Μάριτς - Λουτσιάνο - Σίμιτς - Γκόγκιτς για Ολυμπιακό και Ντιναμό! (vids & pics)

Μάριτς - Λουτσιάνο - Σίμιτς - Γκόγκιτς για Ολυμπιακό και Ντιναμό! (vids & pics)

Δημήτρης Τομαράς
Μάριτς - Λουτσιάνο - Σίμιτς - Γκόγκιτς για Ολυμπιακό και Ντιναμό! (vids & pics)

bet365

Πάγος, πάθος, αίμα και... Ολυμπιακός στα προημιτελικά του Champions League! Οι νικητές Γκόγκιτς, Λουτσιάνο και οι ηττημένοι Σίμιτς, Μάριτς θυμούνται με νοσταλγία και... κατάθλιψη μέσα από το Gazzetta.gr τη μάχη του 1998 και βγάζουν τον αποψινό νικητή!

«Λουτσιάνο στο κόρνερ, σουτ απο τον Νινιάδη, σέντρα και Γκολ, γκολ, γκολ για τον Ολυμπιακό! Ο Γιαννακόπουλος έγινε... ένα με το χώμα και με την κεφαλιά του θα ισοφαρίσει για τους Πειραιώτες». Ηταν 9 Δεκεμβρίου του 1998 και το γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλου στο κάτασπρο Ζάγκρεμπ απέναντι στην Κροάσια έδινε μια τεράστια πρόκριση στον Ολυμπιακό. Οι δρόμοι τους σμίγουν ξανά 17 χρόνια μετά, η Κροάσια έγινε Ντιναμό, αλλά η ιστορία της δεν άλλαξε! Η πρωτεύουσα της Κροατίας υποδέχεται έναν... τελικό, αφού η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε οι δυο αποψινοί μονομάχοι να έχουν ρίξει στο καναβάτσο την Αρσεναλ.

Πριν 17 χρόνια σε έναν ακατάλληλο αγωνιστικό χώρο, 28 παίκτες τα έδωσαν όλα, όμως το πάθος ήταν ερυθρόλευκο και έδωσε στον Ολυμπιακό τον βαθμό πρόκρισης που αναζητούσε! Λουτσιάνο, Ντάριο Σίμιτς, Σίνισα Γκόγκιτς, Σίλβιο Μάριτς γυρίζουν πίσω και μέσα από το Gazzetta.gr θυμούνται τη ματσάρα, γελάνε, σοκάρονται... ξανά με αυτό που έζησαν σκέφτονται πως πέρασαν τα χρόνια και μιλούν για το νέο ραντεβού των δυο ομάδων!

- Ματσάρα στον πάγο, υπό το μηδέν η θερμοκρασία! Πως θα το περιγράφατε αυτό που ζήσατε;

Λουτσιάνο: Σίγουρα οι εικόνες του τότε είναι χαραγμένες στο μυαλό μου. Και από τα δύο ματς με την Κροάσια. Θυμάμαι πως ήταν δύο ξεχωριστά και δύσκολα ματς. Όταν μπήκαμε στο γήπεδο δεν μπορούσαμε καλά καλά να σταθούμε όρθιοι από το κρύο και τον πάγο. Ήταν ένα παγωμένο γήπεδο και λέγαμε 'πως θα παίξουμε εκεί';. Ηταν τσουχτερό το κρύο. Αλήθεια, πως τα καταφέραμε να μείνουμε όρθιοι...

Γκόγκιτς: Πολύ κρύο φίλε... Ήταν παγωμένο γήπεδο. Δεν γινόταν να παίξεις εκεί. Είμαστε τυχεροί που δεν πάθαμε ζημιά. Ήμασταν επίσης τυχεροί γιατί έφεραν ειδικές σχάρες καθώς τότε εάν θυμάμαι καλά αγωνιζόταν η Ζαντάρ με τον Ολυμπιακό στο μπάσκετ και είχαν πρόβλημα ακόμα και τα κλειστά γήπεδα. Είχαμε και ειδικά παπούτσια με σχάρες για να μπορούμε να παίξουμε!!!

Σίμιτς:Δεν ξέρω τι λέτε εσείς οι Ελληνες, αλλά και για μας δεν ήταν κάτι συχνό! Απλά, ήμασταν λίγο πιο έτοιμοι επειδή εκείνες τις μέρες έκανε πολύ κρύο.Ηταν σαν ένα παγοδρόμιο, κάτι που δεν μας βοήθησε να τα δώσουμε όλα για την ανατροπή. Καλσόν, γάντια και προσοχή μην πέσουμε... Όποιος έπεφτε, σηκωνόταν άσχημα!!!

Μάριτς: Ήταν δύο φανταστικά ματς. Ο Ολυμπιακός τα κατάφερε. Παίζαμε σε ένα γήπεδο γεμάτο πάγο. Πολύ δύσκολο να παίξεις εκεί. Πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Εσείς παρόλα αυτά παίξατε πολύ καλά και περάσατε.
- Οι συνθήκες ήταν τόσο άσχημες όσο δείχνουν οι εικόνες;
Λουτσιάνο: Πραγματικά μου έχει μείνει το πόσο κρύο έκανε. Σχεδόν έτρεχε... αίμα από τις μύτες μας από τις πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες. Αφού το συζητάγαμε το πως θα γίνει ματς εκεί...
Γκόγκιτς: Γελάγαμε γιατί πέφταμε κάτω σαν τα... κοτόπουλα. Δεν μπορούσαμε να σταθούμε όρθιοι...
Σίμιτς: Ακόμα χειρότερα... Αν δεν το ζήσεις, δεν καταλαβαίνεις! Η τεχνική πήγε...περίπατο, ποιος θα δοκιμάσει κάτι. Ηταν κακό και για μας, αλλά και για τον Ολυμπιακό! Ηταν σαν παγωμένη... κόλαση. Δεν μας βοήθησε αυτή η έδρα, αν και είχαμε πολύ καλή ομάδα. Το θυμάστε άλλωστε από τις ευκαιρίες που χάσαμε στο ΟΑΚΑ. Αλλά και ο Ολυμπιακός είχε εξαιρετικό σύνολο. Πωω, τι κρύο ήταν αυτό! Δεν έπαιξα ξανά σε τέτοιο γήπεδο! Ηταν το τελευταίο μου ματς με τη Ντιναμό, κρίμα θα ήθελα κάτι καλύτερο, αλλά σε αυτό το παγοδρόμιο τι να κάνεις...
Μάριτς: Όπως είπα και πριν ήταν πολύ δύσκολα... Θυμάμαι τον Ανατολάκη και τον Αμανατίδη. Τρομεροί αμυντικοί. Πολύ καλοί. Ο Γιαννακόπουλος είχε βάλει γκολάρα! Και ο Γκόγκιτς μεγάλη κλάση...
Εγώ έχω να θυμάμαι και τα ματς εναντίον του Ολυμπιακού στην Ελλάδα, όταν έπαιζα με τον Παναθηναϊκό. Φοβερά ματς. Κερδίσαμε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Φανταστικά παιχνίδια πραγματικά. Μεγάλα ντέρμπι. Τα πιο σπουδαία στην Ελλάδα και από τα πιο μεγάλα γενικά. Τρομερή η ατμόσφαιρα Καραϊσκάκη. Θυμάμαι παίκτες σαν τους Ρίβαλντο και Τζόρτζεβτις. Τρομερά χρόνια. Πολύ καλά. Έχω μόνο καλές αναμνήσεις και θα γύριζα ξανά στην Ελλάδα. Πολύ ευχαρίστως...

- Τι θεωρείτε πως έχει αλλάξει από τότε σε σχέση με το σήμερα;

Λουτσιάνο: Σε σχέση με τότε, τώρα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Πάρα πολλά και σε πολλούς τομείς. Βέβαια και τώρα ο Ολυμπιακός έχει καλή οικονομική δυνατότητα και μπορεί να έχει καλή ομάδα.

Επίσης τώρα έχει πολλούς ξένους στην ομάδα. Τότε δεν είχαμε τόσους. Γενικά έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο. Ο τρόπος που παίζεται και που αντιμετωπίζεται. Για μένα έχουν αλλάξει οι εποχές προς το καλύτερο. Αυτές οι εποχές, οι δικές μας δεν θα γυρίσουν ποτέ.

Γκόγκιτς: Φυσικά και αλλάξει πολύ τα ρόστερ. Αλλά και οι λογικές και ο χειρισμός των ομάδων. Σήμερα βλέπουμε στον Ολυμπιακό τον Σιόβα και τον Φορτούνη ως πρωταγωνιστές από τους Έλληνες παίκτες και μόνο αυτούς. Τότε είχαμε σε μεγάλο βαθμό μία ελληνική ομάδα. Ήταν λίγοι οι ξένοι. Επίσης ήμασταν πολύ δεμένοι και σαν οικογένεια, όπως πιστεύω είναι τώρα και τα παιδιά στον Ολυμπιακό. Τέτοιο κλίμα σε ομάδα δεν θυμάμαι να έχω συναντήσει ξανά. Όλα τα ματς τα παλεύαμε και τα παλεύαμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Σίμιτς: Τι έχει αλλάξει; Δεν θα έχει πάγο το γήπεδο και η θερμοκρασία είναι ιδανική για καλό ποδόσφαιρο! Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ πέρασε πολλά στάδια, φάσεις και επέστρεψε δυναμικά! Πολύ καλή ομάδα, ταλέντο, αρκετές επιλογές στο ρόστερ και ικανή να κάνει τη διαφορά. Είχε τύχη στο πρώτο ματς αλλά είχε και χαρακτήρα. Δεν μπορείς διαφορετικά να κερδίσεις την Αρσεναλ. Το ταλέντο και η δίψα για επιστροφή στις επιτυχίες τη βοηθούν αρκετά.

Μάριτς: Άλλο τότε άλλο τώρα... Σίγουρα... Ο Ολυμπιακός όμως και τώρα είναι μία πολύ καλή και υπολογίσιμη ομάδα.
- Τι ήταν αυτό που κατά την άποψή σας έκρινε την αναμέτρηση;
Λουτσιάνο: Φυσικά και το βασικό για εμάς ήταν πως καταφέραμε να κερδίσουμε. Να περάσουμε στην επόμενη φάση. Δεν είχαμε περιθώρια. Θέλαμε να παίξουμε καλά. Είχαμε μεγάλο κίνητρο. Για μένα έπαιξε μεγάλο ρόλο το κίνητρο και το πάθος που είχαμε για να πάρουμε τη νίκη. Και φυσικά το πανέμορφο γκολ του Στέλιου. Και στην Αθήνα βέβαια είχαμε πάει καλά...
Γκόγκιτς: Θέλαμε πολύ το αποτέλεσμα. Και βέβαια κάναμε αυτό που έπρεπε. Προσπαθήσαμε πολύ και έτσι πήραμε τα αποτελέσματα που θέλαμε για να περάσουμε. Είχαμε ομάδα με πολύ καλούς παίκτες που έκαναν μετά καριέρα όπου και εάν βρέθηκαν.
Σίμιτς: Θέλαμε τρία γκολ. Οσο ταλέντο, ποιότητα κι αν είχαμε δεν έφταναν. Πετύχαμε ένα γκολ, αλλά το γήπεδο δεν μπορουσε να μας βοηθήσει. Οταν όμως ο αντίπαλος έχει δυο... καράφλες, τότε η κατάσταση είναι δύσκολη. Ξέρετε, Τζόρτζεβιτς - Γιαννακόπουλο, τι μεγάλοι παίκτες ήταν... Εκαναν απίστευτα πράγματα. Ηταν απίθανο το γκολ που πέτυχε, το ήθελε πολύ, έβγαζε τρελό πάθος μέσα στο ματς. Αυτό που έκανε ήταν πολύ επικίνδυνο κι όμως το τόλμησε!
Μάριτς: Ο Ολυμπιακός έδειξε στο γήπεδο πως είχε παραπάνω ποιότητα από εμάς. Και βέβαια παίκτες ικανούς να κάνουν την διαφορά σε μία τέτοια αναμέτρηση.
- Πως βλέπετε τις ομάδες στις οποίες παίξατε αυτήν την στιγμή; Τι εικόνα σας δίνουν;
Λουτσιάνο: Ο Ολυμπιακός έχει μία πολύ καλή ομάδα. Η δουλειά του προπονητή φαίνεται. Και φαίνεται πολύ καλά. Προσπαθεί σιγά σιγά να περάσει όλα όσα θέλει. Ο Ολυμπιακός πρέπει να προσέξει πολύ βέβαια για την συνέχεια.
Γκόγκιτς: Η ομάδα του Ολυμπιακού έχει κάνει ένα πολύ καλό ξεκίνημα. Βλέπω ένα καλό και δυνατό ρόστερ και έναν ικανό προπονητή με όρεξη και ικανότητες.
Σίμιτς: Είδα τον Ολυμπιακό με την Αρσεναλ και ήταν πολύ καλός, αλλά και τυχερός! Βέβαια, αν δεν έχεις τύχη δεν μπορείς να κερδίσεις σε τέτοιες έδρες. Εχει όμως εμπειρία και έδειξε χαρακτήρα. Γρήγορη ομάδα, ταχύτατα άκρα και ουσιαστικός. Η Ντιναμό θα μπει δυνατά, είναι παθιασμένη, αφού ξέρει πως με νίκη είναι σε θέση να κάνει την υπέρβαση. Υπάρχει όμως μια μεγάλη απουσία, αυτή του Αντέμι. Πίστεψε με είναι σημαντική, αφού είναι ο παίκτης που μπορεί να δώσει τόσα πολλές λύσεις στη μεσαία γραμμή. Επίκινδυνη μπροστά, μπορεί να εκμεταλλευθεί λάθη αντιπάλου!
Μάριτς: Σαφώς και είναι 2 καλές ομάδες. Και ο Ολυμπιακός και η Ντιναμό. Η έδρα παίζει τον ρόλο της. Και τώρα στο Ζάγκρεμπ και μετά στην Αθήνα. Πιστεύω πως εμείς μπορούμε να πάρουμε την ισοπαλία. Το 0-0 θα είναι ένα καλό σκορ για εμάς. Και εδώ και εκεί. Περιμένω δύο φανταστικά ματς.
- Ποιό στοιχείο σας ανησυχεί για τον αντίπαλο ενόψει του ματς;
Λουτσιάνο: Για μένα η Ντιναμό Ζάγκρεμπ έχει μία πολύ καλή και δύσκολη έδρα. Και τότε την είχε. Και τώρα το ίδιο ισχύει. Ο Ολυμπιακός πάει να παίξει σε μία... καυτή και επικίνδυνη έδρα. Εκεί όπου η Ντιναμό Ζάγκρεμπ έχει το αβαντάζ του κόσμου και την ψυχολογία με το μέρος της από το ματς με την Άρσεναλ. Θέλει μεγάλη πειθαρχία, προσήλωση και προσοχή.
Γκόγκιτς: Η έδρα και οι καλοί ξένοι της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Όπως και ο Ολυμπιακός και η Ντιναμό έχει ποιοτικούς ξένους.
Σίμιτς: Η εμπειρία και η ταχύτητα. Οπως είπα, έχει πολύ γρήγορα άκρα, αλλά και επίθεση. Ο Ολυμπιακός έχει πολλές παραστάσεις στην Ευρώπη, κάθε χρόνο είναι στο Champions League και οι παίκτες του ξέρουν να διαχειριστούν τέτοια παιχνίδια.
Μάριτς: Τον είδα τον Ολυμπιακό με την Άρσεναλ και εντυπωσιάστηκα. Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ θα έχει δύσκολο έργο. Ο Ολυμπιακός θα παλέψει σίγουρα για την ισοπαλία. Θα είναι ένα πολύ καλό ματς. Για μένα είναι πιο δυνατός από τη Ντιναμό. Είναι και το φαβορί για αυτά τα παιχνίδια. Στο Ζάγκρεμπ όμως λόγω έδρας όλα είναι πιθανά.
- Δίνετε προβάδισμα σε κάποιον;
Λουτσιάνο: Ως προς τον Ολυμπιακό οι νίκες με Άρσεναλ και ΠΑΟΚ βοήθησαν πολύ στην ψυχολογία μίας ομάδας με ανοδική πορεία. Για μένα ο Ολυμπιακός όπως είπα και πριν είναι μία πολύ καλή ομάδα. Εφόσον δείξει το απαιτούμενο πρόσωπο μπορεί να πάρει τη νίκη στο Ζάγκρεμπ. Είναι ομάδα με χαρακτήρα και ικανότητες, που μπορεί να νικήσει και να προχωρήσει στην επόμενη φάση.
Γκόγκιτς: Ο Ολυμπιακός για μένα είναι καλύτερος ως σύνολο από την ομάδα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Και πιο ποιοτικός είναι και καλό προπονητή έχει και φυσικά έχει εξαιρετική ψυχολογία μετά τη νίκη με την ΑΕΚ. Θέλει ένα καλό αποτέλεσμα εκεί. Ακόμα και νίκη. Πιστεύω πως μπορεί να τα καταφέρει. Είναι ομάδα ικανή να κερδίσει στο Ζάγκρεμπ.
Σίμιτς: Θα δώσω ένα μικρό προβάδισμα στον Ολυμπιακό, λόγω εμπειρίας. Πιστεύω πως έχει περισσότερες πιθανότητες, αλλά αν κάνει το λάθος και υποτιμήσει τη Ντιναμό, τότε θα μπει σε περιπέτειες. Μην ξεχνάμε τι έπαθε και η Αρσεναλ στην πρεμιέρα. Τα λάθη πληρώνονται, αφού και οι δυο έχουν εύκολο το γκολ...
Μάριτς: Είπα και πριν πως για μένα ο Ολυμπιακός έχει το προβάδισμα. Αυτό θα πρέπει να δούμε και στο γήπεδο όμως. Ειδικά στο Ζάγκρεμπ όπου η Ντιναμό έχει καλή και δυνατή έδρα.
 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα