Κώστας Σλούκας: Ηγέτης γιατί... μπορεί!

Κώστας Σλούκας: Ηγέτης γιατί... μπορεί!

8 Ιουλίου 2023: Ημερομηνία – ορόσημο για τον Παναθηναϊκό και το ευρωπαϊκό μπάσκετ: «Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του αθλητή Κώστα Σλούκα για τα επόμενα τρία χρόνια» ήταν η ανακοίνωση της «πράσινης» ΚΑΕ.

Βόμβα μεγατόνων. Ή αλλιώς η κίνηση της 10ετίας! Εφάμιλλη με την αντίστοιχη αλλαγή στρατοπέδου το καλοκαίρι του 2010, όταν ο Βασίλης Σπανούλης άφηνε τον Παναθηναϊκό για να μετακομίσει στον «αιώνιο» αντίπαλο, Ολυμπιακό.

bwin sponsored

7 Μαΐου 2024: Ο Παναθηναϊκός των 11 νέων παικτών και έχοντας ηγηθεί του αρχηγού Κώστα Σλούκα επιστρέφει σε Final Four Euroleague ύστερα από 12 ολόκληρα χρόνια υπομονής και απουσίας. Η απόλυτη δικαίωση του 34χρονου διεθνούς γκαρντ.

Ήταν εκείνος που πήρε την ομάδα στις πλάτες του στα δύσκολα. Εκείνος που «μίλησε» σε στιγμές που απειροελάχιστοι παίκτες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Εκείνος που πήρε μια απόφαση ζωής και καριέρας γνωρίζοντας όλες τις συνέπειες. Εκείνος που δικαιολόγησε εμφατικά τη λέξη «ηγέτης» την οποία και «υπηρέτησε» με το παραπάνω τη φετινή σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε από την αφάνεια, στην επιφάνεια. Και έφερε στον μεγαλύτερο βαθμό την υπογραφή του Κώστα Σλούκα. Από την προτελευταία θέση στο τέλος της σεζόν 2022-23 έβαλε το λιθαράκι της εκτόξευσης προκειμένου να κλείσει τη regular season 15 θέσεις πιο ψηλά και πιο συγκεκριμένα στην 2η. Πίσω μόνο από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ακόμα και στα play off, όταν ο Παναθηναϊκός βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, βγήκε μπροστά. Με ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα έφερε τη σειρά στα ίσια. Και με ολοκληρωτική εμφάνιση στο Game 3 με το σκορ στο 2-1 υπέρ της Μακάμπι έδωσε την ανάσα που ήθελαν οι «πράσινοι» ώστε να στείλουν τη σειρά σε 5ο ματς στο ΟΑΚΑ.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Εκεί όπου μέσα σε πραγματικό ντελίριο πανηγυρισμών, σε έναν μνημειώδης παροξυσμό από τους φίλους του Παναθηναϊκού, η ομάδα επέστρεψε και πάλι σε ένα Final Four ύστερα από 12 ολόκληρα χρόνια. Το πρώτο στην μετά-Ομπράντοβιτς εποχή και το πρώτο στην παρθενική παρουσία του Εργκίν Αταμάν στον πάγκο της ομάδας.

image

Η δύσκολη αρχή

Αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω και βρεθούμε στις παραμονές του πρώτου επίσημου αγώνα στη Ρόδο για το Super Cup, όπως ήταν λογικό και επόμενο, ο Κώστας Σλούκας είχε συγκεντρώσει όλους τους προβολείς της δημοσιότητας πάνω του. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που στον μεγάλο τελικό θα αντιμετώπιζε την ομάδα στην οποία αγωνιζόταν μέχρι πριν από λίγους μήνες. Τον Ολυμπιακό.

Τα πράγματα δεν κύλησαν όπως θα τα ήθελε και θα τα περίμενε. Τόσο ο ίδιος όσο και συνολικά ο οργανισμός του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» είχαν γνωρίσει βαριά ήττα από τον «αιώνιο» αντίπαλο στον μεγάλο τελικό, με τον ίδιο να τελειώνει το ματς έχοντας 0/5 τρίποντα. Κάθε αρχή και δύσκολη. Και σαν να μην έφτανε αυτό ήρθε να προστεθεί «back to back» από τον «αιώνιο» αντίπαλο έξι μέρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα στην πρεμιέρα της Euroleague μέσα στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Ο ίδιος μπορεί να είχε παίξει καλά με 20 πόντους ωστόσο είχε αστοχήσει σε Buzzer Beater νίκης πριν οδηγηθεί το παιχνίδι στην παράταση. Έκτοτε δεν είχε τα πατήματά του. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αποτελούσε και τη σκιά του καλού του εαυτού. Είναι χαρακτηριστικό ότι την 13η αγωνιστική ο Παναθηναϊκός είχε αρνητικό ρεκόρ στην Euroleague με έξι νίκες και επτά ήττες. Ένα διάστημα όπου ο Κώστας Σλούκας δυσκολευόταν πολύ να βρει τα πατήματά του και να βρει ρυθμό.

Κάτι που αποτυπωνόταν και στους αριθμούς. Και όσο δεν έπαιζε καλά ο Κώστας Σλούκας, αλλά τόσα ήταν και τα προβλήματα των «πρασίνων» οι οποίοι είχαν προσθέσει στο ρόστερ τους και τον Κέντρικ Ναν. Βέβαια σε αυτό το 6-7 του Παναθηναϊκού στο πρώτο τρίτο της σεζόν, ο αρχηγός είχε χάσει δύο ματς. Ωστόσο το δείγμα της παρουσίας-απουσίας του ήταν κάτι παραπάνω από ενδεικτικό.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Σε καμία περίπτωση δεν ήταν ο Σλούκας που γνώριζαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού, ειδικά στα μακρινά σουτ. Μάλιστα σε τρία συνεχόμενα (από αυτά τα) ματς είχε μετρήσει 0/11 τρίποντα! Από εκεί και πέρα είχε στην στατιστική του 10.8 πόντους με 50% στα δίποντα, 83% στις βολές, 2.4 ριμπάουντ και 5 ασίστ ανά 25:50 λεπτά συμμετοχής.

image

Μετά από το ματς στο ΟΑΚΑ απέναντι στη Ρεάλ και την ήττα των «πρασίνων» με την οποία έφτασαν στο 6-7 ρεκόρ, σαν να... γύρισε ο διακόπτης του. Σαν να είπε ο Σλούκας «ως εδώ και μη παρέκει» αναφορικά με τις εμφανίσεις του Παναθηναϊκού, οι οποίες έμοιαζαν με τρενάκι του λούνα παρκ. Τη μία κρύο και την άλλη ζέστη. Και τούμπαλιν.

Η αρχή έγινε στη νεόκτιστη «LDLC Arena» της Λυών όπου ο αρχηγός του Παναθηναϊκού πραγματοποίησε το καλύτερο παιχνίδι με την πράσινη φανέλα του. Συγκεκριμένα είχε «γεμάτο» double double με 18 πόντους, 12 ασίστ και 5 ριμπάουντ σε 34 λεπτά. Μια εμφάνιση που έδωσε και έναυσμα την αντεπίθεση του «τριφυλλιού στα παρκέ της Euroleague. Ακολούθησε το επικό ματς στο Πριγκιπάτο το οποίο έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας, με τον Κώστα Σλούκα να αποτελεί βασικότατο παράγοντα των «πρασίνων» για την αγωνιστική εκτόξευση της ομάδας εντός και εκτός έδρας.

Όμως στη «διπλή εβδομάδα» της Ισπανίας (3-5/1) υπέστη τράβηγμα στον αριστερό του προσαγωγό λίγο πριν από το τέλος του αγώνα με την Μπασκόνια, ένας τραυματισμός ο οποίος έμελλε να αποδειχθεί πολύ πιο σοβαρός απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Αν και είχε μείνει εκτός από το ματς που ακολούθησε στη Βαλένθια στη συνέχεια ανέβασε στροφές και βοήθησε τον Παναθηναϊκό για το εντός έδρας 3/3 απέναντι σε Εφές, Μονακό και Παρτίζαν. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήταν μεγάλο λάθος η παρουσία του σε αυτά τα παιχνίδια. Κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος λίγες εβδομάδες αργότερα...

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Στις 27 Ιανουαρίου η νέα διάγνωση έκανε λόγο για θλάση. Όπερ και σήμαινε ότι έπρεπε να μείνει στα «πιτς» για περισσότερο από έναν μήνα. Η «δίψα» που είχε για να αγωνιστεί σε αυτά τα «must win» ματς, ήταν εκείνη που τον κράτησε για περισσότερο χρονικό διάστημα εκτός αγωνιστικής δράσης. Ναι μεν επέστρεψε στο Κύπελλο, αλλά ήταν εμφανής η απουσία του όπως επίσης και ότι δεν ήταν ακόμα έτοιμος για να μπει στο παρκέ.

Όμως από το βράδυ της 29ης Φεβρουαρίου και μετά τα πάντα άλλαξαν! Η βραδιά στο «WiZink Center» έμελλε να αποτελέσει την ημερομηνία-ορόσημο για τον Κώστα Σλούκα. Με 16 πόντους και 6 ασίστ ηγήθηκε για το μεγάλο «διπλό» του Παναθηναϊκού, το οποίο και άρχισε να βάζει στο μυαλό όλων τη σκέψη για τη μεγάλη αντεπίθεση. Όπερ και εγένετο!

Στα 8 τελευταία ματς της κανονικής περιόδου όπου οι «πράσινοι» είχαν 7-1 ρεκόρ με αποτέλεσμα να τερματίσουν στην 2η θέση μετρησε κατά μέσο όρο 15 πόντους, 6.8 ασίστ, 3.9 ριμπάουντ και μάλιστα έχοντας 63% στα δίποντα, 54% στα τρίποντα και 92% στις βολές. Ήθελε το αβαντάζ της έδρας. Γιατί ήθελε να επιστρέψει σε Final Four!

Ο τραυματισμός και το μεγάλο comeback

image

Η εκτόξευση στα play off με τρία ρεκόρ καριέρας σε τρία διαφορετικά ματς!

Η σειρά με την Μακάμπι ήταν πολύ πιο δύσκολη απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Οι Ισραηλινοί αποδείχθηκαν πολύ σκληρά «καρύδια» για την ελληνική ομάδα ωστόσο ο Κώστας Σλούκας θα μπορούσε κάλλιστα να μετατρέψει το «Dame Time» του Ντέιμιαν Λίλαρντ σε... «Sloukas Time» όταν μπαίνουν στην κουβέντα τα play off της Euroleague!

Ήταν η ώρα του. Τα ματς εκείνα για το οποία ζει και αναπνέει. Τα ματς εκείνα που τον έχουν κατατάξει ως έναν από τους καλύτερους γκαρντ όλων των εποχών στην Euroleague. Τα ματς εκείνα που... αναλαμβάνει δράση. Που βγαίνει μπροστά. Που ηγείται. Πολλώ δε μάλλον τη φετινή σεζόν έχοντας επωμιστεί, επίσης, και τον ρόλο του αρχηγού του Παναθηναϊκού. Και όχι μόνο ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά πραγματοποίησε εμφατικές εμφανίσεις.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Ακόμα και σε κακές βραδιές όπως το Game 3 ήξερε πολύ καλά τον τρόπο για να... επιστέψει και να κερδίσει το στοίχημα που έβαζε -κυρίως- με τον ίδιο του τον εαυτό! Μαζί με τον Κέντρικ Ναν έστειλαν τον Παναθηναϊκό ξανά σε ένα Final Four ύστερα από 12 χρόνια αγωνίας, προσμονής, υπομονής και τεράστιας «δίψας» για διάκριση.

Στη σειρά με την Μακάμπι ο Κώστας Σλούκας έφτασε στο σημείο να πραγματοποιήσει σε τρία διαφορετικά παιχνίδια, τρία διαφορετικά ρεκόρ καριέρας! Σε ασίστ με τις 13 που μοίρασε στο Game 1, στους πόντους με τους 29 που σημείωσε στο Game 2 αλλά και στα ριμπάουντ με τα 8 που «κατέβασε» στο Game 4. Τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει μια ομάδα από τον ηγέτη της; 15.2 πόντοι, 5.6 ασίστ, 4.6 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1.6 λάθη, 20.6 PIR, ενώ σούταρε με 73% στα δίποντα, 40% στα τρίποντα και και 93% στις βολές απέναντι στους Ισραηλινούς. Απλά... συγκλονιστικός!

Αν μη τι άλλο τα ματς με την Μακάμπι ήταν το επιστέγασμα μιας εξαιρετικής σεζόν, η οποία έφερε στον Σλούκα την μεγάλη δικαίωση για την (πολύ δύσκολη και συνάμα τολμηρή) απόφαση που πήρε το περασμένο καλοκαίρι. Να αλλάξει στρατόπεδο «αιωνίων» μετακομίζοντας από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό!

@Photo credits: INTIME, eurokinissi