Η Κυψέλη είναι έτοιμη να διοργανώσει το πρώτο της Μουντιάλ

Η Κυψέλη είναι έτοιμη να διοργανώσει το πρώτο της Μουντιάλ

Άκης Κατσούδας

Ο τίτλος μπορεί να μοιάζει παραπλανητικός, αλλά κάθε άλλο παρά τέτοιος είναι. Η Κυψέλη, μία από τις πιο ποικιλόμορφες και πολυπολιτισμικές γειτονιές της Αθήνας, ετοιμάζεται να διοργανώσει το πρώτο της Μουντιάλ. Μόνο που σε αυτό δεν θα παίξει ο Λιονέλ Μέσι, ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο Τζουντ Μπέλιγχαμ και οι υπόλοιποι αστέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αλλά τα μέλη των μεταναστευτικών κοινοτήτων της πόλης.

Το Κυψέλη Mundial, όπως είναι η ακριβής ονομασία του, θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Αλεπότρυπας το διήμερο 11 και 12 Μαΐου και σε αυτό θα συμμετέχουν ποδοσφαιρικές ομάδες των κοινοτήτων της Αλβανίας, της Νιγηρίας, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Σιέρα Λεόνε και πολλών ακόμη. Δύο από αυτές, μάλιστα, αποτελούνται εξ ολοκλήρου από γυναίκες.

image

«Έχουμε δει στην πράξη ότι το ποδόσφαιρο και γενικότερα ο αθλητισμός ενώνει τους ανθρώπους. Ακόμη και όταν δεν μιλούν την ίδια γλώσσα»

H διοργάνωση έχει σχεδιαστεί από το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, ένα δευτεροβάθμιο σωματείο που αποτελείται από 40 μεταναστευτικές κοινότητες που έχει στόχο, μεταξύ άλλων, την ενδυνάμωσή τους και την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο, σε συνδυασμό με την κοινότητα της Ακτής του Ελεφαντοστού και τη Vana Ba Afrika

Για το τουρνουά μιλήσαμε με μία από τους οργανωτές, την Nini Lomsadze, η οποία εξήγησε ότι σκοπός του Κυψέλη Mundial είναι να φέρει κοντά τους ανθρώπους χωρίς διακρίσεις και σύνορα. «Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρξει κοινωνική ενσωμάτωση μέσω του ποδοσφαίρου. Έχουμε δει στην πράξη ότι το συγκεκριμένο άθλημα και γενικότερα ο αθλητισμός ενώνει τους ανθρώπους. Ακόμη και όταν δεν μιλούν την ίδια γλώσσα» εξηγεί.

Η συνέντευξη μαζί της έγινε στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης των ομάδων. Εκπρόσωποι από κάθε κοινότητα βρέθηκαν στα γήπεδα της Αλεπότρυπας για να γνωριστούν μεταξύ τους, να βγάλουν φωτογραφίες και το κυριότερο: να παραλάβουν τις ποδοσφαιρικές εμφανίσεις που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το Μουντιάλ.

Η κάθε μία είχε κάτι το ξεχωριστό, κάτι που να θυμίζει την κοινότητα της χώρας που πρόκειται να τη φορέσει. Για παράδειγμα, η εμφάνιση της Νιγηρίας ήταν καταπράσινη, της Ακτής Ελεφαντοστού πορτοκαλί και της Σιέρα Λεόνε μπλε. Πολλά από τα μέλη των ομάδων δεν άντεξαν και άρχισαν να κάνουν μερικά κόλπα με την μπάλα.

Η έντονη δραστηριότητα τράβηξε την προσοχή των παιδιών που βρέθηκαν εκεί για να παίξουν ποδόσφαιρο και τα οποία άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις για τη διοργάνωση. Ένας από τους πιο ένθερμους, μάλιστα, φορούσε και φανέλα του Χακίμι από την εθνική του Μαρόκο που στο προηγούμενο Μουντιάλ κατάφερε να γίνει η πρώτη αφρικανική χώρα που προκρίνεται στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Η Nini Lomsadze σημειώνει ότι η αφορμή για τη διοργάνωση ήταν το προσεχές Euro στα γήπεδα της Γερμανίας. Όπως μας πληροφορεί, ανάλογες ποδοσφαιρικά τουρνουά έγιναν και το διάστημα από το 2008 έως το 2014, ωστόσο, σταμάτησαν να συμβαίνουν εξαιτίας της κρίσης. «Με αφορμή λοιπόν το Euro, αποφασίσαμε να φτιάξουμε και εμείς εδώ το δικό μας διεθνές τουρνουά» λέει.

image

«Θέλουμε να είναι ένα πολύχρωμο φεστιβάλ γεμάτο με αγάπη, χορό, μουσική και χωρίς διακρίσεις»

Όπως προσθέτει, σχεδόν όλες οι κοινότητες έχουν τις δικές τους ποδοσφαιρικές ομάδες, οι οποίες μάλιστα είναι εξαιρετικά οργανωμένες, καθώς κάνουν προπονήσεις κάθε εβδομάδα. Η ίδια έζησε στην Τιφλίδα ως τα 14 της και είναι εξαιρετικά χαρούμενη που η Γεωργία προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Euro. Ωστόσο, στεναχωριέται καθώς η κοινότητα των Γεωργιανών της Αθήνας δεν θα καταφέρουν φέτος να κατέβουν στο Κυψέλη Mundial.

Παράλληλα με το ποδοσφαιρικό τουρνουά, το οποίο θα διεξαχθεί σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά γήπεδα της Αθήνας, χτισμένο ουσιαστικά μέσα στους βράχους και με θέα όλη την πόλη, θα λάβουν χώρα και άλλες πολιτιστικές δράσεις, όπως μπαζάρ και συναυλίες με παραδοσιακούς χορούς των κοινοτήτων που συμμετέχουν, αλλά και καλλιτέχνες - ταλέντα από όλο τον κόσμο που κάνουν hip-hop και afrobeats. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η διοργάνωση έχει την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.

«Θέλουμε να είναι ένα πολύχρωμο φεστιβάλ γεμάτο με αγάπη, χορό, μουσική και χωρίς διακρίσεις. Να ξεχάσουμε ότι υπάρχουν σύνορα» καταλήγει. Η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των ομάδων έληξε με τις καθιερωμένες φωτογραφίες.

Μερικά από τα μέλη των κοινοτήτων έδειχναν να γνωρίζονται καλά μεταξύ τους. Άλλωστε όπως είπε ένας από αυτούς λίγο πριν φύγει: «Η Αθήνα είναι ένα χωριό. Όλο και κάπως γνωριζόμαστε ανάμεσα μας. Είναι το δικό μας χωρίο».

Info: Το Κυψέλη Mundial θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο της Αλεπότρυπας το διήμερο 11 και 12 Μαΐου. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να μπείτε εδώ.

@Photo credits: Άκης Κατσούδας