Ψάξιμο σε… βάθος η Ντόρτμουντ

Ψάξιμο σε… βάθος η Ντόρτμουντ

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τις μεταγραφικές κινήσεις της Ντόρτμουντ και το βάθος που αποκτούν οι Βεστφαλοί.

Ανάλυση για τη φετινή σεζόν της Ντόρτμουντ δεν μπορεί να γίνει. Το κύμα τραυματισμών δεν άφησε τον Κλοπ και τους παίκτες του να πάρουν ανάσα και σε τέτοιο βαθμό είναι απίθανο να επαναληφθεί στο μέλλον. Οι Βεστφαλοί, όμως, φαίνεται ότι αποφασίζουν να κινηθούν σε διαφορετικό μονοπάτι σε σχέση με πέρυσι, όταν έκαναν 3 μεταγραφές (Ομπαμεγιάνγκ, Μχιταριάν, Παπασταθόπουλος), όμως από τότε είχε γίνει εμφανές ότι δε θα είναι αρκετές.

Τα πράγματα, πλέον, δείχνουν να έχουν αλλάξει. Η μεταγραφή του Αντριάν Ράμος από την Χέρτα ήταν αναγκαία, με τον Λεβαντόφσκι να μετακομίζει στο Μόναχο, όμως η Μπορούσια δε σταματάει εκεί. Τον περασμένο Ιανουάριο η Ντόρτμουντ ανακοίνωσε δύο μεταγραφές. Του Μίλος Γιόγιτς από την Παρτιζάν και του Ντονγκ Γουόν Γι (ως ελεύθερο για το καλοκαίρι) από την Σάντερλαντ.

Ο Κορεάτης είχε δείξει τι μπορεί να κάνει στην Άουγκσμπουργκ και θα δώσει επιπλέον λύσεις μεσοεπιθετικά. Εκεί, όπου υπάρχουν οι Ρόις, Μχιταριάν, Ομπαμεγιάνγκ, Γκρόσκροϊτς, Χόφμαν και θα επιστρέψει από τον τραυματισμό του και ο Μπλατσικόφσκι. Ο Σέβρος ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό, όμως συστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο παιχνίδι με την Ρεάλ. Εκεί, φάνηκε ο ρόλος του στο μέλλον των Βεστφαλών. Ο Κλοπ επέλεξε να… μιμηθεί τον Γκουαρδιόλα και να παρατάξει την ομάδα του με 4-1-4-1, με τον Γιόγιτς να έχει στην ουσία τον ρόλο του Γκουντογκάν. «Ήταν το πρώτο του παιχνίδι στη βασική 11άδα. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», είπε ο τεχνικός της Ντόρτμουντ για τον Γιόγιτς, που είχε 54/63 πάσες και ποσοστό 86% (ο περσινός μέσος όρος του Γκουντογκάν στην Μπουντεσλίγκα).

*Στο γράφημα ο χώρος που κινήθηκε ο Γιόγιτς στη νίκη 2-0 επί της Ρεάλ (πηγή Squawka)

*Στο γράφημα οι πάσες του Γιόγιτς στη νίκη 2-0 επί της Ρεάλ (πηγή Squawka)

Ο Κλοπ αποκάλυψε χθες (11/04) ότι ο 23χρονος μέσος δε θα παίξει καθόλου μέχρι το τέλος της σεζόν και όλα δείχνουν ότι θα βρίσκεται και του χρόνου στο «Σιγκνάλ Ιντούνα Παρκ». Το συμβόλαιό του Γκουντογκάν φτάνει στο τέλος του το καλοκαίρι του 2015 και πρόθεση ήταν να πουληθεί σε περίπτωση που δεν ανανεώσει. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, η Μπορούσια έχει κάνει την πρότασή της και από την στιγμή που όλα δείχνουν ότι άλλη δε θα υπάρξει (το ρίσκο είναι τεράστιο), το πιθανότερο είναι η υπογραφή νέου συμβολαίου με την προσθήκη ρήτρας ή συμφωνίας που θα του επιτρέπει να φύγει το επόμενο καλοκαίρι.

Τσορκ και Βάτσκε έχουν δηλώσει ότι το θέμα θα κλείσει σύντομα. Αν καταφέρει και επιστρέψει στο ίδιο επίπεδο (ή έστω κοντά), οι Βεστφαλοί θα έχουν δύο παίκτες εκεί που στο πρώτο μισό της φετινής σεζόν δεν υπήρχε κανένας… Ο Σεμπάστιαν Κελ ανανέωσε για ακόμη έναν χρόνο, ενεργοποιήθηκε η οψιόν αγοράς του Σαχίν από την Ρεάλ ύψους 7 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Μίχαελ Τσορκ, ενώ μην ξεχνάμε και τον τραυματία Μπέντερ.

Ο Ράμος κάνει εκπληκτική σεζόν και με 16 τέρματα έχει πετύχει το 43% των γκολ της Χέρτα, ενώ έχει συμμετοχή στο εντυπωσιακό 56,75% εξ' αυτών (έχει και 5 ασίστ)! Ο Κολομβιανός υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2018, με τους πρωτευουσιάνους να βάζουν στα ταμεία τους 9,7 εκατ. ευρώ.

Πριν λίγο καιρό η Ruhr Nachrichten είχε διεξάγει ψηφοφορία για το ποιον θεωρούν οι οπαδοί καλύτερο αντικαταστάτη του Λεβαντόφσκι. Ο Ράμος είχε συγκεντρώσει το απογοητευτικό 4,68%, όμως εξ’ αρχής ήταν ο εκλεκτός της Μπορούσια. Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων ήταν ο Κέβιν Φόλαντ, ο οποίος δήλωσε ότι θα μείνει για ακόμη μία σεζόν στη Χόφενχαϊμ (στην οποία παίζει στα άκρα της επίθεσης), με 38,82%, ενώ ακολουθούσε ο Κριστιάν Μπεντέκε της Άστον Βίλα με 16%.

«Μπορεί να είναι εκείνος που ψάχνουν όλοι στην κορυφή, μπορεί να κρατήσει μπάλα, να πασάρει, πιέζει συνεχώς και έχει εξαιρετική τεχνική. Είναι ένας ολοκληρωμένος επιθετικός και έχει όλο το πακέτο. Μπορεί να παίξει σε οποιοδήποτε σύστημα, κάτι που δύσκολα βρίσκεις σήμερα», είχε πει πριν λίγο καιρό ο τεχνικός της Χέρτα, Γιος Λουχουκάι, που συχνά-πυκνά αναφερόταν στο πόσο κακό κάνει στην ομάδα του το ότι εκείνη εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τον Ράμος.

Φέτος, πίσω από τον Λεβαντόφσκι ήταν οι Σίμπερ και Ντουκς. Αυτό φαίνεται ότι από εδώ και πέρα δεν καλύπτει τους Βεστφαλούς, οι οποίοι κινούνται για την απόκτηση ενός ακόμη επιθετικού (εκτός του Γι, που μπορεί να παίξει και στην κορυφή). Σύμφωνα με το Kicker (το έγραψε και η Bild) στην κορυφή της λίστας είναι ο Γιόζιπ Ντρμιτς της Νυρεμβέργης. Ο Ελβετός, που έχει πετύχει φέτος 16 γκολ (το 47% της ομάδας του!) μόλις στην πρώτη του σεζόν στην Μπουντεσλίγκα, πληροί τα κριτήρια που έχουν θέσει οι Κλοπ, Τσορκ και Βάτκσε.

«Θα αποκτήσουμε ποιοτικούς παίκτες, που όμως δεν έχουν φτάσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους και έχουν και άλλα περιθώρια εξέλιξης», είπε ο τελευταίος και σε ηλικία 21 ετών αναμφίβολα εξιτάρει και δείχνει έτοιμος για το επόμενο βήμα. Επίσης, προσφέρει κάλυψη τόσο στην περίπτωση που ο Ράμος δεν καταφέρει να αντεπεξέλθει άμεσα στις υψηλές προσδοκίες όσο και στη μη εξάρτηση από έναν επιθετικό, όπως την… πάτησε η Χέρτα και όπως συμβαίνει και με τον Λεβαντόφσκι. Δυστυχώς για την Ντόρτμουντ, ο τελευταίος δεν πρόκειται να αντικατασταθεί επαρκώς…

Σε περίπτωση που οι Φράγκοι υποβιβαστούν, τότε ενεργοποιείται ρήτρα 5 εκατ. ευρώ, που κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, όμως ούτως ή άλλως φαίνεται ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, που μπορεί να περιλαμβάνουν και τον Γιούλιαν Σίμπερ.

Στην άμυνα, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος αναμφίβολα τα έχει πάει πολύ καλύτερα από ό,τι πίστευαν στην Ντόρτμουντ και κάνει εκπληκτική σεζόν. Με τον Σούμποτιτς να επιστρέφει, οι Βεστφαλοί δείχνουν ξανά ότι δεν είναι ικανοποιημένοι. Ο Φρίντριχ λογικά θα μείνει ελεύθερος το καλοκαίρι και σύμφωνα με την Bild η Μπορούσια βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Φράιμπουργκ για τον Ματίας Γκίντερ.

Ο Ντουρμ είναι επίσης από τις ευχάριστες εκπλήξεις και θα είναι πίσω από τον Σμέλτσερ, ενώ ο Κιρχ έχει κερδίσει πόντους (έστω αγωνιζόμενος στη μεσαία γραμμή) τελευταία και ίσως μαζί με τον εξαιρετικό φέτος Γκρόσκροϊτς να είναι οι λύσεις πίσω από τον Πίστσεκ στο δεξί άκρο (ο Σωκράτης δεν πρόκειται να... κουνηθεί από το κέντρο της άμυνας).

Είναι ξεκάθαρο ότι οι Βεστφαλοί κινούνται σε πιο… ασφαλή νερά και επιλέγουν παίκτες που ήδη αγωνίζονται στην Μπουντεσλίγκα με επιτυχία. Ο χρόνος προσαρμογής μειώνεται δραστικά και την επόμενη σεζόν το μεγαλύτερο ρόστερ, θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία και… ηρεμία στον Γίργκεν Κλοπ.

Υ.Γ.: Μην ξεχνάμε και τους Λάιτνερ και Μπίτενκουρτ, που έχουν δείξει καλά στοιχεία, όμως τους λείπει η σταθερότητα. Ο πρώτος θα μείνει δανεικός στη Στουτγκάρδη μέχρι το καλοκαίρι του 2015, με τον Κλοπ να δηλώνει ότι δε θα πήγαινε πουθενά αν γνώριζε ότι η Μπορούσια θα αντιμετωπίσει τόσα προβλήματα τραυματισμών, ενώ ο δεύτερος έχει κάνει καλά παιχνίδια με τον Κορκούτ στον πάγκο του Ανόβερο στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής. Η Ντόρτμουντ διατηρεί οψιόν επαναγοράς του.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα