Ιστορικός αγώνας με νικήτρια την ειρήνη στην Κύπρο! (vids & pics)
To γήπεδο της Πύλας μοιάζει με ένα τεράστιο μπαλκόνι. Υπερυψωμένο, κοιτάζοντας από την κερκίδα, βλέπεις τη θάλασσα, η οποία αποπνέει μια αίσθηση ελευθερίας. Γυρίζοντας όμως προς τα πάνω και βλέποντας τα φυλάκια, τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς, καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Σ' αυτό το γήπεδο, στο χωριό όπου συμβιώνουν Ελληνοκύπριοι με Τουρκοκύπριους, επέλεξε ο διεθνής και ουδέτερος οργανισμός Peace and Sport να διοργανώσει την Τρίτη (19/03) ένα φιλικό αγώνα γεμάτο προκλήσεις, αλλά και μηνύματα: Η προσφυγική Νέα Σαλαμίνα, στο γήπεδο με μια ομάδα από την άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, από την Αμμόχωστο, που κάποτε αποτελούσε την φυσική της έδρα. Την Mağusa Türk Gücü. Και μαζί τους παιδιά, φίλαθλοι και από τις δύο πλευρές, πολιτικοί και άλλοι αξιωματούχοι, προκειμένου να δείξουν στην πράξη ότι το μέλλον του βασανισμένοι νησιού, μπορεί να είναι διαφορετικό.
Με την υποστήριξη του Stelios Philanthropic Foudation και στρατηγικό συνεργάτη την Eleven Campaign, το event έγινε πραγματικότητα. Ένας αγώνας, στον οποίο μοναδικός νικητής ήταν η ειρήνη. Εκλεκτός καλεσμένος, πέραν από τους επίσημους και τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ένας άνθρωπος ο οποίος μέσω του ποδοσφαίρου έδειξε ότι πραγματικά μια μπάλα μπορεί να ενώσει τον κόσμο και να αναλάβει δράση εκεί όπου οι διπλωμάτες και οι πολιτικοί αποτυγχάνουν. Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά. Ο πρώην επιθετικός της Τσέλσι, ο οποίος έχει στο παλμαρέ του τέσσερα πρωταθλήματα Αγγλίας και ένα Champions League, αποτελεί εδώ και λίγους μήνες τον αντιπρόεδρο του Peace and Sport, καθώς μετά το κρέμασμα των παπουτσιών του αποφάσισε να αφοσιωθεί στην κοινωνία και να προσπαθεί σε κάθε του κίνηση να επιστρέψει σε αυτή όσα του πρόσφερε το ποδόσφαιρο.
Ο καιρός την Τρίτη στην Κύπρο ήταν εξαιρετικός και από νωρίς το πρωί η Πύλα βρισκόταν σε αναβρασμό. Τα μέτρα ασφαλείας για τυχόν προβοκάτσιες ήταν Δρακόντεια. Μπλόκα σε στροφές, οδοφράγματα, ανιχνευτής μετάλλων στην είσοδο του γηπέδου, από τον οποίο περνούσαν οι πάντες, ακόμα και τα παιδιά των ακαδημιών των δύο ομάδων. Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά είχε πάρει από νωρίς θέση στο γήπεδο, φορώντας ένα λευκό μπλουζάκι με το όνομα του οργανισμού και το νόημα του event: Peace and Sport.
Πρώτα τα παιδιά
Η μέρα ξεκίνησε με δραστηριότητες που αφορούσαν τα παιδιά. Η τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια καράτε, Λορένς Φίσερ, η οποία είναι Champion for Peace για τον Peace and Sport έδειξε σε ένα γκρουπ παιδιών βασικές κινήσεις καράτε και διασκέδασε μαζί τους με αθλητικές δραστηριότητες, ενώ το άλλο γκρουπ έκανε ασκήσεις με την μπάλα και έπαιξε ποδόσφαιρο με τον Ντρογμπά. Αποτέλεσμα ήταν τα παιδιά να ξεχάσουν άμεσα τις όποιες αναστολές και να διασκεδάσουν όλα μαζί, χωρίς να σκέφτονται περιορισμούς λόγω του διαχωρισμού. Έδειξαν πως όταν μπαίνει στη μέση ο αθλητισμός, όλα τα άλλα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Μια παγκόσμια γλώσσα, ένας τρόπος να ξεπεραστούν εθνικά, γλωσσικά και θρησκευτικά εμπόδια και να καλλιεργηθεί μέσω των αθλητικών αξιών ο αμοιβαίος σεβασμός.
«Είναι εκπληκτικά όσα έγιναν με τα παιδιά, έχουμε και φανταστικό καιρό οπότε όλο το σκηνικό συντελεί σε ένα υπέροχο event. Οι δύο κοινότητες εκπροσωπήθηκαν από παιδιά σε μικτές ομάδες με τον Ντιντιέ Ντρογκμπά και τη Λορένς Φίσερ οπότε έμαθαν ότι μπορούν να παίξουν μαζί. Δώσε μια μπάλα σε κάθε γκρουπ παιδί στον κόσμο και θα συμβεί το ίδιο. Το είδαμε με τους Κορεάτες, το είδαμε σε πολλά μέρη στην Αφρική. Ξεχνούν ίσως αυτά που τους μαθαίνουν, απλά παίζουν και παίζοντας ανακαλύπτοντας τους άλλους και δημιουργούν νέες ιδέες στο μυαλό τους. Χτίζοντας σε αυτό μπορούμε να φτιάξουμε μια περισσότερο συνεργατική κοινωνία», δήλωσε στο gazzetta.gr ο πρόεδρος και ιδρυτής του Peace and Sport, Ζοέλ Μπουζού, από το γήπεδο της Πύλας. Ολυμπιονίκης και ο ίδιος, αφοσιώθηκε από μικρός στις αξίες του αθλητισμού και μέσω του Peace and Sport οραματίζεται να τις διαδώσει σε όλο τον κόσμο. «Δεν τους ρώτησα από πού ήλθαν, απλώς το όνομά τους, ήθελα προπονηθώ μαζί τους», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του εννιάχρονου Γιασεμή, η οποία τα λέει όλα. Και βλέποντας από κοντά το πόσο το διασκέδαζαν, είναι βέβαιο πως δεν είναι υποκριτική.
Φυσικά, ο Ντιντιέ Ντρογκμπά αποτέλεσε πόλο έλξης και απέδειξε ότι παρά την τεράστια καριέρα του, παραμείνει προσιτός για όλους. Έπαιξε με τα παιδιά, έβγαλε φωτογραφίες μαζί τους και πήρε μέρος στις ασκήσεις καράτε που έκανε η Φίσερ, δείχνοντας να το διασκεδάζει με την ψυχή του! Η παρουσία του εκεί δεν «τρέλανε» μόνο τα παιδιά και τους θεατές, αλλά και τους τέσσερις Αφρικανούς παίκτες που ανήκουν στο ρόστερ της τουρκοκυπριακής ομάδας, οι οποίοι βρίσκονταν στο ίδιο γήπεδο με ένα από τα ινδάλματά τους. Πήγαιναν συγκινημένοι να του δώσουν το χέρι, έτρεχαν για μια φωτογραφία με ένα χαμόγελο βγαλμένο από τις πιο ρομαντικές ποδοσφαιρικές τους στιγμές Ας μην ξεχνάμε, ότι ο Ντρογκμπά είναι ο μοναδικός Αφρικανός ποδοσφαιριστής που έχει ξεπεράσει τα 100 γκολ στην Premier League ενώ οι δράσεις του στη χώρα του, τον έχουν αναγάγει σε εθνικό ήρωα. Ήταν εκείνος που το 2005, μετά την εξασφάλιση της πρόκρισης της χώρας του στο Μουντιάλ, πήρε το μικρόφωνο και εκφώνησε έναν λόγο που έπαιζε στα κανάλια της Ακτής Ελεφαντοστού για μήνες. Ήταν η πρώτη από τις κινήσεις που οδήγησαν στην υπογραφή συνθήκης ειρήνης.
Η ώρα του αγώνα
Όσο περνούσε η ώρα, η μικρή κερκιδούλα στο γήπεδο και οι θέσεις δίπλα στον αγωνιστικό χώρο γέμιζαν ασφυκτικά. Οπαδοί της MTG και της Νέας Σαλαμίνας, αλλά και απλός κόσμος, κάτοικοι της Πύλας και όχι μόνο, πήραν θέση στην εξέδρα και το κλίμα μεταξύ τους ήταν εξαιρετικό. Η ζέστη δεν τους πτόησε. Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι έκαναν πλάκα μεταξύ τους, έλεγαν τραγούδια για τις ομάδες τους, ενώ ήταν και κάποιοι, μεγαλύτερης ηλικίας, Τουρκοκύπριοι που μιλούσαν ελληνικά. Αντίστοιχο όμως ήταν και το κλίμα ανάμεσα στις ποδοσφαιρικές ομάδες. Πριν την πρώτη σέντρα, καλλιτέχνες από τις δύο κοινότητες τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια, κάνοντας το κλίμα ακόμα πιο συγκινητικό. Στο ημίχρονο, διεξήχθη καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς. Μια πραγματική γιορτή.
Οι δύο αρχηγοί, οι οποίοι μίλησαν από κοινού στο gazzetta.gr, έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, τονίζοντας ότι: «εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, στον αθλητισμό δεν υπάρχει χώρος για μίσος» και η μεταξύ τους συνύπαρξη στο χορτάρι ήταν κάτι παραπάνω από αρμονική. Επίσης, ήταν εμφανές ότι δεν το έκαναν για τα μάτια του κόσμου. Το αισθάνονταν, ένιωθαν διαφορετικά, κατανόησαν από πρώτο χέρι την δύναμη της στρογγυλής θεάς και τα λόγια του Μαντέλα, τα οποία επικαλέστηκε και ο Νίκος Αναστασιάδης, ότι ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να δημιουργήσει ελπίδα σε μέρη που υπάρχει μόνο απόγνωση.
Στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης, στο οποίο τη σέντρα έκανε ο Ντρογκμπά με τον Ζοέλ Μπουζού, η Νέα Σαλαμίνα ήταν εκείνη που επικράτησε της δεύτερης στο τουρκοκυπριακό πρωτάθλημα Magusa, με γκολ του 17χρονου Δημήτρη Χρυσοστόμου. Το αποτέλεσμα όμως δεν είχε καμία σημασία και το δεύτερο ημίχρονο ήταν η καλύτερη απόδειξη γι' αυτό: Οι παίκτες των δύο ομάδων χωρίστηκαν σε μικτές ομάδες, φόρεσαν φανελάκια πάνω από τις φανέλες τους για να ξεχωρίζουν και διασκέδασαν με την ψυχή τους το ποδόσφαιρο κάτω από τον ζεστό κυπριακό ήλιο. «Αυτή η είναι μαγεία του αθλητισμού. Είναι κάτι το υπέροχο, γιατί αποτελεί μια κοινή γλώσσα για όλους. Μοιράζεσαι την ισότητα, οι κανονισμοί εφαρμόζονται για όλους το ίδιο. Οπότε πάνω σε αυτό μπορούμε να χτίσουμε την δυνατότητα για κοινωνική συνοχή. Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα και θα υπάρχουν νέες δράσεις και στον βορρά, ώστε οι δύο κοινότητες μέσω του αθλητισμού να αναπτύξουν διάλογο και και τη συνεργασία», πρόσθεσε ο Ζοέλ Μπουζού στο gazzetta.gr.
Έλαμψε δια της απουσίας του ο Ακιντζί
Ενώ σε αθλητικό και κοινωνικό επίπεδο, το μήνυμα ενότητας έφτασε σε όλους, δεν συνέβη το ίδιο και σε πολιτικό. Μολονότι τόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, είχαν δεχθεί να δώσουν το «παρών» και να στείλουν κι από την πλευρά τους το μήνυμα του αλληλοσεβασμού, ο δεύτερος τελικά δεν το έπραξε. Η φήμη είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη ημέρα και ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι δεν πήγε στον αγώνα γιατί δεν τηρήθηκαν όσα είχαν συμφωνηθεί από πριν, ενώ έριξε και το μπαλάκι στον ΟΗΕ. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον Ακιντζί, αρχικά είχε συμφωνηθεί ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί στη «νεκρή ζώνη», όμως οι κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορούσαν να εγγυηθούν για τα μέτρα ασφαλείας και έτσι μεταφέρθηκε σε γήπεδο που ανήκει στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε ότι αν είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων μια αντίστοιχη εκδήλωση στο βόρειο κομμάτι, τότε θα πήγαινε κανονικά. Ο Αναστασιάδης, ο οποίος μίλησε πριν την έναρξη του αγώνα, τόνισε πως: «παρά τις όποιες διαφορές που μπορεί να έχουμε με τον φίλο μου Ακιντζί, ο ο οποίος δεν κατάφερε να παρευρεθεί σήμερα στον αγώνα, μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για επίτευξη μόνιμης ειρήνης, σταθερότητας, ευημερίας και συνεργασίας στο νησί μας, μέσω μιας συνολικής βιώσιμης και λειτουργικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος».
Του ζητήθηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει την απουσία του Ακιντζί, απαντώντας πως: «δεν θέλω να σχολιάσω, προτιμώ να παρακολουθήσω έναν αθλητικό αγώνα, που στόχο έχει ακριβώς τη βελτίωση του κλίματος. Θα θυμηθούμε τις παλιές καλές εποχές όταν οι ομάδες μας δεν είχαν πρόβλημα να αγωνίζονται μεταξύ τους και να ευχηθώ το συντομότερο να ζήσουμε τις ίδιες παλιές καλές στιγμές», ενώ όταν ακούστηκε το σχόλιο ότι «δεν μπορούμε να διευθετήσουμε ούτε τα πιο απλά πράγματα...», τόνισε με νόημα ότι: «εμείς μπορούμε». Ο Ντρογκμπά ξεκαθάρισε ότι είναι απόλυτα βέβαιος ότι ο αθλητισμός μπορεί να συνεισφέρει στον διάλογο και την ειρήνη και τόνισε ότι είναι απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτό το σκοπό. Όσον αφορά την απουσία του Ακιντζί, εξέφρασε την ελπίδα του στο μέλλον να ξεπεραστούν οι διαφορές και όλοι οι ηγέτες να βάλουν στην άκρη την υπερηφάνεια τους.
Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, υποστήριξε ότι: «ο αθλητισμός μπορεί να είναι το όχημα, ειδικότερα για τους νέους, για να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια επιτυχή διαδικασία επανένωσης, χτίζοντας τις απαραίτητες γέφυρες απέναντι στον διαχωρισμό». Το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσαν και ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, το Ίδρυμα του οποίου βοήθησε στη πραγματοποίηση του event, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, καθώς και οι πρόεδροι των δύο ομάδων. Μετά το ματς, ολιγομελής αποστολή του Peace and Sport πέρασε στο βόρειο κομμάτι για συνάντηση με αξιωματούχους του ΟΗΕ, παίζοντας μαζί τους και μπάλα.
Λευκή κάρτα στο μίσος
Το event αποτελέλεσε ουσιαστικά την αφετηρία για καμπανιά #WhiteCard του 2019, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Απριλίου. Η ψηφιακή πρωτοβουλία είναι συνδεδεμένη με την Παγκόσμια Ημέρα του αθλητισμού για την ανάπτυξη της Ειρήνης και η λευκή κάρτα αναγνωρίζεται ως ένα διεθνές σύμβολο, το οποίο αναδεικνύει τις θετικές και εποικοδομητικές αξίες του αθλητισμού. Οι φίλαθλοι, οι παίκτες και οι αξιωματούχοι φωτογραφήθηκαν δείχνοντας την λευκή κάρτα και στέλνοντας έτσι από κοινού το μήνυμα για την ειρήνη μέσω του αθλητισμού.
Με άλλα λόγια, όλες οι πλευρές ήταν εκεί για να λάβουν και να διαδώσουν το μήνυμα, εκτός από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Ίσως σε επίπεδο πολιτικών και διπλωματών να ήταν πλήγμα, όμως για τα εκατοντάδες παιδιά, τους ποδοσφαιριστές και τον κόσμο που αισθάνθηκε για κάποιες στιγμές ότι μπορεί να ζήσει χωρίς το μίσος, μάλλον δεν είχε καμία σημασία...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.