Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου: Οι 10 στιγμές που μας καθήλωσαν στην Βουδαπέστη (vids)

Κώστας Ευθυμιάδης
O Aρμάντ Ντουπλάντις

bet365

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στην Βουδαπέστη ολοκληρώθηκε και το Gazzetta κάνει μία... αξιολόγηση των δέκα κορυφαίων στιγμών στην διοργάνωση.

Το φετινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στην Βουδαπέστη είχε... αρκετό δράμα. Πτώσεις, αποκλεισμοί σοκ, νίκες την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, μέχρι και... τροχαίο τρακάρισμα.

Το Gazzetta προσπάθησε να ξεχωρίσει τις δέκα στιγμές που σίγουρα θα μείνουν χαραγμένες σε όσους παρακολούθησαν την διοργάνωση αυτές τις 9 ημέρες.

1. Η… τρομακτικά καλή Σέρικα Τζάκσον στα 200 μ.

Η Σέρικα Τζάκσον… κάλπασε στον τελικό των 200 μέτρων, κάνοντας την κορυφαία επίδοση στην διοργάνωση, με το 21.41 που σημείωσε. Επίδοση που έγινε σχεδόν με άπνοια και πιθανότατα της στοίχισε ένα ιστορικό παγκόσμιο ρεκόρ (21.34) που για πρώτη φορά μία αθλήτρια έδειξε ότι μπορεί να το σπάσει. Αν είχε λίγο ευνοϊκό αέρα, τότε θα μιλούσαμε για χρόνια γι’ αυτή τη κούρσα.

2. Το τρεμπλ του Νόα Λάιλς

Ο Νόα Λάιλς έδειχνε… άχαστος στα 200 μέτρα και αναμενόταν να πάρει χρυσό και με την 4Χ100μ. Το δύσκολο ήταν το 100αρι όπου ο Φρεντ Κέρλι και οι υπόλοιποι… αμφισβητούσαν την ικανότητά του να κερδίσει. Ο Κέρλι «χαιρέτησε» στα ημιτελικά μαζί με τον Τζέικομπς και ο Λάιλς πήρε το χρυσό, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα ιστορικό τρεμπ.

3. Δύο χαμένα χρυσά από πτώση μέσα σε 15 λεπτά

Η Ολλανδία θα μπορούσε να είναι στην πρώτη τετράδα στον πίνακα μεταλλίων, αλλά στην πρεμιέρα έχασε δύο χρυσά μετάλλια και ένα παγκόσμιο ρεκόρ, επειδή δύο αθλήτριες… σκόνταψαν στα τελευταία μέτρα!

Αρχικά η Χασάν στα 10.000 μέτρα όπου μαζί με την Τσεγκάι πήγαν για το χρυσό, με την πρώτη να σπρώχνει την αντίπαλό της για να κρατήσει την πρώτη θέση στην τελική ευθεία, αλλά να πέφτει στο έδαφος, 30 μέτρα πριν τον τερματισμό!

Ακριβώς το ίδιο έπαθε η Φέμκε Μπολ στην μικτή σκυτάλη καθώς βρισκόταν πρώτη και μόλις 15-20 μέτρα πριν τον τερματισμό, από την υπερένταση πάτησε άσχημα στο ταρτάν και έπεσε, με την σκυτάλη να της φεύγει από τα χέρια και να ακυρώνονται! Αν δεν είχε σκοντάψει, θα είχαν πάρει το χρυσό με παγκόσμιο ρεκόρ.

4. Το θρίλερ στο μήκος με τον Τεντόγλου

Δεν θα μπορούσε να μην είναι ο τελικός του μήκους μέσα στη λίστα. Οχι λόγω του δικού μας Μίλτου, αλλά γιατί είχε… χιτσκοκικό φινάλε.
Μαζί με τον Πίνοκ είχαν 8,50μ. και στην δεύτερη καλύτερη ο Τζαμαϊκανός είχε 8,40μ έναντι 8,39μ του Μίλτου. Στο τελευταίο του άλμα όμως ο Ελληνας πρωταθλητής, τον ξεπέρασε για δύο εκατοστά και πήρε το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας πίσω του… τρεις Τζαμαϊκανούς.

5. Ο… τρελο-Ταμπέρι το χρυσό στο ύψος

Θρίλερ ήταν το χρυσό και στο ύψος ανδρών όπου ο Τζιανμάρκο Ταμπέρι και ο Αμερικανός Χάρισον πέρασαν τα 2,36μ., αλλά ο Ιταλός πήρε το χρυσό σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς τελικούς της διοργάνωσης.

Αυτό που ξεχώρισε όμως ήταν οι… πανηγυρισμοί του Ταμπέρι, ο οποίος βούτηξε στη λίμνη των στιπλ, έκανε στριπτίζ μαζί με την… μητέρα του, έπαιξε ντραμς και ανέβηκε στην ιταλική κερκίδα προκαλώντας… χαμό στο γήπεδο.

6. Ναζότ και Κένεντι όπως Ταμπέρι-Μπαρσιμ

Μιας και ο λόγος για Ταμπέρι, οι Κέιτι Ναζότ και η Νίνα Κένεντι μιμήθηκαν τον Ιταλό και τον Μπαρσίμ από το Τόκιο. Αμφότερες είχαν ολοκληρώσει τον τελικό με ίδια άλματα και η Ναζότ, που ήδη έχει γευθεί την χαρά χρυσών μεταλλίων σε μεγάλη διοργάνωση, ανακοίνωσε στην Κένεντι πως θέλει να μοιραστούν μαζί το χρυσό μετάλλιο, κάνοντας την Αυστραλέζα να ξεσπάσει σε κλάματα και έτσι να ξεκινήσει μία δυνατή φιλία.

7. Η Ρόχας στο… 90’

Η Γιουλιμάρ Ρόχας λίγο έλειψε να προκαλέσει το μεγαλύτερο σοκ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στον τελικό του τριπλούν όλοι περίμεναν από αυτήν όχι απλά μια εύκολη νίκη, αλλά ίσως και ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Ηταν εκτός 8αδας και μπήκε μόνο και μόνο γιατί είχε δεύτερο καλύτερο άλμα από την Κέντρα Ορτζι, με την Αμερικανίδα να χρειάζεται ένα… συντηρητικό άλμα στα 14,27μ. και να κάνει άκυρο. Με αυτό το «δώρο» συνέχισε για άλλα τρία άλματα η Ρόχας, αλλά πριν το τελευταίο της εξακολουθούσε να είναι 8η. Η Μπεκ Ρόμαντσουκ είχε το προβάδισμα με 15,00μ., αλλά η Βενεζουελανή πέταξε στα 15,08μ. για να πάρει το πιο δύσκολο, αλλά και το πιο γλυκό χρυσό της καριέρας της.

8. Τρομερό επί κοντώ με «βασιλιά» Ντουπλάντις

Τον νικητή τον ξέραμε… πριν αρχίσει ο τελικός του επί κοντώ. Αυτό που θέλαμε να δούμε ήταν αν θα έκανε παγκόσμιο ρεκόρ και το ποιοι θα ακολουθούσαν στο βάθρο. Τελικά έγινε ένας μαγικός τελικός, με τον… 5ο να κάνει 5,90μ., κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί.
Ο Ντουπλάντις κέρδισε εύκολα με 6,10μ., ενώ δοκίμασε για παγκόσμιο ρεκόρ στα 6,23μ., χωρίς να τα καταφέρει. Ο Ομπιένα ισοφάρισε το ρεκόρ Ασίας (6,00μ.), με τους Μάρσαλ και Νίλσεν να μοιράζονται το χάλκινο με 5,95μ.

9. Θρίλερ το χρυσό στον δίσκο ανδρών

Αλλαξε το χρυσό δύο φορές σε δύο λεπτά στον τελικό της δισκοβολίας ανδρών. Ο Σταλ με 69,37μ., κρατούσε μέχρι την 5η βολή το χρυσό μετάλλιο, με μόλις 10 εκατοστά διαφορά από τον Τσεχ. Ο Σλοβένος στην τελευταία του βολή ωστόσο, έριξε 70,02μ., αναγκάζοντας τον Σουηδό στην τελευταία βολή όλου του τελικού, να ψάξει την υπέρβαση. Την βρήκε τελικά, σημαδεύοντας στα… 71,46μ., κάνοντας και ρεκόρ αγώνων.

10. Ο Καναδάς... υπεδύναμη στον στίβο

Οι Καναδοί συνήθως έπαιρναν μετάλλια στα σπριντ, άντε και σε κανένα δέκαθλο. Ξαφνικά στην Βουδαπέστη... γέμισαν μετάλλια με δύο αναπάντεχα χρυσά μάλιστα στις ρίψεις. Αν και ποτέ κανείς δεν τους υπολόγιζε στις πρώτες δέκα δυνάμεις, κατάφεραν να πλασαριστούν στον πίνακα μεταλλίων δεύτεροι στον κόσμο πίσω από τις ΗΠΑ, με 4 χρυσά και 2 αργυρά.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ Τελευταία Νέα