Game of Thrones...
Έχει περάσει ένας περίπου μήνας μετά την πρόταση του Ρίκοφ για άνοιγμα του Αμβούργου σε επενδυτές. Από τότε, φυσικά, οι εξελίξεις τρέχουν και η αλήθεια είναι ότι όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα ξεκαθαρίζουν όλο και περισσότερο.
Από την πρώτη στιγμή ήταν εμφανές ότι το όλο σκηνικό είχε στηθεί με σκοπό να κινητοποιηθεί ο Κλάους-Μίχαελ Κίνε. Ο 76χρονος Γερμανός επιχειρηματίας είναι γεννημένος στο Αμβούργο, μένει μόνιμα στην Ελβετία και είναι ο μοναδικός με οικονομική επιφάνεια ικανή να κάνει την διαφορά. Ο Κίνε βοηθάει συχνά-πυκνά τον σύλλογο. Το 2010 βοήθησε στις μεταγραφές των Βέστερμαν, Αόγκο, Γκερέρο και Γιάνσεν, ενώ πέρυσι χρηματοδότησε την επιστροφή του Ράφαελ Φαν Ντερ Φάαρτ. Σε όλες τις περιπτώσεις η... φόρμουλα περιλάμβανε άτοκο δάνειο, με τον Γερμανό να κρατάει και μέρος των δικαιωμάτων των παικτών. Είναι εμφανές και από τις ίδιες τις μεταγραφές ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν στόχος του το κέρδος από μελλοντικές πωλήσεις.
Οι συγκρούσεις άρχισαν από πολύ νωρίς, όταν ο Κίνε άρχισε ανοιχτά να επικρίνει τη νυν διοίκηση και τον τεχνικό διευθυντή, Όλιβερ Κρόιτσερ. Την πρώτη φορά δεν υπήρξε καν αντίδραση, την δεύτερη ήρθε εκ των έσω και στη συνέχεια ξεπέρασε τα «σωθηκά» του συλλόγου. «Το να επικρίνει συνεχώς δημόσια τους ανθρώπους που διοικούν τον σύλλογο είναι τελείως λανθασμένη προσέγγιση.
Αυτό που κάνει μόνιμα, να... κουνάει τα χρήματά του και να λέει αν τα θέλετε, πρέπει να γίνει αυτό που θέλω εγώ, είναι κακή ένδειξη. Δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η συμπεριφορά. Το Αμβούργο είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Κάποιος θα πρέπει να πει στον κ. Κίνε ότι απλά αυτό που κάνει είναι λάθος. Αισθάνομαι ότι επικρατεί χάος στον σύλλογο», ήταν οι δηλώσεις του Μίχαελ Τσορκ, αθλητικού διευθυντή της Ντόρτμουντ.
«Είναι επικίνδυνο όταν ο χρηματοδότης είναι μόνο ένας. Θα θέλει να έχει λόγο στις αποφάσεις. Αυτό είναι ξεκάθαρο», σχολίασε ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, που έχει περάσει από το Αμβούργο (1980-82).
Αμφότεροι αναφέρονταν στη συνέντευξη που είχε δώσει ο Κίνε στην Bild μετά την απόλυση του Φινκ και πριν την πρόσληψη του Φαν Μάρβαϊκ. «Η διοίκηση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον σύλλογο. Έχω τις αμφιβολίες μου ότι μπορούν να πάρουν τη σωστή απόφαση για την διάδοχη κατάσταση μετά τον Φινκ. Δεν λένε να με ακούσουν και να μιλήσουν με τον Φέλιξ Μάγκατ. Νομίζω ότι κάνουν μεγάλο λάθος».
Φυσικά, ο ίδιος είχε κάνει γνωστή την προτίμησή του στο μοντέλο με τον Μάγκατ τεχνικό διευθυντή και τον Μπερντ Χόλερμπαχ στον πάγκο. Ο δεύτερος, μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν οι Γερμανοί δεν έχει καν προπονήσει ομάδα της Μπουντεσλίγκα. Βοηθός του Μάγκατ τα τελευταία χρόνια, έχει κάτσει ως πρώτος προπονητής μόνο στον πάγκο της Λίμπεκ στην Regionalliga Nord...
Η δήλωση που... έδεσε το γλυκό, όμως, ήταν άλλη. «Μία επένδυση της τάξεων των 25 εκατ. ευρώ δεν είναι εκτός των δυνατοτήτων μου. Ο Φέλιξ Μάγκατ είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να μας επαναφέρει στην κορυφή», σχολίασε ο Κίνε, που από τη μία έλεγε ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί στη νέα διοίκηση και από την άλλη ότι έχει τα χρήματα έτοιμα αρκεί να περάσει το δικό του... Μέχρι και με τον Φαν Ντερ Φάαρτ τα έβαλε ο Γερμανός επιχειρηματίας, που δήλωσε απογοητευμένος από την... προσωπική ζωή του Ολλανδού και τον χωρισμό του με την Σίλβι!
