Κωνσταντίνος Τζολάκης: Το μυαλό του πάντα ήταν στο σχολείο και στο ποδόσφαιρο

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Το μυαλό του πάντα ήταν στο σχολείο και στο ποδόσφαιρο

Είναι ο απόλυτος ήρωας. Είναι ο τερματοφύλακας που στα 21 του ήδη είναι τρεις φορές πρωταθλητής Ελλάδας, έχει στην κατοχή του ένα Κύπελλο Ελλάδας και με τη χθεσινή εμφάνισή του επιβεβαίωσε ότι το μέλλον είναι όλο δικό του, έχοντας ωστόσο ένα απίστευτο παρόν.

Ο Κωνσταντίνος ή Κωνσταντής (για τους δικούς του ανθρώπους) Τζολάκης, φέτος μετράει 8 εμφανίσεις, ενώ στην Ευρώπη έπαιξε πρώτη φορά με τη Μακάμπι στο... μαγικό 6-1. Κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού έχει καθίσει συνολικά 39 φορές και το δεδομένο είναι πως οι ερυθρόλευκοι πρέπει να κινηθούν για την ανανέωση της συνεργασίας τους μαζί του... χθες.

Μέσω του Gazzetta, ο Κώστας Γκολέμης, ο προπονητής τερματοφυλάκων που τον είχε στα χέρια του όταν ακόμη ήταν στα Χανιά και στον Πλατανιά, θυμάται τα πρώτα βήματα του Κωνσταντή του. Του παιδιού που πάντα είχε στο μυαλό του το σχολείο και το ποδόσφαιρο.

image

Στην Κ20 του Πλατανιά πριν κλείσει τα 16

Σεζόν 2017-2018. Η Κ20 του Πλατανιά έχει κάτω από τα δοκάρια της ένα παιδί που ακόμη δεν είναι καλά - καλά 16 ετών.

Ο Κωνσταντίνος Τζολάκης όντας μόλις 15 ετών έχει κάνει τον προπονητή τερματοφυλάκων της ομάδας των Χανιών, Κώστα Γκολέμη αλλά και τον τότε προπονητή της ομάδας, Μανώλη Σκύβαλο να τον εμπιστεύονται τυφλά.

Μέσω των εμφανίσεών του με τον Πλατανιά, ο τεχνικός της Κ16 στην Εθνική, Βασίλης Γεωργόπουλος, δεν γίνεται να μην τον συμπεριλάβει στις κλήσεις του.

Στις 21/11 του 2017 κάνει το ντεμπούτο του με το εθνόσημο στο στήθος κρατώντας το μηδέν στη νίκη με 0-1 επί του Μαυροβουνίου.

Η πορεία του στην Εθνική είναι ανοδική. Το 2019 είναι βασικός στα πλάνα του Νίκου Κεχαγιά στην ομάδα που μας εκπροσώπησε στο Euro K17. Σήμερα είναι βασικός στην ομάδα του Γιώργου Σίμου στην Κ21 και αναμφισβήτητα το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί στην ανδρών.

Στα 17 του μάλιστα κλήθηκε από τον Πέδρο Μαρτίνς να κάτσει κάτω από τα δοκάρια στον τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ. Στον πάγκο έμεινε τότε ο Αλέν, μιας κι ο Σα δεν ήταν διαθέσιμος για εκείνο το ματς. Και εκεί κράτησε το μηδέν, βοηθώντας την ομάδα του να πάρει το Κύπελλο. Αυτό δεν ήταν το ντεμπούτο του στην 11άδα του Μαρτίνς. Στις 4/3 του 2020 στην ήττα με 3-2 από τον ΠΑΟΚ κάνει το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα.

Στα 19 του ήδη μετρούσε ένα νταμπλ κι οι εμπειρίες του είναι περισσότερες από κάποιο παιδί άλλο παιδί της ηλικίας του.

Στις Πανελλήνιες που έδωσε έβγαλε πάνω από 16.000 μόρια και η σχολή που ήθελε να περάσει - και τα κατάφερε - ήταν η Οργάνωση Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Νταμπλούχος Ελλάδας με τον Ολυμπιακό πριν κλείσει τα 19 και εξαιρετικός μαθητής

image

«"Το σχολείο μας και το ποδόσφαιρό μας", έλεγε από μικρός ο Κωνσταντής»

Ο Κώστας Γκολέμης, ο οποίος ήταν ο προπονητής τερματοφυλάκων στην Κ19 του Πλατανιά, ήταν αυτός που τον είχε στα χέρια του όταν ο σημερινός ήρωας του Ολυμπιακού ήταν ακόμη παιδάκι.

Στις 4/8 του 2021, στην πρώτη μας επαφή, ο Κώστας Γκολέμης, δίχως να θέλει να καρποθεί κάτι από τη λάμψη και την επιτυχία του Κωνσταντή (του), είχε πει στο Gazzetta:

«Ο Κωνσταντής, είναι ένα έξυπνο παιδί που του αρέσει να δουλεύει σκληρά. Ήταν πολύ εργατικός αλλά θέλω να σταθώ στη φοβερή παιδεία που έχει από την οικογένειά του. Δεν θέλω να κρυφτώ... Το παιδί πήγε μόνο του. Ενα του έλεγα και καταλάβαινε δέκα. Δεν χρειάστηκε να του δώσω συμβουλές. Θα μπορούσε να σας λέω και να σας λέω αλλά ειλικρινά αυτά το παιδί δεν χρειάστηκε πολλά από εμάς. Είχε έναν στόχο: Το σχολείο και την μπάλα. Και έχει πετύχει και στα δύο. Πέρασε στο Πανεπιστήμιο και στο ποδόσφαιρο βλέπετε που έχει φτάσει».

Στην τελευταία μας επικοινωνία, θυμίζοντάς του ό,τι είχαμε πει, η απάντησή του ήταν κοφτή: «Αυτό ακριβώς, τι άλλο να πούμε. Το παιδί αυτό είχε πάντα έναν στόχο: Το σχολείο και το ποδόσφαιρο. "Το σχολείο μας και το ποδόσφαιρό μας", έλεγε. Ήταν βέβαιος ότι μπορεί να τα συνδυάσει και τα δύο. Και τα κατάφερε. Πρόκειται για μια πολύ δυνατή προσωπικότητα. Βέβαια, έχουν κάνει φοβερή δουλειά κι οι γονείς του, οι οποίοι είναι άνθρωποι του αθλητισμού».

Μιλάτε ακόμη με τον Κωνσταντίνο;

«Μία φορά την εβδομάδα θα τα πούμε. Πριν το ματς με τη Φενέρ δεν τα είπαμε, είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις ένα παιδί το οποίο το ξέρεις από τόσο μικρό να έχει αυτήν την εξέλιξη κι αυτήν την πορεία. Αυτή είναι η ικανοποίηση του κάθε προπονητή».

Μπορεί να είναι κλισέ η ερώτησή μου, αλλά θα ήθελα να μας πείτε πώς νιώσατε όταν τον είδατε να πιάνει τα πέναλτι.

«Εκλαιγα από συγκίνηση. Είναι πολύ όμορφο και πολύ συγκινητικό να βλέπεις έναν δικό σου άνθρωπο να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής σε μια τόσο ιστορική στιγμή για την ομάδα του αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Όταν επέστρεψε και πάλι στην αρχική 11άδα, είπατε κάτι; Τον συμβουλέψατε τίποτα;

«Όχι δεν το σχολιάσαμε, δεν θέλω να μπλέκομαι σ' αυτά. Δεν έχει ανάγκη ο Κωνσταντής τις συμβουλές μου. Είναι ένα πάρα πολύ συνεσταλμένο παιδί. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του και από τον τρόπο που πανηγύρισε».

Ποιο είναι το στοιχείο που βλέπετε να έχει εξελίξει πιο πολύ;

«Εχει εξελίξει πάρα πολύ την ικανότητα με τα πόδια».

Θωρείτε ότι αυτό έχει διακρίνει ο Μεντιλίμπαρ και τον έχει στην αρχική του 11άδα;

«Νομίζω πως ναι, όλα παίζουν το ρόλο τους. Είναι ένας πολύ έμπειρος προπονητής και σίγουρα κάτι το ιδιαίτερο θα έχει ξεχωρίσει».

@Photo credits: INTIME