Στίβος: Πώς άλλαξε ο «χάρτης» στα μετάλλια του Παγκοσμίου, η Ευρώπη χάνει έδαφος

Κώστας Ευθυμιάδης
H εθνική Ολλανδίας στη σκυτάλη γυναικών πανηγυρίζει

bet365

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις του στίβου «εξαφανίζονται» και οι Σκανδιναβοί ανεβαίνουν και σώζουν την παρτίδα στην «γηραιά ήπειρο».

Απελπιστικά άσχημη είναι η εικόνα για τις Ευρωπαϊκές χώρες στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, αν ρίξει κανείς μία ματιά στον πίνακα μεταλλίων.

Υπερδυνάμεις όπως η Γαλλία, η Πολωνία και η Γαλλία, έχουν… εξαφανιστεί από τον πίνακα και μάλιστα αν προστεθεί και ο πίνακας μεταλλίων του περσινού Παγκοσμίου πρωταθλήματος, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική.

Την ώρα που η χώρα μας με τα δύο μετάλλια που κατέκτησε είναι την 15η θέση του κόσμου, η Γαλλία που του χρόνου διοργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες, πήρε μόνο ένα μετάλλιο κι αυτό την τελευταία ημέρα με την ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ400μ.ανδρών, το προτελευταίο αγώνισμα της διοργάνωσης!

Πέρυσι στο Ορεγκον η κατάσταση ήταν το ίδιο τραγική, αφού είχαν κατακτήσει πάλι μόνο ένα μετάλλιο, το χρυσό του Κέβιν Μαγιέρ στο δέκαθλο! Φέτος, η κατάσταση ήταν χειρότερη και μάλιστα η υπουργός των Σπορ ζήτησε και... εξηγήσεις για την εικόνα της αποστολής.

Η Πολωνία, που θεωρητικά μαζί με τους Βρετανούς έχει τα περισσότερα ταλέντα αριθμητικά, πέρυσι στο Ορεγκον είχε πάρει 4 μετάλλια και ήταν 8η στον πίνακα μεταλλίων, ενώ φέτος πήρε δύο αργυρά μετάλλια, ένα με τον Νοβίτσκι στη σφύρα και ένα με την Κάζμαρεκ στα 400 μέτρα.

Για την Γερμανία, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Πέρυσι στο Ορεγκον πήραν ένα χρυσό με την Μιχάμπο στο μήκος και ένα χάλκινο με την 4Χ100μ γυναικών. Φέτος η Μιχάμπο απουσίαζε, η σκυτάλη… πάτωσε και η Γερμανία για πρώτη φορά στην ιστορία της, δεν κατέκτησε ούτε ένα μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Το εξίσου ανησυχητικό είναι ότι στο Ορεγκον πέρυσι, η Πολωνία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στο Top10 των μεταλλίων, ενώ φέτος η Ισπανία βρέθηκε στην 3η θέση του πίνακα μεταλλίων, χάρη στο βάδην όπου έκανε το 4 στα 4 στα χρυσά. Αν δεν υπήρχε το βάδην, θα είχε μόνο ένα μετάλλιο με τον Κατίρ στα 5.000μ…

Βρετανοί, Ολλανδοί και Σκανδιναβοί

Αν σώζει κάποιος την παρτίδα στην Ευρώπη, είναι οι Σκανδιναβοί και οι Ολλανδοί. Οι Βρετανοί πήγαν με μικρή ομάδα μεν, αλλά κατέκτησαν 10 μετάλλια και ήταν η κορυφαία ομάδα συνολικά (λόγω 2 χρυσών έμειναν πίσω από την Ισπανία στην κατάταξη), αλλά μετά ακολουθεί η Ολλανδία, που έχασε δύο χρυσά στην πρεμιέρα επειδή σκόνταψαν πριν τον τερματισμό οι Μπολ και η Χασάν. Αν δεν είχαν γίνει αυτά τα δύο περιστατικά, η Ολλανδία θα ήταν το Νο3 και όχι η Ισπανία.

Πήραν δύο χρυσά, ενα αργυρό και ένα χάλκινο, ενώ ακριβώς πίσω τους στην κατάταξη, είναι η Νορβηγία και η Σουηδία, που και πέρυσι ήταν στην πρώτη 15αδα.

Ο υπόλοιπος χάρτης δεν άλλαξε σημαντικά, με εξαίρεση τον Καναδά που ενώ δεν πήρε μετάλλια στα σπριντ και τα σύνθετα που ξεχωρίζει, βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στο Νο2 της λίστας, πίσω από τις ΗΠΑ.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ Τελευταία Νέα