Κιπτσόγκε: «Δέχθηκα απειλές, φοβήθηκα για τη ζωή της οικογένειάς μου»

Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε

bet365

Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε αναφέρθηκε στις απειλές που δέχθηκε από χρήστες του διαδικτύου, καθώς τον συνέδεσαν με τον θάνατο του Κέλβιν Κίπτουμ.

Ο θάνατος του Κέλβιν Κίπτουμ σε αυτοκινητικό δυστύχημα στις 12 Φεβρουαρίου στην Κένυα, πέρα από την παγκόσμια θλίψη στην οικογένεια του στίβου, προκάλεσε μια εφιαλτική περίοδο για τον Έλιουντ Κιπτσόγκε. Ακόμα και τώρα στην Κένυα υπάρχουν φωνές, που... κατηγορούν τον Κιπτσόγκε, για τη στάση που κράτησε απέναντι στον αδόκητο θάνατο του 24χρονου Κίπτουμ.

Από την πρώτη στιγμή χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να διαδίδουν ότι ο Κιπτσόγκε ήταν μέρος μιας συνωμοσίας για τη δολοφονία του Κέλβιν Κίπτουμ, ο οποίος τέσσερις μήνες νωρίτερα είχε πάρει το παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου από τον Κιπτσόγκε, με 2ώρ.00:35 στο Σικάγο.

Ο Κιπτσόγκε τρεις μήνες μετά, τοποθετήθηκε δημόσια από το Ελντορέτ, όπου ζει και προπονείτα και σε συνέντευξή του στο BBC Sport Africa, μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που έζησε.

«Σοκαρίστηκα που οι άνθρωποι στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης λένε πως "ο Έλιουντ εμπλέκεται στον θάνατο αυτού του αγοριού". Αυτά ήταν τα χειρότερα νέα μου στη ζωή μου.

«Δέχτηκα πολλά άσχημα πράγματα, ότι θα κάψουν το προπονητικό κέντρο, θα κάψουν τις επενδύσεις μου στην πόλη, θα κάψουν το σπίτι μου, θα κάψουν την οικογένειά μου. Δεν συνέβη, αλλά έτσι είναι ο κόσμος» είπε αρχικά ο Κιπτσόγκε.

Η αρχική αντίδρασή του Kipchoge ήταν να διασφαλίσει την ασφάλεια της οικογένειάς του.

«Δεν είχα τη δύναμη να πάω στην αστυνομία και να τους πω ότι η ζωή μου κινδυνεύει. Έτσι, το μέλημά μου ήταν στην πραγματικότητα να πω στην οικογένειά μου να είναι πιο συνειδητή και προσεκτική.

Φοβήθηκα πολύ να πάνε τα παιδιά μου στο σχολείο και να επιστρέψουν. Μερικές φορές κυκλοφορούν με το ποδήλατο, αλλά έπρεπε να τους σταματήσουμε, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Αρχίσαμε να τα αφήνουμε και να τα μαζεύουμε το βράδυ.

Το κορίτσι μου πήγαινε στο οικοτροφείο, αυτό ήταν θετικό ότι δεν είχε πρόσβαση σε ό,τι αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωση, αλλά είναι δύσκολο για τα αγόρια μου να ακούσουν "Ο μπαμπάς σου σκότωσε κάποιον". Εγώ, δεν έβλεπα κανένα νόημα να αλλάξω χώρο προπόνησης, γιατί η ζωή μου είναι στο στάδιο. Το άθλημά μας δεν είναι η προπόνηση στο γυμναστήριο, είναι το να βγαίνω έξω για να τρέξω. Περπατώ στους δρόμους ελεύθερα» τόνισε ο Κιπτσόγκε.

Παράλληλα, παραδέχθηκε πως όλο αυτό το κλίμα, τον επηρέασε αγωνιστικά. «Οταν έτρεξα στον μαραθώνιο του Τόκιο (3 Μαρτίου 2024, 10η θέση), είχα να κοιμηθώ τρεις μέρες. Είναι η χειρότερή μου θέση ως τώρα».

Μια αχτίδα χαράς σε αυτό το διάστημα είναι η επιλογή του στην ομάδα της Κένυας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και τώρα επικεντρώνεται στην προσπάθεια να γίνει ο πρώτος δρομέας στην ιστορία των Αγώνων με τρία διαδοχικά χρυσά μετάλλια στον μαραθώνιο

«Σημασία έχει να σηκωθείς και να πας ευθεία ξανά, στον στόχο σου. Έμαθα ότι η φιλία δεν μπορεί να είναι για πάντα. Νομίζω ότι είναι λυπηρό που συνέβη όταν γιορτάζω πάνω από είκοσι χρόνια στον αθλητισμό. Αυτό που συνέβη με κάνει να μην εμπιστεύομαι κανέναν. Ακόμη και τη σκιά μου δεν θ εμπιστευτώ» κατέληξε ο Κιπτσόγκε.


@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

Τελευταία Νέα