Χάνεϊκατ: Ραντεβού στον... αέρα! (pics & vids)

Χάνεϊκατ: Ραντεβού στον... αέρα! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Χάνεϊκατ: Ραντεβού στον... αέρα! (pics & vids)
Το τραγικό τέλος του Tάιλερ Χάνεϊκατ έχει συγκλονίσει την μπασκετική και αθλητική κοινότητα και το gazzetta.gr κάνει αναδρομή στην καριέρα του Αμερικανού που… πετούσε πάντα ψηλά.

Το μπάσκετ και γενικότερα ο αθλητισμός πενθεί. Ο Τάιλερ Χάνεϊκατ βρέθηκε νεκρός xθες στο σπίτι του στην Καλιφόρνια έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς. Οι Αστυνομικές Αρχές του Λος Άντζελες ενημέρωσαν επίσημα ότι ο πρώην παίκτης της Χίμκι φέρεται να αυτοκτόνησε, κάτι που πιστεύει και ένας συγγενής του που πρόσθεσε πως οι αστυνομικοί θα μπορούσαν να τον είχαν σώσει.

Τα αμερικανικά Μέσα ανέφεραν πως η ίδια η μητέρα του Χάνεϊκατ ενημέρωσε τις Αρχές για την επιθετική συμπεριφορά του γιου της, με τις δυνάμεις SWAT να εισβάλλουν στο σπίτι και να βρίσκουν νεκρό τον πρώην παίκτη της Χίμκι, σε μια είδηση που βύθισε στη θλίψη αμέτρητους φίλους του μπάσκετ.

Ο κόσμος του μπάσκετ και του αθλητισμού αποχαιρέτησαν με τον δικό τους τρόπο έναν άνθρωπο που έφυγε τόσο αναπάντεχα, ενώ τα συλλυπητήρια τους έστειλαν τόσο όσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ολυμπιακός με την Εuroleague να αλλάζει το logo της για να τον τιμήσει.

Το gazzetta.gr θυμάται όλη την μπασκετική πορεία του… ιπτάμενου Τάιλερ, ο οποίος σύμφωνα και με τον συνεργάτη του Γιώργου Μπαρτζώκα, Γιώργου Μποζίκα, ουδέποτε ήταν επιθετικός. Ήταν από τους πιο αγαπητούς συμπαίκτες, που του άρεσε να συμμετέχει στα πειράγματα, ενώ όλοι τον αγαπούσαν. Μια υπέροχη φιγούρα που είχε... φτερά στα πόδια και μοίραζε απλόχερα θέαμα στον κόσμο.

Ξεκίνησε την καριέρα του στο UCLA, εκεί όπου έμεινε από το 2009 ως το 2011, παίζοντας σε 59 ματς, όντας ένας εκ των στα του κολεγίου. Κατάφερε να τελειώσει την περιπέτεια το στο NCAA με 10.3 πόντους, 6.9 ριμπάουντ και 2.8 ασίστ. Η μεγάλη στιγμή για αυτον είχε φτάσει. Το ταξίδι στον κόσμο των κορυφαίων μόλις είχε αρχίσει.

To… όνειρο του ΝΒΑ

Το 2011 ο Τάιλερ έκανε το μεγάλο… άλμα (όπως αυτά που συνήθιζε να κάνει σε όλη του την καριέρα) για το ΝΒΑ. Ένα πρωτάθλημα που είχα πάντα ως όνειρο από από μικρό παιδί. Οι Κινγκς τον εμπιστεύτηκαν και τον επέλεξαν στο Νο.35 του draft του 2011.

Μια από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής του ήρθε στις 31 Δεκέμβρη του 2011. Η ημερομηνία αυτή σηματοδότησε το ντεμπούτο του στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη. Έπαιξε 4 λεπτά και έβαλε 2 πόντους σε μια βραδιά που θα τον συντροφεύει στην… γειτονιά των αγγέλων.

Έμεινε στους Κινγκς μέχρι το Φλεβάρη του 2013, όμως κατάφερε να παίξει μόλις σε 22 ματς αφού πέρασε χρόνο και στη θυγατρικη τους, τους Reno Bighorns. Τον Φλεβαρη του 2013 πήγε με ανταλλαγή στους Ρόκετς, αλλά τον Μάρτη του ίδιους έτους αποχαιρέτησε το ΝΒΑ για να τραβήξει για άλλες πολιτείες.

Το ευρωπαϊκό ταξίδι

Πρώτη του ομάδα μακριά από τις ΗΠΑ, ήταν η Ιρόνι Νες Ζιόνα που μόλις είχε ανέβει στην πρώτη κατηγορία. Ο Τάιλερ τράβηξε τα βλέμματα πάνω του με τις εμφανίσεις του και ανάγκασε την Χίμκι να τον κάνει δικό της στις 8 Ιούλη του 2014.

Το πρώτο του σημαντικό τίτλο τον πήρε το 2015. Οι Ρώσοι κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το τέλος της… διαδρομής και να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του Eurocup. O Xάνεϊκατ είχε τον τρίτο καλύτερο συντελεστή στην αξιολόγηση πίσω από τους Ταιρίς Ράις και Τζέιμς Όγκουστιν. Ένα στοιχείο που έδειχνε την μεγάλη προσφορά του. Τελείωσε την διοργάνωση με 7.9 πόντους, 5.7 ριμπάουντ και 12.8 PIR. Μια υπέροχή χρονιά για τον ίδιο και την ομάδα του.

Mαζί με την Χίμκι οδηγήθηκε στην κορυφαία διοργάνωση της Eυρώπης την Euroleague. Αποτέλεσε ένα από τους βασικούς πυλώνες της ομάδας, αφού σκόραρε 6 πόντους και κατέβαζε 6.1 ριμπάουντ ανά αγώνα, προσπαθώντας να αντέξει στο υψηλότερο επίπεδο.

Η παρένθεση της Εφές και η επιστροφή στην Χίμκι

Η σεζόν 2016-17 ήταν για αυτόν η παρθενική με την φανέλα της Εφές στην οποία συνέβαλε τα μέγιστα ώστε οι Τούρκοι να φτάσουν ως τα playoffs της Euroleague, εκεί όπου ο Ολυμπιακός έβαλε τέλος στα όνειρα τους για Final 4. O Xάνεϊκάτ είχε 9.2 πόντους και 7.3 ριμπάουντ, όντας καθοριστικός. Δεν άντεξε όμως και πολύ μακριά από την Χίμκι. Τον επίλογο στην καριέρα του έμελλε να τον γράψει στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, αφού έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή σε ηλικία 27 ετών μετά τον τραγικό χαμό του μέσα στο σπίτι του.

Την φετινή σεζόν είδε την Χίμκι να μεγαλουργεί και να φτάνει στα playoffs της Euroleague. Παρόλο που έχασε αρκετά ματς λόγω τραυματισμού, πρόλαβε να αγωνιστεί σε 17 ματς και να μας χαρίσει τις τελευταίες παραστάσεις του. Μέτρησε 9.2 πόντους και 5.4 ριμπάουντ, με τους Ρώσους τελικά να χάνουν από την ΤΣΣΚΑ στον… εμφύλιο των playoffs. Έβαλε 5 και 3 πόντους αντίστοιχα στο σύνολο του Ιτούδη, μια σειρά που ήταν και η τελευταία που θα τον απολαμβάναμε στο κορυφαίο επίπεδο.

«Πετούσε» πάντα στον ουρανό

O Τάιλερ μέσα στο παρκέ… πετούσε πάντα ψηλά. Τα καρφώματα του πάντα τρέλαιναν κόσμο, αφού έδειχνε να αψηφά την βαρύτητα. Από χθες ο φοβερός τύπος με το μαλλί σήμα-κατατεθέν θα πετάει πλεόν στον… ουρανό. Ένας 27χρονος που λάτρευε τις… πτήσεις και έψαχνε τον δρόμο επιστροφής του για το ΝΒΑ. Ένα παιδί που πλέον θα… πετά στη γειτονιά των αγγέλων!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.