Ο ξεχωριστός Χουλιάν Κουέστα έγινε ο ξένος παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές με τη φανέλα του Άρη

Ο ξεχωριστός Χουλιάν Κουέστα έγινε ο ξένος παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές με τη φανέλα του Άρη

Ρητορική η ερώτηση αλλά πραγματικά, ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι εκείνο το ψιλόλιγνο παλικάρι, με το γκρι jacket μέσα στο κατακαλόκαιρο, θα εξελισσόταν σε ρέκορντμαν συμμετοχών; Μάλλον κανείς γιατί πάνω στην τρέλα εκείνων των ημερών και κυρίως της προσμονής για τον ερχομό όμορφων ημερών, έπειτα από την τετραετία στην καταχνιά και στη μαυρίλα, ο νους των περισσοτέρων ήταν σ’ αυτούς που τρέχουν στο χορτάρι και λιγότερο σ’ εκείνον που στέκεται ολομόναχος μπροστά σε μια εστία. Απαρατήρητος δεν πέρασε και δεν θα μπορούσε άλλωστε λόγω κορμοστασιάς αλλά η δική του άφιξη – εκείνο το καλοκαίρι του 2018 – δεν ήταν δα και στα… headlines. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά μεταμεσονύχτια ώρα κι έπειτα από μπόλικη εναέρια ταλαιπωρία λόγω καθυστερήσεων στις ανταποκρίσεις των πτήσεων. Στο αεροδρόμιο τον περίμεναν άπαντες με κοντομάνικα κι αυτός παρουσιάστηκε με το ελαφρύ jacket δίχως χαμόγελο στα χείλη, με την περιέργεια επεξεργασίας του νέου περιβάλλοντος, αποτυπώνοντας πρόσωπα και φυσιογνωμίες.

Για εκείνο το καλοκαίρι έχουν γραφτεί πολλά καθότι ήταν συναρπαστικό, ταξιδιάρικο και αγαπησιάρικο αφού σήμανε την απαρχή μιας νέας εποχής. Περιλάμβανε ένα σχέδιο αναγέννησης, ήταν πλούσιο σε οράματα κι εμπεριείχε ένα σωρό νέες φυσιογνωμίες πάνω στις οποίες βασιζόταν ο στόχος. Έχοντας κλείσει τα 27α, ο Χουλιάν Κουέστα δεν ήταν δα παιδαρέλι αλλά σε ώριμη ηλικία, συνειδητοποιημένος για μια νέα επαγγελματική πρόκληση ή τουλάχιστον έτσι είχε φανταστεί εκείνη τη συμφωνία του με τον Άρη. Προφανώς ο Ισπανός δεν θα μπορούσε να υποψιαστεί την εξέλιξη των πραγμάτων και κυρίως την αναρρίχησή του στην κορυφή της λίστας των ξένων παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές. Είναι αυτό που λένε… «ποτέ μην λες ποτέ».

image

Η Βίσλα που δεν πλήρωσε και ο Άρης που αγόρασε

Μια επαγγελματική συνεργασία μπορεί να βασιστεί σε συγκυρίες πραγμάτων και στην προκειμένη περίπτωση η οικονομική ασυνέπεια της Βίσλα Κρακοβίας, σε συνδυασμό με την απόφασή της να γκρεμίσει και να χτίσει από μηδενική βάση, δεν έφερε έναν αλλά… δύο τρυγόνια για τον Άρη. Ο αδερφικός φίλος αλλά και συνοδοιπόρος του Κουέστα, ο Φραν Βέλεθ, εμφανίστηκε με καθυστέρηση περίπου δύο εβδομάδων αλλά η απόκτηση και των δύο βασίστηκε σ’ έναν όρο των συμβολαίων τους με την πολωνική ομάδα ο οποίος προέβλεπε την αποδέσμευσή τους σε περίπτωση μη τήρησης του χρονοδιαγράμματος πληρωμών. Μη φανταστείτε βέβαια ότι ο Άρης αράδιασε εκατομμύρια, ίσα-ίσα που εκείνες οι υποθέσεις στοιχειοθέτησαν το τέλειο ριφιφί. Ο Χουλιάν δεν κόστισε περισσότερα από 80.000 ευρώ και τελικώς έφτασε στη Θεσσαλονίκη επί ημερών Πάκο Ερέρα ο οποίος τον γνώριζε από τα χρόνια συνύπαρξής τους στην Ισπανία. Είναι ευνόητο ότι συνεκτιμήθηκε το μεγάλωμά του στο ποδοσφαιρικό περιβάλλον της Σεβίλλης ασχέτως του ότι δεν είχε μετρήσει περισσότερες από μόλις μία συμμετοχή στην επαγγελματική ομάδα καθότι ανδρώθηκε στη δεύτερη ομάδα του ισπανικού club.

image

Τι σημασία έχουν τα νούμερα και οι αριθμοί;

Για τον Ισπανό μάλλον δεν έχουν την παραμικρή αξία. Είναι συμπέρασμα το οποίο αναδεικνύεται μέσα από τις επιλογές του αριθμού που αναγράφεται στο πίσω μέρος της φανέλας του. Ουδέποτε είχε εμμονή με κάποιον συγκεκριμένο, ίσα-ίσα που οι επιλογές του παραπέμπουν σε κλήρωση τυχερού παιχνιδιού. Οκτώ διαφορετικά νούμερα είχε στην (περίπου 15ετία) καριέρα του και παρότι στον Άρη πάντα ήταν ο Νο1… ουδέποτε αγωνίστηκε με αυτόν τον αριθμό στη φανέλα. Προφανώς το Νο23 είναι από τα αγαπημένα του γιατί με αυτό μέτρησε 188 συμμετοχές. Με το Νο1 στην πλάτη αγωνίστηκε στη Σεβίλλη Β’, Βίσλα Κρακοβίας, Αλμερία. Στην τελευταία φόρεσε και το Νο25. Αυτό είχε στην πλάτη και στην πρώτη ομάδα της Σεβίλλης όπως και τα νούμερα 26, 29, 32 ενώ στη Σεβίλλη Β’ έτυχε να φορέσει και τα νούμερα 13, 30.

image

Μια σχέση σαν… καρδιογράφημα

Η ιστορία ήδη έχει εντάξει τον Χουλιάν Κουέστα στη λίστα των κορυφαίων ξένων ποδοσφαιριστών του συλλόγου. Αυτό υποδηλώνουν και οι αριθμοί καθώς με τις 188 συμμετοχές (με 79 clean sheet’s) αναρριχήθηκε στην κορυφή της λίστας των ξένων παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές. Κι έτσι καταρρίφθηκε το ρεκόρ που βαστούσε ο Ντάρσι Νέτο ο οποίος αγωνίστηκε σε 187 παιχνίδια (σε Superleague και Superleague 2) ενώ ο Αρτούρ Λεκμπέλο έπαιξε σε 186 παιχνίδια κατά την επταετή παρουσία του στην ομάδα. Η εξέλιξη των πραγμάτων μάλλον στοιχειοθετεί έκπληξη πρώτου μεγέθους υπό την έννοια ότι η σχέση του Άρη με τον Κουέστα δεν πέρασε απλά από πολλά κύματα αλλά δαμάστηκε στα βαθιά νερά όλων των μεγάλων θαλασσών και η αμφισβήτηση ήταν αναπόφευκτη. Στη διάρκεια αυτής της σχέσης υπήρξαν στιγμές κατά τις οποίες οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα και κυρίως έφεραν άλλους ποδοσφαιριστές για να τον αντικαταστήσουν. Σαν το… next best thing του αυστριακού ποδοσφαίρου, τον Φαμπιάν Έμαν ή ακόμη τον Βραζιλιάνο Ντένις οι οποίοι δεν αποδείχθηκαν απλά ανεπαρκείς αλλά δεν είχαν και το ανάστημα να σταθούν απέναντί του.

Κύριο επιχείρημα των επικριτών του ήταν οι αντιδράσεις του στα μεγάλα παιχνίδια παράλληλα της αδυναμίας του στην ολοκληρωτική απορρόφηση της πίεσης που εμπεριέχουν. Το πρόσωπό του τοποθετήθηκε σε κεντρικό σημείο στο κάδρο των ευθυνών εκείνου του αποκλεισμού από τη Μόλντε, στην πραγματικότητα όμως του καταλογίστηκε μεγαλύτερη… ποσότητα ευθύνης συγκριτικά με αυτή που του αναλογούσε. Ήταν επίσης μερικές αντιδράσεις του σε «μικρά» ή και σε περισσότερο σημαντικά παιχνίδια σαν αυτό απέναντι στην Αστάνα, κυρίως όμως τον στοίχειωσε εκείνο το λάθος στον αγώνα του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό με το περιβόητο «κρυφτούλι» του Μπουχαλάκη. Αυτό το αγκάθι μάτωσε τη δική του καρδιά και στην πραγματικότητα αποτέλεσε την αρχή του τέλους μιας συνεργασίας κι αφού είχαν προηγηθεί περίοδοι κατά τις οποίες είχε χάσει την πρωτοκαθεδρία.

image

Το τηλεφώνημα που άλλαξε την ιστορία

Αυτό έγινε το καλοκαίρι του 2022 κι ενώ ο Ισπανός ήδη βρισκόταν στο αθλητικό κέντρο του ΑΠΟΕΛ βαστώντας πένα για να υπογράψει το πολυετές συμβόλαιο στο οποίο είχε συμφωνήσει με την κυπριακή ομάδα. Το φινάλε εκείνης της σεζόν με την εντυπωσιακή ανατροπή επί της ΑΕΚ και το κλάμα του, την αξία του οποίου λίγοι κατάλαβαν, δεν άλλαξε τα συναισθήματα καθότι το club είχε αποφασίσει να μην προχωρήσει στην υπογραφή νέου συμβολαίου μαζί του. Αυτό αντιλήφθηκε και ο ίδιος βλέποντας τον χρόνο να περνά κι έτσι μαζί με την οικογένειά του ετοίμασε τις βαλίτσες του για τον Νότο. Το τηλεφώνημα που άλλαξε την ιστορία έγινε από έναν άνθρωπο ο οποίος κατάφερε να εισβάλει στον ψυχικό κόσμο και κυρίως στο μυαλό του. Παλιός τερματοφύλακας γαρ, για τον Χερμάν Μπούργος δεν ήταν ιδιαίτερο δύσκολο να καταλάβει την ψυχοσύνθεση του Κουέστα. Στο δικό του μυαλό επίσης ουδέποτε αμφισβητήθηκε η αξία του. Ο Αργεντίνος προπονητής γνώριζε τις διαφορετικές σκέψεις της διοίκησης ταυτοχρόνως όμως επέμεινε στις δικές του και αφού γύρισε τον κόσμο ανάποδα έκανε και το περιβόητο τηλεφώνημα. Σε αυτό δεσμεύτηκε για την κατάθεση πρόταση και ζήτησε πίστωση 24 ωρών. Μπορεί ο Χουλιάν Κουέστα να μην πίστεψε στην ολική ανατροπή σκηνικού, εκεί όμως έδειξε τον ψυχισμό του γιατί έδωσε χρόνο στον Άρη και μόλις κατέφθασε η πρόταση, πήρε το πρώτο αεροπλάνο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη αφού απολογήθηκε στους ανθρώπους του ΑΠΟΕΛ. Καθώς… το αίμα νερό δεν γίνεται, επέστρεψε στο λημέρι του, στην αγαπημένη του Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης και στον κόλπο του Θερμαϊκού τον οποίον λατρεύει να αγναντεύει μαζί με φίλους και κυρίως τους δικούς του ανθρώπους. Κι αν σήμερα ο Άρης είναι σε θέση να διεκδικήσει τίτλο έπειτα από 54 ολόκληρα χρόνια, προφανώς το οφείλει και σ’ αυτόν τον… αψηλό καθώς οι δικές του αποκρούσεις στη διαδικασία των πέναλτι με την ΑΕΚ οδήγησαν και πάλι τους «κίτρινους» στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

image

Γιατί ο Χουλιάν είναι ξεχωριστός

Εν τέλει, αν οι αγωνιστικές επιδόσεις σχηματίζουν μια εικόνα για την αξία και την προσωπικότητα κάθε αθλητή, το ίδιο ισχύει όμως με τις αντίστοιχες χιλιάδες που συνθέτουν το ψηφιδωτό της καθημερινότητάς του στην ομάδα. Η αλήθεια είναι ότι για τον Χουλιάν έχουν μιλήσει όλοι οι άλλοι πλην του ιδίου υπό την έννοια ότι τα εγκώμια των (κατά καιρούς) συμπαικτών του ή ακόμη και άμεσων συνεργατών του αναδεικνύουν το ξεχωριστό του χαρακτήρα του. «Ο Χουλιάν που γνώρισα είναι ένας φοβερός χαρακτήρας, ένας άνθρωπος ο οποίος δέθηκε με τον Άρη γι’ αυτό υπήρξαν πολλές στιγμές όπου δεν λογάριασε την υγεία του και τις πιθανές συνέπειες ενός τραυματισμού για να προσφέρει στην ομάδα. Αυτό έκανε στην πρώτη χρονιά του όπου συνυπήρξαμε στην ομάδα. Πόσοι γνωρίζουν ότι έπαιζε με σπασμένο δάχτυλο και ότι ένα κομμάτι ήταν… στον αέρα. Θα μπορούσε να είχε υποστεί πολύ σοβαρότερο τραυματισμό, να χρειαστεί χειρουργείο», είπε πρόσφατα ο Αντώνης Λυκούρης ο οποίος ήταν προπονητής τερματοφυλάκων στον Άρη κι έζησε από κοντά τον Ισπανό. Για το ποιόν του χαρακτήρα του είχε μιλήσει ακόμη και ο Δήμαρχος της περιοχής από την οποία κατάγεται (Campotejar) καθώς η μεγάλη κοινωνική προσφορά του για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων οδήγησε τις τοπικές αρχές στην απόφαση ο ονοματοδοσίας του αθλητικού κέντρου της κοινότητας. Κυρίως όμως μιλά η όλη στάση του απέναντι στον Άρη, στους συμπαίκτες του ακόμη και στους αντιπάλους του. Από σήμερα, ο Χουλιάν Κουέστα ξέφυγε από τη λίστα των ξεχωριστών ξένων παικτών που φόρεσαν την «κιτρινόμαυρη» φανέλα και είναι πλέον αυτός που το έκανε περισσότερες φορές από κάθε άλλον.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi