Μεντιλίμπαρ: Ένας στρατηγός στον πάγκο ταυτισμένος με τις ιδέες του Ολυμπιακού

Μεντιλίμπαρ: Ένας στρατηγός στον πάγκο ταυτισμένος με τις ιδέες του Ολυμπιακού

Των Δημήτρη Τομαρά και Νότη Χάλαρη

«Διεκδικούμε 2 τίτλους και θα δουλεύω μέχρι την τελευταία μέρα για αυτό και πιστεύω πώς μπορούμε να το κάνουμε. Να τα καταφέρουμε». Αν κάποιος γυρνούσε τον χρόνο πίσω, στις 11/02 ή ακόμα και πιο πριν, στις 04/02, λίγο μετά την εκτός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό (2-0), λίγοι θα πίστευαν αυτό που θα ακολουθούσε στον Ολυμπιακό.

bwin sponsored

Δεν ήταν μόνο η διαφορά των 8 βαθμών από την κορυφή αλλά η γενική κατάσταση στην ομάδα που έμοιαζε να μην έχει τα ψυχικά αποθέματα για να καλύψει αυτή τη διαφορά στην κούρσα του πρωταθλήματος.

Η απόλυση του Πέδρο Άλβες έφερε άμεσες αλλαγές και στην τεχνική ηγεσία, με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να εμφανίζεται ως εκλεκτός για να μαζέψει την κατάσταση αλλά και να χτίσει σιγά-σιγά και για τη νέα σεζόν.

Ο Ισπανός προπονητής συμμάζεψε σε μεγάλο βαθμό την ομάδα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και το Gazzetta κάνει τον δικό του απολογισμό βλέποντας το κλαμπ στο -6 από την κορυφή με παιχνίδι λιγότερο αλλά και για πρώτη φορά στα ημιτελικά μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Η δυναμική επιστροφή στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ο Μεντιλίμπαρ είχε εξ αρχής μία πολύ δύσκολη αποστολή. Ανέλαβε μία ομάδα που δεν είχε ούτε ένα προσωπικό του στοιχείο, αφού η μεταγραφική περίοδος του Γενάρη είχε ολοκληρωθεί ενώ το ντεμπούτο του θα γινόταν για το πρώτο ματς των play off των Conference League κόντρα στη Φερεντσβάρος στο Φάληρο.

Γενικά η πρώτη... αποστολή του Ισπανού κόουτς δεν θα μπορούσε να είναι δυσκολότερη. Εντός έδρας ματς με τη Φερεντσβάρος, δύσκολη έξοδος στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ και μετά ρεβάνς στη Βουδαπέστη και όλα αυτά μέσα σε επτά μέρες (!).

Όπως ήταν φυσικό, το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ είχε ιδιαίτερη σημασία αφού ο Δικέφαλος ήταν στην πρώτη θέση και ο Ολυμπιακός στην 4η με 6 βαθμούς διαφορά από την κορυφή. Οπότε σε περίπτωση ήττας, η διαφορά θα εκτοξευόταν στους 9 βαθμούς.

Το εκκωφαντικό 4-1 μέσα στην γεμάτη Τούμπα, ήταν το πρώτο «βέλος αγάπης» στις καρδιές των οπαδών του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες ήταν σαρωτικοί στη Θεσσαλονίκη, έβγαλαν ένα πρόσωπο από τις καλές σεζόν της ομάδας και κάπως έτσι ξεκίνησε η πορεία του 63χρονου προπονητή στην Ελλάδα.

Ακολούθησε ένα σερί τριών νικών μέχρι την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας, όπου ο Ολυμπιακός προσπέρασε το εμπόδιο των Αστέρα Τρίπολης (2-1) και Βόλο (3-0) στο Φάληρο και του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο (2-1), με αποτέλεσμα η πρώτη θέση να απέχει μόλις τρεις βαθμούς πριν τα play off.

Οι ήττες από Παναθηναϊκό (1-3) και ΑΕΚ (0-1) ανέβασε ξανά τη διαφορά από την κορυφή, την ίδια στιγμή που ο Ολυμπιακός πάλευε στα παιχνίδια της Ευρώπης αλλά έκλεισε αυτές τις παρενθέσεις με δύο νίκες κόντρα σε Άρη και Λαμία, κλείνοντας ξανά τη διαφορά από την πρώτη θέση.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Και φτάνουμε στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης». Η επιλογή να κάνει μαζεμένες αλλαγές στο βασικό σχήμα θα σόκαρε αρχικά κάποιους όπως γρήγορα αυτές οι αμφιβολίες έφυγαν μόλις ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος στον αγωνιστικό χώρο, κερδίζοντας με 2-1 τον Δικέφαλο.

