πούσκας που... ζει παντού!

Η Βουδαπέστη «αναπνέει» για το ποδόσφαιρο και ο Φέρεντς Πούσκας που... ζει παντού!

Νότης Χάλαρης

Αν και αυτή τη στιγμή η Ουγγαρία παλεύει με κάθε τρόπο να μπει σε μεγάλες διοργανώσεις και οι σύλλογοι να μην έχουν μεγάλες πορείες στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, όμως πρόκειται για μία χώρα που στα μέσα του 20ου αιώνα, ήταν ο φόβος και ο... τρόμος των αντιπάλων σε όλα τα επίπεδα.

Η Εθνική ομάδα έφτασε μέχρι και τον τελικό του Μουντιάλ δύο φορές (1938, 1954) και οι σύλλογοι πετύχαιναν μεγάλα αποτελέσματα απέναντι σε δυνάμεις της Ευρώπης.

Παρότι με τα χρόνια, η δυναμικότητα της Ουγγαρίας έπεσε αισθητά, η «φλόγα» των οπαδών και η αγάπη για την ομάδα τους και το άθλημα παρέμεινε αναλλοίωτο μέσα στα χρόνια.

Το Gazzetta ταξίδεψε στην Βουδαπέστη, περιπλανήθηκε στους δρόμους της πόλης και σας παρουσιάζει τον ποδοσφαιρικό τρόπο ζωής πριν από τα ντέρμπι ή τις ευρωπαϊκές μάχες αλλά και τον Φέρεντς Πούσκας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ: ΝΟΤΗΣ ΧΑΛΑΡΗΣ

image

Ο θρυλικός Φέρεντς Πούσκας σε κάθε γωνιά της πόλης

Ο «στρατηγός» που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971, κάνοντας τον το πρώτο ελληνικό κλαμπ στην ιστορία που συμμετείχε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ο Φέρεντς Πούσκας δεν ήταν απλώς ένας προπονητής που γράφτηκε στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά αποτέλεσε έναν εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών στην Ευρώπη και για πολλούς, τον απόλυτο «θρύλο» στο ουγγρικό.

ελλάδα

Η μορφή του βρίσκεται σε κάθε άκρη της Βουδαπέστης. Από την πρώτη στιγμή που πατάς το πόδι του στο αεροδρόμιο, μέχρι τα μικρά μαγαζάκια με τα σουβενίρ, όπου το όνομά, το πρόσωπο και το θρυλικό «10» συνοδεύουν τα υπόλοιπα αξιοθέατα της πόλης.

Ένας άνθρωπος που σάρωσε με τη φανέλα της Χόνβεντ, κάνοντας την μία από τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, πετυχαίνοντας 360 γκολ σε 352 συμμετοχές ενώ αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ πρωταθλήματος με την Ουγγαρία.

ελλάδα

Φυσικά δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και στο μεγαλύτερο στάδιο της χώρας που φέρει το δικό του όνομα. Το «Ferenc Puskás Arena» έχει χωρητικότητα 67 χιλιάδων θεατών και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2017, προσφέροντας τη μόνιμη έδρα για την εθνική ομάδα.

Από τις πινακίδες μέχρι και τη διακόσμηση του μετρό και του τραμ, οι επιτυχίες του θρύλου της Ουγγαρίας αλλά και διάφορες χρυσές στιγμές στην ιστορία του ουγγρικού αθλητισμού βρίσκονται παντού γύρω από το στάδιο.

ελλάδα

Η μπύρα είναι μέρος της... προετοιμασίας πριν τα παιχνίδια

Με το ποδόσφαιρο να αποτελεί ένα από τα βασικά αθλήματα της πόλης, οι οπαδοί έχουν κάποιες συγκεκριμένες... παραδώσεις που τηρούν πριν ή μετά από κάθε παιχνίδι, ειδικά όταν πρόκειται για κάποια μεγάλη συνάντηση.

Συγκεκριμένα σποτ, μπυραρίες ή σημεία όπου οι συναντήσεις είναι «υποχρεωτικές» για κάθε οπαδό και εκεί άπαντες γίνονται μία μεγάλη παρέα που ετοιμάζεται να πάει προς το γήπεδο. Κοινό σημείο για όλους είναι φυσικά η μπύρα.

ελλάδα

Το ποτό που επίσης είναι μέσα στην... παράδοση πριν ή κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών για όσους δεν πηγαίνουν στο γήπεδο και παρακολουθούν το παιχνίδι από κάποια παμπ ή μαγαζί γενικώς.

Τα συγκεκριμένα «στέκια» υπάρχουν και γύρω από το κάθε γήπεδο ή μέσα στην πόλη. Για παράδειγμα, οι φίλοι της Φερεντσβάρος πηγαίνουν σε ένα συγκεκριμένο μαγαζί με το όνομα «Szoglet» όπου μαζεύονται πάντα πριν τα παιχνίδια της ομάδας τους και έπειτα αναχωρούν για το γήπεδο ή παρακολουθούν το ματς εκεί.

image

Το μεγάλο ντέρμπι της πόλης

Πράσινοι εναντίον μωβ. Κάπως έτσι αναφέρουν το μεγάλο ντέρμπι της Ουγγαρίας οι οπαδοί του ποδοσφαίρου. Χωρίς να έχει σημασία σε τι κατάσταση βρίσκονται, πάντα το ματς της Φερεντσβάρος με τον Ούιπεστ συγκεντρώνει τα βλέμματα των περισσότερων φίλων του αθλήματος στη χώρα.

Πρόκειται για ένα ντέρμπι που ξεκινήσει στα μέσα της δεκαετίας του '30 και έπειτα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και την αποδυνάμωση της Χόνβεντ, άρχισε να γίνεται πιο έντονο. Παρότι μέσα στα χρόνια τόσο η ΜΤΚ, όσο και η Βάσας δυνάμωσαν αρκετά, το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν έχασε ποτέ την αίγλη του.

Ακόμη και τώρα που οι διαφορές των δύο ομάδων φαίνεται μεγάλη (με τη Φερεντσβάρος να έχει σαρώσει τα πάντα την τελευταία 15ετία), η μέρα ενός τέτοιου ματς είναι πάντα ιδιαίτερη στο πρόγραμμα, ανεξαρτήτου βαθμολογικής αξίας.

Όπως αναφέρει ο Ούγγρους δημοσιογράφος του «Sportal.hu», Μπένζαμιν Ατίλα: «Πάντα το συγκεκριμένο παιχνίδι γεμίζει το γήπεδο και σχεδόν πάντοτε υπάρχει καθυστέρηση για την έναρξη του από τον καπνό λόγω των καπνογόνων. Η ατμόσφαιρα είναι καυτή στην κάθε έδρα».

image

Η γρήγορη ματιά έξω από το Groupama Arena πριν από μία ευρωπαϊκή μάχη

Το Gazzetta βρέθηκε στην Groupama Arena για τη ρεβάνς του Ολυμπιακού κόντρα στη Φερεντσβάρος για τα νοκ-άουτ του Conference League και λίγο πριν την πρώτη σέντρα, έριξε μία γρήγορη... ματιά γύρω από το γήπεδο.

Δεν είναι μόνο οι συνήθειες που ακολουθούν οι φίλοι της Φερεντσβάρος αλλά και τα διάφορα events που υπάρχουν έξω από το γήπεδο όπου υπάρχει έντονο το στοιχείο της ιστορίας του κλαμπ. Συγκεκριμένα, παρκαρισμένο στην άκρη υπάρχει ένα μεγάλο φορτηγό, το οποίο έχει μέσα ένα... μουσείο με κειμήλια από την ιστορία της ομάδας.

ελλάδα

Μεταξύ αυτών είναι διάφορα αντικείμενα από σημαντικούς αγώνες της σύγχρονης ιστορίας αλλά και διάφορα μετάλλια, κύπελλα και έγγραφα από τον 20ο αιώνα. Από εκεί και πέρα, έξω από το γήπεδο βρίσκεται και ο Λάζλο μαζί με τον Ίγκορ.

Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο Ίγκορ είναι ο αετός που πετάει στο γήπεδο της Groupama Arena αλλά λόγω των κανονισμών της UEFA, εκείνος και ο εκπαιδευτής του βρίσκονται έξω από το γήπεδο και οι οπαδοί έχουν τη δυνατότητα φωτογραφηθούν μαζί τους.

ελλάδα

Παράλληλα, όπως είχατε διαβάσει και στο Gazzetta, ο θρύλος του κλαμπ είναι ο Άλμπερτ Φλόριαν, ο οποίος είχε πάρει και τη Χρυσή Μπάλα ενώ έγραψε ιστορία με τη Φερεντσβάρος. Εκτός από το άγαλμα που υπάρχει έξω από το γήπεδο, το όνομά του υπάρχει και στον κεντρικό δρόμο έξω από το γήπεδο αλλά και στη στάση του τραμ.

Έξω από το γήπεδο υπάρχει και ένα επιβλητικό άγαλμα που δείχνει έναν αετό πάνω σε μία ποδοσφαιρική μπάλα, το οποίο θυμίζει αρκετά το πρώτο έμβλημα στην ιστορία του κλαμπ, το μακρινό 1928. Το κοινό σημείο που έχει με τον αντίστοιχο δικέφαλο αετό έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, είναι πως είναι από τον ίδιο γλύπτη.

Ο λόγος για τον Ούγγρο Γκάμπορ Μίκλος Ζόκε, ο οποίος σχεδίασε και τα δύο έργα με αυτό της Φερεντσβάρος να βρίσκεται εκεί από το 2014 όταν άνοιξε τις πόρτες του το Groupama Arena, το οποίο ζυγίζει 15 τόνους και έχει ύψος 8 μέτρα ενώ το άνοιγμα των φτερών είναι 16 μέτρα.