Το ανησυχητικό είναι ότι πριν από λίγες ημέρες ο Ρίκοφ αποφάσισε να... εξελίξει την πρότασή του και πλέον η πώληση του 24,9% των μετοχών δεν είναι το μέγιστο, καθώς αυτό ανέβηκε στο 49,9%.
Η Welt σε μία προσπάθεια να εξετάσει το πλάνο βιωσιμότητας της νέας πρότασης, κάλεσε δύο επιστήμονες να αναλύσουν την κατάσταση. Χένινγκ Φέπελ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, και Στέφαν Πρίγκε, επίσης καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο HSBA, έδωσαν κάποιες απαντήσεις.
«Πρώτα από όλα θα πρέπει να μας πουν τον λόγο για τον οποίο θέλουν να αλλάξει η δομή του συλλόγου. Είναι για την ορθότερη οικονομική διαχείριση, είναι για την μείωση του ρίσκου, για την καλύτερη λειτουργία των Επιτροπών; Οι αλλαγές δίνουν τεράστια δύναμη στο ΔΣ και την παίρνουν από την ΓΣ, δηλαδή από τους απλούς οπαδούς. Η καλύτερη λύση θα ήταν η πώληση μετοχών σε κάποια εταιρεία και όχι σε κάποιον επιχειρηματία όπως είναι ο κ. Κίνε, σε κάποιον Σεΐχη ή σε κάποιον ολιγάρχη, καθώς είναι βέβαιο ότι θα θέλουν να έχουν επιρροή στις αποφάσεις», τόνισε ο Πρίγκε.
«Η επιτυχία δεν έρχεται τόσο απλά, όπως το παρουσιάζουν. Είναι ένα σύνολο παραγόντων. Το Αμβούργο είναι από τις ομάδες που έχουν ξοδέψει πάρα πολλά τα τελευταία 30 χρόνια. Έτσι, πρωταρχικός στόχος δε θα έπρεπε να είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων. Κατά τη γνώμη μου χρειάζονται αλλαγές, αλλά όχι στον βαθμό που προβλέπονται στο πλάνο.
Η νέα πρόταση βασίζεται στην υπόθεση ότι οι άνθρωποι που θα απαρτίζουν το νέο ΔΣ θα παίρνουν καλύτερες αποφάσεις από τους νυν. Αυτό, όμως, δεν είναι σε καμία περίπτωση δεδομένο. Επίσης, πολλοί ξεχνούν ότι η πώληση μετοχών θα φέρει χρήματα στα ταμεία μόνο μία φορά. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνονται συνεχώς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, στο οποίο φυσικά θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι», σχολίασε ο Φέπελ.
Αμφότεροι συμφώνησαν με το γεγονός ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι απαραίτητες στο Αμβούργο, όμως αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό την πρόταση του Ρίκοφ. «Ο σύλλογος παραπαίει, καθώς το χρέος είναι σε τέτοια επίπεδα, που πλέον υπάρχει μεγάλος βαθμός δυσκολίας στη σύναψη νέων δανείων. Τράπεζες και πιστωτές δεν μας εμπιστεύονται πλέον», τόνισε ο τελευταίος, καθώς 3η σερί χρονιά έκλεισε με ζημίες για το Αμβούργο. Εκτιμάται ότι η... τρύπα θα αγγίξει 9 εκατ. ευρώ (4,9 εκατ. ευρώ τη σεζόν 2010-11 και 6,6 εκατ. ευρώ τη σεζόν 2011-12).
«Κατά τη γνώμη μου αυτό το εγχείρημα είναι η μοναδική ελπίδα για το Αμβούργο. Αναρωτιέμαι, όμως, γιατί ο Μίχαελ Κίνε δεν είναι τόσο διακριτικός όσο και στην επαγγελματική του ζωή. Ειλικρινά, θα το εκτιμούσα αν δεν έβγαινε κάθε λίγο και λιγάκι στον τύπο», έγραψε ο Τόμας Μπέρτολντ στη στήλη του στην Sport1.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να με φοβούνται. Δεν το είπα ακριβώς έτσι. Αυτό που είπα είναι ότι εύχομαι να πάρει τη θέση του κ. Κρόιτσερ ο κ. Μάγκατ», είπε ο Κίνε στην Frankfurter Allgemeinen Zeitung, πριν αποκαλύψει ότι έχει ήδη μιλήσει και συμφωνήσει μαζί του...
«Δεν ξαναμιλάω για το Αμβούργο. Τέλος», ήταν η τελευταία του δήλωση πριν από λίγες ημέρες μετά τον θόρυβο που προκαλούσε όποτε άνοιγε το στόμα του. Με τον Φαν Μάρβαϊκ στον πάγκο να είναι κατά κάποιο τρόπο επιλογή... αντίδρασης από τη νυν διοίκηση, τα πράγματα έχουν πλέον αλλάξει. Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης φάνηκαν, όμως οι στόχοι θα πρέπει να παραμείνουν και πάλι χαμηλά. Έστω και αν όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές σε διοικητικό είπεδο, τα παιχνίδια εξουσίας, όμως, απειλούν να τα διαλύσουν όλα...
Follow me @entanovasilis
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.