Πλέον, με παιχνίδι λιγότερο, οι Πειραιώτες μείωσαν τη διαφορά στους έξι από την πρώτη θέση όπου βρίσκεται η ΑΕΚ και δηλώνουν βροντερό... παρών για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

image

Για πρώτη φορά στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης με μυθικές προκρίσεις

Μπορεί ένας προπονητής να μείνει στην ιστορία του Ολυμπιακού με χρυσά... γράμματα μετά από 67 μέρες στην άκρη του πάγκου; Η απάντηση είναι ναι και το γιατί μπορεί να το απαντήσει ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ.

Ο 63χρονος κόουτς έτυχε να κάνει ντεμπούτο στο πρώτο παιχνίδι του Ολυμπιακού στο Conference League, όταν φιλοξένησε τη Φερεντσβάρος για τα play off του θεσμού. Ένα story που μοιάζει πολύ με αυτό που έζησε πέρσι με τη Σεβίλλη, όπου την ανέλαβε όταν ήταν στα προημιτελικά του Europa League και την οδήγησε στην κατάκτηση του τροπαίου.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Φυσικά, με την κατάσταση του Ολυμπιακού εκείνη την περίοδο, λίγοι θα είχαν το μυαλό τους για τόσο μακριά στη διοργάνωση, όμως ο Ισπανός προπονητής επένδυσε σε μία μεγάλη πορεία στην Ευρώπη και το πρώτο βήμα έγινε με δύο νίκες κόντρα στου Ούγγρους (2-0 συνολικό σκορ).

Επόμενος αντίπαλος ήταν η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία «πάγωσε» άπαντες στον Ολυμπιακό όταν έφυγε από το Φάληρο με το ευρύ και σχεδόν καταδικαστικό 4-1 στο πρώτο παιχνίδι της φάσης των «16».

Η πρώτη «υπογραφή» του Μεντιλίμπαρ στην ιστορία του Ολυμπιακού, ήρθε στη ρεβάνς. Ο Ντάβιντα είχε πει στο Gazzetta ότι «όπως κερδίσαμε 1-4 εμείς, μπορεί και ο Ολυμπιακός στη ρεβάνς». Πιο μέσα δεν γινόταν να πέσει...

Με απίστευτα ψυχικά αποθέματα, ο Ολυμπιακός έφτασε σε μία απίστευτη ανατροπή. Ιστορική, μυθική και κάθε τέτοια λέξη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτό που έγινε εκείνο το βράδυ της 14ης Μαρτίου. Η κανονική διάρκεια έληξε με τον φωτεινό πίνακα να δείχνει 1-4 και στην παράταση οι Πειραιώτες πήραν την πρόκριση με το τελικό 1-6, γράφοντας ιστορία.

Και φτάνουμε στο παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε. Μία αντίπαλος με τεράστιο ρόστερ που περιείχε αστέρες που έχουν γράψει ιστορία στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Και όμως ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος για 60 λεπτά στο Φάληρο, φτάνοντας το σκορ μέχρι και στο 3-0, προτού έρθει η μείωσε σε 3-2.

Στην Τουρκία, παρά το γρήγορο 1-0 από τη Φενέρ, ο Ολυμπιακός ισορρόπησε το παιχνίδι και το σκορ έμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα τόσο της κανονικής διάρκειας όσο και της παράτασης. Έτσι η πρόκριση κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι όπου ο Κωνσταντίνος Τζολάκης βγήκε μπροστά και έστειλε τους Πειραιώτες για πρώτη φορά σε ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Οι λέξεις του Μασούρα μετά το ματς, τα είπαν όλα: «Ήμασταν περισσότερο σαστισμένοι. Όποιος καταλαβαίνει το μέγεθος της επιτυχίας, δεν μπορούσα να το πιστέψω. Είναι πραγματικά τόσο μεγάλη επιτυχία. Ήταν για όλα αυτά τα χαμένα παιχνίδια του Ολυμπιακού στην Ευρώπη στο 90’. Για τον αποκλεισμό από τους ομίλους από τον Τζέραρντ. Για το Ριαθόρ στο 90’, για τον αποκλεισμό από τη Γιουβέντους εννοείται, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς. Όλα αυτά τα παιχνίδια ήρθαν μαζεμένα εδώ και πραγματικά χάρηκα πολύ και νιώθω τυχερός που ανήκω στη γενιά που έφτασε στους "4"».

