Η άγνωστη... πολυεθνική Λουντογκόρετς

Γιώργος Βροντάκης
Η άγνωστη... πολυεθνική Λουντογκόρετς

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει την άσημη Λουντογκόρετς που πριν τρία χρόνια αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία της Βουλγαρίας και τώρα έχει τρελάνει την Ευρώπη.

Η Λουντογκόρετς Ράζγκραντ έχει κάνει το τρία στα τρία στους ομίλους του Europa League και αυτό το έχουν καταφέρει μόνο η Τότεναμ, η Φιορεντίνα, η Άιντραχτ Φρανκφούρτης και η Σάλτσμπουργκ.

Η βουλγάρικη ομάδα είναι η μεγαλύτερη έκπληξη αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, αφού κανείς δεν περίμενε ότι θα πάρει έστω και βαθμό στον όμιλο καθώς είναι στο νούμερο 322 στην βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ.

Ίδρυση το 2001, συγχώνευση το 2002

Η Λουντογκόριε ιδρύθηκε στις 18 Ιουνίου του 2001 και πρόκειται για μια βουλγαρική επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα την πόλη Ράζγκραντ που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας.

Οι ιδρυτές της ομάδας είναι ο Αλεξάνταρ Αλεξάντροφ και ο Βλάντιμιρ Ντιμίτροφ, ενώ το 2002 ο σύλλογος μετονομάστηκε σε Ραζγκράντ 2000 λόγω συγχώνευσης με την ομώνυμη ερασιτεχνική ομάδα και κέρδισε έτσι μερικές κατηγορίες, όμως, δεν είχε το μπάτζετ για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο.

Η Ραζγκράντ πήρε τελικά την πολυπόθητη άνοδο στην τρίτη κατηγορία τη σεζόν 2005-06, ενώ την αγωνιστική περίοδο 2009-10 ανέβηκε στην δεύτερη κατηγορία.

Με άδεια διαλυμένης ομάδας

Το 2010, ο σύλλογος απέκτησε την άδεια της διαλυμένης από το 2006, ομάδας που λεγόταν Λουντογκόρετς Ράζγκραντ. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς προπονητής ανέλαβε ο Ιβάιλο Πέτεφ και τον Σεπτέμβριο ο σύλλογος αγοράστηκε από τον επιχειρηματία Κιρίλ Ντομουσίεφ ώστε να τον κάνει μεγάλο.

Η εξαγορά έγινε αμέσως μετά από μια αναταραχή των προσφορών για παίκτες υψηλού προφίλ και στις 28 Μαΐου του 2011, η Λουντογκόρετς προβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου στην μεγαλύτερη κατηγορία της Βουλγαρίας.

Δύο πρωταθλήματα...

Κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια μετά τον προβιβασμό της στην πρώτη κατηγορία, να κερδίσει δύο φορές το πρωτάθλημα και να κάνει ένα νταμπλ.

Πάντως, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του με τη μετεωρική ανέλιξη του συλλόγου, ο υπεύθυνος της ανόδου από την δεύτερη εθνική και στα δύο σερί πρωταθλήματα την τελευταία τριετία, ο Ιβάιλο Πέτεφ αποτέλεσε παρελθόν πριν την ρεβάνς με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Τον αντικατέστησε το γέννημα θρέμμα του Ράζγκαρντ, Στόικο Στόεφ, ο οποίος δεν έχει σχετικό δίπλωμα από την ΟΥΕΦΑ. Με τον Στόεφ τελικά στον πάγκο η Λουντογκόρετς προσπάθησε φέτος να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά δεν τα κατάφερε με αποτέλεσμα να... υποβιβαστεί στο Europa League.

Ένα βήμα από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ

Στον δεύτερο προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης απέκλεισε την Σλόβαν Μπρατισλάβας, συνέχισε με την Παρτιζάν Βελιγραδίου και έμεινε εκτός από την Βασιλεία.

Οι Αετοί από το Ραζγκράντ

Μπορεί μέχρι τότε να είχε παίξει μόλις 8 παιχνίδια (εμφανίστηκαν στο ευρωπαϊκό στερέωμα τα τελευταία δύο χρόνια) στην ιστορία της στην Ευρώπη, αλλά δείχνει έτοιμη για μεγάλα πράγματα. Η Λουντογκόρετς δεν βλέπει τo Europa League ως αγγαρεία έχοντας τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς. Νίκησε την Αϊντχόφεν στην Ολλανδία, την Τσερνομόρετς στην Ουκρανία, ενώ επιβλήθηκε στην Βουλγαρία επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Οι Αετοί από το Ραζγκράντ, όπως είναι το παρατσούκλι τους θέλουν να πετάξουν ψηλά φέτος στην Ευρώπη και όπως φαίνεται έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Παίκτες 10 διαφορετικών εθνικοτήτων

Το ρόστερ της Λουντογκόρετς είναι πολυεθνικό και δεν θυμίζει βουλγάρικη ομάδας έχοντας 15 αλλοδαπούς, 10 διαφορετικών εθνικοτήτων και μόλις 11 γηγενείς, εκ των οποίων όμως οι έξι είναι διεθνείς.

Στη Λουντογκόρετς αγωνίζονται παίκτες από τις Φινλανδία, Γαλλία, Πορτογαλία (2), Σλοβενία, Κολομβία, Βραζιλία (4), Ολλανδία, Ισπανία, Ρουμανία (2), Σερβία.

Πρόκειται για τον διεθνή Φινλανδό στόπερ Μαντίλα, τον Γάλλο κεντρικό αμυντικό Μπαρτέ, τον Σλοβένο φορ Μπέζιακ, τον Κολομβιανό χαφ Ερνάντες, τον Βραζιλιάνο εξτρέμ Ζουνίνιο, τον Ολλανδό μεσοαμυντικό Μπουργκζοργκ, τον Βραζιλιάνο δεξιό μπακ Τσόκο, τον διεθνή Ρουμάνο αμυντικό Μότσι, τον Πορτογάλο αριστερός μπακ Βιτίνια, τον Βραζιλιάνο ακραίο μπακ-χαφ Καϊσάρα, τους Βραζιλιάνους μεσοεπιθετικούς Μαρσελίνιο και Πελέ, τον Ισπανό μέσο Αμπαλο και τον Πορτογάλο ακραίο μπακ-χαφ Εσπίνιο.

Όλοι αυτοί ήταν μεταγραφές του καλοκαιριού ενώ προστέθηκε στο ρόστερ και ο διεθνής Βούλγαρος μέσος Ζλατίνσκι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

EUROPA LEAGUE Τελευταία Νέα