image

Δεν είχε κλείσει ούτε μήνα όταν αποφασίστηκε η επέκταση του συμβολαίου του

Ως γνωστόν, ο Μεντιλίμπαρ είχε υπογράψει συμβόλαιο για μέχρι το τέλος της σεζόν όταν συμφώνησε με τον Ολυμπιακό. Το πρόσωπο που παρουσίασε στα πρώτα παιχνίδια, η διαφορά που έβγαινε στον αγωνιστικό χώρο αλλά και το κλίμα γύρω από το κλαμπ, έκαναν γρήγορα άπαντες στον οργανισμό να εμπιστευτούν τον Ισπανό προπονητή.

Η πρώτη ήττα ήταν και βαριά, κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ και αυτό το 1-4 στο Φάληρο, το οποίο για πολλούς σήμαινε το τέλος του ευρωπαϊκού ονείρου. Ήταν 7 Μαρτίου, δηλαδή ούτε ένας μήνας από τη μέρα που ανακοινώθηκε ο 62χρονος προπονητής.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, παρά την βαριά ήττα, πήρε την απόφαση να στηρίξει τον Ισπανό προπονητή, δίνοντάς του νέο συμβόλαιο με διάρκεια μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

Όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους και οι υπογραφές «έπεσαν» λίγο μετά την εκτός έδρας ήττα από την ΑΕΚ με 1-0 στην OPAP Arena. Έτσι ο Μεντιλίμπαρ κατάφερε μέσα από τη δουλειά του σε περίπου δύο μήνες να κερδίσει το νέο του συμβόλαιο και να μείνει για ακόμα έναν χρόνο στον Ολυμπιακό.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Η ιδιαίτερη αγάπη του κόσμου και η σύγκριση με τον φίλο του, Ερνέστο Βαλβέρδε

Από την πρώτη στιγμή, η ιδιαίτερη σύνδεση του Μεντιλίμπαρ σε φιλικό επίπεδο με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, ήταν το «κάτι» που έκανε τους οπαδούς του Ολυμπιακού να υποδεχθούν ζεστά τον Μεντιλίμπαρ.

Γρήγορα ο 63χρονος μπήκε στις καρδιές των φιλάθλων, κάτι που καθρεφτίζεται από το γεγονός ότι έγινε σύνθημα στα χείλη τους και τον αποθέωναν πριν και μετά από κάθε παιχνίδι της ομάδας.

Άλλωστε ο Ισπανός κόουτς εμφανίζεται από νωρίς στο γήπεδο και έχει τετ-α-τετ με τους συνεργάτες του ή τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς, με αποτέλεσμα να λαμβάνει και την αγάπη του κοινού.

Μία αγάπη που ο ίδιος ήθελε να περιορίσει, ειδικά στην αρχή, αφού μετά το παιχνίδι με τη Φερεντσβάρος όπου ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στη Βουδαπέστη, είχε πει:

«Είναι μόλις το τρίτο μου παιχνίδι, είναι λίγα ματς. Ξέρω ότι ο κόσμος τρελαίνεται, αλλά ας τρελαθούμε πιο σιγά, έχουμε αρκετούς αγώνες μπροστά μας. Αλλά να ξέρετε πως όσα παιχνίδια και να κερδίσουμε, social media δεν πρόκειται να ανοίξω ποτέ μου».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Ξεχωριστό κομμάτι είναι και η σχέση του με τον Ερνέστο Βαλβέρδε όπως αναφέραμε πριν. Ο ίδιος είχε παραδεχθεί πως μίλησε με τον άλλοτε προπονητή του Ολυμπιακού πριν υπογράψει στους Πειραιώτες, λέγοντας:

«Ναι είναι αλήθεια πώς μίλησα με τον Ερνέστο. Γνωρίζω πώς τον έχουμε ψηλά εδώ στον Ολυμπιακό. Συμφωνώ πώς είναι άνθρωπος που αγαπάμε πολύ. Βρεθήκαμε σαν παίκτες μαζί. Συναντιόμαστε μαζί με φαγητό. Τα άλλα τα αφήνω να τα κρίνετε εσείς. Το εάν έχουμε άλλες ομοιότητες ή όχι».

Ουκ ολίγες φορές, πλέον, οι οπαδοί του Ολυμπιακού συγκρίνουν όσα έχει καταφέρει μέχρι τώρα με τις επιτυχίες του Ερνέστο Βαλβέρδε κάτι που ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι θέλει να καταφέρει: «Στο δεύτερο ερώτημα θα απαντήσω πρώτα, θα ήταν ωραίο να τα καταφέρω όπως ο Ερνέστο Βαλβέρδε στον Ολυμπιακό, γιατί αυτό θα σημαίνει πως θα κερδίσουμε τίτλους και θα μείνω καιρό στον Ολυμπιακό».

Το πώς θα εξελιχθεί η πορεία του στον πάγκο του Ολυμπιακού θα το δείξει ο χρόνος και οι επιτυχίες του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αλλά αυτές οι πρώτες 70 μέρες στον Πειραιά, έφεραν και πάλι την αισιοδοξία στο «λιμάνι» και η ομάδα βρίσκεται μέσα σε δύο μεγάλους στόχους.

image

Τα τρία 24ωρα της ιστορικής πρόκρισης με τη Φενερμπαχτσέ και η απάντηση στην ερώτηση του Gazzetta!

19η Απριλίου και λίγη ώρα πριν τη 1 τα ξημερώματα. Ο Ολυμπιακός μόλις έχει αποκλείσει τη Φενέρ στο γήπεδό της και χωρίς να έχει τη συμβολή του κόσμου του καθώς δεν επετράπη η παρουσία φιλάθλων των Πειραιωτών, όπως δεν είχε κόσμο στο Καραϊσκάκη και η Φενερμπαχτσέ. Έχει πετύχει μία πρόκριση - έπος!!!

Μία ημέρα πριν ο κόουτς Μεντιλίμπαρ είχε το άγχος του, παρότι είχε αποφασίσει το τι 11άδα θα κατέβαζε και πώς δεν θα άλλαζε την επιθετική φιλοσοφία του ως προς αυτόν τον αγώνα. Δεν ήταν ούτε άνετος ούτε τίποτα. Περίμενε όμως αυτό το παιχνίδι πώς και πώς. Η πρόκληση ήταν τεράστια. Ήταν πολύ μεγάλη και έχει έναν τίτλο Europa στην τροπαιοθήκη του. Τι είπε όμως (κυρίως) ο Βάσκος πριν από τον αγώνα αυτόν στους παίκτες του;

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Απλά πράγματα: να πιστεύουν στον εαυτό τους. Να μην σταματήσουν ποτέ να πιστεύουν στον εαυτό τους είτε παίζουν εντός και είτε εκτός έδρας.

Μία ημέρα μετά ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής μαζί με την ομάδα του. Έγραψε ιστορία ως ο πρώτος προπονητής που οδηγεί στις 4 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης τον Ολυμπιακό. Στις 4 τοπ ομάδες του Conference League.

Βγήκε στη μεικτή ζώνη με μία... λάμψη στο πρόσωπό του παρότι είναι ένας ταπεινός άνθρωπος. Ήξερε πώς αυτά τα τρία 24ωρα (με το πριν και το μετά τη Φενέρ) ήταν... μαγικά και βέβαια επακολούθησε και η πρωτοφανής αποθέωση του κόσμου στο αεροδρόμιο. Μάλιστα ο κόσμος ήταν πολύ περισσότερος από την υποδοχή που υπήρχε μετά τον αγώνα με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ!

Ο ίδιος ο Μεντιλίμπαρ απάντησε και ερώτηση του Gazzetta στη μεικτή ζώνη για το εάν νιώθει πώς τέτοιες στιγμές μπορούν να τον κάνουν ένα σημαντικό κομμάτι στην ιστορία του συλλόγου, του συλλόγου του Ολυμπιακού: «Χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό. Ελπίζω να μην είναι η τελευταία στιγμή που να είμαστε ευτυχισμένοι αλλά να συνεχιστεί αυτό για πολύ καιρό ακόμα. Ελπίζουμε να παλέψουμε και να τα καταφέρουμε για το τρόπαιο». Αυτός είναι ο κόουτς «Μέντι».

Απλός, μεθοδικός, αποτελεσματικός, ταπεινός (κάτι που φάνηκε και από την απάντησή του στη NOVA πώς χάρηκε για το πρωτοσέλιδο της MARCA αλλά δεν θεωρεί πώς το αξίζει τόσο) και συνάμα... εκρηκτικός μέσα στο παιχνίδι με τις οδηγίες του, διψασμένος για επιτυχίες με τον Ολυμπιακό αλλά και με πίστη στον ίδιο και τις δυνατότητες της ομάδας του. Εξάλλου ο ίδιος το είπε με τον τρόπο του μετά τον ΠΑΟΚ. Με τον Ολυμπιακό θα δουλέψει και θα τα δώσει όλα για να διεκδικήσει μέχρι τέλους το Πρωτάθλημα και το ευρωπαϊκό τρόπαιο.

image

Μετέδωσε τις ιδέες του βγάζοντας τον καλύτερο εαυτό του κάθε παίκτη

Τι και αν καμία μονάδα του τωρινού ρόστερ δεν του ανήκει; Ο Μεντιλίμπαρ κατάφερε να βγάλει από τον κάθε παίκτη τον καλύτερο εαυτό, να τον ενεργοποιήσει και να περάσει τη φιλοσοφία.

Λόγω αυτού, λοιπόν, στον Ολυμπιακό είδαμε κάποιους παίκτες που ενώ ήταν κοντά στην έξοδο; Πλέον μάχονται ή είναι στη βασική εντεκάδα, βοηθώντας με κάθε τρόπο να ξεπεράσει ο Ολυμπιακός τις δυσκολίες.

Τρανταχτό παράδειγμα ο Στέφαν Γιόβετιτς, ο οποίος με τον Ισπανό κόουτς βρήκε τον ρόλο που είχε στο μεγαλύτερο διάστημα της καριέρα τους και έχει καταφέρει να ξεδιπλώσει την πλούσια ποιότητα του.

Από κοντά και ο Ντάνιελ Ποντένσε, ο οποίος αποτελεί μία διαφορετική περίπτωση από τον Μαυροβούνιο. Ο Πορτογάλος εξτρέμ ήταν γνωστός στο κοινό του Ολυμπιακού από την πρώτη του θητεία, όμως μέχρι τον Φλεβάρη ήταν η… σκιά του εαυτού του τόσο σε αριθμούς όσο και σε εμφάνιση.

Με την έλευση του 62χρονου προπονητή, ήταν σαν κάτι να γύρισε την διακόπτη μέσα του. Ο Ποντένσε δεν θύμισε απλώς τον παίκτη που έκανε τη Γουλβς να δαπανήσει 20 εκατ. ευρώ αλλά κάποιον σε ακόμα καλύτερη έκδοση.

Ολυμπιακός

Στην συγκεκριμένη λίστα δεν θα έλειπε ο Κωνσταντίνος Τζολάκης. Ο 21χρονος πορτιέρε είχε μόλις μία συμμετοχή φέτος κόντρα στην Κηφισιά και αυτή με μέτρια εμφάνιση, με τον Πασχαλάκη να έχει πάρει τη φανέλα του βασικού στο… σπίτι του.

Ωστόσο ο Μεντιλίμπαρ κάτι… είδε στον Τζολάκη και έτσι με αφορμή έναν μικροτραυματισμό του Πασχαλάκη, έριξε στο βασικό σχήμα τον 21χρονο τερματοφύλακα με την Μακάμπι Τελ Αβίβ στη ρεβάνς. Έκτοτε δεν ξαναβγήκε από την εντεκάδα, γράφοντας ιστορία με τη μυθική εμφάνιση στη διαδικασία των πέναλτι με τη Φενέρμπαχτσε.

Το γεγονός ότι έχει μία συγκεκριμένη εντεκάδα στο μυαλό του, δεν σημαίνει ότι δεν προετοιμάζει κατάλληλα όλους τους παίκτες. Αυτό αποδείχθηκε κόντρα στον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα.

«Αποδείξαμε πως είμαστε μία ομάδα και όχι μόνο έντεκα παίκτες», ήταν τα λόγια του Μεντιλίμπαρ, που προχώρησε σε πολλές αλλαγές στο βασικό σχήμα αλλά είδε άπαντες να κάνουν εξαιρετικοί παίκτες. Μονάδες που δεν είχαν πολύ χρόνο συμμετοχής όπως ο Ιμπόρα, ο Κίνι, ο Ρίτσαρντς, ο Ζέλσον ή ο Ναβάρο.

Γενικά, μία από τις επιτυχίες του Μεντιλίμπαρ σε αυτές τις 70 μέρες που βρίσκεται στον Ολυμπιακό, είναι η εκτίμηση και η ηρεμία που επανέφερε στα αποδυτήρια της ομάδας.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi